Zobacz pełną wersję : Uniwersalny plecak do foto i nie tylko
Krzysztofh
04-01-2018, 10:26
Witam w Nowym Roku.
Poszukuję jakiegoś uniwersalnego plecaka na sprzęt. Wprawdzie wybór jest duży, ale mam specyficzne wymagania.
Podróżuję głównie wakacyjnie samolotem, więc powinienem się ograniczyć w zasadzie do jednego bagażu podręcznego.
Dotychczas radziłem sobie tak, że zabierałem plecak na drobny prowiant, butelkę wody itp., w każdym razie bez sprzętu foto, a puszkę D7200 z zapiętym 17-55/f2.8 i dodatkowo 24-120/f4 pakowałem leżąco do torby Benro Beyond Z30.
To było na czas podróży. Lokalnie poruszam się głównie w grupach zorganizowanych autokarem a czasami wynajętym samochodem - bywa różnie. Zabierałem do autokaru zarówno plecak jak i Benro. Ale jak opuszczałem autokar na zwiedzanie zabierałem tylko aparat na ramię i plecak, do którego wkładałem w woreczku dodatkowego Nikkora. Takie wyposażenie mi wystarcza. O filtrach itp nie piszę bo to drobiazgi.
Po zakupie drugiego body D750 planuję dokupić N24-70/f2.8 i tu zaczną się problemy na czas podróży samolotem, bo do Benro oba obiektywy nie wejdą. Szukam, więc czegoś co pomieści mi deklarowany sprzęt i trochę innych rzeczy niezbędnych w czasie wycieczek. Butelka najlepiej jak się zmieści w bocznej siatce. W plecaku typowe rzeczy wycieczkowicza i body z zapiętym obiektywem i drugi obok.
Chciałbym aby sprzęt był bezpieczny i nie latał luźno w plecaku. Chciałbym wreszcie pozostać przy jednym plecaku w każdej sytuacji.
Co radzicie.
Kojocisko
04-01-2018, 10:45
Może Manfrotto Hiker? Zawsze pytanie jak dużo ma być tych rzeczy wycieczkowicza.
Czytając opis twojego sprzętu - rozumiem, że będziesz podróżować z jednym korpusem? A jeśli tak, to po co ci dwa tak podobne do siebie obiektywy?
Ja kupiłem Thule Aspect do włóczenia się na wycieczkach, ale jeszcze nie testowałem w terenie. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=283164).
W podróży mam ze sobą zwykle 27-70/2.8 i 70-200/4.
misiak76
04-01-2018, 11:31
Wszystko zależy ile chcesz wydać ;)
Ogólnie to sam szukałem złotego środka na taki plecak i jest ciężko coś satysfakcjonującego znaleźć.
To są moje propozycje, które ja mam na celowniku:
1. Plecak firmy F-stop masz kilka do wyboru z tym, że są drogie i dostępne na Amazon.de z przesyłką do Polski.
Możesz wybrać jaki chcesz i dobrać wkład ochronny fotograficzny do zestawu foto jaki masz. Minus to cena.
http://fstopgear.com
2. Plecak turowy-trekingowy Mamut Trion Pro 35+7 rewelacyjny plecak do wszelakiej aktywności. Tańszy od powyższego z tym, że trzeba dokupić wkład ochronny (pasuje od F-stop ale można wsadzić inne) Otwierany tylny panel i masz dostęp do całość. Jedyny minus to nie masz kieszonek na butelkę. Z tym, że można wsadzić bukłak z wodą. Z tym, że musisz uważać bo całkiem sporo jest w Polsce zwykłych mamut trio a nie wiem czy one mają otwierany tylny panel.
https://www.mammut.com/p/2510-02222-0917/trion-pro/
3. Plecak trekingowy Gregory Zulu 35.
Różnica do powyższych jest taka, że ten ma otwierany panel z przodu plecaka i ma kieszenie boczne oraz kieszenie w pasie biodrowy bardzo pojemne ;) Tu też musisz dokupić wkład ochronny.
https://www.skalnik.pl/plecaki-turystyczne,plecak-zulu-35,120-k-15904-51322-p
4. Plecak fotograficzny na 1 body + podpięty 70-200 i akcesoria w zależności od indywidualnych ustawień - najmniejszy 30 l
Manfrotto Offroad Hiker 30l.
https://www.manfrotto.com.pl/plecak-off-road-hiker-30l-niebieski
Moimi faworytami są 2 i 3. Tylko między nimi się już zastanawiam. Poza tym są większe odpowiedniki tych plecaków ale będzie ciężko je zapakować jako podręczny bagaż do samolotu ;)
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
misiak76
04-01-2018, 12:09
Wynalazki w stylu Thule aspect sobie odpuść jeżeli chcesz zabierać tylko 1 bagaż. Poza tym miałem go tydzień i oddałem do sklepu. Nadaje się do wyjścia na "miasto" w chłodne dni. Na wycieczkę na weekend się nie zapakujesz chyba, że chodzisz w tych samych ciuchach cały czas ;)
Krzysztofh
04-01-2018, 12:37
Na wyjazdy na pewno będzie jeździł jeden korpus. Optymalnie byłoby brać dwa szkiełka. Jak już kupię tego N24-70 i jak nie okaże się za ciężki to będzie pierwszy podstawowy obiektyw. Zakres porównywalny d DX-owym 17-55, no prawie. Do tej pory prawie go nie odpinałem od body. Ale przydał by się dłuższy zoom, a może jeszcze UWA na FF. Tego akurat nie mam i muszę się przyznać, że też doświadczenia z FF na wyjazdach też nie, bo D750 kupiłem całkiem niedawno korzystając z promocji "stare na nowe". Niezależnie od decyzji, która jeszcze przede mną powinna się zmieścić jedna puszka z dodatkowym jednym lub max dwoma obiektywami. Doświadczenie pokaże co bardziej mi się przyda. Na UWA na razie się nie spieszę bo może się okazać że będą to nietrafione zakupy. Na pewno muszę zastosować kompromis pomiędzy ceną, i wagą oraz możliwością nakręcenia filtrów, więc flagowe UWA pod FF nie wchodzą w rachubę. Może 16-35/f4, ale to melodia przyszłości.
