Zobacz pełną wersję : Czym ryzykuję wysyłając rzecz za pobraniem?
Drodzy forumowicze.
Sprzedawałem w internecie kilka rzeczy, ale nigdy za pobraniem.
Teraz sprzedaję Samsunga nx300, ale gość chce żebym wysłał przedmiot za pobraniem. Aparat leży na OLX.
Co mi grozi jako sprzedającemu? Jakie oszustwa może zrobić taki kupujący?
Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka
Na pewno tym, że jak on nie odbierze i będziesz miał w plecy koszty nadania.
Na pewno tym, że jak on nie odbierze i będziesz miał w plecy koszty nadania.Przyszła mi jeszcze do głowy taka możliwość, że zabierze obiektyw i powie że nie wysłałem obiektywu. A wiadomo, że pani na poczcie może być jego znajomą. Wiem, że lepiej żeby przyjechał i sprawdził osobiście aparat, ale jest z daleka więc akurat w tym przypadku nie wchodzi to w grę.
Zrobić jakiś film że aparat jest sprawny, że pakuję wszystkie elementy i wszystko jest ok? Jak się zabezpieczyć przy tego typu transakcjach?
Chyba lekko przesadzasz, fakt że ja tu na forum nawet przejechałem się na wysyłce za pobraniem, która nie dość że nie została odebrana to jeszcze czekała w terminalu ponad dwa tygodnie, do tego koszty zwrotu pokrywasz.
Nie wyślę już za pobraniem na gębę.
Co do bezpieczeństwa, wyślij kurierem DPD, poinformuj kupującego że ma przy kurierze sprawdzić zawartość paczki, podaj do zlecenia wysyłki wartość, a nawet możesz wpisać co zawiera paczka.
Kilka razy zdarzyło mi się wysyłać za pobranie z OLX-a i zawsze wtedy proszę aby kupujący przesłał mi na konto koszt wysyłki (16-20 zł) i w większości się zgadzają, choć nie lubię tak sprzedawać na OLX.
Co do bezpieczeństwa, wyślij kurierem DPD, poinformuj kupującego że ma przy kurierze sprawdzić zawartość paczki, podaj do zlecenia wysyłki wartość, a nawet możesz wpisać co zawiera paczka.
Pocztą też tak można. Opcja sprawdzenia przy odbiorze.
Jest taki załącznik, wpisujesz zawartość i odbiorca podpisuje przy odbiorze. Podpisany wraca później do nadawcy.
A DPD ja też polecam, chyba najszybsza firma, skóry nie zedrą i dobrze działają.
Ale oba te sposoby nie gwarantują, że ktoś paczę odbierze. :-)
Tego to nic nie gwarantuje, nawet przedplata :)
Dokładnie, ale prosząc o te 20 zł nie jesteś w plecy za wysyłkę. Normalny kupujący nie będzie robił problemów. A gwarancji nigdy nie będziesz miał, różne przypadki chodzą po ludziach.
Przyszła mi jeszcze do głowy taka możliwość, że zabierze obiektyw i powie że nie wysłałem obiektywu. A wiadomo, że pani na poczcie może być jego znajomą.
A czym to się różni od przesyłki za przedpłatą? Też może powiedzieć, że przysłałeś cegłę.
To czego należy się wystrzegać, to płatność paypall.
2pompony
12-01-2018, 22:59
Dlaczego należy się chronić przed paypalem? Rozumiem, że mówisz o stronie sprzedającej, bo jako kupujący nie mam jakichś zastrzeżeń...
krzysztofz24
12-01-2018, 23:22
Mysle, ze niepotrzebnie roztrzasasz temat szukajac na sile negatywow;-)
Ten argument z Pania na poczcie, ktora jest znajoma kupujacaego...bez takich prosze. Ze niby poczta wyda paczke nie biorac hajsu?. Hahahah, daj spokoj:-)
A nie obawiasz sie, ze w banku ci wyczyszcza konto;-)? I nie bedziesz mogl im nic udowodnic;-)
Wysylasz a poczta albo firma kurierska wplaca ci kase na konto i koniec filozofi.
Jesli sprzedajacy nie odbierze bo sie rozmyslil to bedziesz w plecy koszta wysylki. I koniec niebezpieczenstw.
