PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop używany

kikomz
26-01-2018, 23:19
Cześć jestem nowy tutaj. Ale może doradzicie mi coś, chcę kupić laptopa używanego, na którym będę mógł obrabiać fotki. Na co zwrócić uwagę przy wyborze laptopa?

GonzoG
27-01-2018, 14:42
To zależy co rozumiesz przez "obrabiać" i "fotki".
Zdjęcia z 12 Mpix matryc pociągnie praktycznie każdy laptop z c2d lub nowszy.
Zdjęcia z matryc 36, 42, 50 i większych to trzeba już zainwestować w solidne i7 przynajmniej 4-tej generacji.
Do tego dochodzi jeszcze aplikacja której używasz - LR wymaga solidnego procesora, ale mniej RAMu (nawet 4 starczy), PS natomiast odwrotnie - nie potrzebuje tyle procesora, ale minimum 16 GB RAM (8GB jak będzie dysk SSD).

A w laptopach trzeba jeszcze bardzo dużą wagę przyłożyć do matrycy monitora. Wiele z nich nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy z kolorem.

nikoniarz
27-01-2018, 15:15
Zdjęcia z 12 Mpix matryc pociągnie praktycznie każdy laptop z c2d lub nowszy.

Między pociągnie a pociągnie jest znaczna różnica. Co z tego, że 12mpx "ciągnie" C2D skoro robi to znacznie dłużej niż i5? Jeśli mówimy o samym "ciągnieciu" to i 10-letni Pentium z dwoma wątkami też ciągnie. Też się "da".

pioterkow
27-01-2018, 15:36
Cześć jestem nowy tutaj. Ale może doradzicie mi coś, chcę kupić laptopa używanego, na którym będę mógł obrabiać fotki. Na co zwrócić uwagę przy wyborze laptopa?
Napisz jaki masz budżet - będzie łatwiej. I co rozumiesz pod pojęciem "obrabiać fotki"? Na Facebooka, do internetu? DO profesjonalnych wydruków?
To naprawdę wielka różnica... :)
Pozdrawiam. Piotr

2pompony
27-01-2018, 15:58
Napisz jaki masz budżet - będzie łatwiej. I co rozumiesz pod pojęciem "obrabiać fotki"? Na Facebooka, do internetu? DO profesjonalnych wydruków?
To naprawdę wielka różnica... :)
Pozdrawiam. Piotr

Nie, nie ma żadnej różnicy.

Jeśli obrabia RAWy, to obojętne, czy do fejsa czy do czegoś, co określasz mianem profesjonalnych wydruków - obróbka w 98% jest jednakowa. Można by się pokusić o wyostrzanie docelowych rozmiarów i tu ewentualnie byłaby różnica, ale poza tym to nie widzę. Druga sprawa, to to, czym się robi te tzw. profesjonalne wydruki: offsetem, wklęsłodrukiem, czy może jakimiś solventami na banerach - sam program do składu publikacji pożre sporo zasobów, ale obróbka samych fotografii akurat będzie niemal identyczna. Siedzę w tym od lat dziewięćdziesiątych, jak rodził się PS to ja już pracowałem w branży i kiedyś może istotnie to była różnica, ale przy dzisiejszych programach już jej nie ma.

Ma za to ogromne znaczenie wielkość w pixelach samych plików. Mając ten sam komputer i obrabiając w komforcie pliki z D80 (12 Mpix o ile pamiętam) po przesiadce na D7100 (chyba 24 Mpix czy coś koło tego) poczułem się tak, jakbym poprzednio pływał w wodzie, a teraz w gęstej melasie. Wszystkie operacje zrobiły się dłuższe, wolniejsze, a samo działanie programu (LR 5.x) dużo powolniejsze.

