Zobacz pełną wersję : RAWki edycja specjalna nr 3 - głosowanie
siemalysy
08-01-2018, 20:48
Dobry Wieczór :-)
Witam Was w ten "zimowy" poniedziałkowy wieczór. Startujemy z głosowaniem trzeciej i ostatniej specjalnej zabawy w RAWki. Zabawa jak dobrze wiecie odbywa się na trzech forach: Canon-board, Olympus Club i na naszym Nikoniarze.pl :-) Dziękujemy za wszystkie przesłane prace. Mamy ich więcej niż w poprzednich edycjach, a jest ich 59. Brawo :-)
Tak dokładniej to z Canon-board wpłynęło aż 15 prac (przedtem 11 i 17), z nikoniarzy 30 (przedtem 16 i 22), z Olympusclub 14 (przedtem 14 i 10).
Przypomnę o nagrodach - mamy oprócz tego co na starcie - kalendarz forumowy na 2018 także komplet gadżetów Olympusa - kurtka, koszulka, czapeczka, torba oraz ufundowana przez Machinery HDR Effects - producenta pierwszego polskiego programu do efektów HDR licencja na program MachineryHDR. Program można pobrać ze strony http://www.machineryhdr.com/pl
3233
Głosujemy na maksymalnie 10 (słownie: dziesięć!!!) prac jakie Wam się podobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej i na własną pracę
Autorem zdjęcia jest: Autorem pliku NEF jest lortek czyli Artur z naszego forum.
Termin głosowania mija za 5 dni o 20:00 - sobota (13.01.2018 r.)
W przypadku remisu nastąpi trzydniowa dogrywka.
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD danym zdjęciem.
Pełne obrazki są w paczce nad zdj. nr 1, a te wystawiane w poście mają charakter poglądowy.
Po skończonym głosowaniu proszę autora rawka (inni oczywiście też mogą) o wypowiedzenie się na temat zwycięskiej pracy.
ORYGINAŁ
3234
WASZE PROPOZYCJE
Paczka 59 prac (https://www.dropbox.com/s/zycnjhn7rjw4f5a/bez_nickow_3.zip?dl=0)
1.
3235
2.
3236
3.
3237
4.
3238
5.
3239
6.
3240
7.
3241
8.
3242
9.
3243
10.
3244
11.
3245
12.
3246
13.
3247
Cd. poniżej.
siemalysy
08-01-2018, 20:53
14.
3258
15.
3259
16.
3260
17.
3261
18.
3262
19.
3263
20.
3264
21.
3265
22.
3266
23.
3267
24.
3268
25.
3269
26.
3270
27.
3271
28.
3272
Cd. poniżej.
29.
3273
30.
3274
31.
3275
32.
3276
33.
3277
34.
3278
35.
3279
36.
3280
37.
3281
38.
3282
39.
3283
40.
3284
41.
3285
42.
3286
43.
3287
Cd. poniżej.
siemalysy
08-01-2018, 21:07
44.
3288
45.
3289
46.
3290
47.
3291
48.
3292
49.
3293
50.
3294
51.
3295
52.
3296
53.
3297
54.
3298
55.
3299
56.
3300
57.
3301
58.
3302
Cd. poniżej.
59.
3303
Życzę miłego wieczoru i udanej zabawy :-)
siemalysy
08-01-2018, 21:36
Tak by to było :-) Można głosować. W pierwszym poście macie paczkę ze zdjęciami.
Jak wiecie jest to ostatnia część potrójnego cyklu zabawy, która odbywa się na trzech forach. Trochę się w to bawimy i chciałbym zachęcić Was do dyskusji nad tym co się na ten moment kończy i co możemy zrobić dalej wspólnie z forum olympusa i Canon-board. Chciałbym żebyście wyrazili swoje opinie na temat tego cyklu (co poprawić, co było ok, co można w zamian). Zdajemy sobie sprawę, że nie wszystko od początku zagrało ale Krakowa też nie zbudowano od razu :-) Jeżeli macie pomysły na jakieś cykle między forumowe to walcie tu śmiało :-)
Widzę że żadnego mojego kosmity nie mam się co wstydzić... :mrgreen: :lol: Wracamy do edycji standardowych?
siemalysy
08-01-2018, 22:01
Widzę że żadnego mojego kosmity nie mam się co wstydzić... :mrgreen: :lol: ...
Nie ma kosmity powiadasz ;-) Czyli teraz głosujesz na najlepsza poprawną pracę?
...Wracamy do edycji standardowych?
Po zakończeniu głosowania tak. Wracamy do standardowej zabawy ;-)
Nie ma kosmity powiadasz ;-) Czyli teraz głosujesz na najlepsza poprawną pracę?
Kosmos w miażdżącej większości. Nie no, takie herezje o głosowaniu na "Normalnych" by mi przez gardło nie przeszły ;) :)
Bo kosmitów trzeba umieć wykrywać
http://i.imgur.com/cNU5S9u.jpg
źródło (http://i.imgur.com/cNU5S9u.jpg)
Kurde, czytałem o legendarnym bandingu z D7100, ale to co tutaj zaprezentowano to lekka przesada.
Przypuszczam, ze to złošliwe działania konkurencji :p
Muszę ochłonąć i się oswoić z tymi obrazami.
To nie banding tylko wizja artystyczna :)
paparapa
08-01-2018, 23:02
Fajnie wyszło... tak dość tęczowo.... :).
Oglądałem foty na trzech monitorach. Było to bardzo pouczające.
damian_888
09-01-2018, 09:48
Bo kosmitów trzeba umieć wykrywać
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/cNU5S9u-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/cNU5S9u.jpg)
Hail to the King, Baby ... .
3329
Tak na marginesie, belka odsyła do starego głosowania ;-)
Co do przyszłych edycji mam uwagi względem sposobu głosowania. Choć wymagałoby to pewnie zmian w backendzie i skomplikowało głosowanie więc nikomu się nie będzie chciało.
Obecny sposób działa ok jeśli mielibyśmy wybrać tylko jedno zdjęcie. Ale możemy 10 i tu zaczynają się schody, bo nie widzę tylu zdjęć równie dobrych. Przydałoby się dodać jakieś stopniowanie, tak góra 3 głosy na 1 zdjęcie.
Bo teraz mam dylemat czy oddawać głos na zdjęcia, które generalnie robią bardzo dobre wrażenie, może nawet mogłoby któreś wygrać, a jednocześnie mają błędy, są niechlujnie zrobione i wg mnie przez to wygrać nie powinny. I z jednej strony praca jest warta zagłosowania, a z drugiej inne, też niezłe tych błędów nie mają, a głos liczy się tak samo.
damian_888
09-01-2018, 19:53
Co do przyszłych edycji mam uwagi względem sposobu głosowania. Choć wymagałoby to pewnie zmian w backendzie i skomplikowało głosowanie więc nikomu się nie będzie chciało.
Obecny sposób działa ok jeśli mielibyśmy wybrać tylko jedno zdjęcie. Ale możemy 10 i tu zaczynają się schody, bo nie widzę tylu zdjęć równie dobrych. Przydałoby się dodać jakieś stopniowanie, tak góra 3 głosy na 1 zdjęcie.
