Zobacz pełną wersję : Sesja narzeczeńska K&G
Witam i zapraszam do komentarzy:
1.
2990
2.
2991
3.
2992
4.
2993
5.
2994
6.
2995
7.
2996
8.
2997
9.
2998
10.
2999
11.
3000
W sumie, to chyba jest najważniejsze w życiu - emocje/przeżywanie. Na dziewiątce sam się uśmiechnąłem.
Bardzo miłe zdjęcia w odbiorze.
szkoda 3 bo ostrosc poszla, widze albo vsco albo tripe :D
Podrasowane VSCO [emoji6]
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
2pompony
05-01-2018, 17:55
Dla mnie te zdjęcia są jakieś takie strasznie smutne, szare, bez życia... Nie ma światła, wszystko jest wypłowiałe, wyblakłe i nawet twarze młodych w końcu ludzi wyglądają jak wymęczone i zwiędłe, a przecież powinny emanować radością - przecież to sesja narzeczeńska, a nie sesja przed wyjazdem na galery... Nie wiem gdzie leży główna przyczyna: w zastanych warunkach, czy w obróbce (myślę, że mniej więcej po połowie), ale nei dostrzegam żadnych działań, żeby tej ogólnej smucie wiszącej wszędzie jakoś zaradzić. Może 8 to wynik jakiejś próby wyjścia, nie wiem.
Po drugie wręcz nachalnei rzuca się w oczy brak pomysłu na kadr - wszystko (może poza trójką, gdzie jest jakiś zaczątek) centralnie kadrowane, zupełnie jakby autorowi się zaciął punkt pomiaru ostrości na środku i nie umiał tego zwalczyć. Nawet przymiarki do ujęcia po skosie (5, 6, 10) też symetrycznie ustawione. Kompletnei nie widzę najmniejszej próby ułożenia jakiejś kompozycji, najmniejszej próby wykorzystania przestrzeni pozytywnej - na tym tle wspomniana poprzednio trójka to raczej wypadek przy pracy, a nie jaskółka postępu. O czymś takim jak przestrzeń negatywna nawet nei wspominam.
To wyżej, to braki kompozycyjne. A kadrowanie? Weźmy czwórkę: po co tyle przeraźliwie pustego, smętnego i niepotrzebnego nieba? Nie dało się tego skadrować inaczej? Weźmy ostatnie - po co ucinać młodych i jednocześnie zostawiać tyle nic nie wnoszącej góry - po to, żeby (znowu!) głowy im wyszły centralnie na obrazku? Nie rozumiem tego.
Reasumując: nei wiem jakie autor robi zdjęcia, ale tą sesję uznaję za słabą. Z całości zostawiłbym 7, 8, 9 i ewentualnei trójkę z zastrzeżeniem, że to backstage.
themadablues
08-01-2018, 13:14
A mi się podoba cała pokazana seria. Ja akurat lubię takie wyprane kolory. W tym przypadku wyjątkowo pasują do scenerii i wydaje mi się że do samych młodych również. Czasami centralne kadrowanie ma zdecydowanie większy sens niż na siłę szukanie mocnych punktów w kadrze.
PS : który to jest VSCO ?
Dla mnie te zdjęcia są jakieś takie strasznie smutne, szare, bez życia... Nie ma światła, wszystko jest wypłowiałe, wyblakłe i nawet twarze młodych w końcu ludzi wyglądają jak wymęczone i zwiędłe, a przecież powinny emanować radością - przecież to sesja narzeczeńska, a nie sesja przed wyjazdem na galery... Nie wiem gdzie leży główna przyczyna: w zastanych warunkach, czy w obróbce (myślę, że mniej więcej po połowie), ale nei dostrzegam żadnych działań, żeby tej ogólnej smucie wiszącej wszędzie jakoś zaradzić. Może 8 to wynik jakiejś próby wyjścia, nie wiem.
Po drugie wręcz nachalnei rzuca się w oczy brak pomysłu na kadr - wszystko (może poza trójką, gdzie jest jakiś zaczątek) centralnie kadrowane, zupełnie jakby autorowi się zaciął punkt pomiaru ostrości na środku i nie umiał tego zwalczyć. Nawet przymiarki do ujęcia po skosie (5, 6, 10) też symetrycznie ustawione. Kompletnei nie widzę najmniejszej próby ułożenia jakiejś kompozycji, najmniejszej próby wykorzystania przestrzeni pozytywnej - na tym tle wspomniana poprzednio trójka to raczej wypadek przy pracy, a nie jaskółka postępu. O czymś takim jak przestrzeń negatywna nawet nei wspominam.