Co dziwne, takiego zwolnienia nie poczułem zupełnie podczas pracy nad publikacjami (obojętne czy robiłem malutką fotoksiążeczkę, czy olbrzymie plakaty) - potwietrdzając, że akurat programy do składu są mniej wrażliwe na wielkość plików, co z kolei jest kluczową wartością przy programach typu LR, C1 czy DxO.

frogi
27-01-2018, 16:06
Może jakiegoś "maczka" Air używanego, z autopsji wiem że taki sprzęt z prockiem i5 5250U i LR 5.7 łyka pliki z D750 bez najmniejszych zacięć, nawet przy stosowaniu spota nie czuć żadnych przycięć przy obróbce.

pioterkow
28-01-2018, 13:06
Nie, nie ma żadnej różnicy.
Uważam że właśnie jest ogromna różnica czy kolega będzie pracował na plikach np. 100cm x 70 cm i jeszcze coś na nich rzeźbił np. w Photoshopie, czy przykadruje/rozjaśni fotkę na FB czy jakiegoś innego instagrama. W pierwszym przypadku jak kupi jakiegoś trupa to go szlag trafi...
Stąd moje pytanie o jego oczekiwania i budżet :)
Pozdrawiam. Piotr

kikomz
11-02-2018, 18:21
No tak gdzieś 1,5 - 2 tyś. Obróbka do wydruków, dlatego zależy mi na używaniu dobrych programów więc laptop musi śmigać ładnie.

TOP67
11-02-2018, 20:27
Podstawa to wyświetlacz. Bez dobrego oddania kolorów, można zapomnieć o obróbce. Jak nie masz osobnego monitora, to szukaj dobrej matrycy.
Ze swojej strony polecam serię Lenovo W530 lub 540. Tego pierwszego da radę kupić do 2 tys.

kikomz
20-02-2018, 21:14
A coś takiego: https://restartplus.pl/lenovo-v110-15isk-i3-6100u-4gb-1tb-windows-10-home ? Znalazłem i się zastanawiam czy się takie coś nada?

Kojocisko
20-02-2018, 22:27
Znakomity!.... jako kalkulator...
procesor nędzny, wyświetlacz żałosny, dysk powolny i bez RAM - bardzo zrównoważona konstrukcja... do przeglądania internetu i pisania wypracowań. Jpgi da się wykadrować.
Przeczytaj ze zrozumieniem specyfikację laptopów, które zaproponował TOP.

TOP67
20-02-2018, 22:32
A coś takiego: https://restartplus.pl/lenovo-v110-15isk-i3-6100u-4gb-1tb-windows-10-home ? Znalazłem i się zastanawiam czy się takie coś nada?

Beznadziejny wyświetlacz i niskonapięciowy procesor i3 4GB RAM i zwykły dysk.
W tej cenie kupisz W530 z i7, 16GB RAM i dyskiem SSD.

fakt, że z uszkodzoną obudową, ale rakieta http://allegro.pl/lenovo-w530-i7-3720qm-16-180-ssd-k1000m-7p-shoplet-i7177404159.html

Nikomat
21-02-2018, 00:55
Taki co ma bardzo dobry ekran i dobra karte graficzna.
RAMu wiecej niz 1 GB :^)
I to w sumie wszystko co wazne.

Kojocisko
21-02-2018, 09:35
Akurat w tych zastosowaniach dobra karta, to karta zintegrowana. W PS, LR nie ma zysku z dodatkowej karty, a jest dodatkowa jazda z poborem prądu, grzaniem się, sterownikami. Po dwóch kolejnych laptopach z dwoma kartami właśnie zamówiłem Della tylko z kartą zintegrowaną.
W budżecie 1,5-2kpln są kilkuletnie, solidne laptopy biznesowe - z i7, 8GB RAM i podstawowym dyskiem ssd. I na tym da się pracować. I moim zdaniem raczej z rozdzielczością FHD
Szukaj Delli Latitiude i Precision lub Lenowo Thinkpad. Warto się zastosować do rady TOP67 w sprawie jakości wyświetlacza. W Dellach w większości przypadków wyświetlacze jeśli chodzi o oddawanie kolorów są dosyć słabe.
Co więcej te laptopy są nieźle naprawialne, mają dobry dostęp do sterowników, akcesoriów i części zamiennych.

Grochu7
21-02-2018, 19:29
Z mojej strony - nie wierz w to, że LR działa na 4 GB RAMu. Znaczy się - działa, ale powoli... szczególnie jeśli masz uruchomione jakiekolwiek programy poza LR (bo 4 GB RAM zostaje wtedy w mgnieniu oka niemal w całości zajęte).