Bo teraz mam dylemat czy oddawać głos na zdjęcia, które generalnie robią bardzo dobre wrażenie, może nawet mogłoby któreś wygrać, a jednocześnie mają błędy, są niechlujnie zrobione i wg mnie przez to wygrać nie powinny. I z jednej strony praca jest warta zagłosowania, a z drugiej inne, też niezłe tych błędów nie mają, a głos liczy się tak samo.
hmm ale nie ma przymusu do głosowania na 10 prac. Możesz zagłosować równie dobrze na jedną. Ograniczenie głosowania jest do głosów, czyli można to rozumieć od 1 do 10.
Ograniczenie w dół jest bez sensu bo:
1. Skąd wiesz czy w przyszłych edycjach nie będzie więcej prac, na które będziesz chciał zagłosować?
2. Ocena czy praca jest dobra czy słaba ... to kwestia subiektywna. Jednej osobie może się NIC nie podobać z 60 a drugi będzie miał problem, że może oddać tylko 10 głosów bo podoba mu się więcej.
Tobie bym chyba doradził - głosuj tylko na TOP (bez stopniowania) prac ... resztę pomijaj jeśli nie czujesz, że są równie dobre i będzie w porządku.
Może i są takie silniki ankiet jak tu byś sugerował ale mogą to rodzi i tak szereg komplikacji natury programistycznej aby to wdrożyć do forum ... ale jeśli administracja uzna to za warte wdrożenia to oczywiście lepszy silnik ankiet, dający większe możliwości byłby na pewno lepszy :)
Ja zdjęcia wybieram tak że odpadają te, które na oko są koszmarne, dziwne, kompletnie nie w temacie zdjęcia, potem zwracam uwagę na detale poprawności obróbki ale bez przesady bo dobry pomysł może być nieumiejętnie wykonany, na koniec jeśli jest dużo to wywalam te, które wymagały najmniej pracy ponieważ ten kto widać że siedział więcej to zasługuje na głos.
Ja już dawno temu proponowałem żeby głosów nie oddawać tak dużo, a dawca rawka żeby miał dodatkowy głos lub punkt jeśli jest jakaś dłuższa edycja dla pracy, która jemu najbardziej się podobała.
siemalysy
09-01-2018, 20:17
Hej :-)
Co tak słabo Wam głosowanie idzie? Tylko 9 głosujących :-( Nbogdan belka już dobrze kieruje :-)
Fajnie, że zaczęliście dyskusję. Oczekiwałem dyskusji innego typu ale każdą dyskusję cenię :-) Dyskutujmy tu o tym cyklu, który się kończy, a także o nowych pomysłach. Może macie jakiś pomysł na między - forumową zabawę? Ja rzuciłem pomysł jednego z kolegów aby zadania tematyczne zrobić na 3 forach. Jak to czyta to może się ujawni ;-)
Wracając do poruszonego przez Was tematu. Osobiście uważam, że nie ma potrzeby zmieniać formuły, która stanowi o ilości głosów. Choć i tak w specjalnych RAWkach jest inaczej niż stosujemy w standardzie. Jak wspomniał damian_888 nie ma przymusu oddania 10 głosów. koesh opisał swój sposób oceny. Każdy z nas jest inny, kieruje się też innymi kryteriami podczas oceny. Nigdy nie jest tak, że głosów jest tyle ile by było jak każdy odda maksymalną liczbę głosów. Weźmy na tapetę tą edycję. Mamy 9 głosujących. Zakładając, że każdy oddał po 10 głosów byśmy mieli 90 głosów. Jest inaczej. Mamy 44,4% dozwolonej ilości głosów. Jak widać każdy głosuje tylko na to co mu się podoba.
paparapa
09-01-2018, 20:56
Wydaje mi się, że nie ma prac bez błedów. Wszystkie na coś cierpią :) . Widać to, gdy porównuje się tyle wariantów jednego ujęcia. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc że są prace robiące dobre wrażenie a jednocześnie są niechlujne. Możesz doprecyzować co masz na myśli.
pumeeque
09-01-2018, 21:11
Wow, ale prac :D
Tyle podobnych, że musiałam się upewnić, co wysłałam :D
Zagłosowane :)
Nosz kur..., czy naprawdę tak ciężko było wyprostować to zdjęcie ?
Przynajmniej horyzont.:evil:
Jak wywaliłem krzywe i potworki to niewiele zostało :-(
Zagłosowane.
Co do głosowania - to tak jak napisano. Do 10 głosów dziś. DO. Można mniej, można 3. Jak kto chce. Głosujcie na to co warto.
Prosiłbym zacząć rozmowę o kontynuacji jakiejś formy zabaw na 3 fora. Bo kontynuowanie RAWek na 3 fora wcale nie jest oczywiste. Nikt tu nie napisał, że chce tego dalej. Może ktoś to uważa za oczywiste - OK, ale tego nie wyartykułował.
RAWki sa na olyclubie, tu je robi siemalysy. Więc może zrobimy inny konkurs na 3 fora? A prowadzącym zostawmy ich zabawy w wersji jednoforumowej?
Czy robić połączone wersje RAWek co kwartał? (czy rzadziej, czy częściej?)
Ja mam chęć połączyć kilka spraw. Tzn konkurs na 3 fora, zbieranie zdjęć na kalendarz (2019), może zdjęcie miesiąca. Ale np nie wiem czy dawać temat w danym miesiącu? (krajobraz, ptaki, architektura) Przecież w danym miesiącu może być kiepsko z dobrymi zdj np. architektury. Czyli w efekcie nie zdjęcie mijającego miesiąca, tylko zadanie tematyczne, ale takie by fotografia nadawała się na kalendarz. Bo z tematycznych offcy to kalendarza nie będzie ;) Ma ktoś pomysł jak to przeprowadzić?
Na każdym forum foto miesiąca i potem wspólne szybkie głosowanie na te trzy zdjęcia, może tak ?
Rawki między forumowe są ok jeśli tylko ogarniacie całość, z drugiej strony cykle dawniej były fajne, zbieranie punkcików ( lepiej przemyślane punktowanie ) daje troszkę adrenalinki w zabawie :)
siemalysy
09-01-2018, 21:56
...
Rawki między forumowe są ok jeśli tylko ogarniacie całość, z drugiej strony cykle dawniej były fajne, zbieranie punkcików ( lepiej przemyślane punktowanie ) daje troszkę adrenalinki w zabawie :)
Z tego co ja kojarzę to punktowane były RAWki w monokolorze gdzie był cały cykl z nagrodą. Teraz w standardowych RAWkach nie mamy nagród, a takie posumowanie zaplanowane mam dla edycji 151-160. W jednej z zabaw limitowanych była nagroda w postaci książki. Liczyłem na większe zainteresowanie. Ale były tylko 4 prace i na tym się skończyło. Każda sugestia jest mile widziana. Ale tu dyskutujmy o tym co wspomniał Jacek. Jeżeli macie ochotę podyskutować o standardowych RAWkach żeby je ulepszyć. Możemy zrobić nowy wątek i tam o tym dyskutować. Może też jest ktoś kto ma pomysł na prowadzenie rawków i chciałby to ogarniać. Na wszystko jest rozwiązanie ;-)
Wcześniej był cykl normalnych rawków co prowadził Arczi i bywało po 20-25 prac, wszystko też kwestia sezonu bo wakacyjny okres odpuściłbym na takie cykle.
siemalysy
09-01-2018, 22:26
U nas też bywało po 20-25 prac w normalnych rawkach. Z tym sezonem jest coś na rzeczy. Latem jest mniej uczestników. Ale też nie jest to reguła.
paparapa
09-01-2018, 23:08
Co do głosowania - to tak jak napisano. Do 10 głosów dziś. DO. Można mniej, można 3. Jak kto chce. Głosujcie na to co warto.
