PDA

Zobacz pełną wersję : Fisheye Falcona do pełnej klatki?

t3rrorcat
21-01-2018, 12:48
Witam wszystkich ponownie.
Kolejny raz przychodzę z być może banalnym pytaniem, jednak jako amator wolę o wszystko się dopytać, jeśli mam taką możliwość.
Niedługo wejdę w posiadanie nikona d750, dotychczas pracowałam na nikonie d3100. Czy fisheye Falcona będzie prawidłowo współpracować z pełną klatką, czy raczej nastawiać się na pełną wymianę sprzętu?
Drugie pytanie brzmi, jak odróżnić obiektyw do pełnej klatki? Nigdy nie miałam z tym styczności i nie wiem z której strony to ''ugryźć'' .
Z góry dziękuję za wszelkie rady!

arkfil
21-01-2018, 14:07
Jeśli chodzi o Falcona to nie wiem.
Odpowiadając na drugie pytanie, to wszystko zależy od producenta, każdy inaczej oznacza swoje obiektywy.
Dla przykładu obiektywy Nikona przeznaczone do matryc APS-C posiadają oznaczenie DX. Wszystkie inne powinny bez problemu działać na pełnej klatce.
Sigma dla przykładu obiektywy pod matryce APS-C oznacza DC a pełnoklatkowe DG.
Oznaczeń innych producentów nie znam ... musisz sobie poczytać, najlepiej o konkretnym obiektywie.

Nican
21-01-2018, 14:19
falcon 8 mm nie pokryje w calosci pelnej klatki
dostaniesz tzw "twarda "winiete spowodowana oslona przeciwsloneczna.
mozna te oslone przeciwsloneczna obciac , wowczas zwiekszysz pole krycia , ale nie bedzie to jeszcze w pelni cala klatka.
mozna uzywac , wycinajac czesc kadru , ale da to taka jakosc jak dla DX , nie odczujesz wzrostu jakosci odwzorownia po przejsciu na FF , wzrosnie troche pole kadru czyli kat widzenia.

madebyzosiek
21-01-2018, 15:23
Falcon absolutnie nie nadaje się do D750... Zarówno przez to o czym pisze kolega wyżej, jak i optycznie. Jeżeli chcesz tanią rybę na D750, to myśl o Samyangu 12 2.8 Fish.

t3rrorcat
21-01-2018, 15:33
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi, teraz już wiem na czym stoję :)