Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 nowa czy używana?
Dobry wieczór wszystkim.
Całkiem niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikosia d7200 i szukam do niego opłacalnego i uniwersalnego zooma.
Z racji ograniczonego budżetu zdecydowałem się na sigmę 17-50 f2.8. I teraz pytanie. Czytałem dość sporo że sigma na problemy z bf/ff. Do idealnej współpracy z body potrzebna jest regulacja (choć d7200 podobno ma możliwość regulacji śrubokręta żeby niwelować bf/ff)...regulacja w serwisie jest płatna i stąd pytanie. Uwazacie że lepiej kupić nowy obiektyw za 1400 zł czy ok 500 zł tańszy używany i regulacje przeprowadzić w body?
Dzięki za pomoc
nikoniarz
21-01-2018, 21:59
Ta Sigma nie jest na śrubokręt. Nie ma reguły z bf/ff. Najlepiej podpiąć i sprawdzić samemu. Jeśli można kupić ładną niewymęczoną sztukę to chyba warto zaoszczędzić. A sprawdzając osobiście będziesz wiedział czy są problemy bf/ff i czy da się je zniwelować z poziomu body.
Jeżeli masz możliwość podpiąć i przetestować porządnie to można się pokusić o używkę, jeżeli jest na gwarancji również, ale moim zdaniem nie opłaca się kupować używki w ciemno bez gwarancji, za dużo nie zaoszczędzisz a koszt kalibracji 258zł. Nowy obiektyw możesz kalibrować dowolną ilość razy podczas okresu gwarancyjnego (3lata) np. po wymianie body.
madebyzosiek
21-01-2018, 22:37
Po pierwsze, nie każda 17-50 2.8 musi wymagać kalibracji. Po drugie, jak pisał nikoniarz, to szkło nie jest na śrubokręt, a sam śrubokręt też nie jest gwarantem braku BF/FF. Po trzecie, jesteś z Gdańska, więc ze swoją Sigmą i D7200 wsiadasz w SKM i za 30 minut jesteś w Gdyni. Dajesz na kalibrację i grzecznie odbierasz za kilka dni. A i spokojnie znajdziesz kilka sklepów w Trójmieście, żeby sobie kilka sztuk przetestować. A używaną warto kupić maksymalnie za 800-900 zł.
Wind Mill
22-01-2018, 00:49
Nie zastanawiałbym się, tylko brał nową - należy tylko sprawdzić kanał dystrybucji (zaopatrzenia) sklepu - "nieoficjalny" import zdaje się wyklucza darmowa kalibrację na gwarancji przez polski serwis.
Trzeba też pamiętać o zużyciu taśmy (flex), która w tym modelu jest niewymienna. Cała elektronika jest na niej przylutowana.
O, dobrze wiedzieć. A czym się objawia to zużycie?
Tym, że w pewnym momencie obiektyw może paść. Jak każdy inny zresztą. Tyle, że dopłata 400 zł w tym przypadku za nowy obiektyw, za gwarancję, brak ryzyka ukrytej wady, złego obchodzenia się itd, możliwość kalibracji i w końcu przyjemność używania świeżutkiego szkła, dla mnie jest warta tych paru stówek. Jak ta Sigma zniknie z rynku, dopiero będzie ból zakupu jasnego zooma.
Pytam, bo sam używam tego obiektywu od 4 lat (kupiłem tuż po obniżce cen) i nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Dlatego zastanawiam się, czy zużycie taśmy objawia się jakimś stopniowym gorszym działaniem, czy raczej nagłym zgonem.
Hancock55
22-01-2018, 18:28
Wszystkie flexy da sie wymienic. W serwisie maja dostep do wszystkich. Jedynie flex os jest zintegrowany z modulem os- u i trzeba calosc wymieniac.
Wysłane z mojego Hol-U19 przy użyciu Tapatalka
Wszystkie flexy da sie wymienic. W serwisie maja dostep do wszystkich. Jedynie flex os jest zintegrowany z modulem os- u i trzeba calosc wymieniac.
I tylko ten pada, bo jest w ciągłym ruchu.