Ja polecam poleasingowe laptopy z serii biznesowych - do wymienionych przez Kojocisko dodałbym jeszcze HP ProBooki. Osobiście mam Della Latitude E6430 z i5 (III gen.) na pokładzie i hmm... wolałbym mieć tam i7, ale poza tym nieźle się nadaje do pracy z RAWami 24 mpx (o ile nie boli nas przerwa na kawę przy konwersji większej porcji zdjęć czy generowaniu podglądów).

Jeśli chodzi o wyświetlacz - jeśli można wybierać to wybieraj IPSy z wysoką (czy obecnie - standardową) rozdzielczością - FHD. TNki na laptopie się słabo nadają do pracy ze zdjęciami, bo obraz mocno się różni na nich w zależności od kąta z którego spoglądasz na ekran - a przy lapku często go zmieniasz (raz trzymasz na kolanach - kiedy indziej na blacie).

W temacie kart graficznych - jeśli planujesz tylko pracować ze zdjęciami to karta zintegrowana Twoim przyjacielem (szczególnie jeśli będziesz miał procesor minimum III generacji i-cośtam - wtedy wszedł IntelHD 4000 który jest znacznie lepszy niż jego poprzednicy). Jeśli planujesz edytować filmy - cóż, warto rozejrzeć się za drugą, dedykowaną kartą graficzną - ale tu nie pomogę :(

Kojocisko
23-02-2018, 12:22
Moje sprostowanie - odebrałem Della 7480 - wyświetlacz jest boski... Zobaczymy jak będzie z LR na niskonapięciowym i7

grizz
23-02-2018, 12:25
7480 to raczej średnio podpada pod używany. Pod 2 tys. zł też średnio. ;)

seawolf001
23-02-2018, 13:08
Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji ponieważ jestem w podobnej sytuacji chociaż szukam nowego laptopa a nie używanego. Czy ten laptop ma być używany tylko jako laptop i będzie korzystanie tylko z jego ekranu czy też będzie możliwość podpięcia do niego ekranu zewnętrznego?
Jeśli chodzi o pierwszy przypadek to po poszukiwaniach i czytaniach w necie, ciężko o laptopa z matowym ekranem pokrywającym w satysfakcjonującym stopniu sRGB jeśli chodzi tylko o pracę w oparciu o wyświetlacz laptopa. Jeśli chodzi o drugi przypadek to ważne jest żeby miał możliwość podpięcia ekranu zewnętrznego czyli był wyposażony w odpowiednie porty.
Jeśli mogę się podzielić własnym doświadczeniem to moim zdaniem niezbędny jest dysk SSD (tak mi się wydaje - nie jestem ekspertem). Do tej pory pracowałem na laptopie w konfiguracji i7 3615QM , kartą graficzną GT 650M , RAM 8GB , HDD 5400 rpm. O ile wystarczało mi cierpliwości przy plikach z D7000 to przy plikach z D750 już nie.
Obecna konfiguracja : i7 5500, karta GT840M, RAM 12GB, HDD 5400 rpm. Obydwie konfiguracje nie są super efektywne do obróbki plików z D750 ze względu na brak SSD przede wszystkim. Tak mi się wydaje przynajmniej. Obydwie wersje wyposażone w odpowiedni port do monitora zewnętrznego tak, że nie zawracałem sobie zbytnio głowy z jakością odwzorowywania kolorów na wyświetlaczu laptopa.

seawolf001
23-02-2018, 13:57
Nie znam się i to tylko pomysł.
Popatrz na używane Lenovo Z70-80. Matowy ekran 17 ". Laptop bardzo solidnie wykonany. Metalowa obudowa i niezły ekran. Dysk HDD zamienić na mniejszy dysk SSD ( mniejszy SSD - bardziej ekonomicznie niż duży jeśli finanse na pierwszym miejscu) . Zainstalować na nim system i używać do pracy.
Stare HDD wrzucić zamiast napędu optycznego jako magazyn. Dołożyć RAM. W laptopie jest port d-Sub (VGA), dzięki któremu można podłączyć zewnętrzny monitor. Powinien byc razem dobry stosunek jakość /cena.

grizz
23-02-2018, 14:05
W laptopie jest port d-Sub (VGA), dzięki któremu można podłączyć zewnętrzny monitor. .

TO jest bardzo słaby pomysł. d-sub omijać szerokim łukiem.

seawolf001
23-02-2018, 14:08
TO jest bardzo słaby pomysł. d-sub omijać szerokim łukiem.