Teraz kwestia plecaka. Na przykładzie propozycji kolegi Kojocisko napiszę, że plecak fajny, ale chciałbym kosztem komory foto mieć nieco większą komorę "ogólną".
- - - - kolejny post - - - - - -
Wynalazki w stylu Thule aspect sobie odpuść jeżeli chcesz zabierać tylko 1 bagaż. Poza tym miałem go tydzień i oddałem do sklepu. Nadaje się do wyjścia na "miasto" w chłodne dni. Na wycieczkę na weekend się nie zapakujesz chyba, że chodzisz w tych samych ciuchach cały czas ;)
Jeżeli chodzi o ciuchy, to raczej się nie przebieram, bo wybieram pory letnie - łączenie pasji foto z odpoczynkiem wakacyjnym - i zawsze mogę coś zostawić w autokarze. Ale faktycznie trochę za mała ta komora.
Nie no ten mamut zdecydowanie za duży. Musi zdać egzamin jako bagaż podręczny i być bliżej plecaka ogólnego niż fotograficznego. Najlepiej jak by się nie rzucał w oczy, że w środku jeździ kupa kasy, ale to może jako ostatnie kryterium, bo wiem że i tak będzie ciężko coś znaleźć optymalnego dla mnie.
Kojocisko
04-01-2018, 12:42
To masz świetne propozycje kolegi Misiaka. Możliwe jest także inne podejście. Jeżeli zakładasz rzadką wymianę obiektywów (czyli mój model pstrykania), to można kupić zwykły ci pasujący plecak i wkład foto (np. takie oferowane przez Tenba). Skoro rzadko sięgasz po obiektywy, to gorszy dostęp do sprzętu foto nie będzie problemem. A ochrona sprzętu bardzo dobra. Albo dodatkowy obiektyw możesz przechowywać w pokrowcu na jeden obiektyw (lowepro, tamrac, think tank) i na czas chodzenia możesz go dopinać do pasa, szelki lub boku plecaka. Takie rozwiązanie da ci największa swobodę i przestrzeń na rzeczy, kosztem łatwego dostępu do sprzętu. A w wariancie z pokrowcem na dodatkowy obiektyw wymiana optyki jest szybka i łatwa. U mnie się sprawdza.
Swojego Aspecta używam w sytuacji, gdy lecę gdzieś samolotem na dłużej (duży bagaż w luku) i tam z hotelu wyskakuję na jednodniowe wycieczki, głównie miejskie. Wtedy dodatkowa przestrzeń potrzebna jest na ew. goretex, batony i drobiazgi elektroniczne. Na weekendowe wypady lowcostami, tylko z bagażem podręcznym - do zwykłego plecaka 34l (bagaż w wizzair) wrzucam D750 z 24-70 wsadzone w minimalistyczny neoprenowy pokrowiec. I aparat albo podróżuje w plecaku, albo w czasie chodzenia na pasku PD (+ PD Capture na szelce plecaka w każdym z wariantów).
Wtedy mam sporo miejsca, a zwykle muszę zabrać ubrania na dwa dni i komplet ciuchów treningowych zajmujących ponad pół plecaka.
Krzysztofh
04-01-2018, 13:27
Zastanawiam się czy Lowepro Fastpack BP 250 AW II sprostał by moim wymaganiom.
misiak76
04-01-2018, 13:52
Zastanawiam się czy Lowepro Fastpack BP 250 AW II sprostał by moim wymaganiom.Najlepiej zobacz plecaki w sklepie stacjonarnym. Jesteś z Warszawy to tam masz wybór np. Cyfrowe mieszczą się na ul. Wałbrzyskiej 11. To fotograficzne, potem przejdź się do sklepu z plecakami trekingowymi Polarsport na ul. Łuckiej lub Alpinsklep na ul. Batorego 39. I zobacz jak wyglądają i sobie przymierz.
Kojocisko
04-01-2018, 14:32
Używałem Fastpacka 250 przez 10 lat. IMO mało wygodny do chodzenia, przestrzeń na ciuchy podobna jak w Thule Aspect. Sporo miejsca na sprzęt.
Właśnie Fastpacka zastąpił u mnie Thule Aspect.
