Zobacz pełną wersję : live view a wizjer
t3rrorcat
20-01-2018, 23:03
Cześć, jakiś czas temu mignęła mi w internecie informacja, że zdjęcia lepiej robić przy pomocy wizjera, a nie wyświetlacza. Czy oprócz zwiększonego zużycia baterii podczas pracy z LV są jeszcze jakieś powody? Jestem w tej kwestii kompletnie zielona, dlatego też prosiłabym o najbardziej zrozumiałe dla amatora wytłumaczenie ;)
edit: pracuję na nikonie d3100, ale niedługo mam zamiar przerzucić się na coś nowszego
dziennikarz
20-01-2018, 23:38
t3rrorcat nie wiem co tam było w tym artykule, który czytałaś, ale na podstawie moich doświadczeń mogę powiedzieć, że to pewnie chodzi o to, że fotograf tak po prostu ma. Pewnie gdybym za dzieciaka nie fotografował analogami to pewnie dziś umiałbym robić nie patrząc w wizjer. Jednak nie umiem i mimo, że mam P900 czyli wizjer jest i tak LV, jak robię zdjęcia to wyłącznie patrząc w wizjer.
Wizjer w aparacie jest po to, żeby dokładnie widzieć, co się fotografuje.
Niestety, z czasem doszło do tego, że oszczędności w projektowaniu aparatów stosowane w zasadzie przez wszystkich producentów lustrzanek, doprowadziły do stosowania wizjera-tunelika, w którym coś tam widać, ale w zasadzie nic. Ok, producent sprzedaje, tyle że nabywca musi się z tym później bujać. I takim jest między innymi Nikon D3100.
W kompakcie może to wynikać z przyzwyczajenia, jednak w przypadku lustrzanki, jaką niewątpliwie jest d3100 , wystarczy spróbować zrobić zdjęcie przez wizjer, a sprawa się wyjaśnia ;) Chyba że lubisz sobie poczekać za każdym razem parę sekund po naciśnięciu migawki na zrobienie zdjęcia, tak jak w telefonie, wtedy lv jest fajne :)
dziennikarz
21-01-2018, 00:02
Nie przesadzajmy z tymi paroma sekundami :)
t3rrorcat
21-01-2018, 00:11
W kompakcie może to wynikać z przyzwyczajenia, jednak w przypadku lustrzanki, jaką niewątpliwie jest d3100 , wystarczy spróbować zrobić zdjęcie przez wizjer, a sprawa się wyjaśnia ;) Chyba że lubisz sobie poczekać za każdym razem parę sekund po naciśnięciu migawki na zrobienie zdjęcia, tak jak w telefonie, wtedy lv jest fajne :)
Fakt, to też zauważyłam :D Zastanawiało mnie po prostu, czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi o np. jakość zdjęcia, szumy itd
Nie przesadzajmy z tymi paroma sekundami
Spróbuj ;) Ile trwa zrobienie zdjęcia lustrzanką w lv, w trochę gorszych warunkach oświetleniowych, od momentu naciśnięcia przycisku przez poszukiwanie ostrości po finalne zdjęcie. A ile to samo przez wizjer. Pomijając fakt, że z lv trudno utrzymać aparat na wyciągniętych rękach bez poruszenia. Podparcie nosem przy używaniu wizjera umożliwia utrzymania dłuższych czasów z ręki :)
dziennikarz
21-01-2018, 00:20
No wiem o co chodzi przecież :) Bardziej żartem napisałem, bo 3 sekundy to jednak kupa czasu. A co do koleżanki pytającej to najlepiej jak sobie popróbuje i będzie robiła tak jak jej będzie wygodniej. Dla mnie wizjer to podstawa z wielu powodów ale przyznam, że czasem, np. jeśli się ktoś bawi w IR to w lusterkowym wizjerze nie widać nic :)
Fakt, to też zauważyłam :D Zastanawiało mnie po prostu, czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi o np. jakość zdjęcia, szumy itd
Tak. Przy odrobinie wprawy, dobrej postawie i dość ciężkich obiektywach, jesteś w stanie utrzymać z ręki dłuższe czasy bez poruszenia, co bezpośrednio wpływa na jakość zdjęcia, bo umożliwia zastosowanie niższego ISO przy tej samej przysłonie, czyli generalnie mniejsze szumy. Mówię oczywiście o zdjęciach, kiedy jest ciemniej a nie używasz statywu. Dla przykładu, ostrząc uważnie przez wizjer (d7200 +0,5kg obiektyw), jestem w stanie dość regularnie utrzymać z ręki czasy 1/6s, 1/8s bez stabilizacji, co np. umożliwia fotografowanie nocą w mieście bez przekraczania ISO 1000 (lub znacznie mniej). Na wyciągniętych rękach nawet bym tego nie próbował.
O fotografowaniu sportu, samolotów, zdjęciach seryjnych itd. nawet nie ma co wspominać przez lv.
t3rrorcat
21-01-2018, 03:56
Ok, chyba już ogarniam co i jak. Dzięki!
Możesz zrobić sobie test, trzy zdjęcia na spacerze, jedno robisz zdjęcie swoich butów, drugie czegoś parę metrów od siebie, trzecie coś odległego, zrób to najszybciej jak się da patrząc przez wizjer, a potem na ekran, zapewniam cie że szybko zrozumiesz o co chodzi :)
wojtek321
21-01-2018, 23:51
Czy przypadkiem w trybie LV nie mamy do dyspozycji jedynie kontrastowego autofokusa, który nie nalezy do najpewniejszych i najszybszych?
Czy przypadkiem w trybie LV nie mamy do dyspozycji jedynie kontrastowego autofokusa, który nie nalezy do najpewniejszych i najszybszych?
Kontrastowy jest pewniejszy od fazowego ;) W gorszych warunkach wolniejszy.
madebyzosiek
22-01-2018, 11:50
Kontrastowy jest pewniejszy od fazowego ;) W gorszych warunkach wolniejszy.
W Nikonie w każdych warunkach jest wolniejszy :D
wojtek321
23-01-2018, 15:20
Z moich obserwacji wynika że przy fotografowaniu w ciemniejszych miejscach kontrastowy szaleje po całej skali. No i efekt "pompowania" też nie należy do najprzyjemniejszych przy pracy ;)