Mozesz ewentualnie poprosic kupujacego o przelew za koszty wysylki i wtedy nie bedziesz stratny jakby nie odebral.
Dlaczego należy się chronić przed paypalem? Rozumiem, że mówisz o stronie sprzedającej, bo jako kupujący nie mam jakichś zastrzeżeń...
a dlatego. https://www.paypal.com/pl/webapps/mpp/ua/useragreement-full#010
Sam bardzo chętnie płacę paypallem, ale bardzo łatwo tam zareklamować płatność i to sprzedający zwykle jest na gorszej pozycji.
Sprawa rozwiązana. Kupujący zapłacił więcej za prowizję i wystawiłem przedmiot na allegro. Zapłata przez payU
Jak zabezpieczyć się przed tym, że kupujący podmieni aparat, zepsuje go albo cokolwiek coś z nim zrobi i powie, że sprzęt jest zepsuty? Nagrać film że aparat jest sprawny?
Takie rzeczy uważam że powinno się odbierać osobiście. ]
Nie chcę siać paniki ani nie wymyślam, ale przezorny zawsze ubezpieczony. Tyle się słyszy o tych oszustach internetowych...
Kilka rzeczy sprzedałem na OLX ale ludzie przyjeżdżali sobie osobiście, oglądali, sprawdzali i dawali gotówkę.
Borat1979
13-01-2018, 01:08
Sprawa rozwiązana. Kupujący zapłacił więcej za prowizję i wystawiłem przedmiot na allegro. Zapłata przez payU
Jak zabezpieczyć się przed tym, że kupujący podmieni aparat, zepsuje go albo cokolwiek coś z nim zrobi i powie, że sprzęt jest zepsuty? Nagrać film że aparat jest sprawny?
Kiedyś sprzedałem na Allegro płytę główną po czym gość odesłał twierdząc, że zepsuta bo sprawdzał w dwóch serwisach komputerowych. Odebrałem zwrot i nagrałem film jak z kumplem uruchamiamy komputer z tą "zepsutą sprawdzaną w serwisach płytą" :-P Nagrałem film na DVD i wysłałem mu z powrotem razem z płytą ;)
Czyli zrobiłeś wszystko, żeby kupujący miał pełny komfort. Również do ew. manipulacji, bo nic to nie zmienia w kwestii wysyłki. Teraz w razie problemu, zgłasza spór do PAYU i to oni Cię będą ścigać ze sztabem swoich prawników. Oczywiście to czarny scenariusz i postawa godna szacunku. Ale swojej sytuacji nie poprawiłeś ani na jotę.
Nie ryzykowałeś niczym. A teraz poczytaj to. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=281796
O kurczę pieczone, no proszę bardzo to mnie uświadomiłeś....
Nagram film, że aparat działa i robi zdjęcia, nagram jak go pakuję i jak wysyłam paczkę. Nagram numer seryjny obiektywu i aparatu.
I teraz mogę się sądzić.
Głupia sprawa, zawsze lepiej jak ktoś się zgłosi osobiście, chociaż wtedy - przecież skąd wiem, że dostałem nie sfałszowaną gotówkę?
Homo homini lupus, szkoda.
Mam nadzieję, że się wszystko dobrze skończy, bo cenę za aparat dostałem bardzo dobrą.
Ale co ci da taki filmik, w sądzie możesz też podpaść bo zrobiłeś oszustwo z premedytacją, filmiki, zdjęcia, a do paczki włożyłeś ziemniaka :)
Tak czy siak masz problem bo firma kurierska, pani z poczty, bank, masoni i gang starszych pań czyha na twój aparat ;)
kazikiem
14-01-2018, 17:50
Tobie nic nie grozi, to on się chce zabezpieczyć , przez Toba, czy Ty nie weźmiesz kasy i nie znikniesz....
więcej wiary w ludzi proponuje
więcej wiary w ludzi proponuje
http://www.tvp.info/35736251/sprzedal-niesprawnego-pada-klient-wrocil-z-pila-spalinowa
:)
jacek dr
25-01-2018, 00:30
Zawsze na olx kupuję tylko pobraniowo.Kazdy kij ma dwa końce:D