To wyżej, to braki kompozycyjne. A kadrowanie? Weźmy czwórkę: po co tyle przeraźliwie pustego, smętnego i niepotrzebnego nieba? Nie dało się tego skadrować inaczej? Weźmy ostatnie - po co ucinać młodych i jednocześnie zostawiać tyle nic nie wnoszącej góry - po to, żeby (znowu!) głowy im wyszły centralnie na obrazku? Nie rozumiem tego.
Reasumując: nei wiem jakie autor robi zdjęcia, ale tą sesję uznaję za słabą. Z całości zostawiłbym 7, 8, 9 i ewentualnei trójkę z zastrzeżeniem, że to backstage.
Sądzę, że masz absolutną rację.
Bezpretensjonalne, naturalne kadry. Fajne kolorki i typowa, irlandzka zimowa aura , ciepla kawa i cieply szalik idealnie tu pasuja, do tego filmowa, nieprzekombinowana obrobka. Calosc bardzo pozytywna, taka "cozy".
PS : który to jest VSCO ?
Jedna z symulacji Portry. Ale zmieniłem część kolorów, głównie zieleń i zabawa z krzywymi.
RobertON
09-01-2018, 08:26
Ja tam jestem totalny amator, ale taka sesja powstaje, aby pooglądać ją także po kilku latach.
A tu nie ma czego oglądać za wyjątkiem może dwóch trzech zdjęć.
Jest przeraźliwie smutno.
Rozumiem, że trzeba ją było zrobić, tylko czy nie można wybrać innych okoliczności - lepszego światła, a nie zachłystywać się obróbką ?
Mam tak, irracjonalnie, że zwykle wpierw spoglądam na tło i patrzę co się na nim dzieje. Dopiero później skupiam wzrok na tym co ma być najważniejsze na zdjęciu.
Tutaj tło jest paskudne w większości kadrów, a ci młodzi ludzie tylko na kilku zdjęciach nie wyglądają jak brat i siostra.
To umieszczanie głównego motywu na środku nie jest takie złe, ale można do tego dopasować jakąś ramę na tle.
Ta sesja nie miała pomysłu.
Przepraszam za swoje uwagi, ale 2pompony ma wiele racji.
Tylko przypomnę, że te zdjęcia są z Irlandii...
Tam jest taki styl, czy moda ;-)
No sorry ale parze pasował ten dzień ta godzina. Było zimno i mgliście. Para zestresowana pierwszy raz przed aparatem. Jak dla mnie ważniejsza jest para niż tylko tło i pięknie widoczki. Zdjęcia i tak są mocno ocieplone w porównaniu do surówki.
kurczeblade
09-01-2018, 11:52
Vsco Portos ;) jeszcze trochę i ten profil to będzie w telefonach zainstalowany na stałe przy aparatach ;) a na zdjęciach faktycznie wydają się być takie o, nudne trochę. Co do centralnego kadrowania, to akurat tutaj pasuję, to że przeczytało się w książce że kadruje się na złote punkty to nie oznacza że nie można centralnie kadrować, ja osobiście lubię kadry centralne i dużo bardziej wolę jak ludzie są ułożeni symetrycznie w kadrze, i głównie na nich się skupia uwagę, niż jak ktoś zrobi poziomy kadr i na samym brzegu zdjęcia ustawiona para, a w 90% po jednej stronie zdjecia zostawione jakiegoś z dopy tła z krzakami i niewiadomo czym- bo tak ktoś przeczytał w książce że tak trzeba ??
W tym reportażu to brak tej "narzeczeńskości". Gdyby nie tytuł to ta seria zdjęć opowiada historię jakiegoś chłopaka i dziewczyny co w ramach codziennej porannej przebieżki z kawką obejrzeli nowy ciągnik sąsiada we mgle.
Dodam jeszcze
9. mi się podoba, tylko te nieszczęsne krzaki wyrastające z głowy. Krok w bok.
Zerknąłem jeszcze na Twoją sesję S+A i podoba mi się.
Może to kwestia modeli, ale tam widać emocje i jakąś radość :-)
2pompony
09-01-2018, 14:39
O, widać, że Autor powinien mi podziękować, bo moja recenzja zdaje się wywołała dyskusję. :) OK, dwa słowa podsumowania z mojej strony, a potem niech się dyskusja toczy, będę czasem wpadać jak urośnie.
Otóż nie zmieniam zdania nawet w drobnym szczególe: dla mnie ta sesja jest przeraźliwie smutna ('jak kondukt w deszczu pod wiatr'), bez pomysłu (ciężko nazwać pomysłem to co się widzi), a fotograficznie pozbawiona niestety jakiejkolwiek finezji czy choćby grama kunsztu. Ja tego przynajmniej nie dostrzegam. O czymś takim jak wdzięk czy dowcip w ogóle nei wspominam, bo to jest kosmicznie odległe...