Prosiłbym zacząć rozmowę o kontynuacji jakiejś formy zabaw na 3 fora. Bo kontynuowanie RAWek na 3 fora wcale nie jest oczywiste. Nikt tu nie napisał, że chce tego dalej. Może ktoś to uważa za oczywiste - OK, ale tego nie wyartykułował.
RAWki sa na olyclubie, tu je robi siemalysy. Więc może zrobimy inny konkurs na 3 fora? A prowadzącym zostawmy ich zabawy w wersji jednoforumowej?
Czy robić połączone wersje RAWek co kwartał? (czy rzadziej, czy częściej?)
Ja mam chęć połączyć kilka spraw. Tzn konkurs na 3 fora, zbieranie zdjęć na kalendarz (2019), może zdjęcie miesiąca. Ale np nie wiem czy dawać temat w danym miesiącu? (krajobraz, ptaki, architektura) Przecież w danym miesiącu może być kiepsko z dobrymi zdj np. architektury. Czyli w efekcie nie zdjęcie mijającego miesiąca, tylko zadanie tematyczne, ale takie by fotografia nadawała się na kalendarz. Bo z tematycznych offcy to kalendarza nie będzie ;) Ma ktoś pomysł jak to przeprowadzić?
Rawki na trzech forach są całkiem ok. Jest okazja poobrabiać foty z innych systemów i trochę się poduczyć :). No i ta duża liczba konkurentów :)
Osobiście się trochę pogubiłem o co w rawkach chodzi. Nie wiem czy mamy obrabiać foty pod publiczke, czy jednak jak najlepiej technicznie. Ważniejszy jest warsztat, czy wizja artystyczna:) ?
Chyba na CB padł postulat aby kolorowe RAWy wołać jako kolorowe, bo pojawiają się interpretacje mono. W sumie jest trochę w tym racji bo po wersji mono nie widać czy uczestnik panuje obróbką i nad kolorem czy nie. A nie mam ochoty domyślac sie czy to nie była ucieczko od walki z kolorkami.
I jeszcze jedno. Prostować foty czy nie.Ta ostatnia była dość mocno ...... Prostowanie zmniejszało kadr prawie o 20% i trudno było z prostej reszty coś wykroić. Jeżeli w obróbce chodzi o aspekt techniczny to może dajmy sobie spokój z prostowaniem . Poza tym chyba nie wszystkie wywoływarki maja funkcję prstowania.
Lepiej nie rozbudowywać zakazów i regulaminu bo obudzimy się w małym gronie tych co to rozumieją i/lub chcą zrozumieć.
To czy ktoś chce zrobić artystycznie, technicznie czy kosmicznie to już jego wybór, a ludzie glosują sobie jak chcą czego dowodzi że czasami wygrywają prace dziwne albo słabe według mnie czy innych.
paparapa
10-01-2018, 00:43
Jasne jak słońce że najlepszy regulamin to brak ograniczeń :) ale to, to tylko w ........ no wiesz gdzie :)
paparapa - w kwestii pracy niechlujnej, mam tutaj na myśli np nieusuwanie plam z matrycy. Gdzie wszystko wygląda dobrze i nawet ciekawie, a taki babol na tle nieba mnie razi. Dlatego pytałem wcześniej czy usuwanie tego jest dozwolone. W poprzednim konkursie była praca z intensywną korekcją lokalną i widać było, że tu i ówdzie ręka gdzieś się omskła. Generalnie praca była świetna ale wykonanie już mniej.
10 głosów to mało... jest trochę tych Kosmitów do rozdzielenia troską... no ale zrobię co w mojej skromnej mocy ;) :mrgreen:
Nosz kur..., czy naprawdę tak ciężko było wyprostować to zdjęcie ?
Przynajmniej horyzont.:evil:
Jak wywaliłem krzywe i potworki to niewiele zostało :-(
Zagłosowane.
Z horyzontem jak najbardziej się zgodzę. Jeśli miałeś również na myśli korektę budynków do pionu, to jest to sprawa subiektywna i nie w każdym przypadku musi dobrze wyglądać i oczywiście nie w każdym przypadku należy to prostować.
Prosty horyzont jest ważny ale warto zauważyć że na tym zdjęciu wyprostowany horyzont daje złudzenie przekrzywienia całego kadru, a co do prostowania całości można ale czy koniecznie jest to potrzebne, zwłaszcza że prawidłowe prostowanie obcina bardzo dużo kadru, a krzywizny mają swój urok też.
damian_888
10-01-2018, 15:30
Wszystko jest kwestią gustu. Tym samym kryteria oceny co jest niechlujnością w obróbce to też w zasadzie kwestia oparta na indywidualnym guście. Dlatego potrzeba nieco dystansu do tego i umiejętności nie imputowania własnego punktu oceny i poczucia estetyki jako prawdę objawioną .... bo w fotografii takich prawd wcale wiele nie ma :)
Dlatego wolne głosowanie to jest jedyna słuszna opcja aby wyłonić to co się podoba większości. O to w tym chodzi. Mogą więc być tu publikowane piękne i dopracowane prace, które by być może wygrały, gdyby przyjąć jakieś z góry ustalone sztywne kryteria oceny jednostronnej ... ale mogą nie wygrać, gdyż większość nie zagłosuje z przyczyn indywidualnych.
Fajnie też, że nikt nie filtruje oddawanych prac na wstępie na zasadzie "nie, bo to jest niechlujne i się nie kwalifikujesz" :)
To otwarte i wolne konkursy ... i to też jest w nich właśnie fajne.
Oczywiście podkreślam, że wypowiadam się za siebie i nikomu nie imputuję prawd :)
Prosty horyzont jest ważny ale warto zauważyć że na tym zdjęciu wyprostowany horyzont daje złudzenie przekrzywienia całego kadru... Prostowałem to i jakoś nie wydaje mi się aby występował efekt złudzenia że przekrzywiony jest cały kadr ;)
Dlatego wolne głosowanie to jest jedyna słuszna opcja aby wyłonić to co się podoba większości. O to w tym chodzi. Mogą więc być tu publikowane piękne i dopracowane prace, które by być może wygrały, gdyby przyjąć jakieś z góry ustalone sztywne kryteria oceny jednostronnej ... ale mogą nie wygrać, gdyż większość nie zagłosuje z przyczyn indywidualnych.
Fajnie też, że nikt nie filtruje oddawanych prac na wstępie na zasadzie "nie, bo to jest niechlujne i się nie kwalifikujesz" :)
To otwarte i wolne konkursy ... i to też jest w nich właśnie fajne.
Popieram.
A mój wpis dotyczący prostowania, to tak z przymrużeniem oka proszę traktować.
