PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Orłowo

Nemeth
13-01-2018, 01:19
Cześć

Nie samym klifem człowiek żyje.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/DSC8325v1jpgresize7682C513-1.jpg?resize=768%2c513
źródło (http://i1.wp.com/www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC8325v1.jpg?resize=768%2C513)

pozdrawiam

Sinobrody
13-01-2018, 15:21
Jak dla mnie to ta "stopka" z podpisem psuje cały odbiór. Za mocno daje po oczach i odciąga od zdjęcia. Za duża, za bardzo na środku (jeżeli już koniecznie musi być).

KaarooL
13-01-2018, 15:31
Kadr fajny, ale pocisnąłbym go albo kontrastem albo dodałbym trochę życia zmianą kolorystyki.

Sinobrody dobrze prawi. Ludzie przesadzają z podpisami w centrum kadru. Zajawka z adresem www w dowolnym rogu wystarczy. Przecież taki podpis z gładkiej powierzchni usuwa się chwila moment, jeśli ktoś połakomiłby się na taki mały plik...

2pompony
13-01-2018, 16:13
Mój boże, jaka szkoda, ze nie byłem tu z komentarzem pierwszy!

Jak wiesz od lat jestem wielbicielem Twoich podpisów pod zdjęciami, i miło mi stwierdzić, ze posłuchałeś - w końcu! - moich rad, wyrażanych mniej więcej podobnie: większy, większy do licha ten podpis!!! Ale nei zatrzymuj się tak nieśmiało w połowie drogi - daj go jeszcze większy!

Wtedy będzie go lepiej widać.

sailor
13-01-2018, 17:10
Wtedy będzie go lepiej widać.
byc moze w przeciwienstwie do ciebie nemeth robi zdjecia ktore podobaja sie szerszemu gronu niz tylko wielbicielom fotografii dekielkow a co za tym idzie rosnie szansa na to ze zostana wykorzystane przez kogos bez zgody autora, bo przeciez wszstko co w internecie jest darmowe. Podpis mimo, iz latwy do usuniecia jednak sprawia ze jest to bardziej upierdliwe. Jak chcesz sie cieszyc zdjeciem bez podpisu - zamow u autora wydruk. wszyscy beda zadowoleni. Ty mogac podziwiac wydruk a autor z wplywu na konto. proste i latwe i nie bedziesz musial marudzic na te brzydkie podpisy

Jurek Ż
13-01-2018, 17:38
Fajny kadr.

frogi
13-01-2018, 18:23
Gdyby Autor przeniósł ten podpis w lewo stał by się on nawet pożyteczny - ładnie zrównoważył by obrazek :mrgreen: Druga sprawa to rozmiar niemal znaczka pocztowego... Nie dostrzegam nic ciekawego na tym zdjęciu ;)

PM.M
13-01-2018, 18:42
Gdyby Autor przeniósł ten podpis w lewo stał by się on nawet pożyteczny - ładnie zrównoważył by obrazek :mrgreen:
O, ta sama myśl mi przeszła. Po lewej stronie na dole byłby dobrą przeciwwagą dla tych pali.

2pompony
13-01-2018, 19:48
Widzisz Maciek - sailor też popiera moją myśl: większy, większy ten podpis! :)

krzysztofz24
13-01-2018, 20:22
Zdjecie dosyc ascetyczne...taka pustka. Takie w stylu autora. Mnie to zdjecie troche dluzej zatrzymalo i podoba mi sie.

Ale podpis w takiej formie i wielkosci na tle reszty zdjecia - zdecydowane nie.

Nemeth
13-01-2018, 20:55
Nigdy nie da się zadowolić wszystkich. Zawsze znajdzie się ktoś komu zdjęcie się nie podoba. Kto nie potrafi się z tym pogodzić nie powinien wystawiać publicznie swoich prac. Ale naprawdę śmieszą mnie komentarze odnoszące się do kwestii nie merytorycznych. Podpis się nie podoba? Trudno :) To jest publikacja w internecie. Podpis będzie (kto wie czy nie większy - bombelku śledź moje wątki, może jeszcze będziesz pierwszym, który wyrazi swój zachwyt lepiej widocznym podpisem ;) ). Ten podpis jest nawet na papierowych wersjach (w innym rzecz jasna miejscu). Takie prawo autora.
Zdjęcie za małe? Ale nie widać zdjęcia? Czy problemem jest to, że trudno dać je na tapetę albo wydrukować sobie je w domu? Dlaczego komukolwiek miałbym to ułatwiać? :D Naprawdę zdjęcie musi mieć 3000 px, żeby można się było na jego temat wypowiedzieć? ;) Ja większość zdjęć oglądam na ekranie smartfona i nie rozumiem postulatu "za małe zdjęcie, nic nie widać".