3815
3816
Z ciekawości, z jakimi kosztami naprawy w przypadku tej awarii musimy się liczyć?
Trzeba pytać w serwisie. Flex jest częścią płytki z elektroniką a na nim jest osadzona w trwały sposób soczewka. Nie da się tego kupić.
Hancock55
22-01-2018, 21:54
To jest wlasnie OS (na tym zdjeciu) :)
Hancock55
22-01-2018, 21:57
Flex przyslony tez jest ruchomy
Flex przyslony tez jest ruchomy
Nie w Nikonie.
Hancock55
22-01-2018, 22:13
No tak. Tam jest mechaniczna. Zgadza sie . W canonie jest flex. Racja.. :)
cześć, pozwólcie na podpięcie do tematu, ok?
w Studio5s pan powiedział, że w moim S17-50 2.8 OS najprawdopodobniej jest przerwana taśma.
Koszt naprawy w Sigmie to 950zł+koszty wysyłki,
i tu proszę o poradę, czy
- naprawiać w Sigmie (stan wizualny obiektywu ok), może wykonają później kalibrację gratis?
- kupić nowy za 1500zł i wysłać do Sigmy na kalibrację z d7200 gratis?
- poczekać na następcę 17-50 Art?
z góry dzięki za sugestie
cześć, pozwólcie na podpięcie do tematu, ok?
w Studio5s pan powiedział, że w moim S17-50 2.8 OS najprawdopodobniej jest przerwana taśma.
Koszt naprawy w Sigmie to 950zł+koszty wysyłki,
i tu proszę o poradę, czy
- naprawiać w Sigmie (stan wizualny obiektywu ok), może wykonają później kalibrację gratis?
- kupić nowy za 1500zł i wysłać do Sigmy na kalibrację z d7200 gratis?
- poczekać na następcę 17-50 Art?
z góry dzięki za sugestieA masz inny obiektyw który pokryje Ci te ogniskowe? Jeśli tak to ja bym poczekał. Jeśli nie masz to tylko nowa sigma...za 1400 dostaniesz. Ewentualnie jest opcja poszukania tańszej naprawy poza autoryzowanym serwisem.
A masz inny obiektyw który pokryje Ci te ogniskowe? Jeśli tak to ja bym poczekał. Jeśli nie masz to tylko nowa sigma...za 1400 dostaniesz. Ewentualnie jest opcja poszukania tańszej naprawy poza autoryzowanym serwisem.
Możesz zdradzić gdzie taka fajna cena?
https://www.ceneo.pl/15894461
Sprzedaj uszkodzony z opisem uszkodzenia, może się ktoś znajdzie co potrafi naprawić, na nowa wersje raczej bym nie czekał.
Tej za 1400 zł to raczej za darmo serwis polskiego dystrybutora nie skalibruje, coś mi się tak wydaje. Ta S jest jeszcze tańsza w Niemczech (na pewno jakiś czas temu tak było) i jeszcze tańsza w Azji. Te 60 zł dołożyłbym do zakupu w dobrym sklepie. Bywają oczywiście promocje, ale warto dopytać o gwarancję.
A to oczywiste, zawsze pytać jak wygląda gwarancja czy jest w sigmie czy tylko u sprzedawcy.
Aha, S17-50 startowała z sugerowaną ceną prawie 3k zł. Wątpię, żeby nowa była tańsza zaraz po wprowadzeniu.
Tej za 1400 zł to raczej za darmo serwis polskiego dystrybutora nie skalibruje, coś mi się tak wydaje. Ta S jest jeszcze tańsza w Niemczech (na pewno jakiś czas temu tak było) i jeszcze tańsza w Azji. Te 60 zł dołożyłbym do zakupu w dobrym sklepie. Bywają oczywiście promocje, ale warto dopytać o gwarancję.A skąd pomysł że te ciut tańsze nie mają polskiej gwarancji? Czy to miejska legenda czy ktoś faktycznie kupił w polskim sklepie obiektyw 100 zł taniej i miał kłopoty? Nie mówię o ofertach sklepów zza granicy ale tych normalnych polskich.