To masz świetne propozycje kolegi Misiaka. Możliwe jest także inne podejście. Jeżeli zakładasz rzadką wymianę obiektywów (czyli mój model pstrykania), to można kupić zwykły ci pasujący plecak i wkład foto (np. takie oferowane przez Tenba). Skoro rzadko sięgasz po obiektywy, to gorszy dostęp do sprzętu foto nie będzie problemem. A ochrona sprzętu bardzo dobra.
To jest sensowne rozwiązanie. Sam właśnie zastanawiam się nad zaadaptowaniem mojego wycieczkowego plecaka poprzez dokupienie do niego wkładu od Mindshift'a (https://www.mindshiftgear.com/products/professional-padded-insert)
Krzysztofh
04-01-2018, 18:11
To jak na razie najfajniejsze rozwiązanie. Ciekawe czy w Krakowie można to kupić, czy trzeba zamawiać z US i czy do Polski wyślą. W sumie drogie to rozwiązanie.
Wspomniany przeze mnie wkład możesz kupić w Polsce np. TU (https://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Mindshift-Rotation180-Professional-Photo-Insert.html)
U mnie ten wkład powinien się dobrze sprawdzić bo mój plecak turystyczny ma dostęp do komory od góry ale także poprzez zamek (przesuwany od dołu lub od góry) na całej długości/wysokości plecaka.
Kojocisko
04-01-2018, 21:12
A może taki: link (https://fotozakupy.pl/product-pol-22366-TENBA-Tools-BYOB-9-Camera-Insert-Gray-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm-x5CiOPY6_FWG7OWu3NSiuutVDZWXy2ri6DQzwKJyPVCqq6nz8u x4aAlgJEALw_wcB).
Na pojedynczy korpus + obiektyw, to chyba Mindshift jest przesadą, zajmie większość plecaka.
Krzysztofh
05-01-2018, 18:28
Sam już nie wiem na co się decydować. Jak używać ten wkład? Aby coś wyjąć z niego trzeba wszystko co nad nim wyjąć z plecaka, a dopiero później dostawać się do maneli foto.
Najlepszy były ten kompletny plecak z tą przesuwną częścią ale całość to prawie 2,5k. Ceny ta firma ma chore. Parę durnych pasków kosztuje 229zł.
Marudzę - wiem, ale aby pogodzić ze sobą kilka sprzętów foto i podręczne drobiazgi turysty, które na wycieczkach są potrzebne to za bardzo nie wiadomo co brać.
Z kolei brać plecak i torbę na foto to jeszcze gorzej bo oprócz tego trzeba mieć na ramieniu lub w ręku aparat. Ze swoich doświadczeń wiem, że nie ma sensu chowanie puszki co chwila, bo w czasie zwiedzania co chwila trafia się coś co warto uwiecznić na karcie. Czasem pół dnia chodzę z aparatem w ręku, a plecak często zawieszony na jednym ramieniu bo w typowej pozycji jak jest gorąco, to całe plecy mokre. Ryzykuję bo drugi lub dwa obiektywy tylko w woreczkach podróżują w plecaku.
Kojocisko
05-01-2018, 18:42
Na mokre plecy - dobry plecak, np. Deuter robi świetne lekkie stelaże odsuwające plecak od pleców. Choć stelaż ciut utrudnia pakowanie plecaka.
Jeżeli do wkładu foto musisz się dostać dwa razy dziennie to dostęp do niego jest sprawa drugorzędną, ale można wybrać plecak z dolną komorą. Lub trzymać go na górze plecaka.
A drugi obiektyw na szelce plecaka w pojedynczej sakwie na obiektyw. Oczywiście to opcja dla niepotrzebujących normalnego plecaka foto i wielu szkieł.
Krzysztofh
05-01-2018, 18:45
A może coś takiego "Genesis Denali" w BEA foto. Cena nieduża i sprawia wrażenie że w dolnej części do której jest dostęp zmieści się body z obiektywem i jeszcze dwa inne. Pewnie, że N70-200/2.8 tam nie włożę, ale to nie problem bo go nie mam i raczej nie planuję zakupu.
Jak się trochę poszuka to w paru sklepach są te plecaki Mindsifta, ale ceny zabijają. Trochę szkoda kasy.
Krzysztofh
11-01-2018, 18:46
Byłem dzisiaj w cyfrowe.pl aby zobaczyć co mają i obejrzeć zamówione:
1 Genesis Gear Denali szary
2 Manfrotto Off Road Hiker 30L
3 Tradewind Backpack 24 Ciemnoszary
Żadnego nie kupiłem.
1 - jakoś dziwnie się konfiguruje komora fot a komora górna beznadziejnie mała, powiedziałbym płaska.
2. Najlepszy z tego towarzystwa - duża komora górna, ale marne zamykanie tek komory poprzez ściąganie sznurka. Fatalna zaś komora foto. Dostępne przegródki nijak nie moglem dopasować do body z obiektywem.
3. Bardzo mały ten plecak.
Oglądałem jeszcze Peak Design ten większy. Plecak nawet pojemny, ale wydawałoby się fajnie konfigurowalne przegródki w praktyce wcale tak różowo się nie prezentują. No i ponad 1100 zł. Nie widzę problemu aby dać 700 zł ale za funkcjonalny produkt, a ten akurat nie przypadł mi do gustu. No i zapięcie mało bezpieczne. Jednym ruchem ktoś z tyłu może nas pozbawić czegoś z górnej części.
