PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 1.8 D luźna soczewka przednia

Septic
08-01-2018, 16:37
Witam...

Kupiłem używanego Nikkor 85 1.8 D i okazuje się, że przednia soczewka ma luz ok 1 mm. Stuka podczas ruchu obiektywem przód, tył. pierścienie "karbowane" są dokręcone (przynajmniej tak wyglądają). Wygląda jakby zewnętrzy pierścień z rantem był delikatnie wysuniety w stosunku do soczeki. Jak zniwelowac ten luz. Czy trzeba poluzować śrubę znajdująca się pod gumą i dokręcić pierścień, czy trzeba zniwelować luz rozkręcając tył obiektywu. (na razie nie myśle o wysyłce do serwisu ponieważ koszty wysyłki, naprawy spowodowałyby wzrost ceny dość ster obiektywu.).
W razie potrzeby później mogę dołaczyć zdjęcia.

jamnik
08-01-2018, 22:23
Nie rozumiem Twojego problemu.
Jeśli kupiłeś złom (a złomem jest obiektyw z luźną soczewką) jako towar pełnowartościowy, to go po prostu oddaj sprzedawcy i żądaj zwrotu pieniędzy. Należy mu się jeszcze - jako bonus - parę słów prawdy na temat uczciwości w relacjach międzyludzkich i rzetelności w transakcjach, choćby nawet drobnych. Czy to nie jest prostsze niż wyważanie otwartych drzwi? W przeciwnym razie będziesz teraz kopał się z koniem, rozwiązywał problemy z justacją obiektywu, a cwaniaczek, który Ci to sprzedał, będzie się chwalił swoimi zdolnościami kupieckimi.
No, chyba że kupiłeś obiektyw dawno temu, a jego poważną usterkę dostrzegłeś dopiero dzisiaj...

Septic
08-01-2018, 22:40
Obiektyw tys dzisiaj dotarł. Gość oddał 100 płn na poczet naprawy. A ja właśnie go naprawiłem. Po gumą jest śruba którą poluzowałem, dokręciłem lużny pierścień przedni z kołnierzem, dociągnąłem śrubę i działa. :)
Sprawdzałem ostrzy ok, brak BF ani FF .

Wszystko ok.

jamnik
08-01-2018, 22:54
To gratuluję zdolności serwisowych :).
Tym razem Ci się udało, ale na przyszłość bądź ostrożny, nawet kupując nowe szkło w sklepie. I nigdy nie okazuj wyrozumiałości względem tych, którzy handlują bublami. To oni mają czuć się winni. Zero litości!