Było tu na forum parę wątków o jednym sklepie, tylko nazwy nie pamiętam, sks, który niby miał dystrybucję PL, a okazywało się, że to UE.
W przypadku Sigm z dystrybucji nie-PL masz wtedy 1 rok gwarancji. O darmowej kalibracji zapomnieć możesz.
Było tu na forum parę wątków o jednym sklepie, tylko nazwy nie pamiętam, sks, który niby miał dystrybucję PL, a okazywało się, że to UE.
W przypadku Sigm z dystrybucji nie-PL masz wtedy 1 rok gwarancji. O darmowej kalibracji zapomnieć możesz.Sklep Eglobal czy jakoś tak ma sigmę w cenie ok 1000 zł i to jest podejrzane...ale 1399 to wg mnie normalna cena...raptem 70 zł taniej niż w cyfrowe.pl a to raptem trochę urwane z marży...Nic nadzwyczajnego
A skąd pomysł że te ciut tańsze nie mają polskiej gwarancji? Czy to miejska legenda czy ktoś faktycznie kupił w polskim sklepie obiektyw 100 zł taniej i miał kłopoty? Nie mówię o ofertach sklepów zza granicy ale tych normalnych polskich.
To z doświadczenia. Sprawdź, ile tych "normalnych polskich" sklepów sprzedaje sprzęt foto sprowadzany poza oficjalną siecią dystrybucji. Nie jest to zawsze złe, pod warunkiem, że klient zna ryzyko, ale akurat w przypadku tej Sigmy nie ma jakiegokolwiek sensu taka "oszczędność", IMHO.
Sklep Eglobal czy jakoś tak ma sigmę w cenie ok 1000 zł i to jest podejrzane...ale 1399 to wg mnie normalna cena...raptem 70 zł taniej niż w cyfrowe.pl a to raptem trochę urwane z marży...Nic nadzwyczajnego
Po prostu to sprawdź.
Sklep Eglobal czy jakoś tak ma sigmę w cenie ok 1000 zł i to jest podejrzane...ale 1399 to wg mnie normalna cena...raptem 70 zł taniej niż w cyfrowe.pl a to raptem trochę urwane z marży...Nic nadzwyczajnego
Nie o eglobal mi chodzi. Oni mają dystrybucje na rynki azjatyckie.
Nie, to jakiś polski był.
W eglobal nic nie jest podejrzane, gwarancję masz tylko tego sklepu, warunki zwrotu, potrącenia, masz określone na ich stronie. Plus ryzyko, że sklep zamknie swoją działalność (dla mnie nie takie duże, coś tam u nich kupiłem, dotarło). Natomiast jeśli kupisz w eglobal Sigmę, to w kwestii gwarancji na dystrybutora Sigmy w Polsce nie ma co liczyć. Próbują nawet wykpić się od realizacji światowej gwarancji Sigmy (1 rok o ile pamiętam). Według mnie mają niedozwolone zapisy w regulaminie usług gwarancyjnych (K-CONSULT ), żądają np. dowodu opłacenia cła za obiektyw z poza UE, co jest kuriozalne i mz bezprawne, ale to temat na inną dyskusję.
Nie są to jakieś strasznie duże pieniądze, ten tysiąc zł żeby zaryzykować że obiektyw się nie zepsuje i nie będzie wymagał regulacji. Z drugiej strony dopłata ~460 zł za święty spokój na parę lat też ma jakąś wartość, każdy może sam zadecydować. Najgorzej to chyba kupić 50 zł taniej szkło, gdzie nie będzie można zrealizować gwarancji w Polsce, albo dystrybutor będzie ją ograniczał.
A skąd pomysł że te ciut tańsze nie mają polskiej gwarancji? Czy to miejska legenda czy ktoś faktycznie kupił w polskim sklepie obiektyw 100 zł taniej i miał kłopoty? Nie mówię o ofertach sklepów zza granicy ale tych normalnych polskich.