Chciałem gdzieś obejrzeć Thule Aspect, ale nie ma szans. Może jeszcze udam się na rekonesans aby zobaczyć Thule perspective, ale chyba aspect lepszy. Przynajmniej komora foto chyba lepiej konfigurowalna.
Kojocisko
11-01-2018, 20:09
Aspectem w Warszawie/Nadarzynie - służę. W Nadarzynie w połączeniu z kawą.
Krzysztofh
11-01-2018, 20:16
Cześć. W Warszawie gdzie np.?
Widzę, że Genesis Denali już oglądałeś i nie przypadł Ci do gustu, ale jednak napiszę parę słów na jego temat. Na pierwszy rzut oka wydaje się niepozorny, ale praktyka to weryfikuje. Górna komora, pozornie mała, jest jak z gumy i mieści się w niej naprawdę dużo. Właśnie wróciłem z czterotygodniowej podróży niemalże na koniec świata i plecak sprawił się wyśmienicie! Komora foto (po drobnym dopasowaniu przegródek) mieści D500 z gripem i podpiętą Sigmą 18-35 1.8, Sigmę 50-150 OS (czyli rozmiarowo odpowiednik 70-200) i Sigmę 10-20. Dodatkowy atut plecaka, to wygoda noszenia. A to wszystko za niewiele ponad 200 zeta... Krótko mówiąc polecam! :-)
Grygolas
13-01-2018, 16:30
Cześć,
A macie jakieś propozycje plecaka turystycznego (40-50L) który posiada dość obszerne kieszenie na zamek w pasie biodrowym?
Jak praktyka pokazała, fajnie mieć aparat pod ręką, a nie ściągać ciężki plecak i wyciągać aparat.
Dodatkowo wisząca mała torba niestety nie zdała egzaminu.
Aparacik rzędu Fuji X-e2 + niewielka stałka.
P.S. Thule ma takowe rozwiązania, ale cena...
https://www.thule.com/pl-pl/pl/backpacks/accessories-for-travel-backpacks/thule-versaclick-dslr-camera-holster-_-225110
Kojocisko
13-01-2018, 17:14
Peak Design Capture, rozwiązuje problem aparatu po ręką.
Choć nie jest to pokrowiec i jest droższy. Ale za 20$ można kupić klona na aliexpress.
Na Allegro są tego typu pokrowce neoprenowe po ok. 50zł (link (http://allegro.pl/pokrowiec-neoprene-do-canon-5d-mark-3-24-70mm-f4l-i6841730517.html)). Ale nie mają systemu mocowania. Ja używam takiego, jak wrzucam aparat do małego bagażu podręcznego.
Ale jak na firmę i akcesorium fotograficzne, to cena tej kaburki thule nie jest taka tragiczna.
żeby doczepić coś do pasa biodrowego, to albo jakaś ładownica typu wojskowego w systemie molle lub mała kabura peakdesign, lowepro lub tamrac. Ale taniej nie będzie, wręcz przeciwnie.
Grygolas
13-01-2018, 17:28
Dzięki za odpowiedź,
Z tą ceną to miałem na myśli same plecaki Thule, których cena przekracza mój budżet.
Krzysztofh
14-01-2018, 13:30
Peak Design Capture, rozwiązuje problem aparatu po ręką.
Choć nie jest to pokrowiec i jest droższy. Ale za 20$ można kupić klona na aliexpress.
Na Allegro są tego typu pokrowce neoprenowe po ok. 50zł (link (http://allegro.pl/pokrowiec-neoprene-do-canon-5d-mark-3-24-70mm-f4l-i6841730517.html)). Ale nie mają systemu mocowania. Ja używam takiego, jak wrzucam aparat do małego bagażu podręcznego.
Witaj.
Mieści się tej w tym pokrowcu body powiedzmy D750 z zapiętym N24-70?
Czasami nie koniecznie trzeba brać ze sobą cały plecak, tylko jakiś mniejszy typowo turystyczny, gdzie można wrzucić bezpiecznie taki zestaw.
nikoniarz
14-01-2018, 14:13
Witaj.
Czasami nie koniecznie trzeba brać ze sobą cały plecak, tylko jakiś mniejszy typowo turystyczny, gdzie można wrzucić bezpiecznie taki zestaw.
Jeśli mowa o małym plecaku gdzie bezpiecznie można zmieścić taki zestaw (z obróconą osłoną PS lub bez niej) i dodatkowo turystyczne "klamoty" to świetnie się sprawdzi ten plecak (https://store.lowepro.com/photo-sport-bp-200-aw-ii).
Kojocisko
14-01-2018, 14:47
Witaj.
Hmmm, D750+T24-70 mieści się i mam do 2cm luzu na długości. Tamron ma 111mm długości, Nikkor 133mm. Ponieważ to neopren (nawet dosyć porządny) to IMO na wcisk wejdzie.
Używam tego pokrowca, kiedy wrzucam aparat do podręcznego bagażu w wizzair. Jest idealnie minimalistyczny. Wcześniej używałem neoprenowy pokrowiec na mały laptop - po prostu jako woreczka z grubego neoprenu. do którego wrzucałem aparat. Ale ten specjalizowany pokrowiec jest lepszy.
