Zobacz pełną wersję : Nikon D7200 nagrywanie filmów, problem z ostrością.
monika2415
14-01-2018, 11:29
Jak w temacie ...
Np.zaczynam nagrywać film,ostrość ok, obiekt zmienia położenie i tu pojawia się mus przyciśnięcia spustu migawki żeby złapało ostrość.Nie fajnie to wygląda, niestety :( Czy D7200 tak ma czy ja robię coś źle ? Dodam że tak świruje na każdym ustawieniu Af.
Ustawiałeś AF-F? To taki ciągły af przy filmowaniu, póki nie zgubisz obiektu to będzie w miarę trzymał ostrość automatycznie.
monika2415
14-01-2018, 12:53
Okej zobacze trybie ciągłego AF, dam znać
dzięki poste
Nikon nie ma dobrego AF przy filmowaniu. Aparat nie posiada mechanizmów pozwalających mu stwierdzić czy to co ma w kadrze jest ostre czy nie.
Ustawianie ostrości polega na szukaniu takiego ustawienia obiektywu, w którym będzie miał największy kontrast. Z obiektywami AF-P jest to już dość szybkie, ale z każdym innym jest to powolne i często się będzie gubić.
monika2415
15-01-2018, 01:13
Z AF-F też marnie. Ustawiałam też różne opcje z propozycji na Youtube i szkoda było mojego zachodu.
W porównaniu do D5100 to D7200 filmuje koszmarnie.W D5100 wystarczy AUTO i jakość filmu jak marzenie nawet przy kicie 18-55.
No trudno, chyba muszę dokupić D5600 albo D5300 ...
D5100 był lepszy w filmowaniu od d7200? Dość odważne twierdzenie ;) Może najpierw warto ogarnąć ten aparat?
Do filmowania zamiast lustrzanki proponuję jakiś przyzwoity kompakt. Tak je wymyślono, włączyć i sam wszystko zrobi.
wojtek321
15-01-2018, 10:17
Z AF-F też marnie. Ustawiałam też różne opcje z propozycji na Youtube i szkoda było mojego zachodu.
W porównaniu do D5100 to D7200 filmuje koszmarnie.W D5100 wystarczy AUTO i jakość filmu jak marzenie nawet przy kicie 18-55.
No trudno, chyba muszę dokupić D5600 albo D5300 ...
Tryb filmowania w Nikonie nie jest stworzony do filmowania w trybie auto, co nie zmienia faktu że D7200 bardzo dobrze nadaje się do nagrywania.
D5300/5600 nie będzie się wiele różnił oprócz upośledzonej guzikologii(w d5600 masz plus w postaci dotykowego ekranu). Ewidentnie nie potrafisz czegoś ustawić i stąd wynika problem, choć oczywiście na komfortową pracę auto-fokusa nie ma co liczyć.
monika2415
15-01-2018, 10:31
Brytyjskie forum Nikona aż wrze o tym że D7200 nie da się nagrać filmu dobrej jakości i nikt nie zwala winy na użytkownika a przyznaje mu racje, no chyba że nigdy nie użytkował D7200 ;)
Najlepsze jest to ze przeczytałam że nie umiem ustawić aparatu a zero info i pomocy jak go ustawić.
Jaki używasz obiektyw do filmowania na tym D7200 ?
monika2415
15-01-2018, 10:47
Podpinałam i 18-105, 35mm, 50mm
wojtek321
15-01-2018, 10:51
Brytyjskie forum Nikona aż wrze o tym że D7200 nie da się nagrać filmu dobrej jakości i nikt nie zwala winy na użytkownika a przyznaje mu racje, no chyba że nigdy nie użytkował D7200 ;)
Najlepsze jest to ze przeczytałam że nie umiem ustawić aparatu a zero info i pomocy jak go ustawić.
Aha, w takim razie kilkanaście filmów jakie nagrałem swoim D7200 komercyjnie to iluzja.