Na pewno są prace "ładniejsze" w mojej osobistej ocenie, a niekoniecznie proste ;-)
Jestem po wstępnej selekcji... Na jednej pracy świecą nawet dwa słońca... Widzę w tym zbiorze przybyszy z bardzo głębokiej otchłani Kosmosu, wręcz z poza granic Horyzontu Zdarzeń... :mrgreen: :mrgreen: :lol:
https://images.theconversation.com/files/3624/original/tatooine.jpg
źródło (https://images.theconversation.com/files/3624/original/tatooine.jpg)
damian_888
10-01-2018, 19:17
Jestem po wstępnej selekcji... Na jednej pracy świecą nawet dwa słońca... Widzę w tym zbiorze przybyszy z bardzo głębokiej otchłani Kosmosu, wręcz z poza granic Horyzontu Zdarzeń... :mrgreen: :mrgreen: :lol:
frogi ja mam często smutne życie i dużo pracy .... weź mi zapodaj jakie "suple" bierzesz bo też chcę :D
[BTW ... na poważnie to fajny gościu z Ciebie :) ]
siemalysy
10-01-2018, 20:15
Siema :-)
Jak tam minął Wam dzień? Głosować proszę bo coś się ociągacie. Dobijemy do 20 głosujących to wrzucę przeciek ;-)
siemalysy
10-01-2018, 21:50
Krótki przeciek:
1 miejsce - 1 praca,
2 miejsce - 1 praca,
3 miejsce - 7 prac,
bez głosu - 28 prac.
Wszystko się jeszcze na górze może zmienić. Różnice pomiędzy pracami z 3 pierwszych miejsc są minimalne.
Subiektywne głosy oddane ;)
pumeeque
11-01-2018, 22:48
Niedługo kolejny przeciek :)
Martwi mnie jedno. Liczba głosujących. Chcę spopularyzować konkursy, stąd wersja na 3 fora, więcej uczestników itd. Tylko to ma konsekwencje o których nie pomyślałem. Będzie 100 uczestników i .. 30 osób, którym się będzie chciało głosować. Bo za dużo zdjęć i za trudny wybór. :(
tbogdanowicz
12-01-2018, 07:30
Dziwną rzecz napisałeś.
Spodziewałem się że ilość głosujących wzrośnie, właśnie dla tego, że każdy będzie mógł coś dla siebie wybrać. Zastanawiałem się kilka dni i zagłosowałem na mniej niż 10. Połowę odrzuciłem na starcie, bo mi się nie podobało podejście autorów, z reszty powoli odrzucałem kolejne aż sam się zdziwiłem jak mało zostało. To nie jest trudne, wymaga tylko zastanowienia, a nie szybkiego kliknięcia 2-3 ikonek. I właśnie takie zastanowienie nad różnym pokazaniem tego samego ujęcia , pomaga lepiej oceniać zarówno własne zdjęcia jak i cudze pokazywane na forum. Szybkie klikanie jakiego jest pełno w internecie oducza myślenia i stępia poczucie estetyki.
Gdyby ktoś pytał, to jestem zdecydowanie za kontynuowaniem zabawy na 3 fora :-).
damian_888
12-01-2018, 09:45
Może dodać do regulaminu OBOWIĄZKOWE głosowanie uczestnika? :)
Głosujący są podzieleni na trzy fora, czyli jak sumujemy prace to sumujemy głosujących i już nie jest tak źle :)
Uczestnicy zagłosują. Ale chodzi o pozostałych forumowiczów. Dla nich to za dużo pracy - zastanawianie się nad taką ilością zdjęć.
Zamiast sie zastanawiać nad zdjęciem można ten czas przeznaczyć na lajkowanie słit fociashkoof na fejsiku. I masz rozwiązanie dlaczemu ludzie nie głosują ;)
Zamiast sie zastanawiać nad zdjęciem można ten czas przeznaczyć na lajkowanie słit fociashkoof na fejsiku...
A bo tam są same fotografiki, to publika idzie za nimi... :mrgreen:
Jak nie było ciekawego konceptu na zastąpienie RAWek na 3 fora tak nie ma ...
Czyli przez najbliższe parę miesięcy nie będzie niczego na 3 fora?
A tematyczne? Po ujednym temacie z każdego z for. Tylko problem pewnie będzie kto ma wymyślić temat
Można zrobić tak:
- na każdym forum osobne rawki
- cykl trzech głosowań
- czyli z każdego forum mamy trzy rawki = 9 prac
- zamknięcie cyklu głosowaniem na te 9 prac na wszystkich forach
Ale wtedy też trzy "pliki źródłowe", sporo zamieszania. (chyba, że bez surówek do ostatecznego głosowania)
Terminy naszych Rawków z innymi pewnie też się nie pokrywają.
Jak to się rozłoży w czasie ?
Temat powinien być spójny na wszystkie fora.
Synchronizacje można zrobić jeśli to ktoś ogarnie.
Cztery dni na zbieranie prac, jeden dzień na sprawdzenie i przygotowanie ankiet i cztery dni na głosowanie.
Ewentualny remis rozstrzyga dawca rawka żeby nie wydłużać dogrywkami.
Wtedy w jednym miesiącu można zrobić trzy głosowania i potem finał wspólny na trzech forach.
Czyli unikamy dużej ilości prac, a finalne głosowanie to tylko dziewięć prac.
Terminy trzeba wydłużyć. Zapomnij o 3-4 dniach. Zrobimy 7-10 dni.
synchronizacja to nie problem jeśli ma się ruszyć coś za kwartał.
Można zrobić tak:
- na każdym forum osobne rawki
- cykl trzech głosowań
- czyli z każdego forum mamy trzy rawki = 9 prac
- zamknięcie cyklu głosowaniem na te 9 prac na wszystkich forachJaśniej poproszę.
Co np. znaczy, że na każdym forum osobne rawki?
Każde forum inne pliki?
Jeśli te same to cała różnica, że głosujemy wspólnie tylko raz i to nad 9 zdjęciami.
paparapa
12-01-2018, 18:51
Dziwną rzecz napisałeś.
Spodziewałem się że ilość głosujących wzrośnie, właśnie dla tego, że każdy będzie mógł coś dla siebie wybrać. Zastanawiałem się kilka dni i zagłosowałem na mniej niż 10. Połowę odrzuciłem na starcie, bo mi się nie podobało podejście autorów, z reszty powoli odrzucałem kolejne aż sam się zdziwiłem jak mało zostało. To nie jest trudne, wymaga tylko zastanowienia, a nie szybkiego kliknięcia 2-3 ikonek. I właśnie takie zastanowienie nad różnym pokazaniem tego samego ujęcia , pomaga lepiej oceniać zarówno własne zdjęcia jak i cudze pokazywane na forum. Szybkie klikanie jakiego jest pełno w internecie oducza myślenia i stępia poczucie estetyki.
Gdyby ktoś pytał, to jestem zdecydowanie za kontynuowaniem zabawy na 3 fora :-).
Całkowicie się zgadzam. Dodam od siebie to, że wolę aby zagłosowało 30 osób w sposób w miarę rzetelny, niż tabun fejsowych fanów w trzy sekundy.
