PDA

Zobacz pełną wersję : [recenzja] TAMRON 100-400 VC USD + porównanie

Cichy
07-01-2018, 14:52
Witam,

już od miesiąca próbuję napisać coś o nowym tytułowym obiektywie Tamrona, ale jakoś nie mogłem trafić w odpowiednią pogodę, żeby zrobić jakieś zdjęcia ilustracyjne. Ciągle szaro, ponuro no ale co to za recenzja bez zdjęć :) Wczoraj trafiłem na piękne okno pogodowe i nie dość, ze zrobiłem obie odpowiednią ilość materiału, to miałem nawet czas na zrobienie krótkiego porównania z analogicznym obiektywem Sigmy (100-400C) który z resztą w ubiegłym roku testowałem. No to zaczynamy :)

3134

Tamron tym razem troszkę się spóźnił, konkurencja go ubiegła. No ale nie ma tego złego - światło dzienne ujrzał obiektyw 100-400 Di VC USD.
Minusem jest to, że opisując Tamrona będę musiał za każdym razem odnosić się do Sigmy, no ale cóż, jak ma być obiektywnie to musi to tak wyglądać.
W odróżnieniu od bliźniaczej niemal Sigmy Tamron ma ciut lepsze światło na początku zakresu: f/4.5-6.3. Różnica w zasadzie pomijalna, aczkolwiek już parametry są na papierze nieco inne. Zacznę może nieco nietypowo od podsumowań- te obiektywy mają zdecydowanie dużo więcej podobieństw niż różnic. No ale diabeł tkwi w szczegółach więc poszczególne aspekty mogą zaważyć o wyborze jednego czy drugiego.

Tamron jest wykonany bardzo solidnie. Jest od Sigmy nieco większy, zachowując jednak w miarę kompaktowe, jak na te parametry rozmiary, jest jednak ciut (kilkadziesiąt gram) lżejszy. Tamron ma możliwość zamocowania uchwytu statywowego (dostępnego oddzielnie jako wyposażenie opcjonalne), cała część od strony bagnetu jest w związku z tymmetalowa, co sprawia nieco lepsze wrażenie niż w obiektywie Sigmy. Porównywalne wykonanie obydwu obiektywów i gładka osłona przeciwsłoneczna to kolejne podobieństwa. Tamron ma nieco mniej przełączników z boku (tryby AF i VC). W Sigmie są jeszcze tryby użytkownika (o ile ktoś z nich korzysta). Obydwa szkła są uszczelnione.

3135

W recenzji Sigmy pisałem o jej szybki AF. Podczas późniejszego użytkowania zauważyłem jednak jedną wadę - w miarę zwiększania ogniskowej (od 300 do 400mm) i w sytuacjach, gdzie obiektyw musi przeostrzyć, Sigma dość wyraźnie zwalnia. Nawet ustawiając AF w tryb prędkości (poprzez USB Dock) nie ulega to znacznej poprawie. W Tamronie (już na ustawieniach standardowych) wygląda to naprawdę dużo lepiej. Dokładnie to możemy zaobserwować na poniższym filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=gpHRX5OGBl4

Jak już wspomniałem, jeśli obiektyw trafia dobrze za pierwszym razem, to nie ma to w zasadzie znaczenia, gorzej, jak próbujemy np. wyostrzyć ptaka między gałązkami i obiektyw "przeleci" zakres, wtedy szybciej ostrość ustawi Tamron. Głośność napędów ultradźwiękowych jest na podobnym poziomie. Celność AF przy tego typu zdjęciach w dużej mierze zależy od ustawień aparatu i naszych umiejętności. Podczas całego wczorajszego dnia wykonałem naprawdę sporo zdjęć i zarówno Tamron jak i Sigma były dość celne, no ale pogoda też sprzyjała - słońce, choć nisko zawieszone, to świeciło cały dzień.

Wspominałem o dość przeciętnej, jak na obecne standardy wydajności stabilizacji w Sigmie. Tamron przyzwyczaił nas, zwłaszcza w najnowszych obiektywach do bardzo dobrej redukcji drgań, sięgających nawet wartości do 5EV. Nie inaczej jest i tym razem. Stabilizacja w 100-400 VC jest na tyle dobra, że udawało mi się robić nieporuszone zdjęcia już na 1/20 sekundy. Poniżej zdjęcie na 1/30 no ale tutaj obiekty nie były nieruchome i nie dało się już niżej zejść.

