PDA

Zobacz pełną wersję : Starszy komputer na backup zdjec

RMC
09-01-2018, 01:02
Konczy mi sie powoli miejsce na dysku mojego PC i uznalem, ze warto by troche posprzatac. Do tej pory przerzucalem dane na przenosne dyski 2.5" ale, ze dostalem od rodziny starszy PC (stoi i sie kurzy :)) to moze warto go uzyc do trzymania na nim kopii danych?

Teoretycznie mialem go niby chec sprzedac ale nie ma zadnych chetnych to moze jeszcze posluzy :) Doinwestowanie go o kolejny dysk twardy wyjdzie taniej niz zakup zewnetrznego dysku. A i widzi mi sie, ze jakbym zmontowal jakas domowa siec to wygodniej by bylo kopiowac dane.

Sprzet chodzi na procesorze Athlon XP, 1,5 GB RAM i Win XP. Najbardziej zastanawia mnie czy warto dolozyc mu pamieci (max 3GB) i postawic jakis nowszy Windows (np. 8.1) czy nie ma to zadnego sensu? Niby nie bede na nim pracowac w zaden sposob, ale moze jakies korzysci z nowszego systemu osiagne? Z drugiej strony na Win XP czasem mozna utrafic jakis ciekawy sprzet, do ktorego brakuje sterownikow pod nowe windowsy.

markB
09-01-2018, 02:03
Osobiście wolałbym dokupić jeszcze jeden dysk zewnętrzny, bo:
- zajmuje mniej miejsca,
- byłby bezpieczniejszy niż stary komputer - te lubią padać w najbardziej nieodpowiednim momencie.

grizz
09-01-2018, 08:27
To ma być backup "online" czy offline? Dostępny z sieci?

ksh
09-01-2018, 10:40
Można postawić jakiś linux ale nie zawracałbym sobie tym głowy bo jak napisał markB lepszy dysk zewnętrzny albo nawet obudowa tylko do posiadanego dysku, który można podpiąć do czego się chce nawet do odpowiedniego routera w lokalnej sieci.

merkator
09-01-2018, 14:36
Zobacz sobie na takie rozwiązania jak wd my cloud. https://www.wdc.com/pl-pl/products/personal-cloud-storage/my-cloud.html Kiedyś próbowałem zrobić własny serwer NAS na jakimś freewearowym oprogramowaniu, ale po zapoznaniu z rozwiązaniem WD porzuciłem te zabawy.
Pomimo, iż jest to rozwiązanie jednodyskowe to i tak o wiele lepsze niż to co byś sam zmajstrował. Oczywiście są też rozwiązania innych firm i pewnie nie gorsze niż zaprezentowane przeze mnie, ale warto byś spojrzał w tym kierunku i ocenił czy nie jest to dobra alternatywa do tego co planowałeś. Na pewno funkcjonalność i bezpieczeństwo danych o wiele większe niż archiwizacja na zewnętrznych dyskach USB.

Mane
09-01-2018, 15:09
Zobacz sobie na takie rozwiązania jak wd my cloud. https://www.wdc.com/pl-pl/products/personal-cloud-storage/my-cloud.html Kiedyś próbowałem zrobić własny serwer NAS na jakimś freewearowym oprogramowaniu, ale po zapoznaniu z rozwiązaniem WD porzuciłem te zabawy.
Pomimo, iż jest to rozwiązanie jednodyskowe to i tak o wiele lepsze niż to co byś sam zmajstrował. Oczywiście są też rozwiązania innych firm i pewnie nie gorsze niż zaprezentowane przeze mnie, ale warto byś spojrzał w tym kierunku i ocenił czy nie jest to dobra alternatywa do tego co planowałeś. Na pewno funkcjonalność i bezpieczeństwo danych o wiele większe niż archiwizacja na zewnętrznych dyskach USB.

Chyba waćpan nie używał FreeNAS, NASFree lub OMV :)

Nie wiem jak ma być bezpieczniejszy taki WD My Cloud jednodyskowy od dysku USB :)

Jak nie potrzebny stały dostęp do danych to najlepiej dokupić dysk USB i po kłopocie.

merkator
09-01-2018, 15:28
Chyba waćpan nie używał FreeNAS, NASFree lub OMV :)
Używałem, zwłaszcza OMV ;)

Nie wiem jak ma być bezpieczniejszy taki WD My Cloud jednodyskowy od dysku USB :)
3.5 cala WD RED - w porównaniu z dyskami 2.5 cala chyba ma lepszy MTBF, czyż nie ? Poza tym stoi w jednym miejscu a nie jest przerzucany a miejsca na miejsce.

Jak nie potrzebny stały dostęp do danych to najlepiej dokupić dysk USB i po kłopocie.
Mam to podpięte na stałe do sieci i nie potrzebuje permanentnego dostępu do danych, ale jak mi coś potrzeba to dysk się budzi i mogę z niego korzystać zarówno w LAN i WAN.

grizz
09-01-2018, 15:29

Bezpieczeństwo backupu to akurat mniejsze z racji ciągłego podłaćzenia.

