Zobacz pełną wersję : Plecak z USA - jakie dodatkowe koszty?
Cześć,
jak w temacie - myślę, nad zakupem plecaka foto w USA z przesyłką do PL. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są dodatkowe koszty/podatki poza ceną plecaka (149$) i wysyłki (na stronie wyliczyli do Krk 75$ UPSem, trochę drogo...). Gubię się w tych cłach, vatach, US taxach... Czy ktoś może ściągał w ten sposób, ma doświadczenie? Albo może ktoś jedzie w najbliższym czasie i chciałbym mi przywieźć?:D
A może te 75$ to już z opłatami? Chyba, że to plecak wielkości szafy gdańskiej, albo oferta specjalna, paczka traktowana z czułością, a osobistego dostarczenia dokonuje aktualna miss Polski. Większość dużych kurierów ma swoje agencje celne i takie rzeczy ogarnia w ramach procedury uproszczonej. Raczej nie bawią się w przemyt.
Podobnie duże sklepy w USA (Amazon, B&H), jeżeli kupujesz z wysyłką do EU na przykład, naliczają wszystkie opłaty i Ty czekasz tylko na plecak.
Najlepiej będzie spytać w sklepie.
( cena towaru + transport + cło ) +23% = cena końcowa
Nie wiem czy jest cło ( zerknij na tabelki w uc ) i czy może celnicy przeoczą ale podałem ci taką pesymistyczną wersje, a może sklep wszystko doliczy ?
38723872
Jeśli to by była całość, bez żadnych dodatków już to spoko, ale boję się, że niestety jeszcze coś dowalą i będzie cena plecaka x2 :( A nie jest to jakaś wielka krowa - 50L plecak z niezbyt dużym stelażem, całość 2,5kg...
Najgorsze, że plecak już nie jest produkowany, zwykle wszędzie jest jako niedostępny i to jest ze strony producenta zamówienie, pewnie jakieś ostatnie sztuki...
Przy tej wadze może być taki koszt dostawy, nie lepiej zapytać w tym sklepie jak to wygląda ?
No pewnie zapytam, chciałem na szybko dopytać żeby mieć orientacje czy sobie w ogóle głowę zawracać tym zakupem. Jeszcze może popytam znajomych, może ktoś będzie wracał to by się mógł zapakować od razu do niego i przyjechać ;)
To nie jest UPS, tylko USPS czyli poczta, ale przesyłkę w Polsce możesz dostać i tak kurierem. Swego czasu czego nie zamawiałem z wysyłką Royal Mail dostarczał DHL.
Sklep na stronie ma: "Artik LTD endeavors to offer you competitive prices on current products; youâre total order price will include the price of the purchase plus any applicable sales tax and shipping charges (on the day of shipping).", ale ja bym i tak dopytał o opłaty celne i podatek.
USPS to zwykła poczta.
Nie bierzesz pod uwagę ubezpieczenia wysyłki, a to robi koszty.
schwepes
23-01-2018, 22:14
Zamawiałem plecak z US. Musisz dodać ok. 1/4 oryginalnej ceny na opłaty w PL (cło + vat). Mi się udało trafić na przecenę rzędu 70% więc miało to sens.
S4INT - a to znasz? Powinno wyjść trochę taniej jak pocztą.
http://www.domashipping.com/pageinternauci.html