Rozumiem tłumaczenie, że to Irlandia i taka moda. Podobnie każdy muzyk, który nie stroi, gra nierówno, kaszani, któremu nawet podstawy wydają się niedostępne też tłumaczy: stary, to jest polska wieś, tu taka moda panuje! Pozwólcie, że na takie tłumaczenie roześmieję się szyderczo!
I jeszcze uwaga co do kadrowania: nie uważam, że centralne kadrowanie jest złe z natury, niektóre swoje zdjęcia które ja sam we własnym sumieniu uważam za najlepsze są centralnie kadrowane. Ale ja odróżniam sposób kadrowanie jako efekt przemyślanej strategii, jako efekt świadomego łamania konwencji, jako sposób na zbudowanie kompozycji od takiego zwykłego, banalnego braku pomysłu...
* * *
Podsumowując: choćbym się starał dostrzec cokolwiek innego, widzę tutaj taką ideę całości: zróbmy byle jakie kadry, potem zastosujmy jakiś modny filterek po całości jak leci, jak będzie krzywo to się skropuje żeby było pośrodku - i jakoś to bedzie.
2pompony widzę jednak że najbardziej boli cię ten filterek [emoji3]. To jest zwykła zwyczajna sesja pary młodych ludzi. A Ty oczekujesz kunsztu i Bóg wie czego. To nie miał być artyzm tylko pamiątkowe zdjęcia narzeczonych przed ślubem jeszcze. Nie wydaje mi się, że popełniłem jakieś grzechy ciężkie tutaj, no może jednak zbyt dużo centralnych kadrów jednak [emoji3]. Kondukt żałobny? To że młodzi nie stoją po kolana w wodzie w słoneczny dzień i nie mają śmiechu od ucha do ucha to zaraz musi być tak smutno?
2pompony
09-01-2018, 15:38
2pompony widzę jednak że najbardziej boli cię ten filterek [emoji3]. To jest zwykła zwyczajna sesja pary młodych ludzi. A Ty oczekujesz kunsztu i Bóg wie czego. To nie miał być artyzm tylko pamiątkowe zdjęcia narzeczonych przed ślubem jeszcze. Nie wydaje mi się, że popełniłem jakieś grzechy ciężkie tutaj, no może jednak zbyt dużo centralnych kadrów jednak [emoji3]. Kondukt żałobny? To że młodzi nie stoją po kolana w wodzie w słoneczny dzień i nie mają śmiechu od ucha do ucha to zaraz musi być tak smutno?
Shaper - mnie nic nei boli - bo ani ja szczęśliwie tych zdjęć nei robiłem, ani na szczęście nei ja na nich jestem. Tyle o moich uczuciach, poza tym zapominam o tym wszystkim jak tylko opuszczam wątek, do następnego razu - to powinno być jasne.
Piszesz, że oczekuję 'kunsztu i bóg wie czego'... A czego mam oczekiwać na forum fotograficznym? Co mam komentować: czyjąś kurtkę, markę traktora, czy pryszcze na nosie? Wystawiasz tu zdjęcia, żeby się dowiedzieć co ludzie myślą o marce kawy jaką piją ci młodzi ludzie, czy chcesz się dowiedzieć jakie oglądający mają przemyślenia w kwestii wodoszczelności ich czapek?
Chłopie ogarnij się! To jest miejsce, gdzie dyskutujemy o zdjęciach. Dyskutujemy o tym, czy są wykonane kunsztownie (takie stare słowo) czy spartolone (takie współczesne). Rozmawiamy o tym, co w nich uważamy za wartościowe, a co za nijakie. Ja wiem, że czasem ludzie piszą skrótowo ćwierć zdania (ale czadowe!, fajniusie!), ale myślałem, ze Tobie powinno zależeć na większej ilości słów, żeby się możliwie dużo dowiedzieć, jak Twoje własne zdjęcia oceniają inni ludzie.
Jeśli Ty sam, autor tych zdjęć masz takie podejście: ej, człowieku, czego ty oczekujesz? O czym ty mówisz, jakiegoś kunsztu szukasz, jakiego artyzmu? Jeśli Ty sam mówisz: ej, przecież to są zwykłe pstryki, ot wyszłem na spacer i se strzeliłem... No jeśli Ty sam, autor tego wszystkiego masz takie podejście, to ja się z Tobą zgadzam: w tych zdjęćiach nie ma co szukać czegokolwiek ponad, to rzeczywiście takie zwykłe, mętne i nieskładne pstryki.
