PDA

Zobacz pełną wersję : Hama 5 in 1 zestaw do czyszczenia optyki

crisder
08-06-2007, 20:57
witam serdecznie

mam problem. uzyłem zestawu do czyszczenia optyki firmy Hama 5 in 1 i płyn zostawił mi straszne smugi, co strasznie sa widoczne na zdjęciu jesli robi się pod światło. generalnie przestrzegam przed tym zestawem.Jest niskiej jakości i dodatkowo strasznie trudno usunąć ten rozmazany płyn z obiektywu!
pytanie: czy ktoś z was wie jak pozbyć sie bezpiecznie tego swiństwa z mojego obiektywu?

450yamaha
09-06-2007, 17:35
Próbowałeś jakimś Lens Penem? U mnie to działa rewelacyjnie, wszystkie smugi, ślady palców, tłuste plamy (dotknięcie skórą soczewki) i tym podobne schodzą bez problemu

miland
09-06-2007, 19:33
Ja uzywam alkocholu izopropylowego rewelacjia a ztymi płynami daj se spokój
uzywam tego do czyszczenia filtrów Hoya co jak wiadomo bardzo ciężko się czyszcza

masz tu link

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=44&products_id=295

pilon
09-06-2007, 20:18
Ja również nie polecam HAMY... Izopropanol rządzi, a można go kupić za kilkanaście złotych butlę litrową na parę lat :)

pilon
09-06-2007, 20:19
A tak najbardziej dla rozsądnych w użyciu i mających dojście to polecam metanol :) Nie wiem czy jest coś lepszego :)

wavman
09-06-2007, 20:37
A ja dodam, że bardzo dobrze sprawdzają się scierki z mikrofibry AQUAPUR (zielone). Za niecałe 7 zł, mamy dwie sztuki o wymiarach 30x40 cmm. :)

markB
11-06-2007, 16:48
Problem w tym, że w zestawie Hamy chyba też jest izopropanol, przynajmniej taki ma zapach (czy to ta buteleczka z pędzelkiem?). Być może już się tam coś porozkładało. Użyj czystego metanolu lub spirytusu (do obiektywu dozwolone), ale musisz szybko zetrzeć płyn; inaczej zawsze zostaną smugi.

krzy17
12-06-2007, 13:47
Ja używam też izopropanolu, jest bardzo dobry. A co do smug to po nim też zostają, chodzi o to że nie moża dać za dużo bo on wtedy paruje za wolno, musi być tyle, że jak jedziemy np. pedzelkiem z płynem po filtrze to powiniem on parować zaraz po przejechaniu pędzlem. Jeśli nie masz jeszcze IPA to sprubuj tym płynem z zestawu tylko nie moze go byc za dużo

Pozdrawiam Krzysztof Pielech

Łosiek
20-06-2007, 09:43
Może to będą głupie pytania ale co tam:
gdzie kupić taki izopropanol?
co jeszcze powinienem sobie kupić do czyszczenia szkieł? (ściereczki, gruszkę, pędzelek?)
Dzięki!

markB
20-06-2007, 15:07
Izopropanol: w specjalistycznym sklepie chemicznym (aczkolwiek nie wiem czy obecnie są takie w Warszawie, za komuny były); można też poprosić znajomego pracującego na chemii na Uniwersytecie lub Polibudzie o ca 100 ml (starczy na parę lat). Izopropanol jest też w buteleczce Hamy, ale przepłaca się okrutnie. Gruszka przydatne, również do matrycy; trzeba tylko sprawdzić przy kupnie czy nie jest talkowana od środka. Ściereczki to mikrofibra, chociaż było już trochę o tym na forum i niektórzy używają z pozytywnym skutkiem różnych ściereczek. Można też jednorazowe miękkie papierki i tu nie polecam sztywnych papierków Hamy. Miałem pewne problemy z papierkami Kodaka kupionymi w USA: puszczały włókna. Aktualnie mam zamiar sprawdzić takowe dostępne w www.raysfoto.pl.