Jeśli mowa o małym plecaku gdzie bezpiecznie można zmieścić taki zestaw (z obróconą osłoną PS lub bez niej) i dodatkowo turystyczne "klamoty" to świetnie się sprawdzi ten plecak (https://store.lowepro.com/photo-sport-bp-200-aw-ii).
Bardzo fajny plecak, zupełnie przeoczyłem jak szukałem czegoś dla siebie. A le kto powiedział, że nie mogę mieć kolejnego ;-)
nikoniarz
14-01-2018, 14:50
Bardzo fajny plecak, zupełnie przeoczyłem jak szukałem czegoś dla siebie. A le kto powiedział, że nie mogę mieć kolejnego ;-)
Jest jeszcze troszkę większa wersja 300 AW II. Warto rozważyć.
Na alledrogo dostępne są pokrowce tego typu na różne puszki z podpiętym różnej wielkości szkłem.
Krzysztofh
14-01-2018, 18:40
Hmmm, D750+T24-70 mieści się i mam do 2cm luzu na długości. Tamron ma 111mm długości, Nikkor 133mm. Ponieważ to neopren (nawet dosyć porządny) to IMO na wcisk wejdzie.
Używam tego pokrowca, kiedy wrzucam aparat do podręcznego bagażu w wizzair. Jest idealnie minimalistyczny. Wcześniej używałem neoprenowy pokrowiec na mały laptop - po prostu jako woreczka z grubego neoprenu. do którego wrzucałem aparat. Ale ten specjalizowany pokrowiec jest lepszy.
Dzięki za info. Już zamówiłem ten pokrowiec.
Odnośnie plecaka - tego większego Lowepro Photo Sport BP 300 AW II to niepokojąco wyglądają jego wymiary, szczególnie wewnętrzne. wg cyfrowe.pl, gdzie ostatnio byłem wewnątrz jest [szer x wys x gł] 210 x 223 x 90, na zewnątrz 270 x 560 x 240.
Jeżeli to nie pomyłka to się pytam co to za pojemność kiedy 90 mm jest jego głębokość. Co tam można włożyć?
cybulski
15-01-2018, 10:53
Widzę, że Genesis Denali już oglądałeś i nie przypadł Ci do gustu, ale jednak napiszę parę słów na jego temat. Na pierwszy rzut oka wydaje się niepozorny, ale praktyka to weryfikuje. Górna komora, pozornie mała, jest jak z gumy i mieści się w niej naprawdę dużo. Właśnie wróciłem z czterotygodniowej podróży niemalże na koniec świata i plecak sprawił się wyśmienicie! Komora foto (po drobnym dopasowaniu przegródek) mieści D500 z gripem i podpiętą Sigmą 18-35 1.8, Sigmę 50-150 OS (czyli rozmiarowo odpowiednik 70-200) i Sigmę 10-20. Dodatkowy atut plecaka, to wygoda noszenia. A to wszystko za niewiele ponad 200 zeta... Krótko mówiąc polecam! :-)
Będę w tym tygodniu w cyfrowe i jeśli będzie to obejrzę. Czegoś podobnego szukam.
nikoniarz
15-01-2018, 11:27
Co tam można włożyć?
Do 200AW II wchodzi D300 z 24-70 lub z 16-35.
Grygolas
15-01-2018, 11:47
Do 200AW II wchodzi D300 z 24-70 lub z 16-35.
Fajny patent, jaka jest pojemność górnej części tego plecaka?
Potrzebowałbym tak z 35-40 l na "ciuchy".
nikoniarz
15-01-2018, 11:50
Nie ma szans. To małe plecaki.
Grygolas
15-01-2018, 12:00
Nie ma szans. To małe plecaki.
No i wracam do punktu wyjścia:)
madebyzosiek
15-01-2018, 12:07
Wow, tyle to ja nie mam w Trek 450 AW...
nikoniarz
15-01-2018, 12:10
Takie coś nie wchodzi w grę? Miejsce na śpiwór można jakoś zaimplementowć na aparat z doczepionym obiektywem...
http://8a.pl/product_picture/fit_in_340x463/plecak-trekkingowy-deuter-futura-vario-50-10-black-titan_4.jpg
źródło (http://8a.pl/product_picture/fit_in_340x463/plecak-trekkingowy-deuter-futura-vario-50-10-black-titan_4.jpg)
Temat zaczął się od małego plecaka który da się wnieść na pokład samolotu jako bagaż podręczny, a takie plecaki mają jakieś 20, max 25 litrów pojemności całkowitej, 40 l samej części "nie-foto" to już gigant.