Łatwo dać się skusić robieniu zdjęć pod publiczkę. Ulegać modom i trendom. To ślepa uliczka. Ja zdjęcia robię dla siebie, kierując się własnym gustem i poczuciem smaku. Dlatego nie będę "cisnął kontrastu" albo "zmieniał kolorystykę" tylko dlatego, że "słodziaki" lepiej są odbierane ;) Wiem, że z podbitym kontrastem i saturacją foto zaliczałoby lepsze zasięgi (niekoniecznie to, w zasadzie niemal każde). Ale ja lubię pastele.

Mówiąc żartem, jestem świadomy, że moje zdjęcia są do siebie w gruncie rzeczy podobne (ta sama technika, te same wyeksploatowane miejscówki) zatem cieszy, że chociaż podpisem wywołuję burzę komentarzy ;)

byc moze w przeciwienstwie do ciebie nemeth robi zdjecia ktore podobaja sie szerszemu gronu niz tylko wielbicielom fotografii dekielkow a co za tym idzie rosnie szansa na to ze zostana wykorzystane przez kogos bez zgody autora, bo przeciez wszstko co w internecie jest darmowe. Podpis mimo, iz latwy do usuniecia jednak sprawia ze jest to bardziej upierdliwe. Jak chcesz sie cieszyc zdjeciem bez podpisu - zamow u autora wydruk. wszyscy beda zadowoleni. Ty mogac podziwiac wydruk a autor z wplywu na konto. proste i latwe i nie bedziesz musial marudzic na te brzydkie podpisy

Bardzo podoba mi się ten komentarz :) Nie tylko przez wzgląd na sugestię zamówienia wydruku :)

Bombel - a może chcesz wydruk samego podpisu? Powiedzmy metr na siedemdziesiąt? :D Baryt? :D

KaarooL
13-01-2018, 20:58
2pompony:

Wygrałeś...

2pompony
13-01-2018, 21:05
No nie wstyd Ci, naprawdę nie wstyd?

Mnie, Twojemu rodzonemu towarzyszowi w bojach o większe podpisy chcesz wciskać jakieś metrowe maleństwo? Maciek - powiadam Ci, nie zatrzymuj się wpół drogi!

Zrób to wysokie na 2 chłopa przynajmniej!

<| MICHAŁ |>
13-01-2018, 21:19
powrót do przeszłości. poczułem się o 10 lat młodziej.
technicznie ok.

krzysztofz24
14-01-2018, 18:39
(..............)
Zdjęcie za małe? Ale nie widać zdjęcia? Czy problemem jest to, że trudno dać je na tapetę albo wydrukować sobie je w domu? Dlaczego komukolwiek miałbym to ułatwiać?(....................)

Parafrazujac klasyka, tak spytam;
"Czy tobie Wąski, czasem sufit na leb sie nie spier...il?";-)

To jakbys dal 1200 pix albo chociaz 1100 to juz tlumy sciagaja, leca drukowac i na pocztowkach hajs trzepia:grin:;-)? Bo ciezko byloby druknac cos wiekszego z 1200 pix.
To po prostu szacunek dla odbiorcy i chec podzielenia sie z nim trescia swojej pracy, zeby dac ciut wieksze zdjecie.

No ale niektorym tak chyba ego uderza do glowy ze beda dawac male , ale podpis sluszny. Bo jeszcze zajumaja moje arcydzielo:-). Tak troche narcyzmem zalatuje;-). Takie wnioski nasuwaja sie z powyzszego cytatu.

Kojarze, ze wstawiasz tu zdjecia od dawna i kiedyś troche wieksze ci sie zdarzaly...

P.s Zeby nie bylo zbednej napinki z czyjejs strony (niekoniecznie autora mam tu na mysli) to chce zwrocic uwage, ze tekst okrasilem emotikonami.

frogi
14-01-2018, 19:12
Takie prawo autora.