PS
ten 'kondukt', to cytat
Jeśli oczekujesz od forum fotograficznego tylko artystycznych wymuskanych do perfekcji zdjęć to życzę powodzenia. Zauważ że forum jest dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych. Przyjmuje krytykę i owszem ale czepianie się smutnych min i pogody to chyba tylko dla zabicia czasu. Zjedz snikersa i wyluzuj. Oprócz Ciebie parę osób pochwaliło i skrytykowało ale zrobili to w sposób merytoryczny bez kąśliwych uwag nie wywołujących chęci odpisania: "a pokaż swoje" [emoji3]. Mam nadzieję iż z Twoją kąśliwą elokwencją idą umiejętności w parze. Pozdrawiam.
I ta Twoja dziecinna radość wywołania burzy w szklance wody [emoji23]
Jeśli oczekujesz od forum fotograficznego tylko artystycznych wymuskanych do perfekcji zdjęć to życzę powodzenia. Zauważ że forum jest dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych.
Tak, ale jak rozumiem jesteś ZAWODOWCEM, bo to nie są zdjęcia które zrobiłeś koledze w ramach przysługi, tylko w ramach wykonywanej pracy. A to oznacza, że powinny być one może nie świetne artystycznie, ale wymuskane do perfekcji w ramach warsztatu. Ze światłem i minami klientów trzeba sobie umieć radzić. Stąd też ocena tych zdjęć będzie inna niż u amatora.
2pompony
09-01-2018, 18:24
Jeśli oczekujesz od forum fotograficznego tylko artystycznych wymuskanych do perfekcji zdjęć to życzę powodzenia. Zauważ że forum jest dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych. Przyjmuje krytykę i owszem ale czepianie się smutnych min i pogody to chyba tylko dla zabicia czasu. Zjedz snikersa i wyluzuj. Oprócz Ciebie parę osób pochwaliło i skrytykowało ale zrobili to w sposób merytoryczny bez kąśliwych uwag nie wywołujących chęci odpisania: "a pokaż swoje" [emoji3]. Mam nadzieję iż z Twoją kąśliwą elokwencją idą umiejętności w parze. Pozdrawiam.
Nic nie zrozumiałeś niestety. Ja nie czepiam się smutnych min i pogody, tylko słabego poziomu Twojego rzemiosła. To spora różnica. Jeśli naprawdę myślisz, że zdjęcia zrobiłyby się weselsze jak ludzie będą się bardziej szczerzyć - to znaczy że oceniałem Cię grubo za dobrze.
A ponieważ to forum nie tylko dla zaawansowanych ale i początkujących - jak sam mówisz - dobrze by było pokazać tym mniej zaawansowanym na czym polegają błędy, czego unikać a na co zwracać uwagę. I to właśnie robię. Jeśli Ty z tego nei skorzystasz (wygląda że nie), być może skorzysta z tego ktoś inny, kto tu przyjdzie za miesiąc czy rok. Po to jest forum.
No i ostatnie - jeśli chcesz zobaczyć moje zdjęcia lub odpisać mi 'to ty pokaż swoje' - przeczytaj moją stopkę, jaką mam od kilku lat pod każdym postem. Nawet w tym będziesz mało oryginalny. :)
Nie przejmuj się. rób swoje.
2pompony
09-01-2018, 18:37
Nie przejmuj się. rób swoje.
Touche!
Pięknie powiedziane, tym bardziej, że pasuje do każdej sytuacji i każdej strony! :)
RobertON
09-01-2018, 19:09
2pompony widzę jednak że najbardziej boli cię ten filterek [emoji3]. To jest zwykła zwyczajna sesja pary młodych ludzi. A Ty oczekujesz kunsztu i Bóg wie czego. To nie miał być artyzm tylko pamiątkowe zdjęcia narzeczonych przed ślubem jeszcze.
Może się wtrącę, bo przypadkowo podgrzałem atmosferę. Umieściłeś zdjęcia do komentowania, ale chyba tylko mają być oklaski.
Jak ktoś merytorycznie wskazał Twoje błędy, to się żachnąłeś.
To po co umieszczałeś te zdjęcia ? Liczyłeś, że tylko będzie głaskane Twoje EGO, a tu okazało się, że 2pompony umiał i CHCIAŁ skrytykować !
Podziękuj mu, że chciało się chłopu napisać tyle celnych zdań.
Niegdyś w galeriach umieszczało się najlepsze foty, wymuskane i dopracowane pod każdym względem, a nie byle jakie.
Jak chcesz, żeby ktokolwiek docenił Twoją pracę i podejście do warsztatu, to oglądaj innych i słuchaj tych, co mają coś do powiedzenia, a nie tych co dołożą jeszcze jedną łapkę w górę czy lajka.
Nie obrażaj się za krytykę i nie "sadź" się bez potrzeby.
Co innego jak będziesz miał rację, wtedy broń swego zdania do upadłego.
Ale w sprawie tych fotek, moim zdaniem wszystko napisał 2pompony.