3145

Plastyka, czy jak kto woli rozmycie tła w obydwu obiektywach jest bardzo podobna. O ile jak sobie przypominam porównanie obiektywów 150-600 - tam różnice były dość widoczne (więcej "nerwowości" w Tamronie, gładsze rozmycie w Sigmie) tutaj takich różnic dostrzec już nie można. Trudno więc w takim przypadku któryś z obiektywów wyróżnić, aczkolwiek uważam, że plastyka obydwu jest całkiem przyjemna.

3136

3137

3138

3139

Z ostrością sprawa ma się już nieco inaczej. I bynajmniej nie chodzi o to , że jeden obiektyw jest ostrzejszy od drugiego, tylko o fakt, że w konkretnych warunkach raz może nam wyjść ostrzejsze zdjęcie z Tamrona, a innym razem z Sigmy. Wynika to być może z faktu, ze włączona stabilizacja obrazu przy krótszych czasach naświetlania raz może pomóc, a innym razie zaszkodzić zdjęciu. Doskonale to widać na poniższych przykładach. W przekroju całego porównania odniosłem wrażenie, że ciut ostrzejszych zdjęć z Sigmy jest nieco więcej, jednak nawiązując do tego, co napisałem powyżej, mógł być to czysty przypadek.

3140

3141

3142

3143

3144

Wniosek można postawić taki, że obydwa obiektywy potrafią być naprawdę przyzwoicie ostre już od maksymalnego otworu przysłony na 400mm. Porównywalne są zarówno centrum jak i brzegi kadru.

3146

Winietowanie również jest na poziomie podobnym . Bez zbędnego komentarza wystarczy popatrzeć na poniższe zestawienie zdjęć:

3147

Zasadniczą różnicą jest chyba cena obydwu obiektywów. Sigma, w zasadzie od początku wejścia na rynek kosztowała i kosztuje nadal 3790 zł, Tamron zaś został wyceniony na 3390 zł i można się spodziewać, że właśnie różnica w cenie będzie odgrywała dość kluczową rolę przy wyborze jednego czy drugiego obiektywu. Obiektywy są można powiedzieć bliźniaczą konkurencją, mają zbliżone parametry, podobną wagę i gabaryty, taką samą średnicę gwintu (67mm), współpracują z przystawkami USB (kalibracja, personalizacja). Na plus Tamrona zaliczyć można opcjonalny uchwyt statywowy (choć po dokupieniu uchwytu cenowo zrównamy się z Sigmą, która jednak tego uchwytu nie posiada nawet w opcji), odrobinę wydajniejszą stabilizację i troszkę szybszy AF na dłuższych ogniskowych. Sigma za to jest jednak ciut mniejsza, ma większe możliwości personalizacji (tryby użytkownika C1,C2) i podczas całego testu miałem z niej nieco większy odsetek bardzo ostrych zdjęć.

Wracając jednak to samego Tamrona - krótkie podsumowanie:

++ kompaktowe wymiary i niewielka waga
++ bardzo dobre właściwości optyczne
+ bardzo dobra ostrość w całym kadrze już od pełnego otworu przysłony
+ dobra praca pod światło
+ niski poziom aberracji
+ bardzo szybki AF - nieco lepszy niż u konkurencji
+ solidna obudowa
+ duże możliwości konfiguracyjne
+ świetnie skalkulowana cena
+ możliwość dokupienia mocowania statywowego
+ bardzo wydajna stabilizacja obrazu
+ 5 lat gwarancji w dystrybucji PL
+ uszczelnienia

- podatna na zarysowania osłona przeciwsłoneczna
- brak futerału

W kolejnym poście będą zdjęcia w dużym i małym formacie.

Cichy
07-01-2018, 14:55
3158

3149

3159

3150

3151

3152

3153

3154

3160

3155

3156

3157

Oraz zdjęcia duże: http://www.kubacichocki.pl/test/tamron100400/duze.zip

hostman22
07-01-2018, 16:07
Dzięki Cichy za porównanie nie musze w panice sprzedawać sigmy ;).

