Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 52 zdjęcia przez rok 2018 -=Sebastianito=-
Sebastianito
23-01-2018, 16:37
Witam,
przyznaje się szczerze, iż zostałem zainspirowany wątkiem Rafała (@biegly (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=11973)) i postanowiłem w tym roku zrobić podobnie.
W związku z pojawieniem się najmłodszej członkini rodziny, mój czas stał się niewiarygodnie ograniczony, w związku z tym wyznaczyłem sobie cel jakim jest uzyskanie wyniku 52 zdjec na przestrzeni roku 2018.
Osobiście powiem, że z wyniku 12 dobrych zdjęć byłbym bardzo zadowolony, niemniej jednak muszę sie "odkurzyć" i zmobilizowac do częstszego chwytania za aparat.
Bez wiekszego rozpisywania się, jak to mówił "Pan Tik-Tak": Zatem otwieram nasz program i już...!
-=ZAPRASZAM=-
1)
Na początek 2 szczyty: Beinn Eighe - Spidean Coire nan Clach
3858
|PentaxK1|Pentax15-30@30mm|ISO200|f/11|1/125sek|2poziome kadry|
2)
Meal a Ghiuthas from Lunar Loch
3859
|PentaxK1|Pentax15-30@21mm|ISO100|f/22|1/10sek|
Obie fotki dobre, ale ja wybieram dwójkę. Piękna.
Najbardziej to pomysł wątku mi się podoba.
Czyli co tydzień ma być nowa fota.
Ale że dwie to się nie liczy za dwa tygodnie :wink:
maniak666
26-01-2018, 21:35
Dwójka zajefajna. Kolorsy jakby nie Twoje:), no ale to w końcu natura tak pomalowała:) Czekam z niecierpliwością na CDN.
Sebastianito
26-01-2018, 22:27
Właśnie... odnośnie kolorów i "blasku" (jak kiedyś ktoś ni napisał w komentarzu. Chcę się wypowiedzieć.
Kiedyś miałem ogromne "parcie na szkło", na szczęście już mi przeszło i pragnę wrócić do fotografii które MI sprawiają przyjemność. Ostatnimi czasy bardzo sugerowałem się wpisami (raczej prywatnymi wiadomościam od fotografów) że zdjęcia powinny być jak najbardziej naturalne. Stanęło na tym, że robiłem zdjęcia (nie do konca) "wbrew sobie" więc pragnę wrócić do tego typu zdjęć które dają mi frajdę bo przecież...
Fotografia to wspaniała przygoda, zwłaszcza ta nasza... pejzazowa!
jarekf34
26-01-2018, 22:29
Dwójka jest MEGA :) Czekam na kolejne :)
Sebastianito
27-01-2018, 09:05
3)
3969
|PentaxK1|Pentax15-30@30mm|ISO200|f/13|1/125sek|
pioterkow
27-01-2018, 15:25
Jedynka mi się bardzo podoba - lubie takie wielkie przestrzenie :)
Gratuuje "członkini rodziny" - to lepsze niż kontener D5 :)
Mam nadzieje że będziesz nadal wrzucał swoje zdjęcia - lubie je oglądać :)
Pozdrawiam serdecznie. Piotr
piotrekjeczen
27-01-2018, 15:39
Dwójka dobra ale myślę, że stać Cię na więcej i czekam na coś z większym "rozmachem" :)
2 bardzo fajnie wypatrzona, jedynie jakby góra była bardziej doniosła. Trójka ma za to potencjał, mam nadziej że coś jeszcze z tego dnia zobaczymy.
Powodzenia Kolego w postanowieniu.
Carrramba
27-01-2018, 15:56
Tak jak Koledzy zauwazyli, to te kolorki takie troche nie twoje. Szczerze to mi sie bardziej podobaja.
Jak przeczytalem pod zdjeciem nr1 ze to Beinn Eighe to nie uwierzylem. Przeciez ten masyw jest jednym z najwiekszych skurczybykow w Highlandach!
