PDA

Zobacz pełną wersję : Epson l1800 autoczyszczenie jak wyłączyć

l1800
14-01-2018, 00:32
Witam,

Walczę już od paru dni z epsonem l1800 - a dokładniej z autoczyszczeniem, które drukarka uruchamia w pełni automatycznie. Jest to duży dla mnie problem, ponieważ nie wiem kiedy się spodziewać załączenie autoczyszczenia. Potrzebuję, aby drukarka była zawsze gotowa do pracy, nie może się zdarzyć tak, że w nieodpowiednim momencie przed zleconym wydrukiem drukarka wykona autoczyszczenie, które trwa około 3:28. Próbowałem zatrzymać ten proces poprzez uruchomianie czyszczenia ręcznie poprzez oprogramowanie epsona, niestety mimo ręcznego procesu czyszczenia, epson i tak wykonał po chwili autoczyszczenie.

Są tutaj jacyś użytkownicy l1800, czy również macie z tym problem? Pisałem już z tym problemem do epsona, uważam to z bug w firmware drukarki... Posiadam również l800 i tam nie ma takich cyrków z tym czyszczeniem. Mam wrażenie że l1800 żyje własnym życiem - uruchamia autoczyszczenie kiedy chce, mimo że wcześniej ja sam ręcznie uruchomiłem ten proces z poziomu oprogramowania epsona. Brak w tej drukarce nasłuchiwanie operacji wykonanych przez użytkownika?

Użytkownicy l1800 proszę wypowiedzcie się na ten temat.

Pozdrawiam

faden
14-07-2021, 09:49
Jestem nowym posiadaczem l1800 i też zastanawia mnie czy jest możliwość wyłączenia automatycznego czyszczenia głowicy

jo44
14-07-2021, 12:11
Nie mam, to się wypowiem. :)
Mój Epson L355 nie robi takich "cyrków", a szkoda... Używam drukarki okazjonalnie,
i często okazuje się, że niestety, głowica się zatkała. Czyszczenie jej to ogromna strata
tuszu, czasami trzeba procedurę czyszczenia uruchomić kilka razy. Wolałbym więc by
robiła to ona samodzielnie, w wiadomy sobie sposób, w wiadomym sobie czasie -
a na pewno będzie to oszczędniejsze i zapewni czystość głowicy w każdym momencie.

sneer
14-07-2021, 13:25
Mam Brothera. Drukarka czyści się automatycznie mniej więcej raz w tygodniu.
Problemem może być fakt, że robi to w nocy i dość głośno.
Można to zmienić przerywając czyszczenie poprzez wyjęcie kabla z gniazdka i podłączenie do napięcia w dzień.