PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rybaczówka

mankimank
08-01-2018, 18:39
Proszę o ocenę czy taka postprodukcja jest ok. Zdjęcie złączone z dwóch fotografii (nie stosuję filtrów połówkowych) ze względu na dużą rozpiętość tonalną. . Dziękuję :-)
3212

Nbogdan
08-01-2018, 19:52
A napisz coś więcej o technice jakiej użyłeś do połączenia dwóch ekspozycji.
Mi to wygląda na ręczne maskowanie, a to nie jest dobra ani łatwa droga.

mankimank
08-01-2018, 20:00
Nie wchodząc w szczegóły klasyczna edycja w LR jednego zdjęcia powodowała problem poświaty wokół drzew i domu. Zdecydowałem się połączyć dwie ekspozycję w PS. Zastosowałem maskę na światła (nie ręczne maskowanie) Efekt moim zdaniem zostałem osiągnięty gdyż nie ma tej brzydkiej poświaty na drzew i budynku.

emiliamank
10-01-2018, 16:53
Brakuje mi trochę kontrastu w górnej części zdjęcia a tak to całkiem przyjemne zdjęcie :)

frogi
10-01-2018, 17:01
Lewa strona z tymi drzewami bardzo kiepsko wygląda, powinieneś się zdecydować czy zostawić je całe ciemne czy jasne, pozatym wyszła tam jakaś niby mgła... ;)
Edytowałeś to jeszcze ponownie w LR po składaniu w PS-ie (exif na to wskazuje, albo wręcz że tylko w LR to obrabiałeś)?
Edit: Doczytałem "Adobe DNG Converter (Windows), Adobe Photoshop Camera Raw 9.1.1 (Windows), Adobe Photoshop CS6 (Windows), Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1 (Windows), skomplikowana droga ;) :mrgreen: