Zobacz pełną wersję : Który monitor z 3
niebieski_piksel
17-01-2018, 14:05
Witam,
zabieram się do kupna monitora. W chwili obecnej na tapecie mam poniższe 3 monitory:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/ultrasharp-u2715h
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27ud68p-b-ultra-hd-4k
https://www.x-kom.pl/p/375851-monitor-led-27-289-dell-u2718q.html
Który z nich będzie najlepszy? Zajmuję się grafiką głównie, obróbka zdjęć również ale nie profesjonalnie. Nic do druku itd.
Ubiegając wszelkie pytania, nie chcę przekroczyć kwoty 2500 zł.(nowy, nie używany, 27')
Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś propozycję lepszą od tych powyżej, to chętnie przeczytam :).
Kojocisko
17-01-2018, 15:01
Na tym forum 3 minuty szukania i masz odpowiedź. Naprawdę tak trudno?
Jak coś do zdjęć, w tej cenie to NEC
niebieski_piksel
17-01-2018, 15:13
Kompletnie się na tym nie znam. A chciałam wybrać konkretnie z tych 3 modeli.
W żadnym innym watku nie znajdę porównania tych 3 konkretnych monitorów. Byćmoże dla kogoś to tylko rzucenie okiem na parametry i jest w stanie wskazać który z tych 3 wziąć najlepiej.
Już wcześniej szukałam na forum różnych monitorów do tej kwoty ale nic z nich nie przyciągnęło mojej uwagi z racji tego że zwykle są to nec'i i eizo.
Te trzy monitory nie są warte swoich cen i nie sprawdza się do tego co potrzebujesz, poczekaj na fachowców w tym temacie to ci coś doradzą, obecnie widzę że kupisz za 2700zł Nec EA275WMi, zrobisz kalibracje i będzie ok, większe pole do popisu jest w 24".
który z tych 3 wziąć najlepiej.
Żaden! To wszystko jest sprzęt nie nadający się do opisywanych zastosowań. Wyrzucone pieniądze.
Już wcześniej szukałam na forum różnych monitorów do tej kwoty ale nic z nich nie przyciągnęło mojej uwagi z racji tego że zwykle są to nec'i i eizo.
Nic dziwnego. Monitory do fotografii i grafiki są w ofertach tylko tych dwóch firm.
Te trzy monitory nie są warte swoich cen i nie sprawdza się do tego co potrzebujesz...
Żaden! To wszystko jest sprzęt nie nadający się do opisywanych zastosowań. ...
Akurat czy do nieprofesjonalnej obróbki zdjęć musi być NEC, EIZO to bym polemizował. Sam używam DELL-a 21,5 cala na IPS (U2211H) jeszcze z starym typem podświetlenia (CCFL). Jakoś w niczym mi nie przeszkodziło aby RAWkach 3 Edycje (więc raczej nie przypadek) zająć 1 miejsce.
Nie powiem, czas aby zmienić na coś lepszego (większego), ale czy to będą te "jedynie słuszne" marki, to jeszcze nie wiem:smile:
Obróbka profesjonalna czy nie, monitor do koloru ma inną konstrukcję niż "zwykły". Dlatego zwykły się nie nadaje. Objaw jest prosty - monitor nie pokazuje wiarygodnie tego co leży w plikach na dysku. Oczywiście samo narzędzie nie determinuje efektów pracy, ale może je ułatwiać lub utrudniać. Znam fotografów, którzy pracują na laptopach, jednakowoż praktycznie zawsze po przesiadce na normalny monitor, pada jedna z dwóch kwestii:
1. O Boże, mam wszystkie zdjęcia do poprawy!
2. K*wa mać, ja coś takiego oddaję ludziom!?
Coś w tym jest... ;)
1. O Boże, mam wszystkie zdjęcia do poprawy!
2. K*wa mać, ja coś takiego oddaję ludziom!?
Nie sądzę aby u mnie tak było:-) Monitor wyświetla mi prawidłowo wzorzec gamma (http://monitory.mastiff.pl/images/220.png), bez naleciałości koloru na tych paskach. Także pierwszy obrazek z tej strony (https://mva.pl/viewtopic.php?t=6) prawidłowo (bez kolorowych pasków po bokach).
To, że są lepsze to oczywiście jest bezdyskusyjne. Do amatorskiej obróbki niekoniecznie musi być ten "naj", to tylko tyle:-)
Nie sądzę aby u mnie tak było:-)
Jak to mówią, "nie mów hop...". ;)
Trickowy test gammy jest warunkiem koniecznym, ale nie wystarczającym. Wydawałoby się paradoksem, że monitor kompletnie niewyregulowany wyświetli trick poprawnie a w czasie regulacji się rozjedzie. Inna sprawa, że stare DELL-e serii U były sporo lepsze niż obecne.
Do amatorskiej obróbki są amatorskie monitory, jak EIZO seria EV, NEC serie E i EA. Te ostatnie mają nawet sprzętową kalibrację i odbiegają kosmicznie od sprzetu popularnego, przy zachowaniu ludzkiej ceny.
nikoniarz
17-01-2018, 22:34
Nie popadajmy w skrajność, że do foto tylko Nec/Eizo. Czy ktoś, dla kogo "praca" nad zdjęciem to tylko wyostrzenie/resize musi kupować tylko monitory "słusznych" marek? Nie sądzę. Nie każdy grzebie w kolorze, w retuszu...
