Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skanowanie skanerami płaskimi na film 135/120 w Vue lub Silverfast

pastwisko
26-01-2018, 12:01
Mam pytanie do posiadaczy płaskich skanerów do filmu 135 i 120 korzystających z niefirmowego softu - czy można zeskanować większy obszar jak tylko ten który podświetla skaner? W Epsonie 4490 z tego co pamiętam soft skanera pozwalał tylko skanować ten podświetlony obszar z filmem.

Chciałbym zrobić większe podświetlenie, tak żeby skanować duże negatywy 5x7 lub 4x5. Mam skaner HP 5470C, ale jest zepsuty i nie wiem czy się opłaca go diagnozować i naprawić, jeśli nie można skanować całej płyty.

kazzi
26-01-2018, 20:09
Na co dzień z epsonem v600 używam firmowego oprogramowania, ale sam chciałem sprawdzić, czy jest możliwe skanowanie materiałów transparentnych większa szerokością.
Zainstalowałem na próbę VueScana-a, i niestety w trybie dla materiałów przezroczystych skanuje tylko szerokością ok 7cm. Nie da się ustawić ramki kadrowania poza ten
wyznaczony programowo pasek skanowania. Podejrzewam, że w SilverFast-cie będzie identycznie. Kiedyś odłączyłem te podświetlające listewki i myślałem,że da radę skanować
duże negatywy w trybie refleksyjnym. Niestety nie dało się uruchomić skanera.

pastwisko
26-01-2018, 20:28
A no to jest wyczerpująca odpowiedź, czyli zostaje przy foceniu na papierze póki co. Dzięki :)

kazzi
26-01-2018, 22:54
Można taki większy format zeskanować na kilka razy, a potem go złożyć. Poniżej skan ze szklanego epokowego negatywu 9x12 złożonego z dwóch polówek.

3947

Złożony w PS-e9 z wykorzystaniem warstw.

pastwisko
27-01-2018, 14:33
Nasklejałem się dzięsiątek 4x5, już mi się nie chce w to bawić :) Dobra na raz czy dwa, góra kilka razy.