Tak osobne, na każdym forum własna ankieta rawków, czyli po trzech głosowaniach każde forum wystawia trzy zwycięskie rawki do wspólnego głosowania zamykającego cały cykl.
Całkowicie się zgadzam. Dodam od siebie to, że wolę aby zagłosowało 30 osób w sposób w miarę rzetelny, niż tabun fejsowych fanów w trzy sekundy.
Mam tu spore wątpliwości. Zakładasz, że na forach fotograficznych są fejsowi fani ? Chyba raczej chodzi o to, że na nikoniarzach w RAWkach potrafiło głosować ponad 60 osób (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=280847), a na olympusclub blisko 30 osób rok temu. Co się zmieniło, że frekwencja spadła o 50%...
paparapa
12-01-2018, 20:40
Mam tu spore wątpliwości. Zakładasz, że na forach fotograficznych są fejsowi fani ? Chyba raczej chodzi o to, że na nikoniarzach w RAWkach potrafiło głosować ponad 60 osób (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=280847), a na olympusclub blisko 30 osób rok temu. Co się zmieniło, że frekwencja spadła o 50%...
Nie zakładam, jestem przekonany. Forum fotograficzne to takie samo forum jak każde inne. Skupia caly przekrój społeczeństwa. Czy jest normą, że na forach tych skupiają się wyłącznie ludzie o zacięciu artystycznym, czy posiadający znakomitą wiedzę fotograficzną? Gdybym sie mylił to w galeriach byłyby prezentowane same doskonałe foty, a poszczególne działy nie zawierały by takiej ilości bzdur.
Jak wszędzie, jest scisła mała czołówka, a potem w odpowiednich proporcjach ludziska o różnym stopniu zaawansowania, zacięcia i ambicji. Znakomita większość w moim odczuciu przyszła tu w poszukiwaniu wiedzy i informacji na temat swojego sprzętu. A to świadczy, że wcale nie muszą posiadać wiedzy fotograficznej . Ba, wcale nie muszą mieć chęci jej pogłębiać bo przychodzą po gotowe informacje. Przychodzą i co ... beleczka ... zagłosój na...... Dlatego napisałem o tych 30 świadomych nieszczęśnikach :).
Po przydługim wstępie :) zadam Ci pytanie, Czy zakładasz , że bycie ... uczestnikiem (nie chciałem się posłużyć innym słowem) forum fotograficznego uniemożliwia bycie fejsowym fanem? Albo na odwrót ... Może rozbieżnie rozumiemy to określenie :).
Jeśli chodzi o spadek frekwencji... no cóż ... trzeba odpowiedziec co sie zmienio przez rok. Ja widze to tak, że 50% uczestników okazało swoje niezadowolenie. Dlaczego to już inny temat.I tyle w tym temacie.
siemalysy
12-01-2018, 21:04
...
Jeśli chodzi o spadek frekwencji... no cóż ... trzeba odpowiedziec co sie zmienio przez rok. Ja widze to tak, że 50% uczestników okazało swoje niezadowolenie. Dlaczego to już inny temat.I tyle w tym temacie.
Co zmieniło się w przeciągu ostatniego roku... Jeżeli o RAWki chodzi to najważniejsza zmiana do jakiej doszło to zmiana prowadzącego...
- - - - kolejny post - - - - - -
Co do terminów, o których była wcześniej mowa. Uważam, że skracanie czasu na dosłanie zdjęcia nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze chcemy mieć uczestników, a skrócenie czasu w tym raczej nie pomoże. Druga sprawa to ja ze swojej strony raczej nie porwałbym się na prowadzenie zabawy przy takich terminach. Mógłbym czasowo nie ogarnąć.
paparapa widzę że jesteś na forum dwa miesiące, a wiedza o tym forum że hoho, a pretensje nie wiem o co i do kogo ?
Co zmieniło się w przeciągu ostatniego roku... Jeżeli o RAWki chodzi to najważniejsza zmiana do jakiej doszło to zmiana prowadzącego...
Ty psujo ty, ;-)
A poważnie, Rawki to raczej mają się dobrze. Może że łatwiej, plik podany itp.
W tematycznych gorzej, tam trzeba sie wysilić, czasami aparat włączyć :lol:
Bardziej uderzałbym w tamtą stronę, jak pobudzić użyszkodników do uruchomienia aparatöw i artystycznych umysłów, co by w końcu zaczęli robić zdjęcia.
Nie zakładam, jestem przekonany. Forum fotograficzne to takie samo forum jak każde inne. Skupia caly przekrój społeczeństwa. Czy jest normą, że na forach tych skupiają się wyłącznie ludzie o zacięciu artystycznym, czy posiadający znakomitą wiedzę fotograficzną? Gdybym sie mylił to w galeriach byłyby prezentowane same doskonałe foty, a poszczególne działy nie zawierały by takiej ilości bzdur.
Jak wszędzie, jest scisła mała czołówka, a potem w odpowiednich proporcjach ludziska o różnym stopniu zaawansowania, zacięcia i ambicji. Znakomita większość w moim odczuciu przyszła tu w poszukiwaniu wiedzy i informacji na temat swojego sprzętu. A to świadczy, że wcale nie muszą posiadać wiedzy fotograficznej . Ba, wcale nie muszą mieć chęci jej pogłębiać bo przychodzą po gotowe informacje. Przychodzą i co ... beleczka ... zagłosój na...... Dlatego napisałem o tych 30 świadomych nieszczęśnikach :).
Jeśli o mnie chodzi zarejestrowałem się z powodu zabawy w RAWki, a na olympusclub w tym czasie właściwie nie istniała.
Po przydługim wstępie :) zadam Ci pytanie, Czy zakładasz , że bycie ... uczestnikiem (nie chciałem się posłużyć innym słowem) forum fotograficznego uniemożliwia bycie fejsowym fanem? Albo na odwrót ... Może rozbieżnie rozumiemy to określenie :).
Na to pytanie nie odpowiem:-)
Co zmieniło się w przeciągu ostatniego roku... Jeżeli o RAWki chodzi to najważniejsza zmiana do jakiej doszło to zmiana prowadzącego....
Nie sadzę aby zmiana prowadzącego miała tu wpływ.
siemalysy
12-01-2018, 21:25
A tak na marginesie. Jeszcze 6 głosujących i podam Wam jak na złotej tacy przeciek :-D
Ty psujo ty, ;-)
W tematycznych gorzej, tam rzeka sie wysilić, czasami aparat włączyć :lol:
Bardziej uderzałbym w tamtą stronę, jak pobudzić użyszkodników do uruchomienia aparatöw i artystycznych umysłów, co by w końcu zaczęli robić zdjęcia.
:-P Psuja ja straszna :-P
Wpadłem na iście szatański pomysł: "Weź udział w tematycznych i wygraj udział swojego zdjęcia w RAWkach No limit" :-P Gorzej jak ktoś tylko w jpg-ach strzela...
...
Nie sadzę aby zmiana prowadzącego miała tu wpływ.