Cichy
07-01-2018, 16:10
Widzę, że zdjęcia po "dobrej zmianie" na forum dostały takiej kompresji, że usiąść i płakać :/

PS. trzeba kliknąć na każde zdjęcie 2 razy, żeby pojawił się oryginał w pustym oknie przeglądarki i wtedy jest OK.

merkator
07-01-2018, 21:13
Dzięki Cichy za porównanie nie musze w panice sprzedawać sigmy ;).

OK, jak kupię tamrona to będziemy się wymieniać ;)

Dobra robota, Kuba !!!

czomolungma
08-02-2018, 13:31
Jak zwykle Kuba świetna robota. Powiem szczerze, że zastanawiam się dość gęsto nad Tamronem. Rzeczywiście troszkę bardziej "nerwowy" bokeh, ale powtarza się opinia o ciut szybszym af-ie i lepszej stabilizacji. Pytanie tylko do Ciebie....ile takich Tamronów masz pod ręką ? Pytam bo czytałem, że selekcjonujesz do wysyłki najostrzejsze. Z ilu szkieł pod ręką wybierasz te najlepsze ? Ma to sens dopłacić u Ciebie te 85 zł i nie jeździć po 15 sklepach gdzie zazwyczaj mają jedno szkło na stanie i 3 miesiące szukać najostrzejszego egzemplarza. Oczywiście pod warunkiem że masz ich kilka. Pytanie drugie jeśli wybierasz to najstrzejsze, a pozostałe szkła są ewidentnie mniej ostre co z nimi robisz ? :) Ktos w końcu je kupi czy odsyłasz je do tamrona ?
pozdrawiam.

Cichy
10-02-2018, 20:13
Jak zwykle Kuba świetna robota. Powiem szczerze, że zastanawiam się dość gęsto nad Tamronem. Rzeczywiście troszkę bardziej "nerwowy" bokeh, ale powtarza się opinia o ciut szybszym af-ie i lepszej stabilizacji. Pytanie tylko do Ciebie....ile takich Tamronów masz pod ręką ? Pytam bo czytałem, że selekcjonujesz do wysyłki najostrzejsze. Z ilu szkieł pod ręką wybierasz te najlepsze ? Ma to sens dopłacić u Ciebie te 85 zł i nie jeździć po 15 sklepach gdzie zazwyczaj mają jedno szkło na stanie i 3 miesiące szukać najostrzejszego egzemplarza. Oczywiście pod warunkiem że masz ich kilka. Pytanie drugie jeśli wybierasz to najstrzejsze, a pozostałe szkła są ewidentnie mniej ostre co z nimi robisz ? :) Ktos w końcu je kupi czy odsyłasz je do tamrona ?
pozdrawiam.

Nigdy nie robię tak, że biorę kilka sztuk i wybieram najlepszy, to nie na tym polega.

CC_PL
11-02-2018, 03:21
Szacun!

Dzięki za reckę, wielu osobom się przyda.

Tamron ostatnio wypuścił dwie 400-ki. Ciekaw jestem jak wypada to to na tle 18-400? Wiem, ze to zupełnie różne szkła, różny tardżet itd., ale.....

Druga sprawa, jak ten Tammy ma się do 600-ek (oczywiście wszystkie na 400 mm)?. Bo cenowo Tammy 100-400 nie jest tak znowu dużo tańszy od obu 600 (od C i T).

Miodek2
23-02-2018, 13:50
Jeśli ktos nabył ów cudo prosimy o wrzutkę :) Zbieram na to szkiełko i z chęcią pooglądam różności z tego szkła.

homer65pl
23-02-2018, 17:02
Szacun!

Dzięki za reckę, wielu osobom się przyda.

Tamron ostatnio wypuścił dwie 400-ki. Ciekaw jestem jak wypada to to na tle 18-400? Wiem, ze to zupełnie różne szkła, różny tardżet itd., ale.....