Mysle ze zabraklo 2 czynnikow store by wydobyly z niego potencjal. Po pierwsze, to jest za duzo sniegu i wszystko sie zlewa ze soba. No i po drugie to chyba zabraklo wysokosci z ktorej fotka zostala zrobiona, przez co gora troche sie polozyla.
spiritus
28-01-2018, 02:07
A trojka czemu nie podpisana w jakim miejscu wykonana? :D
Fajne postanowienie z fajna tematyka :)
Cos czuje, ze to bedzie kolejny ulubiony watek
Ja biorę wszystko, jestem duży fanem twoich zdjęć i rób to co czujesz - a nie co komu się podoba lub nie!
Życzę powodzenia w wykonaniu planu, bo czasami lekko może nie być.
Dziękuję za wyróżnienie :)
Sebastianito
30-01-2018, 15:48
4)
4139
|PentaxK1|Pentax15-30@23mmASF |ISO400|f/8|1/150sek|
Styczeń z głowy. :)
Widok na Beinn Eighe z nad jeziora Loch Clair, po kloana w sniegu gdzie pod stopa zapadał sie wrzos. Z lewej strony nadchodził sztorm a z prawej... sami widzicie, swieciło słońce.
A tak się zapytam (troche retorycznie) Co byscie powiedzieli rozpoczoł nagrywanie filmów z "wypraw" na zdjecia?
2pompony
30-01-2018, 15:53
Ta czwórka jest świetna. Wyszła czysta i piękna prostotą kompozycja, oprócz tego podobają mi się proporcje kadru - lubię takie.
Na ostatnim zdjęciu jest blask ! :-D
Co do filmów, jestem jak najbardziej "za".
Pięknie wypatrzone, kolorystyka i tonacja nadaje płynności. Gratulacje
3. i 4. sa bardzo ladne, ale 3. ladniejsza
maniak666
30-01-2018, 22:06
Wątek się rozkręca niczym film wg.recepty Hitchcocka na udany film: "Film powinien zaczynać się od trzęsienia ziemi, potem zaś napięcie ma nieprzerwanie rosnąć". Trzęsienia ziemi wszakże nie było niemniej jednak z foty na fotę jest coraz lepiej.
I coby przy filmowych analogiach zostać-to odpowiadając na Twoje pytanie-nagrywaj, pokazuj...
Czekamy.
Sebastianito
03-02-2018, 11:59
Rozpoczynamy miesiąc Luty. Widok na górę Slioch w snieżnej zamieci, nie było to przyjemne dla mojego tyłka... strasznie wiało i rzucało zmrozonym śniegiem po twarzy... ale i tak było lepiej niż w robocie :)
5)
4387
|NikonD610|Sigma24-70@32mm|ISO200|f/8|1/640sek|2 naświetlenia dla ostrości 1 i 2 planu|
Patrząc na to zdjęcie, jeszcze zanim przeczytałem do niego opis, poczułem mróz i wiatr. Dlatego lubię takie zdjęcia , które wywołują jakieś emocje
FotoTraper
06-02-2018, 08:32
"Najmłodsze członkinie" mogą angażować całą masę czasu, ale za to dają dużo w zamian. Krajobrazy na 4+, mi się podobają. :)
Sebastianito
06-02-2018, 18:16
Jeszcze was pomeczę kilkoma pstrykami zimowej aury ze Szkockich Highlandów... i będę musiał ruszyć tyłek znowu gdzieś w góry!
6)
4585
|PentaxK1|Pentax15-30@24mmASF |ISO800|f/8|1/500sek|
Nr 6 jest moc, to zdjęcie ma wszystko -plany, mocne punkty, linie itd
2pompony
06-02-2018, 19:49
6 jest dobre, bo ma dobrą kompozycję, a nie jest prostym pstrykiem z obiektywem skierowanym w stronę jakiegoś pagórka.
6ka kapitalna. Śnieg, góry i Szkocja - świetnie się to ogląda :)
- - - - kolejny post - - - - - -
no i jeszcze ta zakamuflowana postać :)
Właśnie... odnośnie kolorów i "blasku" (jak kiedyś ktoś ni napisał w komentarzu. Chcę się wypowiedzieć.