- - - - kolejny post - - - - - -
P.S. Nikogo nie zabolał ów "filterek", bo zdecydowana większość powyższych zdjęć (nie mylić z fotografią) jest do szuflady, a nie do prezentacji.
Ale może następnym razem zaprezentujesz coś zdecydowanie innego i lepszego, czego Tobie i sobie szczerze życzę.
...
A ponieważ to forum nie tylko dla zaawansowanych ale i początkujących - jak sam mówisz - dobrze by było pokazać tym mniej zaawansowanym na czym polegają błędy, czego unikać a na co zwracać uwagę. I to właśnie robię. ....... Po to jest forum.
Tak moim zdaniem powinny być traktowane wszystkie mniej lub bardziej krytyczne komentarze pod prezentowanymi zdjęciami - nie tylko w tym wątku.
Co do zdjęć zaprezentowanych podzielam zdanie 2pompony - do albumu jako pamiątka OK
Shaper - mnie nic nei boli - bo ani ja szczęśliwie tych zdjęć nei robiłem, ani na szczęście nei ja na nich jestem. Tyle o moich uczuciach, poza tym zapominam o tym wszystkim jak tylko opuszczam wątek, do następnego razu - to powinno być jasne.
Piszesz, że oczekuję 'kunsztu i bóg wie czego'... A czego mam oczekiwać na forum fotograficznym? Co mam komentować: czyjąś kurtkę, markę traktora, czy pryszcze na nosie? Wystawiasz tu zdjęcia, żeby się dowiedzieć co ludzie myślą o marce kawy jaką piją ci młodzi ludzie, czy chcesz się dowiedzieć jakie oglądający mają przemyślenia w kwestii wodoszczelności ich czapek?
Chłopie ogarnij się! To jest miejsce, gdzie dyskutujemy o zdjęciach. Dyskutujemy o tym, czy są wykonane kunsztownie (takie stare słowo) czy spartolone (takie współczesne). Rozmawiamy o tym, co w nich uważamy za wartościowe, a co za nijakie. Ja wiem, że czasem ludzie piszą skrótowo ćwierć zdania (ale czadowe!, fajniusie!), ale myślałem, ze Tobie powinno zależeć na większej ilości słów, żeby się możliwie dużo dowiedzieć, jak Twoje własne zdjęcia oceniają inni ludzie.
Jeśli Ty sam, autor tych zdjęć masz takie podejście: ej, człowieku, czego ty oczekujesz? O czym ty mówisz, jakiegoś kunsztu szukasz, jakiego artyzmu? Jeśli Ty sam mówisz: ej, przecież to są zwykłe pstryki, ot wyszłem na spacer i se strzeliłem... No jeśli Ty sam, autor tego wszystkiego masz takie podejście, to ja się z Tobą zgadzam: w tych zdjęćiach nie ma co szukać czegokolwiek ponad, to rzeczywiście takie zwykłe, mętne i nieskładne pstryki.
PS
ten 'kondukt', to cytat
2pompony, tak trzymaj . Nie mógłbym tego lepiej wyrazić.:shock:
Patrzycie pod kątem obróbki i jakości zdjęć. Nikomu do głowy nie przychodzi odwrócić tematu do siebie.
Nie chce mi się dzisiaj pisać, ala jestem przekonany że ta para za kilka tych lat będzie nadal zadowolona z tych zdjęć.
Sedno jest w tym, że ta para się kocha i zdjęcia to pokazują.
2pompony
09-01-2018, 21:31
Świetna argumentacja, muszę to zapamiętać!
Jeśli ktoś pokaże pełne wad technicznych i artystycznych, skaszanione i liche zdjęcie czegokolwiek, na przykład traktora czy chałupy - a ktoś z komentujących ośmieli się te wady zauważyć i skrytykować - ja wtedy wyjdę i powtórzę w tej prześwietnej logice: hej, czemu nie odwrócić tematu?
I dalej powiem: nie chce mi się pisać, ale patrzcie jaki ten traktor (ten dom, czy co tam) ma czyste szyby! Jestem przekonany, że za parę lat właściciel traktora (czy domu, obojętne) wciąż będzie bardzo zadowolony ze zdjęcia, na którym widać jego czyste szyby. Sedno jest w tym, że ten człowiek kocha higienę i zdjęcia to pokazują.
Oczywiście na forum fotograficznym jego umiłowanie higieny jest sprawą podstawową, natomiast skaszanione i liche zdjęcia pełne wad należy omawiać na forum szczotek i płynów do mycia. Bardzo mi się podoba taka logika.
Dobrze, jak mówisz tak masz.