Druga sprawa, jak ten Tammy ma się do 600-ek (oczywiście wszystkie na 400 mm)?. Bo cenowo Tammy 100-400 nie jest tak znowu dużo tańszy od obu 600 (od C i T).Jeżeli dla Ciebie różnica 2400 zł pomiędzy T100-400 (3199,00) a T150-600 (5599,00) to niewiele to pogratulowac!! ☺

nikoniarz
23-02-2018, 17:09
Jeżeli dla Ciebie różnica 2400 zł pomiędzy T100-400 (3199,00) a T150-600 (5599,00) to niewiele to pogratulowac!! ☺

Pierwsza wersja T150-600 to 4 tys.zł. a więc różnica topnieje do 800 zł.

homer65pl
23-02-2018, 17:10
Pierwsza wersja T150-600 to 4 tys.zł. a więc różnica topnieje do 800 zł.Nie było powiedziane jaka wersja - ja porównuje nowy do nowego [emoji52]

nikoniarz
23-02-2018, 17:53
Nie było powiedziane jaka wersja - ja porównuje nowy do nowego [emoji52]

A może poprzednik porównywał podobnie jak ja i stąd wzięła się niewielka różnica... I taka wersja wydaje mi się bardziej realna.

Miodek2
23-02-2018, 19:18
No i tu robi się dylemat. Tamron 150-600 staniał kolejne 2 stówki i nówka 3.999 zł, wieksza ogniskowa, lepsza separacja. Niestety kolejne 8 stówek względem 100-400 trzeba dopłacić a i gabaryty i waga dość spora.
Tamron 100-400 dość fajna ogniskowa na DX-ie, waga i gabaryty nawet spoko. Zawsze jednak krótszy co w przyrodzie ma znaczenie. Jako nowość trzyma jeszcze cenę, gdyby tak spadł do poziomu 2700 to nie miałbym dylematu, a tak....w cenie nówki 100-400, można nabyć używkę 150-600 w super stanie i na gwarancji. Znowu ból głowy :)

homer65pl
23-02-2018, 22:35
No i tu robi się dylemat. Tamron 150-600 staniał kolejne 2 stówki i nówka 3.999 zł, wieksza ogniskowa, lepsza separacja. Niestety kolejne 8 stówek względem 100-400 trzeba dopłacić a i gabaryty i waga dość spora.
Tamron 100-400 dość fajna ogniskowa na DX-ie, waga i gabaryty nawet spoko. Zawsze jednak krótszy co w przyrodzie ma znaczenie. Jako nowość trzyma jeszcze cenę, gdyby tak spadł do poziomu 2700 to nie miałbym dylematu, a tak....w cenie nówki 100-400, można nabyć używkę 150-600 w super stanie i na gwarancji. Znowu ból głowy :)T150-600 jest w porównaniu do 100-400 prawie 2 razy cięższy i połowę wiekszy, ale dla niektórych waga i wielkość nie gra roli. Poza tym w 100-400 jest minimalnie lepsze światło bo zaczyna od 4,5 [emoji1] stabilizacja 5 EV , średnica filtra tylko 67 mm .... itd itp, oczywiście każdy ma swoje zdanie i preferencje.

nikoniarz
23-02-2018, 22:45
Poza tym w 100-400 jest minimalnie lepsze światło bo zaczyna od 4,5 [emoji1]

Ja jestem ciekaw od ilu mm zaczyna się f/6.3 w porównaniu do 150-600 :)

homer65pl
24-02-2018, 01:17
Ja jestem ciekaw od ilu mm zaczyna się f/6.3 w porównaniu do 150-600 :)Nie wiem jak w 150-600 ale w T100-400 : f/6,3 jest od 281 mm - 400 mm
Tak wynika z testów Dublina Abota: juz w którymś wątku( http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=284482 ) o tym pisałem:
https://dustinabbott.net/2017/12/tamron-100-400mm-f-4-5-6-3-vc-usd-review/

nikoniarz
24-02-2018, 12:03
150-600 od 428mm... :)

homer65pl
24-02-2018, 19:39
W zasadzie to nie ma co porównywać , to są dwa różne obiektywy - podobna jest jedynie cena [emoji52]

nikoniarz
24-02-2018, 19:48
W zasadzie to nie ma co porównywać , to są dwa różne obiektywy - podobna jest jedynie cena [emoji52]

Wybacz, ale sam skłonny byłeś do porównań...