Kiedyś miałem ogromne "parcie na szkło", na szczęście już mi przeszło i pragnę wrócić do fotografii które MI sprawiają przyjemność. Ostatnimi czasy bardzo sugerowałem się wpisami (raczej prywatnymi wiadomościam od fotografów) że zdjęcia powinny być jak najbardziej naturalne. Stanęło na tym, że robiłem zdjęcia (nie do konca) "wbrew sobie" więc pragnę wrócić do tego typu zdjęć które dają mi frajdę bo przecież...
Fotografia to wspaniała przygoda, zwłaszcza ta nasza... pejzazowa!
Dokładnie !
Kolejny wątek w którym chętnie będę oglądał nowe wpisy. Co do filmów z plenerów kręć i się nie zastanawiaj, myślę że będą chętni ;]
Przepiękna ta szóstka.
krunz, mów zaraz gdzie ta postać?;)
Przepiękna ta szóstka.
krunz, mów zaraz gdzie ta postać?;)
Nie powiem ;)
Sebastianito
08-02-2018, 23:23
Wyjdzie jeszcze, że Freud-a widzisz....
grzegorzdz72
09-02-2018, 00:22
6 świetna !
Zastanawiają mnie parametry. ISO 800, 1/500sek. Brak statywu czy jakieś inne powody takiego ustawienia puszki ?
krzysztofz24
09-02-2018, 00:50
6 jest swietna. Kolor, kadr i swiatlo. Ale przeostrzona deczko...
Sebastianito
09-02-2018, 01:49
Statyw był (Ba... nawet 2) w bagażniku. Nie byłem do końca pewien czy uda mi się coś uchwycić. Ale jak widać udało się.... chyba?
Sebastianito
10-02-2018, 10:40
7)
Kolejne z wyjazdu w szkockie Highlandy. Ot takie trochę inne.
4740
|PentaxK1|Pentax15-30@30mm|ISO400|f/11|1/45sek|
Sebastianito
10-02-2018, 13:16
I Luty z głowy... teraz trzeba ruszyć tyłek. Zapraszam was na widok znad jeziora Loch Clair
8)
4751
|PentaxK1|Pentax15-30@23mm|ISO100|f/22|1/10sek|
Tak patrzę na 7-kę, i in dłużej patrzę tym bardziej mi sie podoba :lol:
Takie niepozorne, a bardzo przyjemne zdjęcie.
Na ścianie wstydu by nie robiło.
Innym też niczego nie brakuje, dobra robota.
No i czekam na następne :D
Ostatnia fotka bajeczna, supcio warunki się trafiły i ładnie to poukładałeś :) ale nadal się zastanawiam czemu f22 ? :D
8 bardzo starannie poukładane, do tego ta góra w tle. Gratulacje
Loch Clair wpisuje na miejscówkę do odwiedzenia :) Świetnie to wyszło. Zagrało wszystko.
Sebastianito
18-05-2018, 19:19
Trochę przyrdzewiałem ale się powoli zbieram. Czasu mało i zaniedbania sa. Czwycić znowu za aparat to znakomite uczucie. Wspólny wypad z rodziną na wycieczkę i udało mi się coś takiego ustrzelić.
9)
Campsie Glen
9361
|PentaxK1|Pentax15-30@15mm|ISO100|f/22|1/20sek|4kadry pionowe|
spiritus
18-05-2018, 19:33
O łał... fajne :)
Kurcze... już zapomniałem o tym wątku :/
Tak w sumie to nie wiem...
Trochę jak nie twoje...
Sebastianito
18-05-2018, 22:04
Bo tak często za aparat łapię... :(
Sebastianito
07-07-2018, 21:56
Jestem... jestem obecny! Nadal trochę niemrawo i powolnie ale jestem :) Kto teskni?
Przedstawiam 1 zdjecie z wypadu w Szkockie Highlandy. nie było szału bo od 2 tygodni mamy tu bezchmurne niebo i jest cieplej niż na bermudach!