Dostałaś odpowiedź na swój problem z AF, ustaw go w trubie AF-F poprzez naciśnięcie przycisku na przełączniku AF i przesunięciu tylnego kółka. Nie dałaś żadnych informacji poza tym że Twój D7200 nie spełnia Twoich oczekiwań, więc co możemy począć? Zacznij od ustawienia trybu manualnego, Picture-control dla filmów daj na "SD", migawka na 1/50 + auto-iso (przycisk iso + przesunięcie przedniego kółka). Da Ci to namiastkę automatyki przy nagrywaniu, jakiej w pełni nie zaznasz ani na D5600, ani D7200, ani żadnym innym bez obiektywu AF-P ( a i wówczas nie jest to idealna praca mechanizmu ustawiania ostrości).
monika2415
15-01-2018, 10:58
wojtek321 możesz mi pokazać jeden z tych filmów które nagrałeś ? jest taka możliwość ?
18-105 nie nadaje się do video gdzie mamy ciągłe af, 50mm D nie nadaje się, wersja G tak ale da specyficzne klipy z paskudnie wkurzajcym af obojętne jaki sprzet masz, za 35mm to dobra ogniskowa ale ślimak af, jeśli skupiasz sie na video to musisz poznać możliwości i co oferuje dany sprzęt, wtedy wykorzystasz to co masz w video, oglądnij porady yotuberów z D7200.
Najbardziej wymagające w nikonie będzie filmowanie z malutka głębia ostrości, za to ciągły af i przymknięta przysłona da świetne efekty bo af nie musi szaleć bo ma sporo zapasu w głębi.
Znajoma miała podobny problem jak robiła video na sigmie 18-35 z przysłoną f/1.8 bo chciała taki efekt, niestety takie ujęcia musza być przemyślane, a i tak lepiej wychodzi ręczne ostrzenie, polegania na af staje się możliwe jeśli damy do tego warunki, czyli dużą głębie.
Obiektywy AF-P to duży przeskok w jakości i komforcie video, warto o tym pamiętać.
madebyzosiek
15-01-2018, 11:18
A na brytyjskim forum nie zauważyli, że Nikony generalnie nie nadają się do filmowania, bo AF jest w nich kulawy, a ostrzenie manualne nieprecyzyjne? Chyba masz oczekiwania, w zakresie nagrywania, które kierują Cie do bezluster... Będzie dobrze z AF i łatwo manualnie. Polecam takiego Sony A6000, będzie obrazek jak z D7200 i brak problemów, które Cię denerwują. W Nikonie, szczególnie D7200, da się nagrać film, ale trzeba ogarnąć sobie własny aparat... Kolega wojtek321 podał garść rad, sporo podaje też instrukcja obsługi aparatu ;)
wojtek321
15-01-2018, 11:21
Ja polecam zawsze ostrzenie ręczne + ew. doostrzanie AF'em w momentach gdy możemy zrobić cięcie w montażu. D7200 daje naprawdę super obrazek
wojtek321 możesz mi pokazać jeden z tych filmów które nagrałeś ? jest taka możliwość ?
Komercyjnych nie mogę, ale chociażby w tym filmie były przebitki robione z D7200 (te na dziewczyne) https://www.youtube.com/watch?v=oLiyeGo-WWQ np w 3:20 (sigma 18-35)
Te filmy nagrywałem rok temu po zakupie D7200 nie mając jeszcze pojęcia za bardzo o użytkowaniu, obiektywy 18-105 i 50 f/1.8 D
https://vimeo.com/190241696
https://vimeo.com/190374981
Równeż przychylę się do tego co napisał kolego madebyzosiek do tego czego wymagasz zdecydowanie lepiej nada się Sony A6000 czy nawet A5000
monika2415
15-01-2018, 11:56
wojtek321 dzięki za sample ! Ten drugi filmik to rozumiem z 50mm ?
Poćwiczę sobie te nagrywanie wg Twoich rad ale niech pogoda się poprawi bo dzisiaj w Anglii leje i nic nie widać.
wojtek321
15-01-2018, 11:57
wojtek321 dzięki za sample ! Ten drugi filmik to rozumiem z 50mm ?
Poćwiczę sobie te nagrywanie ale niech pogoda się poprawi bo dzisiaj w Anglii leje i nic nie widać.
