Zobacz pełną wersję : Ostrość zdjęcia
Witam
Mam problem z ostrością zdjęcia. Zdjęcie robione przy sztucznym oświetleniu.
Sprzęt: Nikon D200, SIGMA DC 18-50mm 2.8 EXMACRO, oświetlenie błyskowe (mniej wiecej z gory)
Ustawienia: f: 22.0, 1/25, ISO 100 (proby byly robione z różnymi czasami)
Całość na statywie. Migawka uruchomiona z samowyzwalacza.
Przedmiot zajmuje 1/3 czesc kadru - oczywiscie centralną część (tutaj prezentuje tylko kawalek zdjecia)
No i... kicha :( efekt widoczny ponizej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.elektrozamet.pl/DSC_0014.jpg)
No i w koncu pytanie:
1. Czy do zdjec bizuterii, szkla lepsze jest oswietlenie blyskowe czy stale?
2. Jaki czas naświetlania ustawić - jesli to ma wpływ (nie mam światłomierza) aby zdjecie bylo ostre?
3. Czy jest jakis praktyczny podział do czego jest lepsze swiatlo blyskowe a do czego stałe?
Prosze pomozcie mi. Wiem, ze mam wielkie braki w wyksztalceniu fotograficznym, i zamierzam to w najblizszym czasie nadrobic... :)
moim zdaniem nie trafiłeś po prostu z ostrością w obiekt - na refleksyjnych (np. metalicznych) obiekatach często się zdarza, że AF się myli
edit: chociaż przy f22 to dość szeroka jest głębia ostrości... hmmm pokaz całe zdjęcie proszę (na maila wyślij najlepiej NEFa - wplonka małpa o2.pl)
może af się pomylił a może za duża przysłona?
Tez myslalem ze chodzi o ustawienia ostrosci - probowalem i z recznym i z automatem. Zawsze wychodzi bardzo podobnie.
Moze to wina obiektywu lub (co najgorsze) aparatu? Chociaz najbardziej wieze w brak moich umiejetnosci :)
zeby mozna bylo sobie podywagowac na ten temat, to pokazuje dwa NEF'y
http://www.elektrozamet.pl/DSC_0004.NEF
http://www.elektrozamet.pl/DSC_0014.NEF
(..nie wiem dlaczego, ale moj IE chce zmienic przy sciaganiu nawe pliku na tif... ale to sa oczywiscie NEF'y)
ten pierwszy zrobiony z SIGMA 50-150mm 1:2.8 APO DC HSM
kolorystyke na razie olewamy. Rozmawiamy na temat ostrości.
Wszystko jest w porzadku, poza WB, ustawieniem kontrastu, ustawieniem ostrości, ... Ale to duperele, które można łatwo poprawić. Musisz popracować nad oświetleniem tych drobiazgów i wszystko będzie OK.
Fizyczna rozdzielczość matrycy D200 wynosi 80lp/mm, z czego praktycznie da się osiągnąć z 60lp/mm. Przy przysłonie f/22 dyfrakcja ogranicza rozdzielczość obiektywu do 30lp/mm, czyli jest o połowę mniejsza niż uzyskiwana rozdzielczość matrycy. Jeżeli chcesz uzyskać b. dobrą jakość zdjęć, nie powinieneś domykać przysłony pow. f/11-13 - w przeciwnym razie większość tych cudnych megapikseli, którymi dysponuje twoja matryca zeżre ci dyfrakcja :lol:
Dzieki
Faktycznie, domkniecie przeslony pomoglo - jednak braki w wyksztalceniu :)
jutro wrzuce linki do fotek, bo na razie mam takie probne.
A co myslicie o swiatelkach? lepsze są błyskowe czy stałe? - ma to jakiś wpływ na ostrość zdjęcia?
Nie wydaje mi się, ale wole zapytać przed zakupem kogoś innego niż sprzedawce :)
pozdrawiam i dziekuje za rozwiazanie pierwszego problemu :)
W fotografii lepiej sprawdzają się błyskowe.
Dzieki
Faktycznie, domkniecie przeslony pomoglo - jednak braki w wyksztalceniu :)
Czornyj mowil o NIEDOMYKANIU przyslony do konca!!!!
Czyli robic fotki na f8 zamiast na f22 jak poprzednio!
Czornyj mowil o NIEDOMYKANIU przyslony do konca!!!!
Czyli robic fotki na f8 zamiast na f22 jak poprzednio!
to fakt
ale ponadto trzeba by sprawdzić stabilność statywu
podnoszone lustro w trakcie wyzwalania na rozklekotanym statywie potrafi nieco poruszyć fotkę
nawet z samowyzwalacza
Valdek_Tychy
13-06-2007, 21:58
to fakt
ale ponadto trzeba by sprawdzić stabilność statywu
podnoszone lustro w trakcie wyzwalania na rozklekotanym statywie potrafi nieco poruszyć fotkę
nawet z samowyzwalacza
i tu przeważnie jest pies pogrzebany przy czasach 1/10 1/25 mało stabilny statyw potrafi spaprać zdjęcie,problem znika przy czasach krótszych lub dłuższych np.2 sek.
i tu przeważnie jest pies pogrzebany przy czasach 1/10 1/25 mało stabilny statyw potrafi spaprać zdjęcie,problem znika przy czasach krótszych lub dłuższych np.2 sek.
lub wstępne podniesienie lustra:)
Opcja z kiepskim statywem odpada, bo zainwestowalem w dobry (przynajmniej tak mi sie wydaje) glowice mam tez nienajgorsza...
Sprawdzila sie teza Czornyj'a o przesłonie. Najlepsza ostrość przy jak największej głębi ostrośći (bo na tym mi zalezalo) wypadla dla mnie przy przesłonie 14, względnie 16
(Aparat - D200, Obiektyw Sigma SIGMA DC 18-50mm 2.8 EX MACRO - ustawiony na maks. kąt, odleglosc przedmiotu od obiektywu jakies 6cm, glebia ostrosci mniej wiecej na odleglosci +/- 1,5cm (jesli mozna to tak napisac)
Oczywiscie jak zauwazyl Slaw74 po otworzeniu przeslony z 22 na 16 a nie jak napisalem "domknieciu" - glowa mysli rece pisza, i z tad takie rozbieznosci :)
Jak mi pozwoli na to transfer mojego netu, to podesle kilka nefow, moze komus sie przyda