Nie żadna skrajność, tylko minimum socjalne. Przynajmniej minimum spełnienia wymagań technicznych. Żadna inna firma nie robi monitorów do koloru, ani na poziomie amatorskim, ani zawodowym. Tak samo jak np ładowarki robi np Komatsu, Manitou, Dieci i pewnie jeszcze parę, ale ładowarek NIE ROBI Zelmer, Sony ani Minolta. Po prostu.
nikoniarz
17-01-2018, 23:18
Nie żadna skrajność, tylko minimum socjalne. Przynajmniej minimum spełnienia wymagań technicznych. Żadna inna firma nie robi monitorów do koloru, ani na poziomie amatorskim, ani zawodowym. Tak samo jak np ładowarki robi np Komatsu, Manitou, Dieci i pewnie jeszcze parę, ale ładowarek NIE ROBI Zelmer, Sony ani Minolta. Po prostu.
Tylko ja pisałem wyżej o kolorze "wyplutym" z aparatu. Kolorze z którym nikt nie będzie nic robił. Przykłady ładowarek nietrafione, zupełnie. Różne branże. A Dell i Nec/Eizo to ta sama branża- wszystkie potrafią i robią monitory. Zelmer akurat nie ma w produkcji motoryzacji.
Raczej jaki sens ma wydawanie 2500zł na monitor X czy Y jeśli NEC jest za 2700zł ?
nikoniarz
17-01-2018, 23:32
Raczej jaki sens ma wydawanie 2500zł na monitor X czy Y jeśli NEC jest za 2700zł ?
UHD to najtaniej bodajże 3.500 zł. Także sens oszczędności 1.000 zł. I chyba nie ma sensu "namawiać" autora, że wystarczy mu 2560x1440 bo z jakichś względów wybrał właśnie UHD. Myślę, że został poinformowany co otrzyma od Nec/Eizo, a co od Della. I jeśli chce kupić któregoś z tych Delli to może wystarczy napisać by kupił obojętnie którego z tej trójki, albo szedł w Rizo/Nec.
Przykłady ładowarek nietrafione, zupełnie. Różne branże. A Dell i Nec/Eizo to ta sama branża- wszystkie potrafią i robią monitory. Zelmer akurat nie ma w produkcji motoryzacji.
Trafiony, trafiony. Jeśli ma być porównanie bardziej zbliżone "branżowo", ładowarek nie robi też np Ford. I choćby najlepszy Ford, to do właściwości ładowarki daleko. Pomimo, że ma też 4 koła, silnik, kierownicę, siedzenie itd. Ładowarką nie jest żeby nie wiem co. Nawet nie jest w stanie udawać ładowarki.
nikoniarz
17-01-2018, 23:42
Trafiony trafiony. Różnica między monitorem graficznym a masowym jest większa niż między mikserem a ładowarką. Pomimo, że obie maszyny mają wyświetlacze. Ale jeśli ma być porównanie bardziej zbliżone "branżowo", ładowarek nie robi też np Ford. I choćby najlepszy Ford, to do właściwości ładowarki daleko. Po mimo, że ma też 4 koła, silnik, kierownicę, siedzenie itd. Ładowarką nie jest żeby nie wiem co.
Ja znam Twoje zdanie i szanuję. Chociaż niekoniecznie się z nim zgadzam. To chyba tyle.
ładowarek nie robi też np Ford.
Właściwie to robi/robił.
https://www.equipmenttrader.com/Construction-Equipment/listing/2008-FORD-655E-5001110518
Wracając do meritum, wątkotwórca otrzymał już konkretną wiedzę, a co z nią zrobi, to jego sprawa.
Z UHD, pojawiło się ostatnio kilka niedrogich konstrukcji. Sam się zastanawiałem nad alternatywą dla NEC. Ale jak zobaczyłem, że szary ekran może wyglądać tak jak poniżej, to zrezygnowałem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/Benq_rownomiernosc_2-1.jpg
źródło (https://monitory.mastiff.pl/images/Benq_rownomiernosc_2.jpg)
nikoniarz
17-01-2018, 23:57
Tom01, ja mam jedno pytanie- czemu na pytanie autora nie odpowiedziałeś czegoś w stylu: "kup neca/eizo model xyz, zyskasz to, to i tamto. A jeśli już musisz/chcesz kupić któregoś z tych trzech które przedstawiłeś, to weź obojętnie który bo oferują między sobą to samo"?
Wyczułem uprzedzenie w pytaniu wątkotwórcy. Mam wrażenie, że wszystko będzie ok, byle nie było to EIZO ani NEC. Stąd, argumentacja techniczna nie trafia. Myślę, że wystarczy powiedzieć, że monitor do fotografii to jedyne urządzenie, które pozwala na zobaczenie co tak naprawdę leży w plikach na dysku. Na niczym innym nie można tego zobaczyć. Dlatego ważna jest wiarygodność monitora. Sprzęt masowy nie spełnia tego warunku. Pokazuje w sporej części własne, przekłamane widzimisię. Np skóra, odcień skóry jest na ekranie np blada, jak u nieboszczyka. W obróbce doprowadza się do pożądanego wyglądu, ale jego przecież nie widać i w efekcie wypuszczamy w świat portret albo dziecko wyglądające jak poparzone. Albo widoczek z trawą w kolorze kamizelek odblaskowych służb drogowych. Przykładów z dwóch opisanych sytuacji w internecie jest MASA.
nikoniarz
18-01-2018, 00:11
To może warto na koniec napisać, że Nec/Eizo będą lepszym narzędziem, ale jeśli musi ograniczyć się do tych trzech które podał to bez różnicy którego kupi?
Uważam, że kolega Tom01 ma całkowitą rację. Monitor do fotografii to obecnie tylko Eizo lub Nec. Wymienione przez autora wątku monitory odradzam, ewentualnie polecam wykorzystać do doświetlenia pomieszczeń.
rympalanna
18-01-2018, 15:34
Zdecydowanie polecam monitor Nec i nie wybrałabym żadnego z tych trzech monitorów podanych przez autora :)