2pompony - jak zwykle celnie
p.s. wnioskuję do moderacji o dawanie plusów pod niektórymi postami
p.s.2 wnioskuję do moderacji o dopisanie na górze strony "forum fotograficzne, nie dyskutujemy o jakości fotografii"
2pompony - jak zwykle celnie
[QUOTE=notdot;3918411]2pompony - jak zwykle celnie
p.s. wnioskuję do moderacji o dawanie plusów pod niektórymi postami
p.s.2 wnioskuję do moderacji o dopisanie na górze strony "forum fotograficzne, nie dyskutujemy o jakości fotografii"
Już się boję.
Potwierdziło się, ale co? :)
nikoniarz
10-01-2018, 15:09
A mnie się podoba. Gdybym dostał takie (jako klient) rozczarowany bym na pewno nie był. I przypuszczam, że traktor ma taki sens jak inne "rzeczy" w różnych, podobnych sesjach- samochód, motocykl, rowery...
emiliamank
10-01-2018, 15:19
A mi się bardzo podobają te zdjęcia, są uczucia, jest klimat. Ekstra :)
kurczeblade
10-01-2018, 17:07
forum fotograficzne
To nie jest forum fotograficzne, lecz forum o sprzęcie fotograficznym.
Jeśli ktoś pokaże pełne wad technicznych i artystycznych
Zdjęcia jakie są, takie są, ale z drugiej strony, Ty i może ja widzimy wady techniczne w tych zdjęciach, ale inni może nie dostrzegają tych zdjęć przez pryzmat tych wad i zwyczajnie im się mogą podobać i najważniejsze żeby parze się podobało :)
Krytyka ma dwa końce, jeden może zauważyć że właśnie tak jest jak w krytyce opisanej, a drugi może uznać wręcz przeciwnie, że to co zostało skrytykowane może się właśnie podobać. No i gdzie leży prawda w krytyce ?
Tak samo jak z filmem, sztuką, muzyką itp. Jednemu się nie podoba disco polo bo uzna to za rzępolenie i będzie to krytykował, a drugiemu właśnie się będzie to podobać, właśnie za to rzępolenie.
Te zdjęcia nie są dobre, wybitne, aczkolwiek nie są też najgorsze i brzydkie, co nie oznacza że tutaj za każdym razem mają być wstawiane idealne zdjęcia! Często w tym dziale krytyka jest mocno przesadzona, czasami zawistna i często osobista. Ja doskonale wiem jaka tu jest krytyka, bo niegdyś wstawiałem tu swoje zdjęcia, ale przez to że czasami próbowałem obronić swoje pracę, to dostawało mi się osobistymi przepychankami, wraz z morałami jaki to ja jestem i w ogóle że się bronie przed krytyką a nie klękam na kolana przed kogoś opinią, mówiąc masz racje Ty mój zacny Paniem mistrzu wszechświata fotograficznego! :) Dlatego też przestałem tuta cokolwiek wystawiać i dużo osób tak samo, z resztą po co tu wystawiać zdjęcia, skoro to forum sprzętu fotograficznego, gdzie wystawi się zdjęcie z danego sprzętu, a dostaję się baty, bo to centralnie, bo to nie w złoty punkt, bla bla bla, i aż mnie bierze na rzyg jak czytam pod każdym zdjęciem które jest centralnie, że jest centralnie a nie w złotych punktach, bo tak w książce pisali że fotografia to złoty punkt i każde zdjęcie na świecie musi być takie jakie w książce ? . :) nie przesadzajcie, autor ma prawo bronić swojego... bezsensu wywalać na niego pomyje tylko dlatego że próbuje odpowiedzieć na krytyczne odpowiedzi. Nie na tym polega, żeby kogoś skrytykować i zatkać mu buzie żeby nie mógł na krytykę odpowiedzieć. Ja nie widzę niczego złego w tym że autor broni swoich prac, ładnie napisał dlaczego to tak wygląda i jaki był zamysł ...
A mi się bardzo podobają te zdjęcia, są uczucia, jest klimat. Ekstra
No i właśnie o to chodzi, i co mają powiedzieć osoby którym te zdjęcia się podobają? :)
Wtedy taka krytyka robi się mało istotna, bezsensowna, małostkowa, i nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. :)
ps. Co Wy macie do tych lajków, łapek? Ludzie jedziecie po tym że ktoś sobie lajkuje zdjęcia, że ktoś ma fanów, a sami używacie tych portali i zapewne też nie jeden raz coś tam sobie lajkujecie ... :D Mnie kiedyś jeżdżono tutaj na forum, że mam 30 tys fanów na FB i fanpejdża z instagramem, no normalnie jakbym miał się zakopać w piwnicy, odciąć od świata i z tego nie korzystać, bo to przecież siara korzystać z social media i mieć lajki pod zdjęciami, pewnie też siara dla tych ogromnych korporacji które są też w social mediach i prowadzą takie strony ? :D :D
2pompony
10-01-2018, 17:29
Powiedziałeś właśnie że każdy ma prawo do innego zdania - ja się z tym zgadzam i ja właśnie mam takie inne zdanie. Nie tylko zresztą w sprawie tych zdjęć, także w sprawie tego, czego to jest forum. Na przykład dla mnie tutaj, w działach zdjęciowych nie rozmawia się o sprzęcie, tylko o zdjęciach. To że czasem się pojawiają przytyki sprzętowe to powinno być traktowane jako odstępstwo i pierdnięcie, a nie obowiązująca reguła.
