PDA

Zobacz pełną wersję : TTL BL w D50

Gerpi
09-06-2007, 14:27
Doszły mnie słuchy,że D50 nie ma opcji błysku doświetlającego, czy to jest tożsame z tym,że nie pracuje w trybie TTL BL ??? Sorry jeśli trochę bredzę ;)

tomhagen
09-06-2007, 16:22
nic podobnego

Gerpi
10-06-2007, 10:43
Czy mógłbyś tomhagen rozjaśnić mi trochę w głowie?? Temat lamp błyskowych chyba najbardziej nurtuje użytkowników i mało jest osób dobrze rozumiejących temat, a ja ciągle próbuję ten temat zgłębić.
Do niedawna w ogóle ciężko współpracowało mi się z SB800, od niedawna przesiadając się na pomiar matrycowy jest znacznie lepiej, ale ciągle próbuję poskładać to do kupy. Na podstawie doświadczeń moich i moich znajomych widzę,że D5o trudniej się foci z lampą niż np D70 , D80 itp. CZym to jest spowodowane???

manio
10-06-2007, 11:15
Czy mógłbyś tomhagen rozjaśnić mi trochę w głowie?? Temat lamp błyskowych chyba najbardziej nurtuje użytkowników i mało jest osób dobrze rozumiejących temat, a ja ciągle próbuję ten temat zgłębić.
Do niedawna w ogóle ciężko współpracowało mi się z SB800, od niedawna przesiadając się na pomiar matrycowy jest znacznie lepiej, ale ciągle próbuję poskładać to do kupy. Na podstawie doświadczeń moich i moich znajomych widzę,że D5o trudniej się foci z lampą niż np D70 , D80 itp. CZym to jest spowodowane???

Nie przesadzaj, nic sie trudniej nie foci, TTL BL masz przy wlaczonym pomiarze CW i Matryca, przy punktowym samo z siebie wynika ze bedzie tylko TTL, w D70 jedyna przewaga to CLS, w D50 trzeba jechac manualnie w trybie zwyklej fotoceli, poczytaj instrukcje od SB800 i pobaw sie korekta blysku w SB 800 przy doswietlaniu.

Szemhazej
10-06-2007, 16:45
Dokładnie tak jak napisał mój przedmówca. Ja również używam SB800 + D50 i przy ustawieniu pomiaru światła matrycowego lub CW, TTL BL działa bez problemu. Kwestia wykonania kilku prób w celu nauki i poczytania instrukcji od lampy.

Pozdrawiam Szem

tomhagen
10-06-2007, 17:53
nie wiem co ci mam rozjaśnić. miałeś sb-800 więc powinienes chyba wiedziec czy masz ttl bl ??

Gerpi
10-06-2007, 18:16
Wszystko przez to,że ktoś mi coś zasugerował,że D50 nie ma błysku doświetlającego -stąd właśnie moje pytania, natomiast jeśli chodzi o lampę to owszem ustawia się w tryb TTL BL. Sorrki w takim razie za zamieszanie.Dzięki chłopaki za odpowiedzi , uspokoiły mnie nieco :). Tak naprawdę to chodziło mi o ten błysk doświetlający czy też wypełniający ( pewnie błądze w nazewnictwie ) i nie wiem właśnie czy ten błysk to właśnie tryb TTL BL - staram się to zrozumieć,ale pewnie poprostu trzeba przysiąść nad manualem do lampy chociaż napewno nic nie zastąpi pomocy doświadczonych i rozumiejących dobrze temat kolegów ;)

Natomiast jeśli chodzi o pomiar światła to CW u mnie się nie sprawdza, odkąd zacząłem używać matrycowego jest znacznie lepiej.

manio
10-06-2007, 23:12
Wszystko przez to,że ktoś mi coś zasugerował,że D50 nie ma błysku doświetlającego -stąd właśnie moje pytania, natomiast jeśli chodzi o lampę to owszem ustawia się w tryb TTL BL. Sorrki w takim razie za zamieszanie.Dzięki chłopaki za odpowiedzi , uspokoiły mnie nieco :). Tak naprawdę to chodziło mi o ten błysk doświetlający czy też wypełniający ( pewnie błądze w nazewnictwie ) i nie wiem właśnie czy ten błysk to właśnie tryb TTL BL - staram się to zrozumieć,ale pewnie poprostu trzeba przysiąść nad manualem do lampy chociaż napewno nic nie zastąpi pomocy doświadczonych i rozumiejących dobrze temat kolegów ;)

dobra - studiuj ta instrukcje ... ;)