PDA

Zobacz pełną wersję : Ile za nakręcenie filmiku i montaż ?

JacekWroclaw
25-01-2018, 12:09
Cześć

Dostałem zlecenie, aby nakręcać vlogi o tematyce kosmetycznej. Typu malowanie paznokci, nakładanie rzęs. Jeden film po obróbce trwa 5-10 min. Czas nakręcenia filmu to ok 2h i mój dojazd. W tym moje oświetlenie i sprzęt. Postprodukcja zajmuje mi ok 16h. Zastanawiam się ile się bierze za takie produkcje. Patrząc na cenniki fotografów to według tabelek tam przedstawionych to 2-3 tysiące. Gdzieś na forach widziałem 500zł, a ktoś tam i za 60 by zrobił :)

Pytanie do Was, jaka powinna być cena takiej usługi ?

Dzięki!

Trudnoonazwe
25-01-2018, 12:50
Jeśli nie ma wyceny to jeszcze nie dostałeś tego zlecenia, bo jeśli wycenisz to na kilka tys to pewnie nic z tego nie wyjdzie. Zobacz na to z drugiej strony - jaki budżet ma na to zleceniodawca? Czy to duża firma kosmetyczna i ten film będzie oglądany przez setki tysięcy osób czy raczej mały zakład / początkująca vlogerka / osoba prywatna? Poza tym czas nakręcenia filmu 5-10 min to raczej dużo dłużej niż 2 godziny.

RomanZWrocławia
27-01-2018, 23:26
A może podejdź do tego tak: ile w tym samym czasie (18 godz +...) zabiegów mogłaby wykonać osoba dla której masz nakręcić filmy. I ile zarobiłaby na swoich klientkach... I teraz będziesz wiedział dlaczego gabinety kosmetyczne mogą się utrzymać, a zakład foto nie.