Naprawdę masz się za takiego "miszcza" czy tam za takowego Cię uważają jak tu wypisujesz, czy to tak na jaja wszystko piszesz? Prawo komentującego takie samo jak i autora... nie mniejsze nie większe, jak się coś autorowi nie podoba to niech nie czyta... ;)

PM.M
14-01-2018, 19:41
No cóż podpis więcej mówi o autorze niż jego twórczość. Ma do tego prawo, ale każdy też ma prawo sobie o nim coś pomyśleć. Trudno nie dyskutować o tym podpisie, jak stanowi on TEMAT zdjęcia, bo jest najbardziej wyeksponowanym elementem.

Nican
14-01-2018, 19:46
. Ale naprawdę śmieszą mnie komentarze odnoszące się do kwestii nie merytorycznych. ? :D

Jakiez jest Meritum tego zdjecia ?
Odpowiedz jest oczywista - forma , estetyka - tresci ideowej raczej nie odnajduje.
niestety ten podpis jest tak niefortunnie umieszczony , ze ten przekaz formy zostaje zaburzony .
Swiadczy o braku wyczucia plastycznego autora.
ten podpis w tym miejscu nie ma sie prawa znalezc - albo sie to widzi , albo nie.

Zabezpieczenie przed kradzieza ? - Dobrze by bylo , gdyby ktos chcial ukrasc .
To jest Zadne zabezpieczenie - w ciagu 5 sekund bezsladowo mozna ten podpis usunac lub przesunac w inne miejsce.

Jesli ktos chcialby miec pewnosc , ze jego zdjecia nie beda skradzione w internecie, i spedza mu sen z powiek taka mysl , to istnieje najpewniejsze zabezpieczenie - nie publikowac !

Uwaga autora , ze jest to jego indywidualne spojrzenie - niby tak . ale takie indywidualne spojrzenie jest masowe , kazdy ma indywidualne spojrzenie -to nic szczegolnego miec indywidualne spojrzenie . Kazde jest indywidualne - co innego gdyby bylo odmienne . Slowem - indywidualne - to za malo by zainteresowac innych.
w sumie bardzo banalne ujecie w okropnej i czesto naduzywanej manierze przedstawiania wody w kisielowatej konsystencji.
nic oryginalnego.
Ale jesli autorowi sprawia ucieche - to to jest chyba Meritum.

basket
14-01-2018, 20:32
Fajna fota, ale ten podpis:cry: Autor oczywiście ma prawo umieszczać na zdjęciu co mu się żywnie podoba, ale nam jak psu buda należy się możliwość komentowania:grin: Niestety podpis moim zdaniem zepsuł to zdjęcie. Rozmiar? Fajnie jest oglądać duże zdjęcia-jak największe. Forum od jakiegoś czasu pozwala na umieszczanie zdjęć w "miarę" przyzwoitej wielkości. Dlaczego z tego nie skorzystać? Na telefonie, to można sobie poglądowo zerknąć:mrgreen:

Nemeth
14-01-2018, 21:00
(...)
To po prostu szacunek dla odbiorcy i chec podzielenia sie z nim trescia swojej pracy, zeby dac ciut wieksze zdjecie.

A może od razu RAWy wrzucać? To mogłoby na pewno zostać potraktowane jako absolutny szacunek i zaufanie do odbiorcy ;)
Ten cytat skojarzył mi się ze zdjęciami Gudzowatego. W necie takie maciupkie miał, dopiero na wystawie mogłem sobie popatrzeć na kilkumetrowe zdjęcia. Ależ od razu poczułem się docenionym ;)

No ale niektorym tak chyba ego uderza do glowy ze beda dawac male , ale podpis sluszny. Bo jeszcze zajumaja moje arcydzielo:-). Tak troche narcyzmem zalatuje;-). Takie wnioski nasuwaja sie z powyzszego cytatu.

O to, to. Jakżeś mnie rozgryzł? :D

Kojarze, ze wstawiasz tu zdjecia od dawna i kideys troche wieksze ci sie zdarzaly...

Od kwietnia 2006 r. i nie. Miałem wtedy 15" monitor i większe mi się nie mieściły. Teraz mam trochę większy monitor ;)

P.s Zeby nie bylo zbednej napinki z czyjejs strony (niekoniecznie autora mam tu na mysli) to chce zwrocic uwage, ze tekst okrasilem emotikonami.

