PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Teoria Strun

Zahir
27-01-2018, 12:54
zapraszam

3988

Zahir
29-01-2018, 19:50
ctrl+alt+del ?

notdot
29-01-2018, 20:22
Ja się nie znam, od razu uprzedzam. I o ile podoba mi się zachowanie proporcji, linii, skosów, kątów, itd, bo to jest bardo fajne i widać staranność.
To z drugiej strony nie ma tu niczego co by mogło zatrzymać mój wzrok.
Już nie mówię człowieczek, listek, ptak, coś w ten deseń. Ale nawet jakaś mała dysproporcja, jakiś defekt techniczny.
Inaczej jest to super staranna surowa techniczna fotografia.

frogi
29-01-2018, 21:03
Mnie to by się tak bardziej podobało bez kolorów... ;)

4113
Albo tak...
4114

RobertON
29-01-2018, 22:59
Bez kolorów - jestem za.

Powtarzalność motywu, szukam po całości, da się na to spoglądać.
Nie żeby oklasky, ale może być :)

Zahir
29-01-2018, 23:51
O rzesz w morde! frogi aż mi się przykro zrobiło jak zobaczyłem co miałem przed oczami nie widziałem :D:/
zabawa szeroka symetrią mi się podoba (tego niżej nawet nie potrafiłbym zrobić :P ;) a też pomysłowe
dzięki za zajawkę :)

dzięki notdot to mój debiut w tym dziale i bardzo mi się spodobał rytm i powtarzalność ale trudno się nie zgodzić, że mocniejszy albo nawet jakikolwiek akcent by się przydał - albo podniesienie rytmu i powtarzalności do kawadratu (albo i okręgu) :)

2pompony
30-01-2018, 00:06
tego niżej nawet nie potrafiłbym zrobić

PS: Filter > Distort > Polar Coordinates :)

A jak chcesz mieć ładny szew, trzeba wcześniej doprowadzić do tego, że by lewy i prawy rant obrazka był identyczny.

frogi
30-01-2018, 00:40
...
zabawa szeroka symetrią mi się podoba ...

Trzeba mieć dobry materiał wejściowy, ten Twój jest bardzo dobry ;)

Zahir
30-01-2018, 01:03
dzięki bombel za tip, mam nadzieję że się kiedyś przyda... podobnie każda jak inna wiedza pozyskana gdzieś tam kiedyś i odłożona na półkę z napisem "brakuje wyobraźni, żeby zastosować w praktyce" ;)

2pompony
30-01-2018, 01:09
Spoko, jeden trick czy jedna umiejętność więcej do Odznaki Zucha! :)

Zahir
30-01-2018, 02:03
poniekąd, tak to właśnie widzę ;)

frogi
30-01-2018, 09:45
dzięki bombel za tip, mam nadzieję że się kiedyś przyda...
Za wiele to Ci kolega tak ku prawdzie nie powiedział... :mrgreen: :lol: Ale robienie planetek to żadna tajemnica, na necie przepisy można znaleźć. Ja stosuje taki mniej więcej dla PS CS3: Bierzemy fotkę, otwieramy w ps. Menu Obraz, klikamy w Powiel, i mamy kopie foty. Przechodzimy do kopii; Menu Obraz - obróć obszar roboczy i klikamy w odbij obszar roboczy w poziomie. Dalej na kopii; Menu Zaznacz - zaznacz wszystko i kopiujemy do schowka. Przechodzimy do oryginału; Menu obraz - rozmiar obszaru roboczego i powiększamy obszar roboczy z prawej stron. Wklejamy następnie naszą kopie ze schowka. Następnie Menu Warstwa - złącz widoczne. Następnie klikamy Menu Obraz - rozmiar obrazu i robimy z tego kwadrat, czyli dopasowujemy szerokość do wysokości. Następnie Menu Obraz - obróć obszar roboczy o 180 stopni. Następnie wchodzimy w Menu Filtr - Zniekształcenia - Współrzędne biegunowe i zaznaczamy opcję Kartezjańskie na biegunowe.
Dla lepszego "szwa" można zmniejszyć obraz o dwa piksele na etapie robienia kwadratu ;)

2pompony
30-01-2018, 14:37
Za wiele to Ci kolega tak ku prawdzie nie powiedział... :mrgreen: :lol: Ale robienie planetek to żadna tajemnica, na necie przepisy można znaleźć. Ja stosuje taki mniej więcej dla PS CS3: Bierzemy fotkę, otwieramy w ps. Menu Obraz, klikamy w Powiel, i mamy kopie foty. Przechodzimy do kopii; Menu Obraz - obróć obszar roboczy i klikamy w odbij obszar roboczy w poziomie. Dalej na kopii; Menu Zaznacz - zaznacz wszystko i kopiujemy do schowka. Przechodzimy do oryginału; Menu obraz - rozmiar obszaru roboczego i powiększamy obszar roboczy z prawej stron. Wklejamy następnie naszą kopie ze schowka. Następnie Menu Warstwa - złącz widoczne. Następnie klikamy Menu Obraz - rozmiar obrazu i robimy z tego kwadrat, czyli dopasowujemy szerokość do wysokości. Następnie Menu Obraz - obróć obszar roboczy o 180 stopni. Następnie wchodzimy w Menu Filtr - Zniekształcenia - Współrzędne biegunowe i zaznaczamy opcję Kartezjańskie na biegunowe.
Dla lepszego "szwa" można zmniejszyć obraz o dwa piksele na etapie robienia kwadratu ;)

:shock: :shock: :shock:

W życiu bym nie pomyślał, że to takie skomplikowane, w życiu!