Ja do takich zastosowań (tzn samolotowo-miejsko-codzienno-wycieczkowych) kupiłem Manfrotto Advanced Travel i jestem zadowolony. Nie jest może idealny i parę rzeczy bym w nim zmienił, ale sprawdza się w tej roli bardzo dobrze. Plecak jest minimalnie większy niż dopuszczalny limit w Wizz Air którym latam najczęściej, dotychczas bez problemów. Oglądałem kilka podobnej wielkości plecaków i we wszystkich część "ogólna" była mikroskopijna, tutaj jest to mniej-więcej pół plecaka (tzn jakieś 23x30x17cm), więc zmieści się całkiem sporo - na wypady z dwójką dzieciaków wystarczy, spokojnie wkładam tam bluzy dla 2 córek, portfel, jakieś przekąski, soczki, drobiazgi itp. Do kieszeni na statyw spokojnie wchodzi półtoralitrowa butelka, miejsce na laptopa oficjalnie 13 cali, w praktyce mieści się 15 (mój stary, gruby i kanciasty Dell 15" ciężko ale da się wcisnąć, przy czym problemem jest przejście przez otwór, potem jest już luz. Nowszy, cieńszy i bardziej "opływowy" Samsung wchodzi już bez problemu), zamiast laptopa można włożyć zeszyt A4, jakieś czasopisma czy dużą książkę. W części foto miesci się D5300 + Sigma 17-50 z założonym odwrotnie tulipanem, Tamron 70-300 (też z osłoną), lampa Nikon SB-700 i jest jeszcze miejsce na drugą lampę lub jakiś mniejszy obiektyw (lub 2 małe włożone jeden za drugim), kupuję właśnie Nikkora 10-20 i myślę że powinien się zmieścić. To czego się najbardziej obawiałem, czyli dostęp do obu części z boku sprawdza się bardzo dobrze i jest wygodny, wszystko można wyciągnąć bez zdejmowania plecaka, zależnie od ustawienia zamków można otworzyć tylko górną (ogólną), dolną (fotograficzną), lub obie części na raz. Rozwiązanie jest rewelacyjne i dziwię się, że nie stosowane częściej. Sprzęt jest dobrze zabezpieczony, ścianki zewnętrzne wystarczająco grube i sztywne. Całość bardzo praktyczna, przemyślana i wygodna w użytkowaniu, do jakości wykonania i estetyki nie mam zastrzeżeń. Z wad wymienił bym np małą ilość przegródek na różne drobiazgi - niby jest kilka kieszonek i siateczek, ale są raczej duże, można do tego włożyć np telefon, portfel, notes itp, ale jakieś pierdołki w stylu kart pamięci czy baterii wrzuca się do tego jak do wora, przydały by się jakieś małe przegródki. Góra plecaka (w części "ogólnej") od strony zewnętrznej jest usztywniona chyba jakąś tekturą, więc po mocnym zgnieceniu plecaka lubi nie wrócić na swoje miejsce, chociaż można sobie z tym łatwo poradzić. System nośny również nie jest zbyt wymyślny, co prawda szelki są szerokie i wygodne, można je sensownie wyregulować i pospinać, ale wentylacja pleców jest raczej wątpliwa. Nie używałem wyładowanego plecaka w upałach na górskich szlakach, ale spodziewam się że w takich warunkach mogło by być mało komfortowo. Na krótkich dystansach i w mieście jest ok. Jeśli ktoś szuka plecaka do podobnych zastosowań to szczerze polecam.
Krzysztofh
16-01-2018, 07:58
Ja ten (https://www.multifoto.pl/manfrotto-advanced-travel-backpack-szary,56,11762.html) plecak (chyba ten) oglądałem w cyfrowe.pl przy okazji jak oglądania trzech innych zamówionych. Nie podobało mi się że ładuje się go z boku, do górnej komory również. Jakoś to mi nie pasowało. Próbowałem jakoś dopasować przegródki na foto i z tym też nie byłem usatysfakcjonowany. Nie pamiętam czy była z boku kieszeń na butelkę, ale jak oglądam teraz w necie to jej nie widać. Może piszemy o dwóch różnych plecakach.
Tak, chodzi o ten plecak, butelka wchodzi do kieszeni na statyw po przeciwnej stronie niż klapa, widać ją na zdjęciach z linka który wkleiłeś. Kieszeń jest rozkładana, to ten czerwony pasek na zdjęciu ze statywem, pusta zapinana się na zamek i jej nie widać. Też obawiałem się ładowania z boku ale jest to wygodne i dobrze się sprawdza, wystarczy przesunąć plecak do przodu na lewym ramieniu, nie trzeba go zdejmować, na stole czy na kolanach jedyna różnica jest taka, że kładziesz go na drugim boku zamiast stawiać. Co do komory foto, to dla mnie była idealna, ale to kwestia indywidualna i zależy od posiadanego sprzetu (zobaczymy co powiem jak dojdzie dodatkowy obiektyw).
Krzysztofh
22-01-2018, 13:21
Udało się wreszcie temat załatwić.
Dzięki pomocy kolegi Kojocisko, który udostępnił do obejrzenia swój plecak podjąłem decyzję o zakupie - Thule Aspect.
Zamówienie w amazon.de we wtorek - odebrałem dzisiaj. Plecak super. Zawsze można by pomarudzić że coś tam, ale jak dotychczas najlepsza opcja plecaka który łączy transport ograniczonej ilości sprzętu foto z możliwością zabrania sporej ilości innych, przydatnych rzeczy podczas wycieczek. Do tego miejsce na butelkę wody na zewnątrz lub statyw, laptop i tablet lub jak nie ma takiej potrzeby cienką kurtkę w tej kieszeni.
nikoniarz
22-01-2018, 15:03
Krzysztofh- o mieścisz w komorze foto?
