Zobacz pełną wersję : Oznaczanie zdjęć w D70
Witam
Najprawdopodobniej nie ma takiej opcji ponieważ jej do tej pory nie znalazłem i w instrukcji nic na ten temat nie piszą. Ale i tak zapytam bo kto pyta nie błądzi. Mianowicie aparat dziele z moją kobietą (prowadzimy ciąłe boje na temat czyja teraz kolej :mrgreen: ) no ale z tym akurat dajemy jakoś rade wystarczają tylko małe kompromisy z obu stron :-D Problem się zaczyna w trakcie zrzucania zdjęć i obróki. Mianowicie - która fotka jest czyja... Czy istnieje możliwość jakiegoś znaczenia fotek w D70? Czy można dorzucić jakiś soft, który by to umożliwiał? Mysłałem o tym by każde z nas miało swoją karte pamięci ale to bez sensu za dużo czasu zajmuje zmiana poza tym czasami, któres z nas zabiera temu drugiemu aparat tylko na jedna fotke...
Pozdrawiam
Piotrek
Ps. Moja lepsza połówka też działą tutaj na forum :) Zresztą moja facjata widnieje w jej avku :mrgreen:
Ja nie mam z tym problemu - zdjęcia robimy wspólnie, zaś wszelkie prawa autorskie należą formalnie do mnie. Ewentualne honoraria za fotki i tak zostaną mi odebrane, więc co za różnica :)
Wiesz tutaj nie chodzi o wartości materialne bo te jak najbardziej są raczej wspólne :-D Tutaj chodzi o coś więcej niz tylko pieniądze.....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Rafał_Sz
09-06-2007, 13:00
Drugą puszkę kup kobiecie i po sprawie... :):):)
Drugą puszkę kup kobiecie i po sprawie... :):):)
Że też wcześniej na to nie wpadłem! :mrgreen:
A tak na serio to nie obiło się nikomu o uszy o takiej opcji? Jakieś chorągiweczki albo cosik w tym stylu :)
W D80 jest coś takiego jak ustawianie folderu do którego są zapisywane zdjęcia. Zapewne w D70s jest to samo. Zatem, każde z Was przed używaniem sprzętu ustawia sobie w menu swój folder i po sprawia, oprócz tego,ze będziesz wiedział, które są Twoje,dodatkowo będziesz je miał w osobnym katalogu.
No to super jezeli jest taka mozliwość. Jeżeli by mi ktoś jeszcze napisał w skrócie jak to zrobić to będzie już kapitalnie. Menu -> ??? I co dalej?
Ps. Coprawda nie żona ale wspólnota majątkowa w postaci sprzęty fotograficznego już jest :)
...ale o wiele szybciej jest zmienić karte, niż każdorazowo grzebać w menu...
dokładnie, lepiej wymienić karte... to jeden ruch:) a grzebanie w menu to dopiero mordęga...
Przetestuje i dam znac jakie wnioski wyciagnałem :)
rafal.bula
10-06-2007, 11:51
Moja propozycja to blokowanie zdjec "kluczykiem" (zabezpieczenie przed kasowaniem). To tylko jedno wcisniecie przycisku przy kazdym zdjeciu. Zdjecia 1 osoby są blokowane a drugiej nie i po tym mozna rozpoznac
Zgadza się z tym, że kluczyk występuje tylko w aparacie po zrzuceniu na komputer juz go nie ma....
Zgadza się z tym, że kluczyk występuje tylko w aparacie po zrzuceniu na komputer juz go nie ma....
Jest - pliki mają atrybut "tylko do odczytu".
A poza tym nie wierzę, że ktoś nie odróżnia zdjęć zrobionych przez siebie od zdjęć innego wykonawcy.
Jeżeli np fotografujesz konkurs jazdy konnej w skokach przez przeszkody i jedno zdjęcie różni się od drugiego drobnymi szczegółami, wszędzie masz podobne kadry, kolorystyke i światło to uwierz mi, że ciężko. Poza tym to nie jest sprawa życia lub śmierci :) Zapytałem bo byłaby to przydatna funkcja ale skoro jej nie ma to się przecież nie pochlastam :mrgreen:
jak to nie ma - stwarzasz sobie dwa foldery na karcie pamięci - a przełączanie zapisywania do innego folderu z poziomu menu to naprawde nic trudnego. katalogi mozesz stworzyc najlatwiej podlaczajac aparat do kompa i recznie stwarzajac katalog (prawy przycis myszy na otwartym oknie aparatu -> nowy -> folder -> (teraz tylko nadac mu nazwe np. katalog pierwszy nazwiesz sobie misio, a drugi kaczuszka ;) )
Heh i kolejny dylemat..........
Mam być misio czy kaczuszka? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
danz1ger
10-06-2007, 14:19
[quote=kobyll;323287] ...Najprawdopodobniej nie ma takiej opcji ponieważ jej do tej pory nie znalazłem i w instrukcji nic na ten temat nie piszą...[quote]
strona 156.
jak to nie ma - stwarzasz sobie dwa foldery na karcie pamięci - a przełączanie zapisywania do innego folderu z poziomu menu to naprawde nic trudnego. katalogi mozesz stworzyc najlatwiej podlaczajac aparat do kompa i recznie stwarzajac katalog (prawy przycis myszy na otwartym oknie aparatu -> nowy -> folder -> (teraz tylko nadac mu nazwe np. katalog pierwszy nazwiesz sobie misio, a drugi kaczuszka ;) )
ano dokładnie, jak każdorazowe oznaczanie zdjęć kluczykiem,pozniejsze przegladanie na kompie zdjec, ktore jaki maja atrybut -moze być wygodniejsze i łatwiejsze od stworzenia (jednorazowo) dwóch katalogów i w 5 sekund (jak raz zobaczysz gdzie w menu sie to robi) przełączenia tego jednym paluszkiem (kciukiem) w menu LOL:)