T150-600 jest w porównaniu do 100-400 prawie 2 razy cięższy i połowę wiekszy, ale dla niektórych waga i wielkość nie gra roli. Poza tym w 100-400 jest minimalnie lepsze światło bo zaczyna od 4,5 [emoji1] stabilizacja 5 EV , średnica filtra tylko 67 mm .... itd itp, oczywiście każdy ma swoje zdanie i preferencje.
Warto mieć na uwadze fakt, że 100-400 nie posiada stopki statywowej której zakup być może zmniejszy różnicę o około 200 zł... I okaże się, że różnica wynosi 600 zł...

Ale dochodzimy też do tego co wspominasz na sam koniec jednej wypowiedzi, czyli preferencje- jeden poświęci 200 mm na rzecz niższej masy i kompaktowych rozmiarów, inny zdecyduje się na 200 mm więcej (a to sporo) kosztem wyższej masy... Debatować można w nieskończoność bo wiele zależy od tego czego oczekujemy. Koszt zakupu jest raczej pomijalny, bo różnica mimo wszystko nie jest duża- jeśli ktoś ma 3200 to i dozbiera do 4000 jak będzie widział sens...

homer65pl
24-02-2018, 19:57
Wybacz, ale sam skłonny byłeś do porównań...

Warto mieć na uwadze fakt, że 100-400 nie posiada stopki statywowej której zakup być może zmniejszy różnicę o około 200 zł... I okaże się, że różnica wynosi 600 zł...

Ale dochodzimy też do tego co wspominasz na sam koniec jednej wypowiedzi, czyli preferencje- jeden poświęci 200 mm na rzecz niższej masy i kompaktowych rozmiarów, inny zdecyduje się na 200 mm więcej (a to sporo) kosztem wyższej masy... Debatować można w nieskończoność bo wiele zależy od tego czego oczekujemy. Koszt zakupu jest raczej pomijalny, bo różnica mimo wszystko nie jest duża- jeśli ktoś ma 3200 to i dozbiera do 4000 jak będzie widział sens...

Zgadzam się z Tobą w zupełności !

czomolungma
05-03-2018, 21:19
https://www.fotopolis.pl/testy/obiektywy/30041-tamron-100-400-mm-f-4-5-6-3-di-vc-usd-test-obiektywu

C_K
06-03-2018, 11:55
Myślałam o tym szkle ale...kolejne sample i lekki zawód. Nie chodzi o ostrość, ogniskową, stabilizację czy gabaryty bo te są w porządku. Chodzi o separację tła nawet na najdłuższej ogniskowej, ale w przypadku kiedy do obiektu mamy trochę większą odległość. Przy tym świetle jest bardzo słaba. Z bliska to i szerokokątnym można fajny bokeh otrzymać, więc sample typu gałazki z 2-3 metrów kompletnie się nie liczą. Kiedy jednak odległość jest większa (zdjęcia w zoo w teście) separacja jest bardzo słaba a bokeh brzydki. Niestety trzeba chyba zbierac na coś jaśniejszego, choćby używanego. Ewentualnie 150-600, światło na 600mm też słabe ale z racji ogniskowej trochę inaczej ten bokeh wygląda.

Kojocisko
06-03-2018, 13:40
Bo to nie jest obiektyw dla miłośników separacji i bokehu. Ale wygląda na świetny instrument dla turystów i na wakacyjne wypady.

Cichy
06-03-2018, 13:51
Na zdjęciach w zoo w tle jest siatka, która lekko " pobrzydza" bokeh.

nikoniarz
06-03-2018, 13:54
Myślałam o tym szkle ale...kolejne sample i lekki zawód. Nie chodzi o ostrość, ogniskową, stabilizację czy gabaryty bo te są w porządku. Chodzi o separację tła nawet na najdłuższej ogniskowej, ale w przypadku kiedy do obiektu mamy trochę większą odległość. Przy tym świetle jest bardzo słaba. Z bliska to i szerokokątnym można fajny bokeh otrzymać, więc sample typu gałazki z 2-3 metrów kompletnie się nie liczą. Kiedy jednak odległość jest większa (zdjęcia w zoo w teście) separacja jest bardzo słaba a bokeh brzydki. Niestety trzeba chyba zbierac na coś jaśniejszego, choćby używanego. Ewentualnie 150-600, światło na 600mm też słabe ale z racji ogniskowej trochę inaczej ten bokeh wygląda.