Ja też :twisted:

Naprawdę masz się za takiego "miszcza" czy tam za takowego Cię uważają jak tu wypisujesz, czy to tak na jaja wszystko piszesz? Prawo komentującego takie samo jak i autora... nie mniejsze nie większe, jak się coś autorowi nie podoba to niech nie czyta... ;)

Oj, tak. Na wizytówce mam "miszcz". Jakżeby inaczej?

No cóż podpis więcej mówi o autorze niż jego twórczość. Ma do tego prawo, ale każdy też ma prawo sobie o nim coś pomyśleć. Trudno nie dyskutować o tym podpisie, jak stanowi on TEMAT zdjęcia, bo jest najbardziej wyeksponowanym elementem.

Wiem, wiem. Zrobiłem sobie nowy podpis i się chwalę. Zdjęcie w tle wrzuciłem dla hecy.

Jakiez jest Meritum tego zdjecia ?
Odpowiedz jest oczywista - forma , estetyka - tresci ideowej raczej nie odnajduje.
niestety ten podpis jest tak niefortunnie umieszczony , ze ten przekaz formy zostaje zaburzony .
Swiadczy o braku wyczucia plastycznego autora.
ten podpis w tym miejscu nie ma sie prawa znalezc - albo sie to widzi , albo nie.

Zatem rozmawiajmy o formie, o estetyce. Ba. O technikaliach. Zdjęcia. Ale nie o podpisie, bo nie jest jego częścią. Podpis służy wyłącznie na potrzeby publikacji w internecie. Nie tworzy ze zdjęciem funkcjonalej całości, nie jest z nim powiązany ani kompozycyjnie, ani tematycznie. Jest całkowicie oderwany od treści zdjęcia. Jest dodatkiem, który mając "wyczucie plastyczne" można zwyczajnie, jako nieistotny dla kadru, niewidzieć.
To tak jakby, nie wiem... czepiać się podpisów Witkacego, że kompozycyjnie nie wpisują się w jego prace :D ;)

w sumie bardzo banalne ujecie w okropnej i czesto naduzywanej manierze przedstawiania wody w kisielowatej konsystencji.
nic oryginalnego.

Wiem, stąd ten podpis ;)

A tak na poważnie. Czas płynie a to forum mimo wszystko nie bardzo się zmienia :)
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, że zrezygnowałem z ramek. Byłby większy shitstorm.

Pozdrawiam :)

P.S.
Jeśli podpisy (nie tylko u mnie) przeszkadzają Wam w odbiorze zdjęć to chyba coś jest nie tak.

P.S. 2
Pękł mi mój ulubiony filtr nd 1000, zatem moich zmanierowanych zdjęć na długich czasach przez jakiś czas będzie jeszcze mniej ;)

<| MICHAŁ |>
14-01-2018, 21:15
Czas płynie a to forum mimo wszystko nie bardzo się zmienia :)
Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, że zrezygnowałem z ramek. Byłby większy shitstorm.

Trzeba by było się zastanowić dlaczego.
Nie, żebym się czepiał, ale już z 10 lat temu Ci napisałem, że zatrzymałeś się na jednym kadrze i drepczesz w miejscu.
Czemu się więc dziwisz, że przez lata jest tak samo.
internet jest pełen nienagannych technicznie, ale niestety nudnych zdjęć. W kontekście Twoich prac, które tu od lat prezentujesz, to powyższe - niestety wpisuje się idealnie w tę smutną prawdę.
Pozytywne jest to, że wciąż odnajdujesz w tym pasję.

PS
nie raz udowadniałeś, że stać Cię na więcej

2pompony
14-01-2018, 21:22
Widzisz Autorze - chciałeś feedbacku, to go dostałeś, a teraz zamiast wziąć to na klatę - usiłujesz koślawie pokryć złość żarcikami.

Ktoś pisze Ci, że tak to bywa, jak się ma rozdęte ego, na co odpowiadasz (za każdym razem z uśmieszkiem), jakżeś mnie rozgryzł... Kłopot w tym, że tego nie trzeba rozgryzać, bo to się zrobiło ewidentne - tylko Ty myślisz, że tego nei widać.

Ktoś pyta retorycznie, czy naprawdę masz się za takiego miszcza, na co odpowiadasz, że nawet masz to na wizytówce... Ale przecież to nie o kim innym tylko o Tobie krążyły kiedyś żarciki, że masz wytatuowane na klacie 'kocham Nemetha' - to się nei wzięło znikąd. I tak dalej i tak dalej...