Ja robię tak:

Jak chcę mieć szew niewidoczny, to robię lewą i prawą krawędź identyczną - kto tam jak sobie uważa, mogą być offsety, może być duplikowanie warstwy z lustrem, mogę być maski, obojetne, co lepiej pasuje i którą metodę bardziej się lubi;

Potem robię tak: Filter > Distort > Polar Coordinates.

I jest. Potem to można zmniejszać, zwiększać, zmieniać proporcje - wiadomo, jak komu pasuje.

frogi
30-01-2018, 16:11
:shock: :shock: :shock:

W życiu bym nie pomyślał, że to takie skomplikowane, w życiu!

Ja robię tak:

Jak chcę mieć szew niewidoczny, to robię lewą i prawą krawędź identyczną - kto tam jak sobie uważa, mogą być offsety, może być duplikowanie warstwy z lustrem, mogę być maski, obojetne, co lepiej pasuje i którą metodę bardziej się lubi;
Potem robię tak: Filter > Distort > Polar Coordinates.

I jest. Potem to można zmniejszać, zwiększać, zmieniać proporcje - wiadomo, jak komu pasuje.
Chyba nie przeczytałeś tego co napisałem skoro uważasz to za skomplikowane... Teraz rozpisz sobie to wszystko co robisz swoim sposobem, krok po kroku... pewnie się lekko dłuższe to zrobi, nie napisze że skomplikowane bo to są pierdoły na poziomie przedszkola :mrgreen: :lol:
Różne są ścieżki dojścia do celu, ale Ty jako biegły w pisaniu powinieneś to wiedzieć ;)

2pompony
30-01-2018, 18:50
E nie, chyba jednak przeczytałem. A ponieważ z powodu sakramenckiego skomplikowania zgubiłem się przed połową o co chodzi, napisałem - jako biegły jak sam piszesz - jak ja to robię.

notdot
30-01-2018, 18:51
dzięki notdot to mój debiut w tym dziale i bardzo mi się spodobał rytm i powtarzalność ale trudno się nie zgodzić, że mocniejszy albo nawet jakikolwiek akcent by się przydał - albo podniesienie rytmu i powtarzalności do kawadratu (albo i okręgu) :)

Nie twierdzę, że debiut nieudany, albo, że rytm i powtarzalność nie są fajne, ale wiesz, trochę monotonią zaleciało. I jeszcze raz powtórzę - dla mnie i według mnie.
Więc nie załamuj się i rób tak dalej :D

frogi
30-01-2018, 19:49
E nie, chyba jednak przeczytałem. A ponieważ z powodu sakramenckiego skomplikowania zgubiłem się przed połową o co chodzi, napisałem - jako biegły jak sam piszesz - jak ja to robię.
Czyli nie przeczytałeś ze zrozumieniem... :mrgreen: Mam przypuszczenie graniczące z pewnością że twój sposób jest nie mniej "skomplikowany" po rozłożeniu go na czynniki pierwsze... Jak uważasz że nie, to może zamiast pisać pierdoły sprawdzimy to w jakimś kafe wątku w praktyce? Bo tu śmiecić koledze więcej nie wypada. Mam nadzieję ze mi wybaczy za ten przydługi OT ;)

2pompony
30-01-2018, 22:20
Tak tak, oczywiście...

Nie czytałem.

Więcej kroków.

Bardzo więcej skomplikowanie.

Zahir
02-02-2018, 17:31
Dzięki panowie za wszystkie cenne rady i podpowiedzi :)

klik

4359

notdot
02-02-2018, 17:39
Fajne, taki portal się zrobił, wejście w inny wymiar

frogi
02-02-2018, 17:42
klik

No i ładnie dopracowałeś, ale mnie się to bardziej w b&w podoba ;)

Zahir
03-02-2018, 10:50
notdot tak samo mi się skojarzyło ;)
frogi ja BW nie czuję za bardzo i posiłkuję się desaturując gotowy kolor ;):D

4385

notdot
03-02-2018, 17:37
tylko kolor
bo potęguje tę różnorodność wśród powtarzalności :D

Zahir
03-02-2018, 18:17
Też tak uważam, oczywiście w moim wykonaniu - to BW miało tylko pokazać jak bardzo sobie nie radzę w temacie ;)
BW, które pokazał @frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791) fajne i mocno akcentujące właśnie powtarzalność / rytm