Niestety 150-600 czy nawet 200-500 niewiele zmieniają jeśli tło jest tak blisko jak na tych samplach. Chcesz lepszej separacji to 400/2.8 :)

C_K
06-03-2018, 14:29
Chcesz lepszej separacji to 400/2.8 :)

Ba, kto by nie chciał :)
Ostatnio gdzieś wpadła mi w oczy galeria przyrody gdzie zdjęcia wykonywane były bodajże Nikkorem AF 300mm F4 (bez AF-s). Powiem szczerze że pięknie to wyglądało. Nie wiem co prawda z jakiej odległości były robione zdjęcia ale wyglądało na sporą odległość. Ptak był gdzieś na środku rozlewiska zatem te 30 metrów pewnie było, a tło było pięknie rozmyte. Skąd taka róznica ? Ogniskowa mniejsza a przysłona F4 a F6.3 to przecież nie jest kosmiczna róznica. Inna budowa szkła ? listki ?

Z kolei jeśli chodzi o F2.8 to stać mnie tylko na Tamrona 70-200. Kiedyś bawiłam się tym szkłem. Optycznie był bardzo fajny, ale nie wyrabiałam się z af-em w bardziej dynamicznych ujęciach. Wiem, pisałeś mi kiedyś że sport robiłeś nim, ale często pudłowałam w takich dynamicznych scenach. Jeśli chodzi o moją przyrodę to af nie jest mi potrzebny szybki bo raczej ptaszki na gałęzi bedą. Bardziej w tym przypadku martwiłabym się ogniskową. Jednak w przyrodzie 200mm nawet na dx to troszkę krótkawo....

No chyba że jest coś co przeoczyłam to może ktoś podpowie. Będę miała około 3 tyś na obiektyw. Szukałam różnych opcji i w tej cenie (licząc też używki) brałam pod uwagę:
- Tamron 70-200 F2.8
- Tamron 100-400
- Tamron 150-600
- Nikkor AF 300mm F4
- Sigma 100-300 F4
- Nikkor 80-200 F2.8

Po drodze żeby oczywiście utrudnić wybór spodobał mi sie samyang 135mm F2. Moja 85-tka 1.8 D jest bardzo miękka i muszę ją przymykać do F2.8 a kiedy sobie amatorsko portretuję lubię separację tła (szczególnie kiedy cała postać jest w kadrze) i tą perspektywę którą wprowadza dłuższa ogniskowa. Pomyślałam że gdyby wziąć T 70-200 f2.8 do ptaszków (troche krótko) to także i w portrecie mogłabym osiągnąć to czego oczekuję na 200mm bo 85-tkę i tak mam domkniętą na f2.8, dwie pieczenie przy jednym ogniu. Z drugiej strony T70-200 to wielka lufa i kiedy jestem na jakiś występach kabaretowych jest wygodniej tą 85-tką operować niż wielkim tamronem. No i ciągle dylematy..., przyjemne aczkolwiek dylematy.
Samyang aż taki duży nie jest jak T70-200 F2.8 i gdzieś na występach mogłabym go spokojnie uzywać, ale wtedy nie zostanie mi pieniędzy na tele. Bardzo lubię kiedy robi się ciepło spacery po lesie i polowanie za przyrodą. No i tak czas biegnie, na dniach dostanę zwrot z Pita i dalej nie wiem które szkło :)

nikoniarz czy nadal posiadasz tego T 70-200 F2.8 ? Czy masz może gdzieś na dysku jakieś zdjęcia na ogniskowej 200mm na przesłonie f2.8 gdzie w kadrze jest cała postać "od stóp do głów" ? Może byc jpg, nie chodzi o ostrośc a bokeh.
W sumie początkowo już byłam zdecydowana na tego Tamrona, ale skutecznie ostudził mnie temat kolegi Struś i jego przeboje z owym Tamronem.

nikoniarz
06-03-2018, 15:02
nikoniarz czy nadal posiadasz tego T 70-200 F2.8 ? Czy masz może gdzieś na dysku jakieś zdjęcia na ogniskowej 200mm na przesłonie f2.8 gdzie w kadrze jest cała postać "od stóp do głów" ? Może byc jpg, nie chodzi o ostrośc a bokeh.