Też tak mi się wydaję ;-) Przecież wszyscy są tu dla zabawy, a nie dla prowadzącego :-)
..Dodam od siebie to, że wolę aby zagłosowało 30 osób w sposób w miarę rzetelny, niż tabun fejsowych fanów w trzy sekundy.Nie da się odsiać jednych od drugich, więc co byśmy woleli jest drugorzędne. Ja wole być młody i piękny i ... nic z tego ;)
uczestnicy chcą się sprawdzić, rywalizować, ok, ale chcą tez publiczności. Może w rawkach nie jest to na pierwszym miejscu, bo nie jest się autorem rawa tylko autorem jego wywołania. W innych konkursach sprawa ma się już inaczej. Artyści chcą nie tylko konkurencji, ale i widowni.
Jeśli będzie duża frekwencja to będą się mogły pojawić konkretne nagrody.
Tak osobne, na każdym forum własna ankieta rawków, czyli po trzech głosowaniach każde forum wystawia trzy zwycięskie rawki do wspólnego głosowania zamykającego cały cykl.
Za mało interakcji między forami.
Może pierw głosowanie na 3 forach, wybiorą każde forum 3 i wtedy druga ankieta nad max 9 zdjęciami. Ale .... ierwsza trója będzie się powtarzała (więć raczej nie będzie to 9 tylko 6 czy 5), no i będzie się 2x głosowało z tymi samymi zdjęciami.
W tematycznych gorzej, tam trzeba sie wysilić, czasami aparat włączyć :lol:
Bardziej uderzałbym w tamtą stronę, jak pobudzić użyszkodników do uruchomienia aparatöw i artystycznych umysłów, co by w końcu zaczęli robić zdjęcia.Myślę tak samo.
Ale niekoniecznie musza robić na temat. Myślę, że można pozwolić na sięganie do archiwum.
Za mało interakcji między forami.
Może pierw głosowanie na 3 forach, wybiorą każde forum 3 i wtedy druga ankieta nad max 9 zdjęciami. Ale .... ierwsza trója będzie się powtarzała (więć raczej nie będzie to 9 tylko 6 czy 5), no i będzie się 2x głosowało z tymi samymi zdjęciami.
Teraz to ja nie rozumiem :)
Robisz cykl składający się z trzech głosowań na każdym forum, czyli razem dziewięć, co da właśnie dziewięć rawków, nic się nie powtarza, a wspólne głosowanie jest dopiero na te dziewięć rawków z każdego forum po trzy zwycięskie jakie były w całym cyklu.
Jedyny minus jest taki że przy wspólnym głosowaniu finalnym każde forum zna swoich zwycięzców i może to troszkę psuć wynik ale chyba bez przesady :)
paparapa
12-01-2018, 22:58
Nie wiem jakie zmiany nastąpiły. Oczywistym jest że dla Ciebie naważniejszą zmianą była wymiana szefa :). Napisałeś że były inne. Co wpłynęło mogę tylko się domyślać, ale że weekend już mamy wiec kończę .... domysly i relaksuję sie, co polecam innym. :)
siemalysy
12-01-2018, 23:03
...
Nie wiem jakie zmiany nastąpiły. Oczywistym jest że dla Ciebie naważniejszą zmianą była wymiana szefa :). Napisałeś że były inne. Co wpłynęło mogę tylko się domyślać, ale że weekend już mamy wiec kończę .... domysly i relaksuję sie, co polecam innym. :)
Nie pisałem o innych zmianach ;-) Udanego relaksu życzę i nie gorszego weekendu ;-) Pozdrawiam i zapraszam z nowym tygodniem do kolejnej zabawy :-)
...W tematycznych gorzej, tam trzeba sie wysilić, czasami aparat włączyć :lol:
Popieram:-) Wyszedłem nawet z pomysłem aby w tych ewentualnych miedzyforumowych tematycznych był warunek aby zdjęcie było wykonane w trakcie trwania konkursu. Zdaje sobie sprawę, że to nie przejdzie:D, bo priorytetem jest frekwencja uczestników. Jakby był ten warunek to wiadomo frekwencja by o połowę spadła, bo zbyt trudno zrobić zdjęcie na zadany temat w ciągu np. 2 tyg.
A tematyczne? Po ujednym temacie z każdego z for. Tylko problem pewnie będzie kto ma wymyślić temat
Na próbę przecież można zrobić tylko jeden temat, czy to ważne kto będzie jego autorem, ważne aby był jak najbardziej uniwersalny, sprzyjający największej frekwencji (tu może być też problem :-) )
siemalysy
12-01-2018, 23:18
And.N Twój pomysł czytałem i przesłałem tam gdzie sugerowałeś :-) Tematy mógłby wymyślać organizator. W tym przypadku Jacek. A też bym wolał żeby zdjęcie było świeże, a nie z szuflady.
paparapa
12-01-2018, 23:19
Nie pisałem o innych zmianach ;-) Udanego relaksu życzę i nie gorszego weekendu ;-) Pozdrawiam i zapraszam z nowym tygodniem do kolejnej zabawy :-)
Ech panie :) jak to nie pisałeś o innych zmianach :) A to co to jest?
cytuję
"Jeżeli o RAWki chodzi to najważniejsza zmiana do jakiej doszło to zmiana prowadzącego..."
Jeśli ta była tą najważniejszą, to były też mniej ważne :). Ale już nic nie piszę bo dostanę banana :), albo kolega na K z dużym stażem będzie się mnie czepiał jak pijany płotu o jakieś rzekome moje pretensje. Jakie to pretensje kolego , co?
Do nowej zabawy przystapię z chęcią, tylko nie wiem czy podołam wyzwaniu. A na tematycznych tematowi. :)
siemalysy
12-01-2018, 23:26
paparapa wiem, że jest piątek ale nie wiem co "bierzesz" do snu ale jak widzisz gdzieś tam napisane jasno, że były inne zmiany to brawo ;-) To, że jest napisane o najważniejszej zmianie nie oznacza, że inne były. Ja sobie nie przypominam :-)
Co do dalszej zabawy to szczerze Ciebie zachęcam. Do RAWków i tematycznych. Branie udziału potrafi pozytywnie uzależnić :-D Wierzę, że podołasz tylko pamiętaj żeby nie wysyłać pracy tuz po dzwonku jak za pierwszym razem ;-)
nie oznacza, że inne były.
Były. Jedną masz przed oczami, czyli edycje na 3 fora, a druga, to wprowadziłeś w czasie wakacji dłuższy czas na zabawę.
Czy coś jeszcze było, to chyba nie. :)
siemalysy
12-01-2018, 23:47
OjTam dzięki za podpowiedzi. Potwierdziło się jednak to co zawsze sobie powtarzam. Że mam dobrą pamięć ale krótką :-P
Że mam dobrą pamięć ale krótką :-P
https://www.apteka-rozana.eu/bilobil-forte-80-mg-x-60-kaps.1.jpg
źródło (https://www.apteka-rozana.eu/bilobil-forte-80-mg-x-60-kaps.1.jpg)
:mrgreen:
paparapa
12-01-2018, 23:54
No ładnie, musze się zastanowić ... kolejne uzależnienie..... i nie pociesza mnie wcale że ponoc pozytywne. :)
siemalysy
12-01-2018, 23:55
OjTam teraz Bilobil, a co później? :-P Może na razie nie będę brał żadnych wspomagaczy :-D
kolejne uzależnienie.....
