PDA

Zobacz pełną wersję : D200 + starsza lampa??

Prorok78
08-06-2007, 23:14
Witam. Od razu zeby nie bylo - wertowalem forum 2 dni - duzo jest ale w zasadzie zadnych konkretow :(

Zeby nie bylo nr 2 - wiem ze pelna wspolpraca tylko z sb800, 600 i 400 (iTTL), ale ja robie 90 % zdjec w zastanym lub w dzien dlatego na lampe po prostu szkoda mi wydac takiej kasy...

Mam mozliwosc kupna lamp sb-50dx i sb-80dx. Pierwsza okolo 300zl druga okolo 500. Pierwsze pytanie jakie to ceny? Warto?
Druga kwestia-sprzedawca jest pewny o tyle ze wiem ze sprzet jest sprawny-daje 3 miesiace gwarancji jednakze zastanawiam sie czy jest mozliwosc jakims sposobem sprawdzenia lampy w jakim jest stanie i ile ma zaswiecen na liczniku (tak samo jak w opandzie mozna sprawdzic migawke) a wiec da sie czy nie?

No i trzecia kwestia - czy moze mi ktos lopatologicznie wylozyc jak wyglada wspolpraca tych lamp z d200? W instrukcji stio napisane ze nie ma iTTL, ze pokaze blad jak sie lampe ustawi w jej TTL, i ze reszta a wiec automatyka lampy, manual, stroboskop, druga kurtyna dziala. Jak wyglada 'praca' z taka lampa? Czy tak jak kiedys z zenitem ze :tabelka, odczyt odleglosci, przyslony, ustawienie na aparacie przyslony, strzal, czy moze mimo wszystko jakos bardziej wygodnie ?:) No i czy dziala wspomaganie af z lampy??
Wiem ze duzo pytan ale wszedzie gdzie patrzylem sa tylko suche stwierdzenia w stylu : 'tylko sb800', albo 'nie dziala TTL' albo podobne... chcialbym prosic kogos kto faktycznie uzywa innych lamp niz 600 i 800 o wyrazenie zdania :) A najlepiej uzytkownika ktorejs z tych ktore wymienilem na poczatku a wiec 50dx i 80dx :)

darsedz
09-06-2007, 00:01
50DX bedzie pracować tylko manualnie, regulacja przysłoną (i często niższe ISO) - ja stawiam głowice, wkładam biały kartonik i jakoś to "działa", wspomaganie AF nie działa...

Jacek_Z
09-06-2007, 00:51
kup niższe modele - zaoszczędzisz. SB 24, 26, 28
lampa na A i musisz pamiętać by miec tą samą (albo podobną - to wtedy działa jako korekta) przysłonę nastawioną na lampie i na body. Pamiętać też trzeba o ISO i o ogniskowej - ustawienie zooma lampy.

czy to był zenit czy co innego to mniej istotne - ważne czy lampa była manualna, czy miała jednak swoją automatykę - dawno temu taki tryb A (automatyka tyrystorowa) to były najczęściej ze 3 zakresy wyróżnione kolorami i oznaczające 3 przysłony (zależnie od czułości).
Teraz w SB jakie wymieniłem masz do wyboru dowolną przysłonę i musisz pamiętac o zmianie zooma - na lampie nie możesz mieć ustawione wężej niż ogniskowa obiektywu. Nikony nie uwzględniają cropa DX, więc możesz sobie uwzględnić cropa (sb600 i 800 tez nie uwzględnia - lampy świeca z zapasem). Na lampie masz zaznaczony zakres do ilu metrów jest zasięg błysku.

nie sprawdzisz przebiegu lampy.

Prorok78
10-06-2007, 02:58
Dzieki sliczne :)

ozzy
11-06-2007, 09:23
tak na marginesie, jesli chesz wydac 500zł na lampę, to może zapoluj na sigmę w dziale giełda? będziesz miał automatykę:)