Zobacz pełną wersję : Digimate III + dysk POMOCY!
Witam serdecznie.
W końcu zdecydowałem się, który databank wybrać.
Padło na Digimate III.
Kupiłem do niego dysk, ale nie wiem czy jest kompatybilny i czy w ogóle działa.
Po podłączeniu digimate do kompa nic się nie dzieje, choć za 1 razem pokazały się 3 partycje, a teraz już nie.
Nie wiem, czy dysk jest padnięty, czy raczej mam coś źle poustawiane w kompie (dodam że dysk nie jest zformatowany).
Czy jest może jakaś miła osoba z Warszawy, która ma digimate i która zechciała by mi pomóc?
Z góry dziękuje i pozdr.
P.S. oto link do dysku jaki kupiłem (jak piszą w aukcji nie ma 100% że jest sprawny)
http://allegro.pl/item197151653__fujitsu_mht2040ah_40gb_zobacz.html
Podlaczyles bezposrednio do kompa przez USB?
Ja kiedys podlaczylem przez przedluzacz usb i nie dzialal.
Jak chcesz to postaram sie Ci wyslac praktyczna instrukcje do tego sprzetu napisana przez osobe ktora mi sprzedala digimate III
Mam jakąś tam polską instrukcję ale to i tak nic nie daje, ale jeśli możesz to prześlij, może coś tam ciekawego przeczytam.
Obawiam się że to wina dysku i nic na to nie poradzę.
Teraz szukam na aledrogo jakiegoś używanego TRAVELSTAR'a bo z opinii użytkowników dowiedziałem się, że są najpewniejsze.
Czy nikt z Warszawy nie zechciałby się spotkać i mi pomóc?
A wiec wysylam, moze sie przyda
Juz wyslalem na adres
[email protected]
Mam nadzieje ze uda sie szybko rozwiazac ten problem
Dziękuje za plik.
Zbyt wiele mi nie wyjaśnił, choć zaczynam się zastanawiać, jak to jest z tą płytą główną.
Napisane było, że pod niektórymi nie działa, ciekawi mnie pod jakimi.
Spróbuje ściągnąć Partition Magic i podzielić na 2 partycje, ale nie wiem czy wogóle dysk "załapie", to może coś pomoże, ale się nie spodziewam.
Poszperaj przez szukajkę, temat był wałkowany w miarę dogłębnie. U mnie Digimate działa na jednym kompie tylko z jednym portem USB, na drugim ze wszystkimi :)
W kreatorze dodawania nowego sprzętu jest pokazuje się coś takiego:
"Masowe urządzenie magazynujące" - domyślam się, że chodzi właśnie o digimate, ale jest tam wykrzyknik.
Gdy klikam na nie pokazuje się komunikat:
"Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)"
Nie wiem co mam w tej sytuacji robić, bo może wszystko jest ok, tylko ja mam coś nie tak z kompem.
I już nie wiem co robić.
Zalicytowałem już drugi dysk, tym razem IBM Travelstar ale 12 GB i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, bo zaraz się okaże, że i ten działa...
Witam,
sprawdzales moze to?
http://support.microsoft.com/kb/125174/pl
SAYAN669
12-06-2007, 00:08
Hmm. Spróbuj podłączyć dysk, bez żadnych hubów, ani też nie przedłużaj tego kabla (za pomocą końcówki żeńskiej) co dostałeś od producenta. Z Obudowami dysków do laptopów dają 2 kabel zasilający do USB, który ma pomóc, gdy 1 USB nie pociągnie.Jak masz windowsa XP jest takie narzędzie jak zarządzanie komputerem/magazyn/zarządzanie dyskami. Może dlatego nie widzi, bo nie masz utworzonej partycji.Sformatuj i zobacz co sie będzie dział. Tyle ja mogę pomóc.
Witam,
sprawdzales moze to?
http://support.microsoft.com/kb/125174/pl
Widziałem tą stronę.
Dali jakąś cudowną radę, żeby usunąć z rejestru jakieś dwa pliki, po usunięciu których Digimate miał działać.
Zrobiłem jak kazali i połowa urządzeń (mysz, klawiatura) przestały działać.
Hmm. Spróbuj podłączyć dysk, bez żadnych hubów, ani też nie przedłużaj tego kabla (za pomocą końcówki żeńskiej) co dostałeś od producenta. Z Obudowami dysków do laptopów dają 2 kabel zasilający do USB, który ma pomóc, gdy 1 USB nie pociągnie.Jak masz windowsa XP jest takie narzędzie jak zarządzanie komputerem/magazyn/zarządzanie dyskami. Może dlatego nie widzi, bo nie masz utworzonej partycji.Sformatuj i zobacz co sie będzie dział. Tyle ja mogę pomóc.
Ale jak mam go samego podłączyć?
Kabla nie przedłużam, używam raczej tego od aparatu, bo czytałem o tym dołączonym do digimate parę złych opinii.
O zarządzaniu dyskami wiem, ale komputer nie widzi dysku i nie wiem jak mam go w tym przypadku sformatować.