Jak ktoś kiedyś gdzieś powiedział:
Liczba uzależnień musi się zgadzać. A alternatywa może być gorsza. ;)
:lol:
teraz Bilobil, a co później? :-P
Więcej. I więcej. ;)
siemalysy
13-01-2018, 00:05
...
Więcej. I więcej. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=zDEztLX4ogE
Sierotka "Porażka" się gdzieś błąka... :mrgreen: :lol:
Popieram:-) Wyszedłem nawet z pomysłem aby w tych ewentualnych miedzyforumowych tematycznych był warunek aby zdjęcie było wykonane w trakcie trwania konkursu. Zdaje sobie sprawę, że to nie przejdzie:D, bo priorytetem jest frekwencja uczestników. Jakby był ten warunek to wiadomo frekwencja by o połowę spadła, bo zbyt trudno zrobić zdjęcie na zadany temat w ciągu np. 2 tyg.
Na próbę przecież można zrobić tylko jeden temat, czy to ważne kto będzie jego autorem, ważne aby był jak najbardziej uniwersalny, sprzyjający największej frekwencji (tu może być też problem :-) )
Można dac termin miesiąc. Głosowania mogą iść jak realizowany będzie kolejny temat. Czyli tak na zakładkę. Tematy - pierw zbieramy propozycje, potem głosujemy na najciekawsze i je realizujemy. Możemy popatrzeć jakie tematy były najlepiej obsadzone w tych zabawach co już szły na nikoniarzach. Oczywiście nie wolno dawac tych samych prac.
Mamy 12 edycji w roku - wystarczy. OK?
Jak będzie słabo z frekwencją to wracamy do rawek raz na kwartał.
Ciąglę kombinuję jak tu sensownie zrobić fotografię miesiąca na 3 fora i z pozyskaniem zdjęć na kalendarz. Nie jestem w 100% przekonany do tematycznych.
Można dac termin miesiąc. Głosowania mogą iść jak realizowany będzie kolejny temat. Czyli tak na zakładkę. Tematy - pierw zbieramy propozycje, potem głosujemy na najciekawsze i je realizujemy. Możemy popatrzeć jakie tematy były najlepiej obsadzone w tych zabawach co już szły na nikoniarzach. Oczywiście nie wolno dawac tych samych prac.
Mamy 12 edycji w roku - wystarczy. OK?
Jak będzie słabo z frekwencją to wracamy do rawek raz na kwartał.
Zróbmy może na razie jedną edycję konkursu tematycznego i zobaczymy jak z tą frekwencją będzie. W sumie to myślę, że jedno, nie wyklucza drugiego i RAWki na 3 fora można by z raz powtórzyć w tym roku (tematyczny na 3 fora byłby wówczas zawieszony).
Co do kalendarza, zdjęcia zawsze można pozyskać tak jak ostatnio, ale też byłbym za tym (były takie opinie) aby kalendarz był spójny tematycznie.
Zostało 2,5 godziny głosowania. Wreszcie na nikoniarzach wygra nikoniarz? :)
paparapa
13-01-2018, 20:02
No to super ...Bo koledzy z konkurencyjnych systemów wymiękli przy obróbce NEFa :). Tego trzeba się nauczyć:razz:
Zostało 2,5 godziny głosowania. Wreszcie na nikoniarzach wygra nikoniarz? :)
Brawo My :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Swoją drogą, nasz rawek był chyba najtrudniejszy.
Chyba najtrudniejszy.
Ludzie nie mogli podjąć decyzji czy zrobić z tego zdjęcie dzienne czy nocne :)
Koniec głosowań i koniec pierwszego cyklu :)
Następny cykl najprawdopodobniej za kwartał.
Na tym forum wygrało zdjęcie nr 3 (autor af-p, z canona, och nikoniarze :) :) :) ), drugie miejsce zdjęcie nr 27 - to nasz koesh :).
Na canon-board wygrało zdj nr 5 (nasz Bartek), a dalej były trzy zdjęcia - nr 3 (af-p), 4 (andtor2 z olyclubu), 13 dudidu z olyclubu
Na olku wygrało zdjęcie nr 13 (dudidu), za nim zdjęcia 3 (af-p), 30 (ogc13 z olyclubu), 34 (pgi z nikoniarzy), 57 zahir - z nikoniarzy.
Jest śmiesznie, bo na nikoniarzach wygrał canonier, a na canonie wygrał nikoniarz :)
Musze jeszcze posprawdzać czy ktoś nie głosował na siebie itd. Nie sa więc to wyniki ostateczne.
Podsumowanie punktów będzie jutro. Jest przy tym trochę liczenia.
siemalysy
13-01-2018, 22:32
Siemanko :-)
Winien Wam jestem podsumowanie tej edycji. Co prawda Jacek już co nieco wspomniał ;-)
Zakończyliśmy głosowanie w trzeciej i ostatniej specjalnej edycji RAWków. Dziękuję wszystkim za udział, wysłane prace i oddane głosy :-)
Trzecią edycję na naszym forum wygrał af-p z canon-board ;-) Gratulacje. Miejsce drugie zajął koesh z nikoniarzy . Najniższy stopień podium zajął andtor2 z olympusclub :-) Gratulacje.Trzecia edycja i znów jesteśmy gościnni :-D
Miejsce 1 - af-p z canon-board
3517
Miejsce 2 - koesh z nikoniarzy
3518
Miejsce 3 - andtor2 z olympusclub
3519
Dziękuję Wszystkim za udział w cyklu specjalnych RAWków i zapraszam w najbliższym czasie do zabawy w standardowych RAWkach :-)
Pozdrawiam
Michał
Solidne dwie Kosmiczne prace na podium i to od nikoniarzy, na obydwie głosowałem... Gratuluje... sobie oka też :mrgreen: :lol:
ps Nie ukrywam że nr9 to był mój bezwzględny faworyt edycji... :mrgreen: :mrgreen:
Gratulacje dla wygranych i dzięki za głos. :D
Hm, nikoniarze nie wypadli generalnie najlepiej. Choć dwóch by mogło być zdecydowanie wyżej, gdyby wzięli udział w 3 zabawach a nie w dwóch. No i koesh gdyby nie ...
W każdym razie spieszę donieść, że całą edycję, 3 częsci na 3 forach wygrał ...
1. andtor2 z sumą punktów 736
2. adlatus z canon-board - 695
3. valyave z canon-board - 676
4. dudidu z olympusclubu - 662
5. fristajlor z canon-board - 636
6. paparapa z nikoniarzy - 631
7. Bodzip z olympusclub - 629
8. tryton z canpn-board - 610
9. black70 z nikoniarzy - 593
10. zahir z nikoniarzy - 570
To pierwsza 10 z 77 sklasyfikowanych w zabawie.
Całą tabelę, podsumowania itd opublikuję jeszcze trochę póżniej bo tych statystyk jest sporo. Jutro wieczorem.
Ale fajny patent z tym podglądactwem kto na kogo głosował ^^
Ale fajny patent z tym podglądactwem kto na kogo głosował ^^
paparapa
15-01-2018, 10:57
Gratulacje dla zwycięzców, dla pierwszej dziesiątki oraz pozostałych uczestników.
siemalysy
15-01-2018, 20:03
Gratulacje dla zwycięzców. Dzięki wszystkim raz jeszcze za czynny udział. Nikt od nas nie wygrał ale od nas poszło najwięcej prac do konkursu :-)
Chyba nie będę zakładał nowego tematu, a (opóźnione, za co przepraszam) podsumowanie trzeciego etapu i przypomnienie pierwszych dwóch robię tutaj.
