PDA

Zobacz pełną wersję : D7500 czy D610

krop
08-01-2018, 21:52
Witam, mam s 70-200 2,8 os + s 10-20 i dylemat między tymi puszkami, wiadomo że do 610 s 10-20 idzie do wymiany . Robię krajobraz i trochę sportu (konie w hali) .Obie puszki dzieli trochę lat ..co byście doradzili...priorytetem jest obrazek. Pozdrawiam.

madebyzosiek
08-01-2018, 22:11
...priorytetem jest obrazek.

Bez wątpienia D610.

krop
08-01-2018, 22:32
Bez wątpienia D610.

Przychylam się do tej opcji + Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art Lens

madebyzosiek
08-01-2018, 22:36
Przychylam się do tej opcji + Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art LensBardzo dobre szkło do reportażu i krajobrazu, do szybkich ujęć 70-200 Ci wystarczy, AF raczej też powinien dać radę z tymi konikami ;)

jagd
15-01-2018, 21:02
Sam miałem ten dylemat, bo za tą samą cenę mogłem kupić oba body.
Po lekturze forów i grup FB nt. problemów z żywotnością 610 wybrałem d7500.

Body jest poręczne i raczej lżejsze niż 610 - a do tego jest opcja crop dla "długich" obiektywów co dla mnie jest dużym atutem (przesiadałem się z d90)
Dla DX jest też kapitalna Sigma 18-35 1.8 Art na którą ciułam.

Dobry, ruchomy ekran dotykowy - dla mnie jest bardzo dużym atutem bo się przydaje.
Nie ma opcji gripa - czego nie rozumiem zupełnie - ale ogólnie jakoś nie czuję tęsknoty za FX.
Osiągi w ISO 1600-6400 mi odpowiadają i z tego co zobaczyłem w testach są na korzyść 7500.
Ale ja lubię zdjęcia w półmroku. Nie każdy ma takie potrzeby :)

Śprotek
16-01-2018, 10:38
A co jest nie tak z żywotnością D610?

Matryca D610 to wciąż top 10 najlepszych matryc na świecie więc obrazek z niego jest nie do pod... bania.

Czajka
10-10-2018, 18:58
Witam
Podłączam się pod temat, ponieważ mam identyczny wybór. Będzie to moja pierwsza lustrzanka i nie znam się zbyt dobrze na sprzęcie.

Aparat zamierzam wykorzystać do fotografii stockowej, może w przyszłości również do nagrywania filmów pod stocki. Nie chcę, żeby po paru latach zaczęły mocno odstawać jakością, dlatego waham się między pełną klatką w D610 i nagrywaniem w 4k w D7500. Co prawda większą uwagę zamierzam poświęcić zdjęciom, co przemawiałoby na korzyść D610, ale po poszukiwaniach obiektywów widzę, że te do pełnej klatki są sporo droższe, przez co będzie mi ciężej zmieścić sie w budżecie na cały zestaw (ok. 10 000zł).

Oczywiście zdaję sobie sprawę że opis parametrów, a faktyczna praca z aparatem to dwie różne rzeczy, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc :-). Czy mógłby ktoś coś powiedzieć na temat innych różnic między aparatami i może coś podpowiedzieć w kwestii obiektywów?

madebyzosiek
10-10-2018, 20:01
Te sporo droższe obiektywy są też jakościowo lepsze. Jak Ci mocno na tym nie zależy, to są też kosztujące normalnie. Te lepsze do DXa też sporo kosztują ;) Określ jakie szkła są w zasięgu Twoich zainteresowań. 10k na nowy sprzęt, czy chcesz coś używanego?

Rycerz
10-10-2018, 20:52
D610 niczym nie porywa. To że to jest FX a nie Dx ? Widziałeś punkty Af ? Zrób zdjecia jednym i drugim o porównaj AF. Dla moich potrzeb szkoda mi było przepłacać na puszkę która droższą daje mi mniej niż d7²00.
Wolę mieć dobre obiektywy.

madebyzosiek
10-10-2018, 21:08
D610 niczym nie porywa. To że to jest FX a nie Dx ?

Własnie tym porywa ;) AF daje radę spokojnie, punkty AF są kiepskie, to fakt. Ale jeżeli chcemy wyciągnąć coś z FX, to musimy mieć dobre szkła. Jeżeli nie mamy tego w planach, to faktycznie szkoda kasy na FX. D7200 ma moim zdaniem wszystko czego potrzebuje początkujący.