Tak, w obu ręczne ustawianie ostrości + w pierwszym filmiku są tez ujęcia z 18-105
monika2415
15-01-2018, 11:57
Dzięki !
A nagrywałeś kiedyś z D5100 ?
wojtek321
15-01-2018, 22:26
D5100 jest gorszy w każdym aspekcie, poza odchylanym ekranem.
monika2415
16-01-2018, 00:46
D5100 jest gorszy w każdym aspekcie, poza odchylanym ekranem.
A używałeś tego D5100 kiedyś ? ;)
wojtek321
16-01-2018, 23:06
A używałeś tego D5100 kiedyś ? ;)
Nie dłużej jak przez chwilę, gdy nagrywaliśmy wywiady moim D7200 na iso 1000-1500 a koledzy z D5100/D5200 i handycamami lecieli do samochodów po lampy bo szum był nieakceptowalny. ;)
Ciekawostka, ten wywiad nagrywałem D7200 z Sigmą 18-35 f/1.8 i właśnie D7000 (który ma te samą matrycę co wspominany przez Ciebie D5100, a różni je tak naprawdę tylko guzikologia) z Nikkorem 50mm f/1.8 D
D7200 ujęcie główne, D7000 przebitki na twarz, możesz porównać
https://www.youtube.com/watch?v=z8y3sWCab1I
jak masz faceta w prawej strefie/stronie kadru ( tak wiem że sa prawie w centrum ale jednak on jet po prawej) to gdy na zbliżeniu jest w lewej strefie i mówi do ramki to jest lekka kupa...
wojtek321
17-01-2018, 00:43
jak masz faceta w prawej strefie/stronie kadru ( tak wiem że sa prawie w centrum ale jednak on jet po prawej) to gdy na zbliżeniu jest w lewej strefie i mówi do ramki to jest lekka kupa...
Cóż, począwszy od rozstawienia aparatów po przeprowadzenie wywiadu robiłem wszystko sam i w pośpiechu(nie miałem nikogo kto w czasie wywiadu by zmienił/skorygował kadr), toteż myślę że i tak nie jest najgorzej :D
monika2415
10-02-2018, 18:26
Ja zdecydowanie musze kupić kamerę. D7200 robi mega foty ale kompletnie nie nadaje się do nagrywania.Dzisiaj nagrywałam moją ONkę jak szaleje w padającym śniegu.Masakra ten af ciągle się nastawia i słychać przez to w tle filmiku szmery, no i co sekundę na zmianę nie tafia/trafia, szok ! To jest ten filmik : https://www.youtube.com/watch?v=EfN7rIaRTL4&feature=youtu.be
To jest filmik nagrany D5100, af nie szaleje.Rozumiem że z D7200 nie nagram takiego filmiku ...
https://www.youtube.com/watch?v=MuqgokOjUZY
Nie bawię się w filmiki, ale widzę zasadnicze różnice w tym co podlinkowałaś.
Użyłaś dość długiej ogniskowej i otwartej przysłony, mała GO zmusza AF do ciągłego szukania i efekt jest jaki jest.
Na drugim filmie na pewno jest szerszy kąt i przymknięta przysłona, witać po rozkładzie ostrości, jest od butów po horyzont :wink:
Przy takim zestawieniu AF można wyłączyć, ostrość ustawić na 1-2 metry i masz cały plan ostry.
Ale wtedy cały urok ,,dobrego,, obiektywu trafia szlag,
monika2415
10-02-2018, 19:29
Nbogdan, dzięki.
Ten filmik z D5100 to na automacie nagrywałam a w D7200 na manualu.
Czyli rozumiem że w D7200 ustawia się go nagrywania tak samo jak do robienia zdjęć ?
Tak jak pisałem, filmów nie nagrywam lustrem, do tego mam smarkfona :p
Ale ustawienia są takie same, przysłona, ISO czas chyba też.
Główną rolę odgrywa przysłona której chyba nie da się zmieniać podczas nagrywania.
Ale tu niech pomogą bardziej doświadczeni w filmowaniu.
monika2415
10-02-2018, 20:08
Nie no dam sobie na luz z nagrywaniem z D7200 !