Z wyjazdu przytarmosiłem 1 zdjecie (takie se) i 16 kleszczy na ciele (takie bydlaki)! Pozdrawiam w ten wakacyjny...
10)
11374
|PentaxK1|Pentax15-30@30mm|ISO200|f/13|1/10sek|
Ja tęskniłem ;P
Świetne pano, pogoda faktycznie zaczyna być uciążliwa ;)
Jeśli mogę coś zasugerować, to w cieniach może "lekko" tę jagodę próbował bym zastępować zielonym kolorem i skały wówczas mogły by wskoczyć w naturalniejszy odcień ;)
Wiem że to odbicie itd, ale luźno sugeruję :P
U mnie też są kleszcze i trzeba sie oglądać po każdym wyjeździe - niestety ;/ Do tego te małe wredne gryzące muszki ;)
Pozdówki z IE
:D
Bardzo fajny ten pejzaż ostatni. Może szkoda trochę nieba, bo nudne, ale wiadomo, na warunki nie poradzisz, możesz co najwyżej przyjechać w inny dzień ;-)
Dlatego całość na plus
16 kleszczy...
To może spróbować sił w makro ? :razz:
Żarcik taki.
Zdjęcie może i takie se, bez czynnika ludzkiego pewnie byłoby w zasadzie nijakie.
Ale i tak zazdraszczam, chciałbym takie nijakie poczynione własnoręcznie.
Pozdrawiam i czekam na więcej :mrgreen:
Sebastianito
13-07-2018, 14:46
Zdjecie wymęczone, że aż się prosi o krytykę i chłostę.
11)
11554
|Nawet|nie|ma|co|się|rozpisywać|
wszystkie zdjecia sa przemyslane , skomponowane , pod kontrola autora.
powodow do chlosty nie widze - raczej przeciwnie.
ostatnie tez nie jest banalne , ze wzgledu na kolorystyke.
a ogolnie to jestem pod wrazeniem pracy pentaxa , ktorego uzywasz.
do tego celu dobrze rysujacy aparat
kosta493
24-07-2018, 08:16
Mnie wszedł w oko kadr numer 8, chciałbym zobaczyć go z powrotem jesienią przy lekko nakruszonym śniegiem.
Warto było zajrzeć do Ciebie, ciekawa praca i czekam na kolejne kadry. Pozdrawiam
2pompony
25-07-2018, 12:32
Zdjecie wymęczone, że aż się prosi o krytykę i chłostę.
11)
No dobra, ale co tu chłostać? Kolory tragiczne, nad czym się tak rozwodzić...
Sebastianito
18-10-2018, 12:45
Smailholm Tower - wieża z XV w. znajdujaca się około 8km od miejscowości Kelso w Szkocji.
15651
|K1|15-30@15mm|ISO3200|20sek|f/3.5|2 kadry pionowe|
Tak patrzę na 7-kę, i in dłużej patrzę tym bardziej mi sie podoba :lol:
Takie niepozorne, a bardzo przyjemne zdjęcie.
Kompozycja jak w japońskim drzeworycie z epoki Edo.
G-creative
18-10-2018, 15:33
Fajne :-) Z Astrotracerem?
Trochę wadzi mi wieża która leci na plecy. Warto byłoby to wyprostować, dzięki czemu zyskałaby też trochę na wysokości.
Fajowa miejscówka na startrailsy. Tylko kurcze długo to trwa hehe.
Sebastianito
18-10-2018, 22:28
Nie... bo nie wiem jak używać, był "ON" ale się nie uruchomił... więc 20 sek....
- - - - kolejny post - - - - - -
Fajowa miejscówka na startrailsy. Tylko kurcze długo to trwa hehe.
Farmer Cię przegoni.
Farmer Cię przegoni.
Hehe powiesz, że z Polski jesteś i luz ;)
Ja wam tej Szkocji kurcze zazdraszczam :)
Ładnie to ułożyłeś oraz niebo fajnie wyszło!
Gratki dla takich nocnych zdjęć, bo obstawiam że ciężko złapać czyste niebo ;)