Czajka
10-10-2018, 21:19
Co do obiektywów: myślałam o jakimś najbardziej uniwersalnym zestawie, np 50mm f/1.8D + standardowy zoom + obiektyw do makrofotografii, żeby móc fotografować jak najwięcej tematów. Sprzęt raczej nowy.

Czytałam dużo opinii na temat tych dwóch aparatów i opinie na temat d7500 są takie, że to raczej bardzo amatorski aparat, który nie nadaje się do użytku profesjonalnego, a d610 jest już lepszy. Zwróciłam uwagę na matrycę, bo chcę, żeby jakość zdjęć przez dłuższy czas spełniała wymagania stocków. A jak wyglądają możliwości d7500?

madebyzosiek
10-10-2018, 21:25
Co do obiektywów: myślałam o jakimś najbardziej uniwersalnym zestawie, np 50mm f/1.8D + standardowy zoom + obiektyw do makrofotografii, żeby móc fotografować jak najwięcej tematów. Sprzęt raczej nowy.

Czytałam dużo opinii na temat tych dwóch aparatów i opinie na temat d7500 są takie, że to raczej bardzo amatorski aparat, który nie nadaje się do użytku profesjonalnego, a d610 jest już lepszy. Zwróciłam uwagę na matrycę, bo chcę, żeby jakość zdjęć przez dłuższy czas spełniała wymagania stocków. A jak wyglądają możliwości d7500?

Oba aparaty są tak samo amatorskie, co nie znaczy że nie potrafią robić dobrych, profesjonalnych zdjęć. 50 1.8D jest bardzo przeciętna, jakbyś miał w planach D700, to może miałoby sens, na D610 będzie słabe, podobnie jak na każdym nowym DXie. Jeżeli masz w planach za 10k kupić standard, makro i 50, to zdecydowanie powinieneś szukać DXa. Ja cały czas uważam, że D7200 wystarczy w pełni ;)

Kojocisko
10-10-2018, 21:36
Jest w internecie bardzo niewiele opinii, które naprawdę warto brać pod uwagę. W większości przypadków są to słabo osadzone w rzeczywistości wyobrażenia. Póki sama nie rozumiesz zagdnienia, 99% opinii wyłącznie wprowadzi się w błąd.
Jednym i drugim aparatem można zrobić świetne, profesjonalne zdjęcie. W różnych rodzajach fotografii każdy z nich będzie mieć przewagi (choćby portrety vs. fotografia ptaków).
Ale może na początek sprawdzisz, czy masz fundusze na sensowną optykę FX? Bo np. standardowy zoom DX i FX to różne obiektywy, cokolwiek rozumiemy pod tym pojęciem (standardowego zooma).
50mm na DX to prawie portretówka, a na FX po prostu standard (dla wielu osób niezbyt przydatny).
W międzyczasie odpowiedział madebyzosiek - IMO dobrze napisał.

Rycerz
10-10-2018, 22:09
D7200 ma moim zdaniem wszystko czego potrzebuje początkujący.

D7200 dla początkujących? Ciekawie...
D3400 się zgodzę.
Jak komuś nie szkoda kasy na D610 to oczywiście może kupić gorszy aparat za więcej.
FX to niestety się zaczyna od serii D8xxx

Jurek Ż
10-10-2018, 22:15
Jest w internecie bardzo niewiele opinii, które naprawdę warto brać pod uwagę. W większości przypadków są to słabo osadzone w rzeczywistości wyobrażenia. Póki sama nie rozumiesz zagdnienia, 99% opinii wyłącznie wprowadzi się w błąd.
Jednym i drugim aparatem można zrobić świetne, profesjonalne zdjęcie. W różnych rodzajach fotografii każdy z nich będzie mieć przewagi (choćby portrety vs. fotografia ptaków).
Ale może na początek sprawdzisz, czy masz fundusze na sensowną optykę FX? Bo np. standardowy zoom DX i FX to różne obiektywy, cokolwiek rozumiemy pod tym pojęciem (standardowego zooma).
50mm na DX to prawie portretówka, a na FX po prostu standard (dla wielu osób niezbyt przydatny).
W międzyczasie odpowiedział madebyzosiek - IMO dobrze napisał.