Masz racje lepiej smarkiem :D Wrzucę tylko więcej pojemną kartę i będzie spoko ;)
monika2415
Zamiast koncentrować się na af, poczytaj o głębi ostrości, zależności od przysłony, ogniskowej, popatrz co to jest odległość hiperfokalna. No fakt, lustrzanka nie bardzo nadaje się do nagrywania na zasadzie włącz tryb auto i zapomnij.
monika2415
10-02-2018, 22:08
monika2415
Zamiast koncentrować się na af, poczytaj o głębi ostrości, zależności od przysłony, ogniskowej, popatrz co to jest odległość hiperfokalna. No fakt, lustrzanka nie bardzo nadaje się do nagrywania na zasadzie włącz tryb auto i zapomnij.
Spoko nie musze czytać, wiem o co chodzi :lol:
Tylko jak wymieniasz aparat na inny model to funkcje trzeba poznać na nowo, dlatego zgubiłam się z tym nagrywaniem, ale już odpuszczam, mój s galaxy nagrywa o wiele lepsze filmiki a D7200 zostawię na zdjęcia :)
wojtek321
11-02-2018, 17:46
Ja zdecydowanie musze kupić kamerę. D7200 robi mega foty ale kompletnie nie nadaje się do nagrywania.Dzisiaj nagrywałam moją ONkę jak szaleje w padającym śniegu.Masakra ten af ciągle się nastawia i słychać przez to w tle filmiku szmery, no i co sekundę na zmianę nie tafia/trafia, szok ! To jest ten filmik : https://www.youtube.com/watch?v=EfN7rIaRTL4&feature=youtu.be
To jest filmik nagrany D5100, af nie szaleje.Rozumiem że z D7200 nie nagram takiego filmiku ...
https://www.youtube.com/watch?v=MuqgokOjUZY
Znów się kłaniają podstawy, zobacz na kadr nagrany D5100, AF tam w ogóle nie pracuje bo praktycznie cały kadr jest ostry, mam nawet podejrzenie, że w ogóle nie włączyłaś na tym filmie autofokusa lub był ustawiony na wywołanie przed spust migawki a nie automatyczne szukanie.
Wielokrotnie w tym temacie padało stwierdzenie że AF w Nikonie nie nadaje się do nagrywania filmów.
monika2415
11-02-2018, 20:46
Znów się kłaniają podstawy
To chyba najpopularniejsze zdanie na tym forum, zamiast konkretnej odpowiedzi na pytanie jak ktoś nie wie co ma zrobić ...
Af się nie nadaje i więcej nie nagram filmiku w D7200.Koniec,kropka.
madebyzosiek
11-02-2018, 20:50
Af się nie nadaje i więcej nie nagram filmiku w D7200.Koniec,kropka.
Przecież to żadne odkrycie... Nie wiem czy AF jakiegokolwiek Nikona się nadaje do filmów. Ja zawsze nagrywałem z wyłączonym AFem, obojętnie czy był to D5000, D7100, czy D500...
monika2415
11-02-2018, 20:56
Zosiek mój s galaxy nagrywa lepsze filmiki, więc nie ma co się męczyć lustrzankami.Tylko o tym przypomniał mi Nbogdan za co dziękuję jeszcze raz :)
madebyzosiek
11-02-2018, 21:01
Zosiek mój s galaxy nagrywa lepsze filmiki, więc nie ma co się męczyć lustrzankami.Tylko o tym przypomniał mi Nbogdan za co dziękuję jeszcze raz :)
Tylko w Glaxy jasnego szkła nie założysz... ;) Ja tam do filmów używam tylko Sony A6000, a jak już potrzebuję dwóch, to wtedy Nikona na MF.
Można i tak, skoro nie potrafię nagrywać filmów z d7200, to się nie nadaje :) W sumie racja.
Ps. Skoro wiesz wszystko o GO, przesłonie, af, itd. to czemu się dziwisz, że na tych 2 podlinkowanych filmach jest różna praca af? Winne różne aparaty? :)
monika2415
11-02-2018, 21:27
Można i tak, skoro nie potrafię nagrywać filmów z d7200, to się nie nadaje :) W sumie racja.