Krzysztofh
22-01-2018, 19:05
Plecak został w pracy, więc jeszcze nie przymierzałem się, ale wg mojej oceny wchodzi na pewno body z zapiętym 24-70 oraz dwa szkiełka np. 70-200 i 24-120. Do tego zmieści się lampa i coś mniejszego np ładowarka. Jak już skonfrontuję thule z moim sprzętem to opiszę jego możliwości.
nikoniarz
22-01-2018, 19:08
Plecak został w pracy, więc jeszcze nie przymierzałem się, ale wg mojej oceny wchodzi na pewno body z zapiętym 24-70 oraz dwa szkiełka np. 70-200 i 24-120. Do tego zmieści się lampa i coś mniejszego np ładowarka. Jak już skonfrontuję thule z moim sprzętem to opiszę jego możliwości.
Okej, z góry dziękuję. Czekam na opinię i może jakieś foto...
Krzysztofh
23-01-2018, 08:36
Zrobiłem przymiarkę z tym co mam czyli w kieszeniach od spodu plecaka siedzi N70-300 oraz "podróżny zestaw czystego obiektywu" lub zamiast może być ładowarka i inne mniejsze rzeczy. Tu lampa SB 910 się nie zmieści bo całość trzeba zakryć klapką i włożyć body. W komorze wyżej jest lampa oraz Tokina 100/2.8. I tu mogłoby spokojnie wejść dłuższe "coś" o długości lampy ok 22cm. Body siedzi z zapiętym 24-120/f4 ale to akurat nie ma znaczenia bo jest głęboko i można by zmieścić D750 z 70-200/2.8 ale go nie mam. Zmierzyłem głębokość i wyszło 26cm, więc da radę. Tym bardziej wejdzie body z 24-70/2.8 a tak docelowo planuję.
Trochę zbyt optymistycznie podałem informacje w poście wyżej, bo nie da rady upakować trzech jasnych obiektywów i tu nie z racji ich długości, a raczej średnicy. Na pewno wejdzie 70-200/2.8 przypięty do body oraz 24-70/2.8 w dolnej komorze, lampa, trzeci mniejszy obiektyw jak u mnie Tokina i jeszcze ładowarka lub coś innego o smukłych wymiarach. Wejdzie też laptop 15" (mój jest 13" i np. tablet (na zdjęciach) laptop włożony poprzecznie dla celów foto.
Reasumując jak dla mnie nawet aż nadto możliwości.
3851
3853
3852
3850
3855
3854
nikoniarz
23-01-2018, 10:22
Te obiektywy z osłonami są?
Krzysztofh
23-01-2018, 11:30
Pytasz czy z tulipanem? Tak. Nie wiem jak w przypadku 24-70, tu może nie wejść w większym towarzystwie bo tulipan jest szeroki. W każdym razie do obiektywu z body powinno dać radę.
I taka miała być. Gdybym potrzebował plecaka wyłącznie foto to wybór na rynku jest ogromny.
Krzysztofh
23-01-2018, 13:05
Dodam jeszcze, że w komorze ogólnej mieści się 7 butelek wody mineralnej 0,5l. To tak dla zobrazowania pojemności tek komory.
cybulski
05-02-2018, 13:34
Ostatecznie, po kilku przymiarkach do innych modeli, też zdecydowałem sie na Thule Aspect, wziąłem z allegro w cenie 549 z dostawą (na amazonie wychodziło drożej)
http://allegro.pl/plecak-thule-aspect-dslr-tac-106-i7149840194.html
Co dziwne na stronie ten sam sklep czyli digital24 ma to w cenie 625 + koszt przesyłki ...
nikoniarz
05-02-2018, 14:00
Wygląda na to, że ten Thule ma komorę foto podobną do Lowepro Photosport 300 AW II:
http://photo-review.net/wordpress/wp-content/uploads/2016/03/030116-208.jpg
źródło (http://photo-review.net/wordpress/wp-content/uploads/2016/03/030116-208.jpg)
Kojocisko
05-02-2018, 14:24
Patrząc na to zdjęcie, to komora Aspecta jest wyższa (wg. orientacji zdjęcia). Tzn. że ten Nikon wszedłby także obrócony o 90 stopni. I ma ciut więcej miejsca po lewej.
BTW - ostatnio Aspecty na amazon.de były po 92E+ wysyłka
nikoniarz
05-02-2018, 14:40
Jest też kwestia tego jak bardzo na tym zdjęciu Lowepro jest skompresowana komora foto... Bo do paska zabezpieczającego komorę foto jest zamocowany system linek, które ją ściskają. Mimo wszystko, komora w Thule wydaje się ciut większa, ale Lowepro ma na pewno większą przestrzeń "niefoto"...
cybulski
05-02-2018, 15:05
W Apsect można zwiększyć komorę niefoto kosztem foto, górna przegródka komory foto jest na rzepy. Wydaje się, że ma to sens.
nikoniarz
05-02-2018, 15:09
Jasne, rozumiem... Tak tylko przeszła mi myśl, żeby może wymienić na Thule. Ale jednak nie. Mimo wszystko każdy z nich ma swoje mocne plusy, i jak każdy minusy.
Kojocisko
05-02-2018, 15:27
Jak patrzę na Lowepro Photosport 300 AW II to chyba nie ma powodu. Główna różnica to mnie sportowy wygląd thule. A co do jakości LowePro nie ma wątpliwości.