Wielkość zdjęć tłumaczysz (trochę po wieśniacku, bo niefachowo) wielkością starego monitora, potem porównujesz się z Gudzowatym i jego wystawą, mówisz, że logo jest podyktowane tym i owym - a na końcu mówisz, że dyskutowanie na temat czegoś, co dominuje nad połową obrazka jest z naszej strony śmieszne.

Chcesz ramek? OK, zrób ramki, ja je dawałem zawsze na tym forum, ale na kilkadziesiąt moich obrazków jakie tu gdzieś wiszą uwag o ramkach było mniej, niż uwag o podpisie w tym jednym wątku. Czemu? Bo widać były adekwatnie zrobione. Znając Ciebie z podpisu, pewnie zrobiłbyś ramki grubsze niż wielkość zdjęcia...

Ej chłopie, przykro patrzeć co się z Tobą z wiekiem dzieje...

Locter
14-01-2018, 23:59
Kolory, kadr, tonacja - wszystko gra, ale dlaczego taka paskudna jakość, ja widze kwadraty jak w minecrafcie. Przy tej wielkości znaczka pocztowego, mogłeś sie pokusić o więcej kb jakości.

Alienus
15-01-2018, 01:53
Witam.
(Do autora) Zdjęcie jest bardzo ładne - ale proszę - przerób je jeszcze raz, podpis umieść w lewym, dolnym rogu i daj większą rozdzielczość. I sam zobacz(ysz), czy to nie wygląda lepiej (bo chcąc nie chcąc, ten podpis odsuwa uwagę od głównego tematu zdjęcia).
Dziękuję i pozdrawiam. AL.

skarcity
15-01-2018, 10:11
Zdjęcie za małe? Ale nie widać zdjęcia? Czy problemem jest to, że trudno dać je na tapetę albo wydrukować sobie je w domu? Dlaczego komukolwiek miałbym to ułatwiać?

Megalomania... Choć patrząc na wątkowe zdjęcie - nieuzasadniona...

Radek_1
15-01-2018, 15:37
Maciek, nie daj się prowokować, (...) karawana jedzie dalej ;P

jurkarol
15-01-2018, 15:50
wystarczyłby sam podpis, zdjęcie psuje jego czytelność. mógłby być większy.

skoro myślisz, że każdy tylko czyha by ściągnąć (nomen omen) to zdjęcie, to powinien tu być wielki znak wodny na cały kadr.
a tak to wystarczy wykadrowac i już mamy obrazek do poczekalni dentysty.

Nemeth
16-01-2018, 00:35
Trzeba by było się zastanowić dlaczego.
Nie, żebym się czepiał, ale już z 10 lat temu Ci napisałem, że zatrzymałeś się na jednym kadrze i drepczesz w miejscu.
Czemu się więc dziwisz, że przez lata jest tak samo.
internet jest pełen nienagannych technicznie, ale niestety nudnych zdjęć. W kontekście Twoich prac, które tu od lat prezentujesz, to powyższe - niestety wpisuje się idealnie w tę smutną prawdę.
Pozytywne jest to, że wciąż odnajdujesz w tym pasję.
PS
nie raz udowadniałeś, że stać Cię na więcej

Pisałem to nie raz. Zdjęcia robię dla siebie. Staram się robić to co mi się podoba. Pewnie dlatego "drepczę" i kręcę się wokół tych samych klimatów. Chociaż przyznaję, że czasami mnie samego to irytuje :)
Pewnie, że stać mnie na więcej :) Najlepsze kadry wciąż przede mną!
Jakie ja wówczas będę mógł dać pod nimi podpisy ;)
Czyli mówisz, że robię nudne zdjęcia ale nienaganne technicznie? ;)
No nie wiem...