Sądzę jednak, że to Twoi przedmówcy mają racje i tutaj D610 stanie się lepszym wyborem. Przyjdzie czas i to zrozumiesz.:razz:

bejcman
10-10-2018, 22:16
D3400 się zgodzę.
Jak komuś nie szkoda kasy na D610 to oczywiście może kupić gorszy aparat za więcej.

8XXX? A co to za modele, bo chyba coś mnie ominęło.

madebyzosiek
10-10-2018, 22:39
D3400 się zgodzę.

A ja się nie zgodzę. Jeżeli ktoś nie ma w planach posiadania czegoś więcej niż kita, to ok. Ale jak jest ambicja, to D7xxx jest minimum.

Jak komuś nie szkoda kasy na D610 to oczywiście może kupić gorszy aparat za więcej

Ale gorszy od czego i pod jakim względem? Bo z pewnością nie powiesz, że DX jakiekolwiek, nawet D500, będzie pod każdym względem lepszy od D610, bo będziesz śmieszny...

Nie ma takiej serii... Poza tym ciekawi mnie uzasadnienie tej teorii...

Czajka
10-10-2018, 22:53
Podsumowując:
1. W tym budżecie nie bardzo zmieści się aparat z pełną klatką + uniwersalny zoom + jasny stałoogniskowy obiektyw (jeśli nie 50mm to 35mm?) + makro?
2. Lepiej wziąć aparat DX (d610), ale z lepszymi obiektywami niż FX (D7500) z gorszymi, tańszymi obiektywami?

August68
11-10-2018, 00:24
A po co Ci "klasyczna" portretówka? Moim zdaniem, jeśli planujesz fotografię produktową to raczej bym się skupiał na szkłach makro. Jest tu spory wybór ogniskowych - od 35mm aż po 200mm. W samym Nikonie masz do DX 40/2.8, 60/2.8, 85/3.5 i 105/2.8 Macro. Mogą służyć i za szkła do portretu i do produktów. Do tego jakiś standardowy zoom i masz co potrzeba.
I popieram tych co proponują DX - D7200 jest bardzo dobrym wyborem, ale myślę że i D7500 "da radę".

madebyzosiek
11-10-2018, 05:12
Podsumowując:
1. W tym budżecie nie bardzo zmieści się aparat z pełną klatką + uniwersalny zoom + jasny stałoogniskowy obiektyw (jeśli nie 50mm to 35mm?) + makro?

Dokładnie tak. W tym budżecie możesz kupić aparat i porządne makro, lub przeciętny standard z 50, lub 35 i zostanie Ci 2000 zł... No generalnie budżet go góry, albo używki i są inne możliwości od razu.

2. Lepiej wziąć aparat DX (d610), ale z lepszymi obiektywami niż FX (D7500) z gorszymi, tańszymi obiektywami?

Pomieszało się... D610 to FX, D7500 to DX. Lepiej, żebyś wziął sobie DX bo będzie więcej na szkła, więc kupisz lepsze.
Jaki standard zoom Cię interesuje? Bo to też kluczowe, jeżeli o kasie mówimy...

Czajka
11-10-2018, 08:21
W Waszych odpowiedziach już parę razy przewinął się D7200 - wiem, że to nie ten temat, ale czy jeśli już wybierać DX, to D7200 a nie D7500?

madebyzosiek
11-10-2018, 08:31
W Waszych odpowiedziach już parę razy przewinął się D7200 - wiem, że to nie ten temat, ale czy jeśli już wybierać DX, to D7200 a nie D7500?

To sprawa indywidualna. D7500 ma lepszą matrycę i szybszy procesor, ale nie ma drugiego slotu na kartę, możliwości podłączenia gripa, czy pomiaru światła z manualnymi obiektywami, więc ja bym wolał D7200. Różnice w obrazku są laboratoryjne. Do tego D7200 jest po prostu tańszy ;)

Kojocisko
11-10-2018, 12:18
Sądzę jednak, że to Twoi przedmówcy mają racje i tutaj D610 stanie się lepszym wyborem. Przyjdzie czas i to zrozumiesz.:razz:

Co do mojego czasu i zrozumienia FX vs. DX- rzuć okiem w moją stopkę. Ale mam już też tyle lat, że rozumiem także aspekty ekonomiczne wyborów, zwłaszcza w funkcji dziedziny fotografii. Tak, zgdzam się, że generalnie D610 jest lepszym wyborem. Ale jeśli np. chcę fotografować produkty, to DX zrobi to w większości przypadków nie gorzej niż FX, ale za to znacznie taniej. A budżet na fotografowanie ptaków z FX i DX ciut się różni, choć na pewnym poziomie nowe zoomy 100-400 trochę tę różnicę zniwelowały.