A tak przy okazji: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/masz-dysk-wd-mycloud-odlacz-go-od-sieci-zanim-go-ktos-skasuje/

ksh
09-01-2018, 15:41
Najtańsza opcja to obudowa z usb za 20zł do dysku ( jeśli 2.5" to usb zasila, jeśli 3.5" to zasilacz powinien być ) i router z dobrym oprogramowaniem albo tani router, któremu można wgrać soft, zarządzanie super tym i dostęp poprawny, mamy zapore czy blokowanie portów itd.

merkator
09-01-2018, 15:46
Bezpieczeństwo backupu to akurat mniejsze z racji ciągłego podłaćzenia.

A tak przy okazji: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/masz-dysk-wd-mycloud-odlacz-go-od-sieci-zanim-go-ktos-skasuje/

Chyle czoła, nie wiedziałem ;)
Urządzenie WD dałem jako przykład, bo najniższy koszt zakupu i zero wdrażania. Są też rozwiązania firm: D-Link, QNAP - jest w czym wybierać.

grizz
09-01-2018, 16:13
Podstawa to rozróżnienie backupów online i offline. To nie jest alternatywa, ale powinno się uzupełniać wzajemnie.

Mane
09-01-2018, 16:55
O tych wszystkich dziurach to już nawet się nie chce czytać :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Używałem, zwłaszcza OMV ;)

3.5 cala WD RED - w porównaniu z dyskami 2.5 cala chyba ma lepszy MTBF, czyż nie ? Poza tym stoi w jednym miejscu a nie jest przerzucany a miejsca na miejsce.

Mam to podpięte na stałe do sieci i nie potrzebuje permanentnego dostępu do danych, ale jak mi coś potrzeba to dysk się budzi i mogę z niego korzystać zarówno w LAN i WAN.

A co to za problem mam kilka różnych dysków 2.5, 3.5 cala i przerzucam je ciągle między półką ,a stacją dokującą. Nie widzę sensu trzymać to ciągle pod zasilaniem czy siecią jak synchronizacje, czy przerzucenie danych robię raz na kilka/kilkanaście dni.

Co tam nie przypasowało w OMV?

Podstawa to rozróżnienie backupów online i offline. To nie jest alternatywa, ale powinno się uzupełniać wzajemnie.

Dalej nie wiadomo, czy to ma być backup czy po prostu coś się nie mieści na dysku(ach) w komputerze, z którego korzysta się na co dzień. Czy online, czy synchronizacja/przerzucenie danych co jakiś czas.

Jak autor wątku nie chce kupować kolejnych dysków 2.5 cala na usb, to zostaje stacja dokująca i dysk(i) 3.5 cala. Mniej miejsca to zajmuje niż taki stary komp, który jeśli będzie online 24/7 to pewnie zje rocznie prądu za tyle ile kosztuje nowy dysk :)

Kyle
09-01-2018, 17:54
Konczy mi sie powoli miejsce na dysku mojego PC i uznalem, ze warto by troche posprzatac. Do tej pory przerzucalem dane na przenosne dyski 2.5" ale, ze dostalem od rodziny starszy PC (stoi i sie kurzy :)) to moze warto go uzyc do trzymania na nim kopii danych?
Szkoda prądu.

RMC
09-01-2018, 19:19
Widzę sporo różnych propozycji :)
Opcje bardziej zaawansowane raczej odpadają. Nie planuję żadnych skomplikowanych sieci ani ciągłości dostępu danych online. Ani nie mam tylu danych, ani ich ważność nie jest tak kluczowa by trzeba kombinować. Ot jakieś 80-100 GB rawów na ten moment, które chciałem przerzucić w inne miejsce.

Myślałem faktycznie o kieszeni na 3,5" HDD ale komputer kusi mnie o tyle, że można by go użyć jakbym trafił w swoje ręce jakiś starszy a ciekawy sprzęt (czasem widuję jakieś ciekawe skanery itp. starocie na giełdach różności). A skoro już jest to koszt backupu praktycznie zerowy (do prądu też podłączony ciągiem nie będzie jak to ktoś pisał).

Borat1979
09-01-2018, 19:54
Ale po co tracić czas na cudownie jakimś kilkuletnimi złomami skoro nowy 2,5 calowy dysk zewnętrzny 1TB to koszt ok 200 zł?

Wszelkiego rodzaju gotowe serwery NAS pełne błędów mogą się okazać niezłą miną jak w przypadku tego WD. Tylko kwestia czasu jak pojawi się malware szyfrujące zawartość dysków twardych tych urządzeń i żądające okupu w krypto walucie.

ksh
09-01-2018, 20:16
Jak chcesz uruchomić ten komputer to wrzuć linuxa, pobawisz się i zobaczysz co można zdziałać, a jeśli to ma być magazyn to wymontuj dysk i kup obudowę usb za 20-30zł lub sam kabel nawet.