Widzisz Autorze - chciałeś feedbacku, to go dostałeś, a teraz zamiast wziąć to na klatę - usiłujesz koślawie pokryć złość żarcikami.
Nie jesteś przypadkiem w prawdziwym świecie jakimś wziętym psychologiem? Przecież to nieprawdopodobne jak mnie doskonale sprofilowałeś.
;)

Ktoś pisze Ci, że tak to bywa, jak się ma rozdęte ego, na co odpowiadasz (za każdym razem z uśmieszkiem), jakżeś mnie rozgryzł... Kłopot w tym, że tego nie trzeba rozgryzać, bo to się zrobiło ewidentne - tylko Ty myślisz, że tego nei widać.
O. Właśnie :)

Ktoś pyta retorycznie, czy naprawdę masz się za takiego miszcza, na co odpowiadasz, że nawet masz to na wizytówce... Ale przecież to nie o kim innym tylko o Tobie krążyły kiedyś żarciki, że masz wytatuowane na klacie 'kocham Nemetha' - to się nei wzięło znikąd. I tak dalej i tak dalej...
A to ciekawe. Więcej psychologów...

Wielkość zdjęć tłumaczysz (trochę po wieśniacku, bo niefachowo) wielkością starego monitora, potem porównujesz się z Gudzowatym i jego wystawą, mówisz, że logo jest podyktowane tym i owym - a na końcu mówisz, że dyskutowanie na temat czegoś, co dominuje nad połową obrazka jest z naszej strony śmieszne.
Ach. Notuję. Żarty muszą być koniecznie fachowe. Dobrze wiedzieć.
No i porównywać należy się z najlepszymi, nieprawdaż? Chociaż z moim rozdętym ego, Gudzowaty to chyba zdecydowania za nisko...

Chcesz ramek? OK, zrób ramki, ja je dawałem zawsze na tym forum, ale na kilkadziesiąt moich obrazków jakie tu gdzieś wiszą uwag o ramkach było mniej, niż uwag o podpisie w tym jednym wątku. Czemu? Bo widać były adekwatnie zrobione. Znając Ciebie z podpisu, pewnie zrobiłbyś ramki grubsze niż wielkość zdjęcia...
Ej chłopie, przykro patrzeć co się z Tobą z wiekiem dzieje...
I teraz dochodzimy do meritum Twojego, za przeproszeniem, głupkowatego postu przybranego w gładkie szaty pseudo "mądrości".

Wątek dotyczy zdjęcia. Dyskutujmy o zdjęciach. Tak ogólnie, tak po prostu. Spierajmy się, nawet kłóćmy. Jeśli są tego warte. Milczmy jeśli nie są warte nawet złego słowa. Ty tymczasem skupiasz się nie wiedzieć czemu na mojej osobie. Nawet nie. Na Twoim wyobrażeniu mnie, co do którego słuszności zdajesz się być absolutnie przekonany.
Przykro patrzeć, a i owszem. Ale to jak bardzo się mylisz nie jest moim problemem. Siedzę w "internetach" wystarczająco długo by móc sobie z takich "opinii" jak Twoja, pożartować. Jak wyżej.
Ale jeśli nie potrafisz odnieść się do zdjęcia bez przytyków ad personam (ach, gdybyż one chociaż były trafne, ba! gdyby chociaż dało się słyszeć, że pocisk Twojej złośliwości leci w dobrym kierunku...), to lepiej nic nie pisz.

Kolory kadr , tonacja - wszystko gra , ale dlaczego taka paskudna jakość, ja widze kwadraty jak w maincrafcie. Przy tej wielkości znaczka pocztowego, mogłeś sie pokusić o więcej kb jakości.
A to ciekawe. Dzięki za opinię. Co prawda nie bardzo wiem o co chodzi, bo fotki do neta zazwyczaj oscylują w granicach 200-250 kb i nigdy z tym nie było problemu, ale nie spieram się. Być może kompresja jest faktycznie zbyt duża.

Megalomania... Choć patrząc na wątkowe zdjęcie - nieuzasadniona...
Megalomania nigdy nie jest uzasadniona. Chyba :)

Maciek, nie daj się prowokować, (...) karawana jedzie dalej ;P
Oj, uwierz mi :) Jestem ostatni, który w tym wątku daje się prowokować. Ale śmieszne rzeczy wychodzą. Jak to o tym tatuażu.
Muszę częściej chyba wrzucać zdjęcia.

wystarczyłby sam podpis, zdjęcie psuje jego czytelność. mógłby być większy.
Wciąż staram się rozwijać i dążyć do doskonałości. Dlatego wrzucam tu swoje zdjęcia licząc na konstruktywne komentarze. Warto. Nie sadziłem na ten przykład, że daje na zdjęciach za mały podpis.

skoro myślisz, że każdy tylko czyha by ściągnąć (nomen omen) to zdjęcie, to powinien tu być wielki znak wodny na cały kadr.
a tak to wystarczy wykadrowac i już mamy obrazek do poczekalni dentysty.
To? TO? KAŻDE.
Tak właśnie myślę.