Nie podoba Ci się, że jak są złe zdjęcia (kadrowanie, obrabianie i inne pierdoły) to się o tym mówi, a w tym wypadku ja mówię? A co ze stwierdzeniem, że każdy może mieć inne zdanie? Ja właśnie mam inne niż Ty, z tym że Ty zdaje się uważasz, że jak ludzie mają swoje zdanie, ale podobne do Twojego to OK, ale jak swoje, ale niepodobne - no to problem...
Otóż ja mam swoje zdanie niepodobne do Twojego i co? Problem? Co więcej - nikogo nie zmuszam, żeby się zgadzał. Jeden lubi kiełbasę, drugi szare mydło - już kilka osób powiedziało że się im bardzo podoba, i ani ja temu nie zaprzeczam (niby czemu miałbym zaprzeczać), ani nikogo nie przekonuję, bo mnie ich zdanie mało obchodzi.
Będąc na forum fotograficznym (takim od zdjęć, nie od sprzętu) uznaję, że lepiej i z większą korzyścią dla ewentualnych uczestników jest powiedzieć więcej na temat zdjęć, niż proste: 'a mnie się podoba', albo 'a mnie się nei podoba'. I nei mam problemu z tym, że komuś się podoba, pod warunkiem że nikt nie będzie miał problemu z tym, że mnie nie, ani nie będzie mi zabraniał wypowiadania własnych sądów.
marcin.k
10-01-2018, 17:46
To nie jest forum fotograficzne, lecz forum o sprzęcie fotograficznym.
Nikoniarze.pl
forum.nikoniarze.pl/
Diese Seite übersetzen
Forum fotograficzne. Tematyka to fotografia, sztuka fotografii, techniczne aspekty fotografii oraz sprzęt fotograficzny głównie marki Nikon. Porady, recenzje i testy sprzętu fotograficznego oraz galeria zdjęć.
kurczeblade
10-01-2018, 18:02
Otóż ja mam swoje zdanie niepodobne do Twojego i co? Problem?
Otóż nie, żaden problem, gdyby to był dla mnie problem, to bym się wręcz cieszył że mam tylko takie (aż takie) problemy w życiu :D
Krótko i na temat, jak krytykujemy zdjęcie komuś to postarajmy się wysłuchać "obrony" autora na krytykę, bo przecież ma prawo wyjaśnić... a w tym przypadku autor w odpowiedzi grzecznie wyjaśnił dlaczego te zdjęcia mają taki klimat. Była krytyka i grzeczne wyjaśnienia. A tu jest tak, jak autor zacznie wyjaśniać dlaczego te zdjęcia tak wyglądają i grzecznie odpowiadać na krytykę, to zaraz się zlatują wszyscy i robią na autora nagonkę, oceniając go z góry na dół, że próbujemy pomóc, że on taki i owaki, że nie potrafi krytyki wysłuchać, że jest zadufany w sobie, że jakieś fanpejdże i łapki do góry chcę łapać, a nie chcę słuchać tutaj i padać na kolana przed krytyką.... no ludzie ręce opadają :D
2pompony
10-01-2018, 18:25
NO dobra, ostatni raz to powiem, bo ręce to mnie opadają od tłumaczenia...
Autor to się nie tłumaczył, tylko w porywie rozpaczy spytał w swoim mniemaniu retorycznie - czego tu się ludzie spodziewają, jakiegoś artyzmu? Helou! Wymuskanych zdjęć? Helou!!!?? Następnie wyraził przypuszczenie, że moja krytyka dotyczy tego, że para na zdjęciu miała uśmiechy niewystarczającej szerokości i ja się tego czepiam...
W takiej sytuacji mnie opadają nie tylko ręce...
Tak, spodziewam się jakiegoś artyzmu, im więcej, tym lepiej, bo cały czas jestem zdania, że ludzie tu dają zdjęćia pod krytykę, alby się czegoś nauczyć, a nie zobaczyć komentarze jak z onetu. Nie, moja krytyka nie dotyczyła znikomego stopnia wyszczerzenia przez ludzi na zdjęciu.