MarekD3100
27-10-2018, 19:50
jakie maksymalne wartości ISO można użyć w tych modelach aby szumy nie przeszkadzały?

ksh
27-10-2018, 19:56
Generalnie 1EV na korzyść pełnej klatki.

NimnuL
09-08-2020, 08:51
Cześć, pomóżcie krótko w zrozumieniu tego dlaczego model FF jest tańszy od APS-C.
Robię powoli podejście do zmiany systemu, jeszcze klamka nie zapadła czy bezlusterkowiec czy dSLR jak również czy FF czy APS-C. Tę kwestię póki co odkładam na bok, natomiast nurtuje mnie pytanie dlaczego d610 jest tak tani (tańszy od teoretycznie amatorskiego brata). D610 jest aż tak okrojony i entry-level?

stachmuszel
09-08-2020, 11:19
Ja się nie zastanawiałem dlaczego tak jest, po prostu kupiłem D610. W D7500 jest 4K, nowszy model etc., stąd takie "dziwne" ceny tych korpusów.

NimnuL
09-08-2020, 12:08
Dzięki, nagrywanie filmów to nie moja bajka, więc tej funkcji w ogóle nie biorę pod uwagę przy zakupie aparatu.
Docelowo do aparatu chcę zapiąć dwie stałki Sigma Art 35/1.4 i/lub 56/1.4 i/lub 85/1.4 + jakiś zoom spacerowy w okolicach 24-70mm i f/4.0 (obiektywy zależeć będą od finalnego rozmiaru matrycy). Na co dzień poruszam się w przedziałach ogniskowych 24-100mm, to mi wystarcza do 90% zdjęć.

Kojocisko
09-08-2020, 12:18
To kwestia ile dany model jest na rynku, popytu i swoistej mody/opinii kreowanej m.in. na takich forach.
Zobacz jak tani jest na rynku wtórnym D800

610 ma już kilka lat zawodowcy i "zawodowcy" już mają swoje nowe święte Gralle. Więc tak naprawdę w 80% to wycena prestiżu :-)
A taki 610 jeszcze wiele lat będzie robić np. znakomite portrety, radzić sobie z wysokim ISO, itp...
A d7500 pewnie będzie lepiej się sprawdzać np. w fotografowaniu zwierzaków.

poste
09-08-2020, 12:48
No nie, to nie tylko kwestia prestiżu. Jednak nowsze modele to jakiś tam postęp techniczny, dodatkowe funkcje czy udogodnienia. Producenci wymyślają, jak skusić dużych chłopców i dziewczynki na nową zabawkę ;). Prestiż to rzecz pochodna, bardziej uznaniowa i indywidualna (środowiskowa). Powieś na szyi dwie lustrzanki, ludzie na ulicy będą patrzyli na Ciebie jak na zawodowca. Sprawdzone :)
Mnie np. zadziwia jak polecany jest tu model d6x00, a mało kto się zająknie np. o naprawdę świetnym d800E.

Kojocisko
09-08-2020, 13:35
D800E nie jest częsty na rynku (1 oferta na A), D6x0 jest dużo (>30 na A) i jednak tańszy. Za D800 ciągnie się opinia serii z różnymi problemami, sam nie wiem, na ile prawdziwa.
Ale właśnie jest jak piszesz - D800, D810 można kupić za rozsądne pieniądze i mieć mnóstwo radochy ze sprzętu i zdjęć.
Ale - rozmiar też ma znaczenie, podobnie jak kasa. Większość osób szukających tanich korpusów ma kłopot z budżetem na optykę.
Prestiż - to odczucie w 99% dotyczy naszej własnej głowy.