Ps. Skoro wiesz wszystko o GO, przesłonie, af, itd. to czemu się dziwisz, że na tych 2 podlinkowanych filmach jest różna praca af? Winne różne aparaty? :)
Po co te przemądrzałe zaczepki ?
Nie że nie potrafie tylko af do nagrywania się nie nadaje.Nie wiesz tego ? Dziwne.
Jeśli opanujesz aparat, będziesz się śmiała z własnych wpisów. Ok, przyjmujemy, dla Ciebie d7200 się nie nadaje ;)
Człowiek pytający naraża się na odpowiedź... nie zawsze po jego myśli.
monika2415
11-02-2018, 21:49
Jeśli opanujesz aparat, będziesz się śmiała z własnych wpisów. Ok, przyjmujemy, dla Ciebie d7200 się nie nadaje ;)
Człowiek pytający naraża się na odpowiedź... nie zawsze po jego myśli.
Jak na te chwilę to z Ciebie się śmieje - NIC NIE POMAGASZ TYLKO SIĘ WYMĄDRZASZ.
Z resztą szkoda czasu na odpisywanie na takie głupie posty bo dopisujesz coś czego nigdy nie napisałam.
wojtek321
11-02-2018, 22:30
Otrzymałaś w tym temacie bardzo wiele rzeczowych i konkretnych porad dotyczących nagrywania, jasno wskazujących na to, że do nagrywania Nikonem potrzebujesz minimalnej wiedzy o podstawach tj. głębia ostrości, przesłona, kąt wychylenia migawki, a nie nada się kompletnie dla kogoś kto oczekuje że po prostu go włączy i odpali nagrywanie. Po wszystkich naszych postach, w których staraliśmy Ci się pomóc i doradzić, przychodzisz Ty, informujesz że nagrałaś w trybie auto i że nikon się nie nadaje.
Proponuje Ci zatem wejść na forum bądź grupę dla użytkowników kamer filmowych i poinformować ich że twój Samsung Galaxy nagrywa lepiej od ich RED'ów, bo do ustawiania ostrości nie wymaga rigów, systemów follow focus i czasu poświęconego na naukę obsługi urządzenia.
monika2415
11-02-2018, 22:49
Następny ...
Przecież nawet Zosiek napisał że w Nikonie af nie nadaje się do nagrywania, a ja z tego powodu odpuściłam i napisałam że bedę nagrywać telefonem i tyle.
Kilka osób napisało że na tym forum robią z człowieka idiotę i pustaka jak się poprosi o pomoc i to jest racja !
spiritus
11-02-2018, 23:15
Rzekomo mam za ten post zwrocic uwage autorowi ale nie widze przeslanek do tego... jednak za pisanie, ze ktos sie z kogos smieje to juz moze podchodzic za publiczne wysmiewanie wiec za to zwracam uwage.
Zycze spokojnego wieczoru i pisania zwyklego "dziekuje" za otrzymane rady. Jak cos nie jest jasne to wystarczy dopytac a nie sie bulwersowac :)
Monika, przyjmij uwagi jakie tu padają.
najlepsze do amatorskiego filmowania, w automatyce są aparaty o małych matrycach, z ciemnymi obiektywami, na ogniskowych szerokich. I wtedy gdy AF nie ma dużo roboty, tzn obiekt się szybko nie przemieszcza.
Czyli telefon, albo aparat DX np. D5xx czy D7xxx z obiektywem 18-55 na szerokim kącie w miarę dadzą radę, o ile będzie jasno i kontrastowo.
Jeśli weźmiesz aparat z większa matrycą (np. D800) albo do tego co masz podepniesz jaśniejsze szkło (1.8 czy 2.8) albo zoom będzie bardziej w pozycji tele to zrobi się niefajnie. Korzystanie z AF wtedy to koszmar.
W praktyce nie idzie zrobić filmu z AF mając D800 i 85/1.4 - a przecież taki zestaw kosztuje "fortunę".
Cały problem to mała GO. Nikon (w lustrzankach) nie ma czujników AF na matrycy, korzysta z detekcji kontrastu. Stąd gorsze niż w Sony czy w Canonie. Dobry AF ma Nikon 1, no ale ...