Nie posiadam od 1,5 roku. A co do postaci to pewnie coś się znajdzie- z meczu :mrgreen:

C_K
06-03-2018, 15:37
To poproszę wrzuć parę, czym większa odłegłość do celu tym lepiej :)

nikoniarz
06-03-2018, 16:03
To poproszę wrzuć parę, czym większa odłegłość do celu tym lepiej :)

Poszło na PW.

grzybomir
06-03-2018, 16:18
Jednak w przyrodzie 200mm nawet na dx to troszkę krótkawo....

Niekoniecznie -> ta galeria to potwierdza: https://dzinek36.flog.pl/
Większość zdjęć jest wykonana na 200mm z matrycą APSC.

C_K
06-03-2018, 18:16
Niekoniecznie -> ta galeria to potwierdza: https://dzinek36.flog.pl/
Większość zdjęć jest wykonana na 200mm z matrycą APSC.

No tylko ciekawe jaka odległość, może z zasiadki i z bliska.
Na fejsie podaje parametry i niemal wszystko przymyka do f4, czasem więcej. Pytania zatem 2:
1. Skoro przy f4 nadal jest taka mała GO to czy nie robi tych zdjęć z dość bliska ?
2. Jeśli nie robi z bliska i f4 tak ładnie separuje to może zerkać w kierunku 300 f4 ? owszem brak dolnego zakresu ale zawsze to ogniskowa dłuższa....

grzybomir
06-03-2018, 18:22
A skąd wiadomo jakim obiektywem robione ?

W lewym dolnym rogu każdego zdjęcia jest ikonka, która trzeba kliknąć i ukazują się parametry zdjęcia ;)

C_K
06-03-2018, 18:27
W lewym dolnym rogu każdego zdjęcia jest ikonka, która trzeba kliknąć i ukazują się parametry zdjęcia ;)

hehe ja klikałam w prawa ikonkę i pisało zaloguj sie :)

nikoniarz
06-03-2018, 18:30
jak kliknę to pisze zaloguj sie :(

Robi się spory OT niezwiązany z tematem- u mnie działa, po lewo na dole wyskakuje "i" które po kliknięciu wyświetla podstawowy exif. A co do ogniskowej, mimo wszystko lepiej mieć 300 czy 400 niż 200...

hostman22
06-03-2018, 19:35
z tamronem to bym od razu bra TC, swoją drogą GO to nie tylko światłosiła.. ech.. :(. 200mm czy 100mm nie ma znaczenia, pytanie czy cały dzień chcesz siedzieć w kafularzu, aby zrobić to jedn zdjecie ;).
af-s 300 f/4 jst małe i zgrabne. Do czego to ma być szkło?

nikoniarz
06-03-2018, 19:48
z tamronem to bym od razu bra TC
Spadnie jakość AF i obrazu. O ile z obrazem może być jeszcze okej, to AF okaże się zupełnie nieużywalny... To nie jest szkło dedykowane do jakiegokolwiek TC. Lepiej kupić pierwszą wersję 150-600 bo będzie lepiej i raczej taniej.

C_K
06-03-2018, 21:44
Do czego to ma być szkło?

Lubię sobie pospacerowac po lesie, który mam blisko, więc jakies ptaszki pływające, siadające na gałeziach. W okolicy jest sporo zwierzyny płowej. Tak aby po amatorsku popstrykac. Lubię małą GO choc zdaję sobie sprawę iż w moim budżecie nie poszaleje.

hostman22
06-03-2018, 22:30
Lubię sobie pospacerowac po lesie, który mam blisko, więc jakies ptaszki pływające, siadające na gałeziach. W okolicy jest sporo zwierzyny płowej. Tak aby po amatorsku popstrykac. Lubię małą GO choc zdaję sobie sprawę iż w moim budżecie nie poszaleje.