ck_dezerter
10-08-2020, 09:41
No i d800 to jednak wielki "grzmot" nawet w stosunku do d610. Z kolei d7500 pod względem funkcjonalności jest krokiem wstecz w stosunku do d 7200: tylko jeden slot na kartę, brak odczytu przesłony ze szkieł ai/ais i brak gripa. Wiadomo, że nie wszyscy to potrzebują, ale lepiej to mieć niż nie mieć na pokładzie. Ja akurat korzystałem z tych wszystkich trzech rzeczy.

poste
10-08-2020, 10:02
Wiem, że d8x00 to kloc. Nawet mnie jego wielkość przerosła, choć nawet bardziej wielkość szkieł na pełną klatkę, ze wskazaniem na tele. Chodzi mi o to, że tu na forum to jakby zapomniany aparat. Natomiast często polecany jest d6x00 mimo jego ewidentnych wad konstrukcyjnych. Uwierzcie, akcja serwisowa i darmowa wymiana migawki (która nb już się skończyła) to dla wielu osób żadna zaleta a raczej powód, żeby obchodzić ten aparat szerokim łukiem, mimo wciąż doskonałej matrycy. To jest cała tajemnica niskich cen tego modelu.

ck_dezerter
10-08-2020, 10:20
To się tyczy d600, d610 chyba tej wady nie ma? Przynajmniej ja na moich dwóch sztukach nie zauważyłem. A co do ceny, to 6x0 zawsze był niejako "w cieniu" d750 i to chyba obniża cały czas jego cenę.

poste
10-08-2020, 10:29
D610 ponoć poprawiono, natomiast nie sądzę, żeby przeciętny nabywca "taniej pełnej klatki" takie rzeczy niuansował. Wystarczy poczytać, co tu czasem ludzie wypisują po jakichś pobieżnych lekturach różnych opinii ;) Skoro rynek wycenia ten model nisko, świadczy to o jego atrakcyjności dla nabywców i tyle.

Ps. Mój jedyny, pobieżny i krótki kontakt z d610 uświadomił mi jedynie, jak potrafi być zasyfiona matryca w całkiem nowym aparacie :shock:

stachmuszel
10-08-2020, 11:10
Ciekawie opisuje D610 vs D750 Ken Rockwell. Często nie zgadzam się z jego opiniami, ale tu pisze bardzo rozsądnie.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.kenrockwell.com/nikon/d610.htm&prev=search&pto=aue

Pozwolę sobie zacytować:

"Nikon D610 jest najtańszą pełnoklatkową lustrzanką cyfrową firmy Nikon i jest fantastyczny. Jedynym powodem, aby płacić więcej za D750 jest to, że system autofokusa D610 nie działa zbyt dobrze w świetle tak słabym, że trudno jest odczytać wydrukowany tekst, ale dopóki nie próbujesz robić zdjęć w całkowitej ciemności, D610 to wszystko, czego ktoś kiedykolwiek potrzebował; jest to aparat z najwyższej półki w gratisowej cenie. Sprzedał się za 2000 USD, kiedy pojawił się w październiku 2013 r., A za 1297 USD w 2016 r. To okazja.

To niewielka aktualizacja aparatu Nikon D600 , który w tamtym czasie był najlepszym aparatem cyfrowym firmy Nikon w historii.

Nowością w modelu D610 jest nieco szybsza migawka, która działa do 6 kl./s w porównaniu z 5,5 kl./s w modelu D600 , oraz nowy tryb cichej ciągłej migawki 3 kl./s (Qc). Poza tym D610 to ten sam korpus, ten sam rozmiar i waga, ten sam czujnik, lampa błyskowa, bateria, wyświetlacz LCD i wszystko, co w zeszłym roku D600 - a migawka nadal ma tę samą szybkość synchronizacji 1/200 .

Jeśli chodzi o liczniki funkcji, model D610 ma wideo HD 1080p, wbudowany HDR, elektroniczny horyzont i nie tylko - wszystko to samo, co zeszłoroczny D600 .

