PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Polowanie na słońce.

Marek-frotka
08-06-2007, 20:48
Jako "stary zapalony wędkarz" chciałbym poddać ocenie dwa ( z wielu ) zdjątka, które zrobiłem podczs wieczornego wędkowania na rzece Wiśle. Tak na marginesie doszedłem wczoraj do dziwnego wniosku - idąc na "ryby" najbardziej brakuje mi statywu.::confused: a może to przy okazji wypadu w plener łowię rybki?
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/9287/arybyniebrayah5.jpg)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/2051/arybycb1.jpg)

bayzell
08-06-2007, 20:59
gdyby w 2 te krzaki po lewej nie były tak jakoś dziwnie szaroburodoświetlone to byłoby fajnie

paskud
08-06-2007, 21:02
drugie świetne - tylko mam wrażenie, że całość leci w prawo - może przez te chmury?

Bartek-Kacper
08-06-2007, 21:33
Ciekawe. Najbardziej leży mi dwójka.Zdjęcie numer jeden doświetlane lampą ?

swiatlo
08-06-2007, 21:35
Dwójka mi się nie podoba bo jakoś nic nie ma na niej ciekawego. Ot taka dość przypadkowa kompozycja.
Bym już dawno pochwalił jedynkę, ale ta lampa ni w pięc ni w dziesięć zupełnie mi nie leży. Gdyby nie lampa to miałbym ładne obramowanie szuwarami na jedynce, i wtedy jedynka byłaby naprawdę ładna.

Nemeth
08-06-2007, 22:16
Wpierwszej chwili reakcja byla pozytywna.
Ale niestety mile kolory to nie wszystko...
Slonce w centrum nie ma chyba tutaj uzasadnienia... no i ta obrobka ... co sie stalo z linia nad drzewami ...
Szkoda...

No ale zeby na ryby bez statywu ?? ;)

Bartek-Kacper
08-06-2007, 23:43
Przepraszam, na dwójce to pozostałości obróbki czy coś w stylu winiety lewo bocznej :)

Marek-frotka
08-06-2007, 23:52
Dziękuję Wszystkim za ocenę.
Kilka słów wytłumaczenia - jedynka robiona bez lampy - oświetlenie pochodzi z ogniska.
Na innych ujęciach bez tego oświetlenia trawa była całkowicie czarna i wg mnie psuła efekt - przyznaję że kolory trawy nienaturalne.
Co do dwójki trudno było wypośrodkować między linią brzegową a główką wiślaną ( na wprost ).Prostując jedno nienaturalnie wyglądało drugie (oczywiście próbowałem).
Nemeth - zgadzam się z Tobą - co do kadrowania - nic czym mógłbym się pochwalić, jednakże pierwszy raz udało ni się zrobić zdjęcie tarczy słońca , odbicia w wodzie w takich kolorach jak to w naturze wyglądało ( mniej więcej ) wiem że do oryginału jeszcze daleko, ale to już coś. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć wskazówek jak robić tego typu zdjęcia by ich nie prześwietlić lub niedoświetlić , nie mówiąc już o rozbłyskach i poświacie wokół tarczy słońca.
Może ktoś poleci jakąś praktyczną lekturę.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.

marcys
08-06-2007, 23:52
Przede wszystkim ładnie złapana chwila i klimat. Kadry do dopracowania na następnej wyprawie :)

Marek-frotka
09-06-2007, 00:00
Przepraszam, na dwójce to pozostałości obróbki czy coś w stylu winiety lewo bocznej :)

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie - zdjęcia robiłem szerokim kontem (N12-24) , a man go od niedawna i dopiero "się go uczę".

swiatlo
09-06-2007, 00:03
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć wskazówek jak robić tego typu zdjęcia by ich nie prześwietlić lub niedoświetlić , nie mówiąc już o rozbłyskach i poświacie wokół tarczy słońca.
Może ktoś poleci jakąś praktyczną lekturę.

Bryan Peterson w świetnej książce "Understanding Exposure" pisze że w tego typu wieczornych sytuacjach on zawsze nastawia espozycje na niebo, czyli nastawia program na A (Aperture), podnosi obiektyw do góry w stronę nieba, zapamiętuje otrzymany czas naświetlania, potem przestawia na M (Manual) i przenosi zapamiętane ustawienie czasu.
A potem jeszcze można zerknąć w histogram i ewentualnie powtórzyć.
Oczywiście można się jeszcze bawić w Ansela Adamsa i kombinować Systemem Strefowym (Zone System), ale jest to raczej zupełnie niepotrzebne w 99.9999% przypadków z jakimi mamy do czynienia. Poza tym mamy histogram w aparacie jakiego nie miał Adams, no i oczywiście Photoshop...
Tak więc aparat do góry na niebo, czytaj ustawienia i według nich rób. :)

Co do jedynki, to ja bym lekko Photoshopem pociemnił trawę po lewej stronie i zdjęcie będzie bardzo ładne.
Dwójka niestety zbyt stereotypowa...

Marek-frotka
09-06-2007, 00:27
[QUOTE=swiatlo;323108]Bryan Peterson w świetnej książce "Understanding Exposure" pisze że w tego typu wieczornych sytuacjach on zawsze nastawia espozycje na niebo, czyli nastawia program na A (Aperture), podnosi obiektyw do góry w stronę nieba, zapamiętuje otrzymany czas naświetlania....................

Dziękuję - przy najbliższej okazji będę próbował ( pochwalę się efektami ) mam nadzieję.

marcys
09-06-2007, 03:08
Wiesz... z tego co widzę, to co do naświetlania to chyba nie musisz czytać książek i się wzorować! Teraz wystarczy wykorzystać doświadczenie, bo akurat w tym elemencie jest super.