2pompony
09-01-2018, 22:41
No właśnie jak to jest, niech ktoś mądry powie: pchać się w te całe NASy, czy pojedyncze dyski w obudowach, byle zdublowane dla spokoju ducha?

Carlos_lo
09-01-2018, 22:50
po latach spedzonych na freenasie przeszedlem na readynasa, jestem zadowolony, polecam wersje pro z szybszym transferem; powodem przejscia brak czasu na zabawe w updaty kosztem jak mysle bezpieczenstwa; przy okazji mam chmurke wlasna i jestem zadowolony; readynas wersje 4 dyskowe - w locie mozna wymieniac walniete dyski; obsluguje afp i smb, timemachine i windows backup, wazny tez jest rsync

Sent from my iPhone using Tapatalk

grizz
09-01-2018, 22:58
No właśnie jak to jest, niech ktoś mądry powie: pchać się w te całe NASy, czy pojedyncze dyski w obudowach, byle zdublowane dla spokoju ducha?Popatrz wyżej. To jest uzupełnienie, nie alternatywa.
Nas dla częstego backupu bieżącej pracy. Dyski zewnętrzne do okresowego backupu offline.

2pompony
09-01-2018, 23:16
To jest uzupełnienie, nie alternatywa.

Nie pomyślałem o tym w ten sposób... Nie odczuwam w najmniejszym stopniu potrzeby posiadania np. własnej chmury, za to mam rosnące potrzeby na backup - pliki rosną, poszczególne projekty pęcznieją, dawniej 1 projekt zajmował mi z 500 mega, teraz 2 Gigowe uznaję za jeszcze rozsądnie małe...

No dzięki za pokazanie - myślę...

ksh
09-01-2018, 23:19
Ja jeszcze tym co nie chcą lądować kupę kasy polecam routery firmy Xiaomi, świetna alternatywa i rozbudowa domowej sieci, router na Androidzie, obsługuje wszystko co można sobie wymyślać, banalna współpraca z dyskami, komputerami, fonami, laptopami ale i monitoringiem, sterownikami ogrzewania czy oświetlenia, zamkami, zaworami wody itd, za 40-50$ mamy też świetną alternatywe do obsługiwania wszelkich dysków usb czy wifi gdzie można mieć backup czy cloud.

Mane
10-01-2018, 00:15
po latach spedzonych na freenasie przeszedlem na readynasa, jestem zadowolony, polecam wersje pro z szybszym transferem; powodem przejscia brak czasu na zabawe w updaty kosztem jak mysle bezpieczenstwa; przy okazji mam chmurke wlasna i jestem zadowolony; readynas wersje 4 dyskowe - w locie mozna wymieniac walniete dyski; obsluguje afp i smb, timemachine i windows backup, wazny tez jest rsync

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nie wiem jak we FreeNASie, ale myślę, że podobnie jak w OMV własna chmura też jest dostępna pod postacią OwnCloud.

merkator
10-01-2018, 08:51
Nie wiem jak we FreeNASie, ale myślę, że podobnie jak w OMV własna chmura też jest dostępna pod postacią OwnCloud.

Tak się składa, że administruję czymś takim. OwnCloud to tylko interfejs do obsługi plików na dysku + WebDav jeśli serwer go udostępnia (np. home.pl nie). Zasadniczo pliki są poukładane w katalogach jak na dysku w windows czy linux, i jest do nich dostęp również przez ftp czy sambę. W takim przypadku lepszy jest dysk z ogonkiem USB, bo OwnCloud to rozwiązanie dla grupy ludzi potrzebujących dzielić się zasobami w sieci WAN.

Zaletą NAS'a od znanego producenta jest wsparcie serwisowe w razie potrzeby, natomiast w przypadku OMV itp. możesz liczyć tylko na siebie gdy coś się posypie.

Mane
10-01-2018, 13:07
OwnCloud to tylko interfejs do obsługi plików na dysku

A czego więcej oczekujesz od chmury?

W takim przypadku lepszy jest dysk z ogonkiem USB, bo OwnCloud to rozwiązanie dla grupy ludzi potrzebujących dzielić się zasobami w sieci WAN.

Po to się korzysta z chmury, i o tym też mówił przedmówca, wymieniając jako zaletę gotowego rozwiązania. Czasami korzysta z tego grupa ludzi, a czasami jedna osoba na kilku urządzeniach.
Trochę chyba wymieszałeś samą własną chmurę z całym NASem.

Zaletą NAS'a od znanego producenta jest wsparcie serwisowe w razie potrzeby, natomiast w przypadku OMV itp. możesz liczyć tylko na siebie gdy coś się posypie.

Z OMV itp ludzie korzystają, więc w razie potrzeby nie jest problemem uzyskanie pomocy w końcu to linux, podobnie jak w przypadku FreeNAS czy NAS4Free, to też znani producenci, sprzedają nawet swoje rozwiązania sprzętowe, tylko to już inna półka cenowa i zastosowanie, więc ostatnie nie jest tak, że nie można uzyskać pomocy, plus taki jest że to otwarte linuxy.