PDA

Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] SIAF 2017 by Yanis

Yanis
28-01-2018, 19:22
Letni skwar, termika i pole słoneczników. Kto był, ten wie :) Jako, że ub. rok był ubogi wyjazdowo, wybieram z tego, co mam.
1.
4040

2.
4041

3.
4042

4.
4043

5.
4044

6.
4045

7.
4046

8.
4047

9.
4048

10.
4050

11.
4049

12.
4051

I bonusowo zabawa w sepię, czyli sposób na nudne błękitne bezchmurne niebo.
BONUS 1
4052

BONUS 2
4053

Pewnie później dorzucę tu więcej bo nie mam nic innego na warsztacie, a materiału trochę jeszcze jest.

Przemekkk666
28-01-2018, 19:36
Podoba mi się różnorodność, 1 za detal, na 7 zawsze lubię ten moment gdy znika w dymie, na 6 fajne kolorki, soczystość i ostrość. 8 jak już mówiłem, fajne Hello Kitty wyszło :)
Natomiast z setu wywaliłbym 10 - jakieś te kolory dziwne wyszły, jakby nie naturalne... Sepia ze Spitfire'em to miła odmiana od niebieskiego nieba :)

Odnośnie logo, bardziej podobało mi się bardziej przejrzyste, mniej rzucało się w oczy.

mori
28-01-2018, 20:00
Ech... miałem dzisiaj wrzucić jakieś swoje fotki ale jak zobaczyłem Twój set to mi przeszło.... :)
Super robota. Taka jakość i różnorodność że aż trudno wskazać jakieś lepsze lub gorsze.

Tylko to logo takie "lekko nachalne" :)

Yanis
28-01-2018, 21:52
A bo ostatnio mnie nerwy wzięły, gdy przypadkiem natknąłem się na swoje fotki u jakiegoś Azjaty, tudzież innego Chińczyka... Na początku planowałem walnąć logo środkiem ;) Ale równie dobrze mógłbym wtedy wrzucać zdjęcia na jakieś spotterskie serwisy zdjęciowe, gdzie takowe praktyki stosują, a tego dotychczas nie robiłem właśnie z tego powodu. Chińczyk jest też przyczyną zmniejszenia rozdzielczości moich zdjęć z "Full HD" do "HD". Tego nie zmienię, ale przy kolejnych fotach logo wróci do poprzedniej, bardziej przezroczystej, formy. Dzięki za wszystkie uwagi.

Przemo... Wiesz, że ja fotek w kontrze pod słońce nie umiem obrabiać. Dlatego nigdy nie zostanę artystą obróbki, co najwyżej solidnym rzemieślnikiem :) Ale aspiracji większych nie mam.

krunz
28-01-2018, 23:37
Piękna wrzuta :)
1 - faktycznie świetny detal na kabinie choć na końcówkach skrzydeł już nie do końca. Można by pokombinować z ciaśniejszym kadrowaniem a samolot bardziej do skosu.
2,3,4 - super. 4 oczywiście najlepsza.
5 - w tego typu zdjęciach symetria jest kluczowa i tutaj wszystko gra i buczy.
6 - ładny zoomik - odrobinę jakości zabrakło jak na mój gust.
7 - też ładnie - jak jest z czego to dałbym go bliżej.
8 - bym odpuścił. Głównie za sprawą kiepskiej jakości.
9 - tu dla odmiany świetny detal. Naturalne niebo. Najs.
10 - zaczynają się pojawiać schodki na krawędziach, kolory troszkę poleciały.
z pary 11 i 12 - zdecydowanie to drugie. Dużo lepsze - jedno z najładniejszych w secie. Brawo.
dwa ostatnie - ta sepia mi nie leży aczkolwiek Jak ma fotogeniczną pozę i dobrą jakość.
Generalnie przyjemnie się ogląda :)