Assire
16-01-2018, 01:00
Heheh, podpis do spółki z rozmiarem zdjęcia nadal budzą większy odzew na forum niż zdjęcie jako takie.

Podpis mi nie przeszkadza, jest na tyle estetyczny i dobrze wykonany, że się komponuje ze zdjęciem. A że duży? No bywa, akurat dzisiaj autor miał nastrój na duże ;)
I tak jak zdjęcie mi się podoba, bo oddaje klimat morza, tak jakości odpuścić nie idzie. Po co ND1000 i długi czas skoro potem zamierzasz to zmasakrować kompresją? Wszystkie delikatne przejścia tonalne, na których raczej Ci zależało, poszły się j***ć. Inne słowa mi na myśl nie przychodzą, jak widzę te wszechobecne prostokąty.

Nemeth
16-01-2018, 01:26
I tak jak zdjęcie mi się podoba, bo oddaje klimat morza, tak jakości odpuścić nie idzie. Po co ND1000 i długi czas skoro potem zamierzasz to zmasakrować kompresją? Wszystkie delikatne przejścia tonalne, na których raczej Ci zależało, poszły się j***ć. Inne słowa mi na myśl nie przychodzą, jak widzę te wszechobecne prostokąty.

Ok, już wiem o co chodzi. Zdjęcie, które zalinkowałem w tym wątku ze swojego bloga ma prawie 5 razy mniejszą wielkość, niż to które jest na moim serwerze. Objaw rozpoznany, przyczyna nieznana :)
Nie mogę edytować pierwszego posta, więc wrzucam tutaj.
Jest jakaś poprawa jeśli chodzi o pixelozę?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/DSC8325v1-1.jpg
źródło (http://www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC8325v1.jpg)

Assire
16-01-2018, 01:54
Zdecydowanie lepiej :)
Przyczyna - to co wrzuciłeś teraz odwołuje się bezpośrednio do pliku jaki załadowałeś na serwer, w niezmienionej postaci. To co jest w pierwszym poście to obraz przeskalowany przez moduł WordPressa, na którym masz postawionego bloga. Nie do końca się znam na tym, ale wychodzi na to, że styl jakiego używasz na blogu przeskalowuje zdjęcia do 786x513, jednocześnie bardzo psując jakość, bo wszystkie tak wyglądają. I to jest główny winowajca, bo to samo zdjęcie na facebooku ma jeszcze mniejszy rozmiar niż na blogu a wygląda lepiej.

Edit: Z zabawy linkami wynika, że za taki stan rzeczy odpowiada kodek modułu a nie skalowanie jako takie.

Link pierwszego zdjęcia to: http://i1.wp.com/www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC8325v1.jpg?resize=768%2C513 gdzie i1.wp.com jest odwołaniem do modułu obsługującego zdjęcia na WP, a ?resize=768%2C513 zwykłym poleceniem skalowania. Po usunięciu polecenia skalowania dostałem zdjęcie w oryginalnym rozmiarze, ale nadal w słabej jakości. Dopiero jak wywalę odwołanie do modułu, mam dostęp do oryginalnego pliku na serwerze.

Czy da się to jakoś wyłączyć, nie wiem.

<| MICHAŁ |>
16-01-2018, 09:19
Czyli mówisz, że robię nudne zdjęcia ale nienaganne technicznie? ;)
No nie wiem...

ale czego nie jesteś pewien?
że ten kadr jest już nudny, czy że nie naganny technicznie :razz:

W Twoim wykonaniu - nudny, w moim - to by był powiew świeżości, bo akurat nie mam ani jednego takiego :mrgreen:
ale gdy wchodzę na Twoja stronę i widzę 22 slajdy na identyczną nutę
3640
to jak mam nie mówić, że powtarzalność tego kadru ociera się o nudę? Plus taki - technicznie - nie ma jakichkolwiek zastrzeżeń.

a swoją drogą - coś Ci się rozjeżdża - nie znam się, ale może większe odstępy by pomogły, albo inna czcionka.
3641

cz4rnuch
16-01-2018, 11:16
...Nie jesteś przypadkiem w prawdziwym świecie jakimś wziętym psychologiem?
;) Ja bym to nawet zawęził właśnie do profilera (prawdopodobnie z FBI, ale może też być nasze Archiwum X).