Krzysztofh
06-02-2018, 18:11
Ja kupiłem za niecałe 92 EUR. W złotych wyszło 411zł. Po kilku dniach były na amazon.de po 88 EUR. Czas od zamówienia do odbioru 6 dni.
nikoniarz
06-02-2018, 18:17
Porównałem szczegółowo i jednak z mojego punktu widzenia, a raczej zastosowania, mimo wszystko Thule ma więcej minusów. A wydawał się bardzo interesujący... Dzięki za zdjęcia i informacje.
https://xkcd.com/1952/
;)
Kojocisko
07-02-2018, 18:10
Ależ oczywiście! Po ostatniej redukcji mam dwa plecaki foto, dwie torby, pokrowiec, kaburę.... I jakoś mi chodzi po głowie czy mi czegoś nie brakuje :-)
cybulski
07-02-2018, 18:16
Uśmiałem się .... czyli mam jednak miejsce na jeszcze jedną torbę
Ależ oczywiście! Po ostatniej redukcji mam dwa plecaki foto, dwie torby, pokrowiec, kaburę.... I jakoś mi chodzi po głowie czy mi czegoś nie brakuje :-)
nikoniarz
07-02-2018, 18:20
7 plecaków i torba... W sumie dwóch z nich już prawie nie używam, no ale mam :mrgreen:
Krzysztofh
07-02-2018, 20:58
To ja skromnie, bo tylko dwa i jeden całkiem nowy kata chcę sprzedać.
Też szukam czegoś co mi pomieści w dolnej części aparat + 1 obiektyw typu 35 lub 50 mm i może lampa, a w górnej np. trampki :) Jak najtaniej, nie do sportów czy wycieczek pieszych. Na allegro jest tego dużo ale nie potrafię ocenić wielkości po zdjęciach czy po opisie. Myślałem, że Mikro Trekker mi wystarczy ale praktycznie leży w szafie, ja mam mało sprzętu i nie potrzebuję plecaka tylko na foto.
Na przykład:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/plecak-lowepro-fastpack-bp-250-aw-ii.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/plecak-manfrotto-advanced--active-i.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-beyond-b100-plecak---czarny.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/plecak-tamrac-tradewind-backpack-18-ciemnoszary.html
Tanio to nie jest :) Zastanawiam się ewentualnie nad zwykłym plecakiem, z jakiegoś grubszego, miękkiego materiału i najwyżej wkładkę do środka czasami lub zupełnie luzem w samym etui.
Mój 2 letni Lowepro Photo Sport wygląda już tak, że wstyd do ludzi z nim wyjść ;) To już moje kilkunastoletnie górskie deutery lepiej się mają. Zacząłem więc poszukiwania czegoś, w czym zmieszczę swój szpej foto oraz przydatne drobiazgi na powiedzmy kilku godzinny spacer z psem.
W międzyczasie dostałem od kumpla w prezencie portfel polskiej firmy. Szukając info na jej temat, odkryłem plecak który zwrócił moją uwagę.
http://baribalpoland.pl/pl/plecaki-torby-i-nerki/362-multifunkcyjny-plecak-geron-baribal-28l.html#/zmien_kolor_dodatkow-ranger_green/wybierz_kolor_raczki-ranger_green/wybierz_kolor-ranger_green_cordura_1000d
http://baribalpoland.pl/pl/plecaki-torby-i-nerki/482-wymienny-modul-na-sprzet-fotograficzny-do-plecaka-geron.html#/wybierz_kolor-ranger_green
Ja mam z taktycznością niewiele wspólnego, ale ogromne możliwości personalizacji produktu pod własne potrzeby robią na mnie dobre wrażenie. Wykonanie podobno świetne, niezniszczalne materiały, fajnie bo polski produkt. Podoba mi się też, że marka plecaka nie sugeruje zawartości w środku. Wszystko pięknie, tylko przymierzyć tego nigdzie w mojej okolicy się nie da...
No to mam zagwostkę
misiak76
11-04-2018, 17:00
Produkt fajny i nie rzucający się w oczy. Chyba, że statyw przytroczysz do torby ;) Co do jakości wykonania to jest pierwsza klasa. Plus taki, że możesz się z Baribalem dogadać jakie chcesz przeróbki. Minus taki, że nawet jak kupujesz produkt seryjny to możesz trochę na niego czekać ze względu na to, że szyją na bieżąco zamówione produkty. Ja akurat chcę aby mi nerke przerobili tak abym mógł nosić w niej aparat z podpiętym obiektywem i nie rzucało to się w oczy ;)
Która kula lepsza Benro IB1 czy Benro V1E?
Czy wszystkie przegródki z komory foto można zdemontować, tak żeby w razie czego wykorzystać dolną komorę jako normalny plecak?
hoopoe61
24-04-2018, 13:07
Tak, można, dolna komora jest wyjmowana i zapinana na zamek, w niej są przegródki, które można dowolnie ustawiać. Mam ten plecak i jak dla mnie jest dobrze zaprojektowany, użyteczny i wygląda na solidny. Co prawda jeszcze go nie używałem, leży w szafie, ale mam zamiar wkrótce go wypróbować. Uważam, że za tę cenę mogę go polecić każdemu.
OOooo :) Czyli jeszcze lepiej, o ile dobrze rozumiem... można wyjąć całą dolną komorę i wtedy mamy plecak turystyczny z jedną dużą komorą?
hoopoe61
25-04-2018, 10:19
Dokładnie tak.. :-)