Yanis
29-01-2018, 00:41
Dzięki za bardzo cenne uwagi. Odniosę się tylko w kilku słowach.
1-ka to praktycznie cały kadr. Robiony Sigmą, więc przy krawędziach jakość spada, niestety. Myślałem o cięciu, ale jakoś żal mi było. Może jednak spróbuję.
Na 6-tce, niestety, termika wylazła. I tu już nic nie poradzę. Generalnie sporo fotek z SIAF mam "na termice".
8-ka w zasadzie jako ciekawostka :) W takiej sytuacji raczej nie da się dobrej technicznie foty zrobić. Za dużo dymu pomiędzy samolotem i fotografem. Byłem zdziwiony, że AF z D810 dał radę, bo generalnie ma problem w takich sytuacjach.
W 7-ce to w zasadzie maksymalny akceptowalny crop. Następnym razem założę TC i złapię go na 850mm, bo moment fajny, ale niestety na maksymalnej wysokości robiony.
9-ka mi spokoju nie daje. Kadrowo. Myślę o przesunięciu go jednak do prawej bo coś mi tu jednak nie gra.
Co do 10-tki, miejmy świadomość, z czego to było robione. Ciągnąłem kolory, ile się dało. Lepiej nie umiem. Mogę komuś raw-a podesłać i mi pokaże, jak takie rzeczy powyciągać. Chętnie podpatrzę i się pouczę. No słabo mi w tym temacie idzie, a za bardzo kombinować też nie chcę.

Tak wygląda wyjściowy raw (robiony na ISO 250 więc jest jeszcze z czego ten kolor z prześwietleń wycisnąć):
4085

12-stka jest niestandardowa jak na mój warsztat. Taki eksperyment naukowy :) Generalnie nie lubię aż tak mocno ingerować. Ale zauważam, że to, co dla mnie jest już lekkim "przegięciem", innym się podoba. Także czasami z jednym czy dwoma zdjęciami pozwalam sobie poszaleć i odkrywać nowe horyzonty :)
Sepia robiona z konieczności bo jakość nie pozwoliła na większy crop, a wokół samolotu ziała błękitna pustka. A kadrów było żal bo ja lubię oldtajmery.

Przemekkk666
29-01-2018, 10:18
Co do 6 to może jestem ślepy (albo mam bardziej wyrąbane na to) ale ja żadnej termiki nie dostrzegam. Na 10 podejrzewałem, że miałeś przepał ale nie, że aż taki :) Faktycznie ciężko byłoby tu coś więcej wyciągnąć. Niemniej, tego zdjęcia nie wrzucałbym do setu.
Odnośnie 9... możesz go przesunąć do prawej czy jak tam Ci się podoba ale wydaje mi się, że to zbyt wiele nie da. Tutaj prócz detalu nie widzę nic ciekawego i w zasadzie też bym tego zdjęcia się pozbył, podejrzewam, że jak to zrobisz, to Ci ulży :)

krunz
29-01-2018, 21:44
Co do 10-tki, miejmy świadomość, z czego to było robione. Ciągnąłem kolory, ile się dało. Lepiej nie umiem. Mogę komuś raw-a podesłać i mi pokaże, jak takie rzeczy powyciągać. Chętnie podpatrzę i się pouczę. No słabo mi w tym temacie idzie, a za bardzo kombinować też nie chcę.

Jak z takiego mleka wyciągnąłeś tyle kolorów to czapki z głów :) Możesz wystawić tego RAW-a w zadaniu tematycznym - niech się luzie pomęczą ale moim zdaniem i tak nikt więcej nie wyciśnie hehe.