Zoidberg
12-06-2007, 08:42
Z mojego doświadczenia z obudowami dysków na USB mogę tylko powiedzieć, że jeśli dysk nie był sformatowany to komp go nie widział. Wtedy to co robiłem to podłączenie do płyty głównej kompa takiego dysku przez specjalną przejściówkę i sformatowanie go. Oczywiście przy takim podłączeniu komp widział dysk bez problemu tylko jako nie sformatowany. Po formacie wkładałem dysk do obudowy USB i wszystko było OK.
A jak się taka przejściówka nazywa? Gdzie można ją kupić i za ile?
Powiem tak o czym pisałem kiedyś, z niektórymi płytami na chipcecie VIA Digimate za cholerę nie pójdzie, u mnie jest tak samo. Przez chwilę go widzi w systemie po czym przestaje, albo pada transfer do zera. Jedyna rada wymiana płyty głównej na Intelowską lub wyjmowanie dysku i przez przejściówkę podłączanie go na IDE. Ja tak robię i olewam nieszczęsne USB, które zwyczajowo nie chodzi z Digimate. Pozdrawiam Moshica
Ja mam płytę Asusa P5B i procka Intela Cora2Duo.
A jaka to przejściówka?
Podajcie jakiegoś linka, gdzie można kupić tą przejściówkę bo nie wiem o jaką chodzi.
Byłem pewien że to wina dysku, a okazuje się że może wcale nie.
Jestem zupełnym laikiem, nie znam się na dyskach.
Myślałem że to proste i bezproblemowe, a tu się okazuje coraz trudniejsze.
A jakie dyski polecacie?
Każdy dysk podjedzie oprócz WD Caviar, ale takiego nie masz. Była seria tych dysków która nie współpracuje z DigiMate ze względu na rozruch dysku (zarządzanie energią). Dobre są Seagate, Toshiba, Hitachi, IBM i cała reszta.
Tę przejściówkę można kupić za parę do kilkunastu złotych w sklepach elektronicznych lub komputerowych i nazywa się : przejsciówka IDE 3,5 cala. Ot cała filozofia, podłączasz dysk pod kanał IDE przez nią i chodzi jak systemowy !
Pozdrawiam
Moshica
Ok, wielkie dzięki.
Zaraz przejdę się do komputerowego, spytam, czy coś takiego mają.
Pozdr.
gregoire7
12-06-2007, 14:58
miałem podobne objawy, samoczynne wyłączanie podczas kopiowania danych, zrywanie połączenia komp-databank, wszystko zaczęło działać normalnie po tym jak podłączyłem databank zamiast oryginalnym długim kablem - kablem który mam do czytnika (jakieś 10...15cm), poza tym WD Caviary również śmigają aż miło, a na używane Toshiby ok 3-letnie należy bardzo uważać...
Właśnie wróciłem z komputerowego.
Takiej przejściówki nie mają.
Ale gość podłączył mój dysk do swojej obudowy i nic-nie działał.
Więc to chyba wina dysku.
No nic, poszukam jakiegoś innego (niestety używanego) z serii TRAVELSTAR, bo to chyba najlepsze wyjście.
Choć problem pozostaje, kupie i co potem?
To nie jest kwesta kabla USB, na wielu sprawdzane i na kilku kompach ! Dajcie sobie powiedzieć że współpraca komp-databank zależy od producenta chipsetu płyty głównej, jakości taktowania zegara synchronizującego w tym samym czasie te 2 urządzenia. Jeśli taktowania nie zachodzą w odpowiednich interwałach transfer spada, zrywa połączenia, etc. Sprawdzane wielokrotnie, kabel nie ma nic do rzeczy !
Pozdrawiam
Moshica
Ps. Zjadłem z kumplami zęby na tym badziewiu w pracy po godzinach jak rozgryzaliśmy problem....
Jeszcze raz przywołam do życia post mojego autorstwa o przebojach z DigiMate, przyjemnej lektury ;-)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4567
Pozdrawiam
Moshica
Zoidberg
12-06-2007, 19:26
Ale gość podłączył mój dysk do swojej obudowy i nic-nie działał.
To znaczy do czego podłączał? Przez USB? Bo jak tak to nie działał tak jaki Tobie nie działa.
A taka przejściówka wygląda tak:
http://www.allegro.pl/item203958896_redukcja_do_dysku_z_3_5_na_2_5_nowa. html
lub tak:
http://www.allegro.pl/item203964205_przejsciowka_do_dyskow_ide_2_5_na_3_ 5_.html
a tu ta sama tylko z Legionowa - to chyba blisko Wawy:
http://www.allegro.pl/item205216530_przejsciowka_adapter_2_5_3_5_od_ss_. html
To znaczy do czego podłączał? Przez USB? Bo jak tak to nie działał tak jaki Tobie nie działa.
Tak, przez USB, ale nawet w jego obudowie nie działał (nie świeciła się jakaś dioda).
No nic, kupiłem drugi dysk, poprosiłem, żeby od razu sformatowali go do FAT 32.
Jak to nie pomoże to już nie wiem....
Czytam te wszystkie wątki i mam już p..... w głowie.
Pewni znowu wydam kasę i znowu będę musiał sprzedać bo nie umiem się obsługiwać :mrgreen:
mini21 to nie kwestia obsługi. Po prostu DigiMate nie ma powtarzalności jeśli chodzi o działanie oraz współpracę z dyskami oraz płytami głównymi. To jest tania Chińszczyzna, mocno nie dopracowana !
Pozdrawiam
Moshica