Podobnie jak większość lustrzanek cyfrowych firmy Nikon, model D610 automatycznie koryguje wszelkie boczne kolorowe prążki dowolnego obiektywu i prawie wszystkich obiektywów Nikon wprowadzonych na rynek w ciągu ostatnich 20 lat (każdy obiektyw AF-D , AF-I , AF-S lub G ), a także może automatycznie korygować zniekształcenie obiektywu i zanikanie światła w rogu. Chociaż nie koryguje zniekształceń w przypadku obiektywów Nikon AI i AI-s z ręcznym ustawianiem ostrości, zapewnia pełnokolorowy pomiar matrycowy, dane EXIF ​​oraz automatyczną i ręczną ekspozycję. Masz zestaw obiektywów Nikon sprzed 30 lat? Już możesz korzystać z aparatu D610; będą wyglądać świetnie .

Model D5 działa szybciej i jest wybierany przez profesjonalistów zajmujących się sportem i akcją w pełnym wymiarze godzin, ale ma nieco mniejszą rozdzielczość niż D610. W praktyce obrazy z D4 są prawie tak samo dobre, ale D4 jest zbyt ciężki i brakuje mu krytycznych trybów U1 i U2 na górnej tarczy D610, które uważam za tak ważne w moim codziennym użytkowaniu.

24 MP aparatu D610 to ponad dwa razy więcej, niż ktokolwiek potrzebuje. Byłbym szczęśliwy mając tylko 10 MP w pełnej klatce, gdyby miał świetne tryby natychmiastowego przywoływania U1 i U2 z D610; użyteczność to różnica między uzyskaniem obrazu a brakiem go; Dzisiejsza rozdzielczość jest tak wysoka, że ​​nie ma już znaczenia, a niektóre aparaty, takie jak D800, mają tak nadmierną rozdzielczość marketingową, że pliki wszystko zagłuszają.

Ilekroć ktokolwiek zapakuje tak dużą jakość obrazu w tak małym formacie, jestem na tym wszystkim! 24-megapikselowy aparat D610 wystarczy, aby uzyskać zdumiewające zdjęcia ścienne bez ograniczeń rozmiaru, jeśli Twoje soczewki i technika są wystarczająco dobre, a D610 jest mały i kompaktowy. 24 MP jest zdumiewające, jeśli wiesz, co robisz. Jeśli tak, wydruki w formacie ściennym wyglądają spektakularnie.

Nie daj się zwieść niewielkim rozmiarom i niewielkiej wadze aparatu D610: model D610 jest znacznie szybszy niż model D800: 6 kl./s w porównaniu z zaledwie 4 kl./s! D610 pracuje tak szybko, jak tego potrzebuję, i nigdy, przenigdy nie dławi się swoimi plikami 24 MP."

yogi555
01-09-2020, 16:20
Witam!!!Podepnę się jeśli można pod temat. Obecnie posiadam nikona 5100 nikkor 18-105,nikkor 1.8 35.,lampa zewnętrzna .Głównie robię zdjęcia na uroczystościach szkolnych (sala gimnastyczna),przedstawienia uczniów w teatrach itd. Potrzebuję jasności i szerokości. Stałka daje radę ale czasami za wąska, kit za ciemny bo wyższe iso szumi. A chciałbym robić fotki bez lampy i ostrzejsze jak nikon 1.8 35mm tylko szerzej. W związku z tym lepszym wyborem będzie:
1.Zostać z nikonem 5100 i dokupić nową sigma 17-50
2.Kupić nowego 7500 plus nową sigmę 17-50
3.Kupić nowego 610 plus jakieś jedno używane szkło
Z góry dziękuję za wszystkie rady.Pozdrawiam

madebyzosiek
01-09-2020, 16:33
D5100 nie porywa wysokim ISO, więc najlepiej byłoby pójść w D7500 z Sigmą 17-50. Z kolei D610 na wyższym ISO nie da szans DXowi, ale tu już nie będzie tanio w zakresie jasnych szkieł. Można zaryzykować z używanym D610 (jakieś 1600-2000) i Nikkorem 35 1.8 ED (jakieś 1500). W ten sposób za około 3000 będziesz miał bardzo uniwersalny zestaw, 35 na FX widzi szerzej, więc spokojnie dasz radę. Ale trzeba też jakąś konkretną skarbonkę na konkretne szkła ;)

yogi555
01-09-2020, 16:43
Super mieć 610 ale te szkła drogie. A na dx będzie przynajmniej nowe tylko nie wiem jak z tą sigmą bo różnie piszą o tej kalibracji a wolałbym nowego aparatu nie wysyłać

- - - - kolejny post - - - - - -

A czy nikon 7500 z tą sigmą na iso ok 4000 będzie mało zaszumiony? A ewentualnie coć do 610 ze światłem 2.8 24-70

gremed
01-09-2020, 16:48
Super mieć 610 ale te szkła drogie. A na dx będzie przynajmniej nowe tylko nie wiem jak z tą sigmą bo różnie piszą o tej kalibracji a wolałbym nowego aparatu nie wysyłać

Nie patrz przez pryzmat kalibracji, naprawdę. Jest to często demonizowane na forach ale to żaden problem.