Nie znam sie ale chyba lepsze to niż nic. W tej chwili jestem na takiej konfiguracji . Wiem, że to nie mini display port ale dla mnie w tej chwili ratuje sytuację.

grizz
23-02-2018, 14:11
Nie znam sie ale chyba lepsze to niż nic.

Czasami już pozostanie na ekranie laptopa jest lepsze.

PanT
24-02-2018, 11:20
Wygląda w sumie dość dobrze :)

kikomz
01-03-2018, 02:16
No zastanówcie się bo oferta z tego co widzę jest dobra a że to używka to może długo nie wisieć na stronie. Chętnie się dowiem.

fido83
01-03-2018, 13:33
Czytam komentarze, że potrzebny jest komp z i7 i 16 GB RAM i uważam, że trochę to przesada. Mam procka i5-4200, 4 GB RAM DDR3 i Windows 8.1 64bit i nie zauważyłem, abym potrzebował mocniejszej konfiguracji, a często jednocześnie odpalony mam PS i LR i jeszcze parę innych programów w tle Śmiga płynnie i szybko, no może poza momentami, gdy hurtowo edytuję w LR np 80 zdjęć, ale nie jestem profesjonalistą i nie obfotografowuję wesel, chrzcin itp, więc najczęściej pracuję jednocześnie na kilku-kilkunastu zdjęciach. I tutaj przechodzimy do sedna - co autor wątku ma na myśli pisząc,że będzie "obrabiać fotki", bo do nauki obrabiania fotek, czy pojedynczych zdjęć z matrycy 12 Mpx ultra mocny kombajn nie jest raczej potrzebny.
Pozdrawiam

grizz
01-03-2018, 13:43
Czytam komentarze, że potrzebny jest komp z i7 i 16 GB RAM i uważam, że trochę to przesada. Mam procka i5-4200, 4 GB RAM DDR3 i Windows 8.1 64bit i nie zauważyłem, abym potrzebował mocniejszej konfiguracji,

Popracuj na mocniejszej konfiguracji i przy programach, które lepiej potrafia moc wykorzystywać, to zobaczysz jaka to "przesada" ;)

Kojocisko
01-03-2018, 13:48
Ja jako amator zwykle wrzucam 50-300 fotek do LR. i7, 16GB i szybki SSD pod W10 są na styk (matryca 24mpx). A w przypadku używanych laptopów przeskok cenowy i7/i5 zwykle jest niezbyt duży.

frogi
01-03-2018, 15:43
Ja jako amator zwykle wrzucam 50-300 fotek do LR. i7, 16GB i szybki SSD pod W10 są na styk (matryca 24mpx). A w przypadku używanych laptopów przeskok cenowy i7/i5 zwykle jest niezbyt duży.
Wszystko zależy co się będzie robić na tym LR... bo jak ograniczyć się tylko do wywołania, kilku lokalnych korekcji, parę spotów na zdjęcie... to w zupełności wystarcza 8GB ramu, win7 i stary SB i5 2410... Trochę wiadomo że import i eksport może się dłużyć przy jakichś większych ilościach zdjęć ;) :mrgreen:

gdariusz
02-03-2018, 13:50
Zasadnicze pytanie czy chcesz obrabiać 8 bit-owe czy 16 bit-owe zdjęcia. Laptop jak DELL XPS 15 radzi sobie spokojnie z 8 bit-ami, ale z 16 bitami może być różnie. Ważny jest RAM i szybkość procesora. Nowe Photoshopy zaczęły już wykorzystywać „watkowosc” procesorów wiec to tez może być istotne szczególnie przy Lightroomie.

Trygław
06-04-2018, 13:01
Moje sprostowanie - odebrałem Della 7480 - wyświetlacz jest boski... Zobaczymy jak będzie z LR na niskonapięciowym i7

Witam.
Kojocisko czy już możesz powiedzieć coś więcej na temat tego Della? W jakiej konfiguracji go posiadasz?
Ja szukam coś do obróbki z matrycy 24mpx,w cenie 3-3,5tyś,nowy lub używany,nie ma różnicy. Chciałbym jednak aby było wyjście DispleyPort pod zewnętrzny monitor Eizo.
Generalnie amatorska obróbka zdjęć,około 200-400 zdjęć na rok.
Pozdrawiam
Trygław