Etap 1:
Na forum Canon-board o głos wygrał nbogdan z Nikoniarzy, bo dopiero po dogrywce wygrał z andtor2 z Olympusclubu, trzeci był dudidu - Olympusclub
Na forum Olympusclub wygrał adlatus z Canon-board, drugi był nbogdan z Nikoniarzy, trzeci był dudidu - Olympusclub
Na forum Nikoniarze nr 1 to dudidu Olympusclub, drugie miejsca były dwa - adlatus z Canon-board i helmuth z Olyclubu
na żadnym forum nie wygrał "swój", tylko gość :)
Czołówka wszędzie była podobna.
W klasyfikacji generalnej (na 3 fora) było bardzo ciasno, pierwsze miejsce zajmują ex-equo 2 osoby a kolejna ma tylko 3 pkt mniej:
1. adlatus z Canon-board - 270 pkt
1. dudidu Olympusclub - 270 pkt
3. nbogdan z Nikoniarzy - 267 pkt
Nadesłano w pierwszej edycji 41 wywołanych rawów, 3 nie spełniły warunków regulaminu
11 z forum Canon-board
14 z forum Olympusclub
16 z forum Nikoniarze
W głosowaniu wzięło udział 87 osób:
24 na forum Canon-board
21 na forum Olympusclub
42 na forum Nikoniarze
Etap 2:
Nadesłano w drugiej części 49 wywołanych rawów (o osiem więcej)
17 z forum Canon-board
22 z forum Olympusclub
10 z forum Nikoniarze
W głosowaniu wzięły udział 102 osoby (o 15 więcej):
29 na forum Canon-board
21 na forum Olympusclub
52 na forum Nikoniarze
Na trzech forach wygrał a123 z olympusclubu, potrójne gratulacje :)
Na forum Canon-board drugie miejsce zajęli ex-equo valyave oraz af-p obaj z canon-board
Na forum Olympusclub drugie miejsce zajął pako1 z nikoniarzy a trzeci był RobertON z Canon-board
Na forum Nikoniarze drugie miejsce zajęli ex-equo af-p z canon-board i black70 z nikoniarzy
I tym razem czołówka była wszędzie podobna. W sumie to nie ma jak się spodziewać kumoterstwa, prace są anonimowe, fotografowie wszędzie maja podobne gusta. Albo inaczej â najlepsze zdjęcia zajmują wszędzie najwyższe miejsca :) Czyli jest sprawiedliwie.
Gdyby liczyć wyłącznie te część 2, to kolejność wyglądała tak:
1. a1223 z Olympusclubu - 300 pkt
2. af-p z Canon-board - 260 pkt
3. valyave z Canon-board - 249 pkt
W klasyfikacji generalnej (na 3 fora) nadal ciasno, sporo osób ma szanse na wygranie cyklu 3 zabaw.
1. andtor2 z Olympusclubu - 489 pkt
2. black70 z nikoniarzy - 472 pkt
3. adlatus z Canon-board - 463 pkt
Etap 3:
Na forum Canon-board wygrał Bartek z nikoniarzy, drugie miejsca zajęły ex â quo aż trzy osoby: af-p z canon-board, dudidu Olympusclubu i andtor2 też z Olympusclubu
Na forum Olympusclub wygrał dudidu z Olympusclubu drugie miejsce zajęły ex â quo aż 4 osoby: af-p z canon-board, pgi z nikoniarzy, ogc z Olympusclubu i zahir z nikoniarzy
Na forum Nikoniarze wygrał af-p z canon-board, drugie miejsce zajął koesh z nikoniarzy, trzeci był andtor2 z Olympusclubu
Nadesłano w trzeciej części 59 wywołanych rawów (o 10 więcej niż w cz 2, stały wzrost)
15 z forum Canon-board
14 z forum Olympusclub
30 z forum Nikoniarze
W głosowaniu wzięły udział 72 osoby (o 30 mniej niż poprzednio):
16 na forum Canon-board
19 na forum Olympusclub
37 na forum Nikoniarze
Frekwencja w głosowaniu mnie martwi. Wychodzi na to, że czym więcej zdjęć ... tym mniej głosujących. Po prostu ludziom się nie chce przeglądać aż tylu zdjęć. Fakt, wybieranie z 59 zdj to jest już jakaś praca ;)
Gdyby liczyć wyłącznie etap trzeci, to kolejność wygląda tak:
1. af-p z Canon-board - 280 pkt
2. dudidu z Olympusclubu - 265 pkt
3. Bartek z ni koniarzy - 252 pkt
Po 3 częściach ostateczna kolejność wygląda tak
Klasyfikację generalną (3 zabawy na 3 forach) wygrał andtor2 z Olympusclubu. By było ciekawiej nie wygrał on żadnej zabawy na żadnym z forów. Ale był "najrówniejszy", zawsze był w czubie.
1. andtor2 z Olympusclubu - 736 pkt
2. adlatus z Canon-board - 695 pkt
3. valyave z Canon-board - 676 pkt
Kolega andtor2 zgarnia więc nagrody - kalendarz 2018, komplet gadżetów Olympusa oraz licencje na program MachineryHDR.
W konkursie, w jego trzech częściach i na trzech forach wzięło w sumie udział 77 forumowiczów (i forumowiczek).
26 z nich wzięło udział we wszystkich trzech częściach. Sporo wzięło udział w 2 częściach i bardzo szkoda, że niektóry nie we wszystkich trzech, bo w tych co brali udział mieli wiele głosów (i co za tym idzie - punktów) i gdyby obsadzili wszystkie trzy zabawy to walka by była jeszcze bardziej wyrównana.
Z rozmów na forach i z szefostwem ustaliliśmy, że warto kontynuować międzyforumowe zabawy. Rawki będziemy robili co kwartał, no chyba, że inny konkurs będzie tak popularny i mnie angażujący, że będziemy ciągnęli tylko jego. Mam teraz na myśli ZADANIA TEMATYCZNE, które to testowo chcemy przeprowadzić. Napiszę o tym w nowym wątku. Zaczniemy od propozycji tematów i później ankieta jakie tematy realizujemy.
Obiecane tabelki:
Etap 3, ustawienie wg nicków alfabetycznie
3684
Etap 3, segregowanie wg zajętych miejsc (na 3 forach)
3685
Po 3 etapach, wyniki końcowe, nicki wg alfabetu
3686
Po 3 etapach, ustawienie wg zajętych miejsc
3687
siemalysy
17-01-2018, 20:09
Widzę, że trochę "słupków" do liczenia miałeś :-)
Fajnie że rawki międzyforumowe powrócą, jestem jak najbardziej za :D .... a póki co czas wrócić do strzelania :) https://youtu.be/2JiNc8IbKy8?t=22s ;)
Widzę, że trochę "słupków" do liczenia miałeś :-)
Oj tak. I jeszcze raz się pomyliłem i musiałem przeliczać trzecią zabawe od nowa.