Yanis
18-02-2018, 21:06
To jeszcze wrzucę tzw. "drugi sort", bo były to w zasadzie jedyne ubiegłoroczne pokazy, na których byłem i które uważam za udane :)

13.
5108

14. Pospolite. Ale fajny detal wyszedł.
5109

15. Wiatraczek w kabinie rozmyty - wręcz zamknięty :)
5110

16. Słonecznikowy szał :)
5111

17.
5112

18. Hiszpan z pola słonecznikowego...
5113

19. ... oraz z lotniska.
5114

20. Robione pod słońce i trochę detalu na cropie w cieniach straciło :/
5117

21.
5119

22.
5120

23. Strażacy chyba dobrze się bawili.
5121

24.
5122

Próbowałem paningować szejsetą, ale generalnie słabo szło. Jeszcze za mało krzepy. A stabilizacja wydajności 2,5 EV też zbytnio nie ułatwia sprawy.
BONUS 3
D810, N600VR, 1/100s
5123

BONUS 4
D810, N600VR, 1/25s
5124

Acha... Przekadrowałem 9-tkę z poprzedniego setu. Wydaje mi się, że ta kompozycja wygląda lepiej.

9A
5125

krunz
20-02-2018, 23:33
Ta wrzuta też świetna. Mam wrażenie, że lepsza jakościowo. Więcej ciekawych detali widać. To co jest rzadkością to znakomite wyostrzanie. Nie przedobrzone ale wyraźne. Tyle ile trzeba.

Z setu wyróżniłbym - Aliena (ta postać z tyłu świetna w zestawieniu z pilotami), 17stkę (ładnie zapozował no i to tło klasa), 18stka za czapeczkę no i kapitalny bonus 3 - tu za całokształt (kadr, panning i kapitalną jakość).

Przemekkk666
25-02-2018, 11:58
I dla takich właśnie kadrów jak 20 warto wejść na lotnisko. Czasem jak dopisze szczęście to wpadnie też słoneczko do kabinki, a wtedy to już miazga jest. Podoba mi się bardzo 22 - tylko pytanie jedno - czy ta biała poświata przy kabince to naturalnie tam była czy jakiś "efekt" obróbki?
Strażacy i panningi fajnie wyszły - ale wiem, że stać Cię na jeszcze dłuższe czasy ;) 9 widzę, że przekadrowałeś i chyba dobrze

Yanis
11-03-2018, 15:37
Ta biała poświata to dym, który się za nim ciągnął :) Myślałem, czy nie wystemplować, ale nie lubię takiej zabawy, więc zostało jak w oryginale. Ale faktycznie, w tej konwencji fotki, wygląda to nienaturalnie. Co do panningów, te 1/25s zrobione w poziome "szejsetą" to chyba maks moich możliwości. Tu już w zasadzie decyduje przypadek, a nie doświadczenie.
Postać z tyłu Aliena zepsuła mi koncepcję bo robiąc to foto celowałem raczej w "kabinówkę". Ale jak go zobaczyłem w okienku, żal było przekadrowywać węziej :)

Przemekkk666
12-03-2018, 10:38
Faktycznie, na 1/10 robiłeś bardziej śmiglaki w zawisie :) A tego gościa z tyłu w Alienie dopiero teraz zobaczyłem, z resztą tak samo, jak wiatraczek :)

Nikomat
12-03-2018, 10:50
A co to SIAF ?

Przemekkk666
12-03-2018, 19:01
A co to SIAF ?

Wystarczy na tytuł spojrzeć :)

OjTam
12-03-2018, 19:05
A co to SIAF ?

Slovak International Air Fest. Google zablokowali? ;)

sufenta
12-03-2018, 19:19
Bardzo ladnie. Najbardziej podoba mi sie 19. Congrats!

Nikomat
12-03-2018, 19:30
Slovak International Air Fest. Google zablokowali? ;)

A to teraz nawet tytuly trzeba sobie tlumaczyc na guuglu ?
To moze od razu wlasnie tam pisac i wstawiac ?????
Po co forum, skoro i tak wszystko przepisane z guugla :evil:
Znaczy przeguuglowane :oops:

- - - - kolejny post - - - - - -

Wystarczy na tytuł spojrzeć :)

Nie widze nic wiecej poza SIAF !!!
Wiec odpowiedz powyzej

Przemekkk666
12-03-2018, 23:48
Nikomat, nie wiedzieć czemu zinterpretowałem Twoje pytanie bardziej jako przypuszczenie, że to Siaf, a nie, że nie znasz tego skrótu :)