Wiele sklepów widniejących w listowaniu na ceneo ma towar z dystrybucji takiej że tylko masz gwarancje/rękojmie sprzedawcy, a nie ma 24m gwarancji producenta, czy to taki problem zapytać sprzedawce czy ma normalny towar z dystrybucji gdzie można sobie normalnie wybrać w przypadku serwisowania czy wykorzystam gwarancje/rękojmię sprzedawcy ?
Mając gwarancje producenta mogę skorzystać np z darmowej kalibracji.
Wind Mill
25-01-2018, 00:17
Swego czasu pytałem w Morele.net o Sigmę 70-200, jedna z najtańszych ówcześnie ofert, import własnym sumptem - nie z polskiej dystrybucji. Zatem nie ma kalibracji na gwarancji.
Zapytałem gdzie taka fajna cena tylko dlatego, żeby się upewnić czy jest tam gwarancja producenta, tzn. czy w karcie gwarancyjnej jest pieczątka autoryzowanego serwisu czyli FOTO_SERVICE Gdynia. Jak wiadomo wiele sklepów internetowych sprzedaje sprzęt zakupiony za granicą kusząc ceną, tylko czy w tym przypadku warto? Za chwilkę jadę odebrać sprzęt z kalibracji i dla pewności zapytam jakie są zasady gwarancyjne. (choć chyba raczej jasne, nie zaszkodzi się upewnić, może coś się zmieniło o czym nie wiemy ;)).
Wróciłem z serwisu, każdy obiektyw z polskiej dystrybucji posiada gwarancję producenta: seria EX - 3lata, seria ART - 2lata. Jeżeli natomiast zakupimy towar taniej z europejskiej dystrybucji, również mamy gwarancję producenta, różnica polega na tym, że tylko 1 rok oraz w przypadku wysyłki sprzętu na naprawę lub kalibrację, klient pokrywa koszty wysyłki w obie strony.
No i wszystko jasne, teraz tylko przy zakupie upewnić się że nie wciskają jakiegoś towaru z azji bo tak też bywa.
Hancock55
25-01-2018, 22:31
Do obiektywu musi byc dolaczona karta gwarancyjna skladana 3 stronnicowa (wielkosci mniej wiecej dowodu osobistego) z nazwa polskiego dystrybutora. Niebieska karta gwarancyjna to karta miedzynarodowa. Na nia jest 12 mc gwarancji. Czasami sklepy wciskaja jakies udziwnione wlasne gwarancje nic nie warte.
dzięki za poradę, skorzystałem,
ale
nowa S17-50 pracuje fatalnie z nowym ND7200,
wysłać na kalibrację w ramach gwarancji do Nikona czy Sigmy?
z góry dzięki!
Co to znaczy fatalnie ?
http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html
w trybie auto mydlane zdjęcia o niskim kontraście
No to ustaw w aparacie mikro regulacją tak żeby było ostro, dopiero jak się okaże że są rozbieżności miedzy różnymi ogniskowymi to wysyłaj do sigmy cały zestaw z aparatem.
w trybie auto mydlane zdjęcia o niskim kontraście
W jakim trybie auto? Automatyczny wybór pola AF? To nie kompakt.
Sprawdź ostrość obiektywu robiąc zdjęcia w trybie LV ze statywu. Potem w trybie fazowym. Jak będzie różnica, użyj mikrokalibracji. Jak się nie uda, ślij do Sigmy.
Hancock55
03-02-2018, 22:21
Dokladnie jak powyzej wspomnial kolega. Uzyj centralnego punktu ostrosci, na pelnej dziurze.
ups, nie wyraziłem się jasno... ale szkło jest w Sigmie na kalibracji i ewentualnej naprawie, napiszę w dziale serwis, czy dali radę ;-)
Hancock55
11-02-2018, 22:31
Jeżeli jest słabo w LV to może być też coś z puszką. Testowałeś na innych obiektywach? Też słabo z kontrastem w LV?
Szkło wróciło z serwisu Sigmy, oprócz kalibracji wykonali centrowanie soczewki OS, więc faktycznie było coś na rzeczy. Po 10 dniach otrzymałem obiektyw i body, działa SUPER, żyleta, itp.