Kojocisko
01-09-2020, 17:02
Za okolice 1500zł można kupić Tamrona SP 35mm/1.8. Wyjątkowo porządne szkło za te pieniądze i w tym rozmiarze. I lepsze od Nikkora.
Jest jeszcze Nikkor 28/1.8 - też niezły i tani w swojej kategorii.

Czyli jak dobrze poszukać, można kupić (z D610) uczciwy zestaw FX za ok. 3500zł. I jak pisał Zosiek, żaden DX na wysokim ISO temu zestawowi nie podskoczy. Choć nie jestem zwolennikiem tezy "FX zawsze i do wszystkiego", to do tego typu fotografii bym jednak polecił. I to wszystko w cenie nowego korpusu D7500 (który też ma swoje zalety).

madebyzosiek
01-09-2020, 17:08
A czy nikon 7500 z tą sigmą na iso ok 4000 będzie mało zaszumiony? A ewentualnie coć do 610 ze światłem 2.8 24-70

Tu masz obrazek z D500 (ta sama matryca) na ISO 5000

https://dl.dropboxusercontent.com/s/swl9skvgr9qpm2j/DDX_6078.jpg

Ale to jest z Sigmy 50-100 Art na 1.8. Moim zdaniem 2.8 to niezbyt jasno, szczególnie do DXa.
Polecam jednak FXa z 35, spokojnie ogarniesz wszystko.

yogi555
01-09-2020, 17:47
Ok. Piękne dzięki będę w takim razie poszukiwał 610 z tą 35 może coś na forum znajdę

Walle
01-09-2020, 20:39

Tak się składa, ze mam zarówno D7500 jak i D610 :-)
Przed chwilą zrobiłem dwa zdjęcia na ISO 4000. Różnica jest owszem, ale nie jakaś ogromna.
Ja z tych dwóch korpusów wolę D610 i polecam każdemu, kto szuka niedrogiego FX-a. Przy wszystkich swoich ''wadach'' matryca jest tak wdzięczna, że wybaczam mu wszystko ;-)
Poniżej dwa zdjęcia, które starałem się zrobić w miarę jednakowo. Celowo wybrałem ciemne partie, bo na nich najbardziej widoczny jest szum.
W D7500, jeśli nie rozjaśniamy ciemnych partii zdjęcia, wygląda to całkiem OK.
Pierwsze zdjęcie z D610, drugie z D7500.
Różnice w ostrości mogą wynikać z tego, że Sigma 50 art była kalibrowana pod D610, a na D7500 jej dotychczas nie używałem i nie kalibrowałem z korpusem.
Zdjęcie z D610 było też mocniej wykrojone, stąd szum wydaje się większy...

4278842789

Kojocisko
01-09-2020, 20:58
Jesteś wielki! Dzięki za porównanie i opinię.

_Pawel
01-09-2020, 22:28
.Głównie robię zdjęcia na uroczystościach szkolnych (sala gimnastyczna),przedstawienia uczniów w teatrach itd. Potrzebuję jasności i szerokości.
Ja bym celował w D610, ale koniecznie zestaw szkieł, a nie tylko jedno. Jak kupisz same 28mm czy 35mm, to wszystkie Twoje zdjęcia będą wyglądać podobnie - cała scena, bez możliwości pokazania szczegółu, pojedynczej osoby. Do 28/35 dokupiłbym koniecznie 50/85. W rewelacyjnej cenie da się teraz wyrwać zarówno 50/1.8G (600 zł), jak i Sigmę 85/1.4 EX DG nie-Art (1500 zł). Przy czym o ile 50/1.8G puściłem w ludzi, o tyle Sigma jest moim najulubieńszym szkłem.
EDIT: Pamiętaj też o kolejnym nie-Arcie - Sigma 50/1.4 EX DG. Miałem przez chwilę, AF kapryśny, potrafi się pomylić, ale dla zdjęć w szkole wystarczy.