PS Co do podpisu to się nie wypowiem, zgodnie z wolą autora, jeśli już to odnośnie jego funkcjonalności. Umieściłeś go akurat w takim punkcie, że wystarczyło proste narzędzie do zaznaczania, shift + F5, enter i podpisu nie ma.

notdot
16-01-2018, 12:16
shift + F5, enter i podpisu nie ma.

powiem więcej, robiąc z tego panoramę też się pozbędziemy podpisu :D

Nemeth
17-01-2018, 20:47
ale czego nie jesteś pewien?
że ten kadr jest już nudny, czy że nie naganny technicznie :razz:

Nie jestem pewien czy nienaganny technicznie ;) Tego nigdy nie jestem pewien. Zawsze może być lepiej. Zawsze jest jakaś nowa technika, której nie znam. W którą mogę się nieudolnie wdrażać. A tak jak niektórzy, siedzieć kilka godzin przy edycji jednego zdjęcia kamienia jakoś nie potrafię :)
To, że nie nikt nie ma uwag, mimo obróbki nową techniką (a czasem zdarza się mi modyfikować workflow :), to nie znaczy, że niczego nie popsułem.
Co do kwestii nudy to przyznaję Ci rację. Faktycznie nie są to kadry rewolucyjne :)
Ale jak pisałem wcześniej. Zdjęcia robię dla siebie. Mimo powtarzalności, jeszcze mi się takie ujęcia nie znudziły.
Co do screenów, to wrzuciłeś starą, niemal prehistoryczną, stronę i byłbym naprawdę szczerze zdziwiony, gdyby wyświetlała się poprawnie.
Nowej nie mam i tylko dlatego wciąż "wisi" :)

Fota ewidentnie w Twoim stylu?, manierze?
W zależności czy chcę połechtać próżność i ego Autora, czy nadać ewidentnie pejoratywny wydżwięk swojej wypowiedzi używam wymiennie.
Jak jest w tym przypadku? Trzeba sobie samemu odpowiedzieć
Ja tam akurat lubię tego typu fotografię, czemu wcześniej w Twoich wątkach dawałem temu wyraz choć mam w tym konkretnym przypadku, a i Ty zapewne również świadomość że możesz dużo więcej.
A poza tym-ewidentnie Twoja. Kolorsy, temat, rozmiar, podpis...
I tylko reakcja na komenty nieco inna aniżeli dobrze pamiętam. Fakt więcej "ochów" i "achów" zdecydowanie było. Malkontentów z tekstem o kisielu łatwo było pomijać
Nazwałbym ją nieco zbyt "asertwną".

Na słowo "styl" bym się nie odważył :) prędzej "maniera". Naprawdę krytycznie patrzę na swoje zdjęcia :) I tak jak nie czekam na "ochy" i "achy", tak nie pomijam wszelkiej maści malkontentów (o ile są merytoryczni, bo hejterzy wywołują u mnie jedynie wzruszenie ramion).

Assire - dzięki za chwilę uwagi poświęconą na linki. Wordpress to dla mnie proteza strony :), która jak każda prowizorka jest nad wyraz trwała. Nie ogarniam tego.
Będę inaczej linkować i tyle :)

marcelus
31-01-2018, 19:14
Nemeth
Widziałem, że używasz adventurera - dobrze się sprawuje? Nie masz problemów z prowadzeniem przy dłuższych czasach?

FotoTraper
06-02-2018, 08:42
Maciek :powiem Ci tak : W twoich fotografiach jest sporo spokoju i przestrzeni. Są one integralną częścią twoich obrazów i każdy, ale to absolutnie każdy z nich wyraża pewną melancholię.
Wiesz co to oznacza?
Że odbiorcy w nie wchodzą. Wzrokiem, dosłownie.
Dlatego wśród tej przestrzeni i harmonii podpis może razić i niszczyć całość.

;) A btw - przy dzisiejszym nawale miliona pstryków na FB dziennie i wszechobecnej foto-komórko-manii sądzisz, że twoje prace będą tak często kradzione? No i wszyscy będą je ściągać akurat z tego forum? Na tapetę!

:D :D :D

Na luzie :)