Łosiek
20-06-2007, 15:22
No dobra.... ale już kilka osób pisało że używa izopropanolu i co każdy załatwił sobie go na uniwerku itp? :-D

markB
21-06-2007, 14:44
Można też zamówić w Aldrich/Fluka http://www.sigmaaldrich.com/Area_of_Interest/Europe_Home/Poland.html, nie wiem jednak czy obsługują klientów indywidualnych. Koszt 500 ml czystego to około 15 euro (przeliczą na polskie) + przesyłka (Uwaga! w katalogu pod nazwą: 2-propanol, ACS reagent). Problem może być z tak małym zamówieniem, mogą być olbrzymie narzuty. Pamiętam jak kiedyś zamówiliśmy odczynnik za ca 100 zł, to w końcu kosztował ponad 300 zł, bo dołożyli więcej niz 200 zł za, cytuję, "ściągnięcie odczynnika z półki, zapakowanie i przesłanie". Narzuty są mniejsze, gdy wartość zamówienia przekracza 300 zł (to trzeba sprawdzić, bo ta wartość obowiązywała w ubiegłym roku). Więc może zmówcie się tam w Warszawie i kupcie większą ilość do podziału. W podobny sposób odczynniki sprzedaje firma Merck (jest oddział w Warszawie) i jeszcze parę innych.

-malcoln-
21-06-2007, 22:22
ja tez odradzam Hame, nie tylko płyny, nawet ściereczki sś kiepskie.
Mam ściereczkę niby do optyki, tyle ze strasznie kiepsko czyści, a wręcz zostawia smugi i bardzo rozmazuje... juz łatwiej chusteczką hig. wyczyścić i zdmuchnąć pyłki:p a ta ściereczka hamy to jedynie gdzie sie sprawdza to do matrycy laptopa, którą o dziwo ładnie potrafi doczyścic, a cąłkowicie nie rozumiem jej działania na filtrach, bo zawsze znajdzie coś co może rozmazaś:p i to na każdym... heh a jesli chodzi o ściereczki to do optyki to najlepiej kupic u optyka sciereczke do okularów, są najlepsze wg mnie i moich doświadczeń. a co do matrycy no to najlepej nieruszac a jak juz trzeba no to izoprop.
Jak nie ma odpowiedniego sklepu to z jakims chemikiem sie dogadac, czy nawet studentem takowego wydziału:) pozdrawiam

jal
21-06-2007, 23:49
Witam, znalazłem adres gdzie można nabyć izopropanol, mam nadzieję, że to jest to: http://www.agawa.pl w dziale Akcesoria i płyny czyszczące lub szybciej w wyszukiwarce strony.

Artur
23-06-2007, 13:13
witam serdecznie

mam problem. uzyłem zestawu do czyszczenia optyki firmy Hama 5 in 1 i płyn zostawił mi straszne smugi, co strasznie sa widoczne na zdjęciu jesli robi się pod światło. generalnie przestrzegam przed tym zestawem.Jest niskiej jakości i dodatkowo strasznie trudno usunąć ten rozmazany płyn z obiektywu!
pytanie: czy ktoś z was wie jak pozbyć sie bezpiecznie tego swiństwa z mojego obiektywu?
chuchnij i zetrzyj dobra sciereczka do optyki.

markB
25-06-2007, 13:55
Chuch najlepszy po zakrapianej biesiadzie.

RAMA
26-06-2007, 21:00
Czytam Wasze posty i oczom swym nie wierzę... :-)
O bardziej skomplikowanych sposobach pozyskania izopropanolu nie słyszałem, polibuda, uniwerek... :-D
Posiada go na swoim stanie chyba każdy sklep z elektroniką i nie jest niczym rzadkim w przyrodzie.
Buteleczka 120ml kosztuje 5 zł. W podobnej sprzedają w aptekach wodę utlenioną. Jest też s spreju 220ml i jest tez w kanistrach jak ktoś woli :-D
http://www.micro-chip.pl/index_elektronika.php

kuba15
02-07-2007, 16:14
W zestawie masz pewno takie bibulki jak ci zostaja smugi to potem taka w miare sucha bibulka robie i to ladnie schodzi

Miden
05-07-2007, 15:21
Izopropanole tez sa na allegro:P Mysle ze sie nadaja:)

http://www.allegro.pl/search.php?string=izopropanol