można się wybrać z nikkorem 200 f/2, ale chyba nie o to w tym chodzi... . Tutaj masz sporo sampli ze wszystkich szkieł które Ciebie interesują <KLIK> (https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&page=indexobiettivi) . Co do zachoawnia tamiego, to chyba wypada posłuchać nikoniarza gdyż sporo z tego szkła wrzucał przykładów na forum. Ja sosbiście mam szkło 100-400, ale też bym się skłaniał do tamiego 150-600, gdyż na początku bedzie ławiej podejść do zwierzyny. Przez parę miesięcy miałem także nikora 200-500/5.6 i uwierz mi to 5.6 naprawdę jest wystarczające, aby otrzymać miłe rozmycie 2 palnu. Problem w tym, że za wszystko powyżej wyżej wymienionych trzeba dać ponad 10 tyś... .

nikoniarz
06-03-2018, 22:36
5.6 naprawdę jest wystarczające, aby otrzymać miłe rozmycie 2 palnu
Jest wystarczające, i nie jest wystarczające... Zależy od odległości, skali odwzorowania... Ale to akurat wiesz. Mógłbyś wrzucić coś swojego z miłym (wg. Ciebie) rozmyciem tła? Może być na PW, gdziekolwiek...

C_K
06-03-2018, 22:46
hostman22 czy moglbys wrzucić ze swojej sigmy 100-400 (jeśli masz) pare sampli jakiegoś obiektu (ptak, kamień, cokolwiek) oddalonego o około 20 metrów na ogniskowej 400mm ?

hostman22
06-03-2018, 23:28
Jest wystarczające, i nie jest wystarczające... Zależy od odległości, skali odwzorowania... Ale to akurat wiesz. Mógłbyś wrzucić coś swojego z miłym (wg. Ciebie) rozmyciem tła? Może być na PW, gdziekolwiek...

każdy ma swoje gusta i guściki, ale dla mnie sepracja jest wystarczająca, a i sam bokeh nie jest nerwowy jak w niekótych konstrukacjach 70-300... .

@hostman22 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=20638) czy moglbys wrzucić ze swojej sigmy 100-400 (jeśli masz) pare sampli jakiegoś obiektu (ptak, kamień, cokolwiek) oddalonego o około 20 metrów na ogniskowej 400mm ?

mógłbym, ale weekend bo jestem poza sobą bazą foto ;), na priv się do mnie odezwij, to zrobię i podeślę.

nikoniarz
06-03-2018, 23:33
każdy ma swoje gusta i guściki, ale dla mnie sepracja jest wystarczająca, a i sam bokeh nie jest nerwowy jak w niekótych konstrukacjach 70-300...

Dlatego właśnie poprosiłem o Twój punkt odniesienia. Jeśli można, to czekam...

hostman22
11-03-2018, 13:00
@hostman22 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=20638) czy moglbys wrzucić ze swojej sigmy 100-400 (jeśli masz) pare sampli jakiegoś obiektu (ptak, kamień, cokolwiek) oddalonego o około 20 metrów na ogniskowej 400mm ?

f/8 400mm ok.20m

6015

f/6.3 400mm ok.10m celowane na dupę gołębia więc głowa jest już poza GO. N200-500 ma jeszcze bardziej przyjemne "mazy"

6016

natomiast bokeh z wątku obok o T70-200G2..., zastanawiające... ;)

Xavier80
11-03-2018, 21:54
nie patrz na bokeh, pstrykane przez gęstą siatkę :)

hostman22
11-03-2018, 22:20
nie patrz na bokeh, pstrykane przez gęstą siatkę :)

aha... :mrgreen:

Xavier80
11-03-2018, 22:37
serio serio, tutaj bez:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/40709494102_3941655066_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4796/40709494102_3941655066_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/40709492932_86147b7a93_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4775/40709492932_86147b7a93_b.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/03/40752353461_b2ddd15a80_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4774/40752353461_b2ddd15a80_b.jpg)

Cichy
18-05-2018, 08:47
Sample z DX 24Mpx jpg prosto z puszki:

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron100400/dxsample1.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron100400/dxsample2.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron100400/dxsample3.jpg

http://www.kubacichocki.pl/test/tamron100400/dxsample4.jpg

Mariusz81
24-07-2018, 11:10
Czy w sprzedaży jest dostępny zamiennik uchwytu statywowego pasujący do T100-400?