cybulski
01-09-2020, 22:39
Kolor trunku na obu fotach wyszedł zachęcająco.... Jednak dziś dopiero wtorek.

yogi555
02-09-2020, 09:35
Super porównanie. Oba zdjęcia jak dla mnie są piękne. Mam ochotę na 610 ale potrzeba mi coś szerszego od 18 mm na dx. Często robię zdjęcia grupowe i czasami mi nawet braknie 18mm na dx. Była propozycja między innymi Tamrona SP 35mm/1.8.Szkło super ale chyba z tego, co patrzyłem będzie bardziej wąsko niż 18mm na dx. Idealnie byłoby myślę jakieś 24mm na fx wtedy byłoby szeroko i jakość zdjęcia fx. Potrzebuję jednego uniwersalnego szkła, bo czasami nie ma czasu na zmianę szkieł. Ale rozumiem ,że nic w kwocie 1500-2000 z zoomów nie znajdę? Wtedy chyba lepsza będzie opcja 7500 plus sigma 17-50.

Kojocisko
02-09-2020, 11:53
Optyka jest barierą przy FF. Za okolice 2kpln z haczykiem można mieć pierwszą wersję Tamrona 24-70/2.8. Nie jest to złe rozwiązanie. Za okolice 3kpln możesz kupić używanego Nikkora 24-70/2.8, co jest fajnym wyborem - świetny AF i wybitna ostrość na środku kadru.
18mm na DX daje kąty jak 27mm na FX. 24mm na DX to ekwiwalent 16mm na DX.

yogi555
02-09-2020, 18:44
Ok. Wielkie dzięki za cenne rady. Postaram się teraz coś używanego poszukać ,bo marzy mi się ten 610

stachmuszel
03-09-2020, 08:20
Ok. Wielkie dzięki za cenne rady. Postaram się teraz coś używanego poszukać ,bo marzy mi się ten 610

D610 jest teraz w śmiesznej cenie 3500pln, kosztował na początku prawie 7000pln. IMHO to okazja.

yogi555
03-09-2020, 12:47
Zgadza się tylko te szkła drogie muszę dozbierać do używanego nikkora 24- 70 2.8.Podobno dobrze na początek 610 współpracuje ze stałką 18.35mm dx zanim dozbieram to mógłbym korzystać?

stachmuszel
04-09-2020, 12:01
...Podobno dobrze na początek 610 współpracuje ze stałką 35mm dx zanim dozbieram to mógłbym korzystać?

Raczej nie polecam. Nie wiem dlaczego niektórzy tak twierdzą, ale zakres użytecznych przysłon (tak, aby nie było winety to 1,8-2,2 i małe odległości. Do wnętrz i fotografii bliskich kadrów tak, do krajobrazów absolutnie nie.

yogi555
06-09-2020, 12:49
ok. Dziękuję. Będę zbierał na nikkora 24-70 plus nowe 610 lub używane zobaczę.

stachmuszel
06-09-2020, 18:06
Ja z D610 używam Tamrona 28-75 w starej wersji i daje radę.

yogi555
07-09-2020, 14:54
Nie trzeba było kalibrować? Jesteś zadowolony z tego obiektywu?

Tomaszek21
07-09-2020, 15:37
Nie potrzebuje kolejnego body, ale D610 jest teraz w takiej cenie, że nie wiem czy się nie skuszę .... :D

stachmuszel
07-09-2020, 17:13
Nie trzeba było kalibrować? Jesteś zadowolony z tego obiektywu?

Wiesz,, to jest bardzo subiektywne. Generalnie na moje potrzeby jest wystarczający. Kolega ślubniak takim zestawem robi śluby i nie narzeka. Kalibrowac nie musiałem. To jest wersja z własnym silnikiem, one jakoś mniej wymagały ingerencji.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie potrzebuje kolejnego body, ale D610 jest teraz w takiej cenie, że nie wiem czy się nie skuszę .... :D

Ja tak właśnie zrobiłem ?

yogi555
08-09-2020, 07:56
Ok. To myślę, że tym bardziej na moje potrzeby wystarczy a kosztuje sporo mnie używka niż nikkor