Zobacz pełną wersję : Czy można cofnąć licznik D800?
Jak w tytule, ponieważ przymierzam się do zakupu i różne cuda już widziałem. Jaki jest, od strony technicznej, sposób na obróbkę plików słabszym komputerem? Kompresja RAW-ów z poziomu puszki? Czy zakup D610 : )?
800 nie ma możliwości kompresji na małe RAW’y to jest minus troszkę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
800 nie ma możliwości kompresji na małe RAWây to jest minus troszkę
Mówimy o kompresji (zmianie wielkości pliku w KB) czy zmianie rozdzielczości?
To pierwsze nie wpływa pozytywnie na obróbkę na słabym komputerze (wręcz przeciwnie!).
A rozdzielczość można zmieniać podczas konwersji do DNG w Adobe DNG Converterze.
No właśnie, jaka to ma być kompresja? Bo D800 zapisuje NEFy skompresowane bezstratnie i stratnie. Pliki są mniejsze, ale bezstratne wolniej się otwieraja na kompie, bo algorytm musi być odwracany.
Mam do dyspozycji Core2 duo i 4 gb pamięci. A te stratne jak się mają do bezstratnych, jeśli chodzi o jakość? Jest jakaś zauważalna różnica?
Jak w tytule, ponieważ przymierzam się do zakupu i różne cuda już widziałem. Jaki jest, od strony technicznej, sposób na obróbkę plików słabszym komputerem? Kompresja RAW-ów z poziomu puszki? Czy zakup D610 : )?
Patrząc na ebay to można cofać licznik w D800, tak samo jak w D700 i D3, innych FF nikona chyba się nie da.
Ciekaw jestem jak wygląda takie oszustwo, za kręcenie licznika w samochodach teraz jest 5 lat
nikoniarz
25-01-2018, 14:53
Patrząc na ebay to można cofać licznik w D800, tak samo jak w D700 i D3, innych FF nikona chyba się nie da.
Ciekaw jestem jak wygląda takie oszustwo, za kręcenie licznika w samochodach teraz jest 5 lat
Da się ponoć w D4. Było nawet poruszane na forum.
Mam do dyspozycji Core2 duo i 4 gb pamięci. A te stratne jak się mają do bezstratnych, jeśli chodzi o jakość? Jest jakaś zauważalna różnica?
W wielu przypadkach stratny nef może zawierać artefakty i prowadzić do znacznie szybszego pojawiania się takowych w przypadku obróbki. Można sobie o tym poczytać tutaj: https://photographylife.com/compressed-vs-uncompressed-vs-lossless-compressed-raw
Mam do dyspozycji Core2 duo i 4 gb pamięci.
Cudów nie zdziałasz, na takim samym sprzęcie (Macbook unibody mid 2011) w C1 Pro ledwo obrabiam RAF-y z 16 Mpix matrycy Fuji. Jest w miarę komfortowo, o ile nie przyjdzie mi do głowy obróbka lokalna. Na szczęście tylko sporadycznie, to laptop na wyjazdy wakacyjne.
Załadowałem z ciekawości przykładowego nefa z D800 i sprzęt zamuliło. Być może dołożenie ramu trochę by pomogło, ale nie robiłbym sobie za dużych nadziei...
Bardzo dziękuję za porady, czułem, że będą schody : ). Chyba jednak rozsądniej będzie kupić D601, chociaż tu też pewnie szału nie będzie ; ).
(...)Jaki jest, od strony technicznej, sposób na obróbkę plików słabszym komputerem?(...)
Dng converter klik (https://www.google.pl/search?q=dng+converter&oq=dng+con&aqs=chrome.2.69i57j69i61j35i39j0l3.3878j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8).
Myślisz, bic44, że to załatwi sprawę? Wypadłem z obiegu, bo robię głównie tradycyjnie, ale czasem trzeba zrobić coś pikselami, stąd moje wątpliwości. Mam wprawdzie stare D200, ale używam czasem do skanowania negatywów czy szyb : ).
Nie jest problemem, aby z dowolnego aparatu uzyskać pożądaną rozdzielczość materiału bazowego, przykładowo jeśli ma być 10MP, jak ze wspomnianego d200 , to można takie małe rawy wygenerować klik (https://i.imgur.com/Do9FwQM.png).
No tak, fajnie to się rozwinęło. Tyle, że wtedy pojawia się pytanie, po co w ogóle 36mln : )? Zwłaszcza, że za tym idzie też problem optyki, która wykorzysta te 36. Czyli w perspektywie zmiana konfiguracji komputera/nowy komputer : ). Czyli, reasumując, kupienie D800 nie jest aż tak nielogiczne.