I to by było wszystko, dalsze tłumaczenie tego, co powiedziałem poprzednio - nie po turecku i nie pisane sanskrytem, tylko w miarę jasno i po polsku - uważam za żenujące.
kurczeblade
10-01-2018, 19:02
No i temat rzeka. Tutaj nie ma sensu wystawiać zdjęć, bo ludzie właśnie oczekują że to forum gdzie jest pokazywany artyzm, jak w jakimś muzeum, albo na jakiejś wystawie. A prawda jest taka że to nie jest ani jakiś portal typowo fotograficzny, gdzie się ocenia zdjęcia ani wystawa gdzie jest pokazywany 'artyzm' i nie powinniśmy się spinać w takich tematach, bo to nie ma sensu i tworzą się tyko takie jałowe debaty. Ja piszę z perspektywy osoby która też tu wystawiała zdjęcia i często była atakowana, z brakiem możliwości wybronienia swoich zdjęć, bo jak próbowałem obronić się przed krytyką to robiło się mocno personalnie, bo komuś zawsze ciśnienie podskakiwało jak się nie zgodziłem z 'najsłuszniejszą' krytyką i krytyk oczekiwał, że się zamknie gębe kłaniajac w pas za pojazd pod zdjęciami. Ale to może mój uraz, sam wiesz... Miłego ;)
RobertON
10-01-2018, 20:03
Ale to jest Dział - zdjęcia. Czyli wszystko o zdjęciach.
kurczeblade się spinasz, bo była kilka razy jazda po Twoich fotkach, wiem czytałem.
Ale tak z ręką na sercu odpowiedz: Czy nie starałeś się bardziej w późniejszych kadrach ?
A skoro odpowiesz TAK zgodnie ze swoim sumieniem, to przynajmniej był z tego jakiś dobry skutek, a nie zbędne bicie piany.
A jeżeli NIE to właśnie było bicie piany i niepotrzebnie wdawałeś się w dyskusję i faktycznie niepotrzebnie umieszczałeś tu swoje foty.
Ale brak dyskusji i krytyki (jakiejkolwiek) prowadzi do zalewu bylejakości i do tego co widzimy na co dzień.
Tysiące/miliony zdjęć na smartfonach i żadnego nie oglądasz dłużej niż jedną-dwie sekundy - jak śmieci do wyrzucenia.
Mamy jakąś wrażliwość niektórzy większą inni mniejszą (jak kaktus czyli ja), to chcą widzieć więcej aniżeli tylko śmieciowe obrazki, zrobione przez posiadacza (fotografa) sprzętu czasem tańszego niż droższego.
kurczeblade
10-01-2018, 20:25
Nie, nie starałem się bardziej, jak mi Wiesiek jeden drugim tłukł że zdjęcia nadają się do niczego i mogę je usunąć z dysku, bo wykadrowalem centralnie, a on czytał w internecie że centralnie nie może być i mnie zmuszał do robienia po złotych punktach i do tego jak on by to zrobił - he? Tylko dlaczego nie robił ? ?Jak wejdziesz np na mojego Instagrama to wciąż jest dużo centralnie ;) a to tylko jeden z setki przykładów, które tu panują.. ;) no ale nie mówię że jestem bez winy, bo czasami sam podscycalem takie dyskusje ;) ok zgadzam się z Tobą, krytyka powinna być , ale powtórzę się, ktoś kto krytykuje powinien tez przyjąć odwet do zostawionej krytyki, a tutaj krytycy wszelkiej maści nie ogarniają tego i po zostawionej krytyce nie dopuszczają do myśli że ktoś może odpowiedzieć na tą krytykę, a jeśli ktoś odpowie na krytykę to zaczynają personalnie oceniać, że ktoś nie potrafi przyjac krytyki, że ktoś jest taki i owaki...Rzuć kamieniem jeśli tak nie jest. ;)
Nie, nie starałem się bardziej, jak mi Wiesiek jeden drugim tłukł że zdjęcia nadają się do niczego i mogę je usunąć z dysku, bo wykadrowalem centralnie, a on czytał w internecie że centralnie nie może być i mnie zmuszał do robienia po złotych punktach i do tego jak on by to zrobił - he?
Może trochę w bok, ale wg mnie zasada ze złotymi mocnymi punktami jest głupia sama w sobie i kadrowanie bez wyczucia w punkty jest równie głupie jak bezmyślne kadrowanie centralne. Już prędzej bym powiedział, że wynika to z pewnej zasady zrównoważenia "ciężaru" obrazu, gdzie temat swoją wagą musi być przeciwstawiony odpowiednio większej pustej przestrzeni i może wypada to gdzieś koło 1/3 co jest przybliżeniem na oko złotego podziału znanego choćby z malarstwa renesansu. Ale waga optyczna nie jest matematyczna, to odczucie, ze coś leci w tą albo tamtą stronę. Kadrowanie centralne jest kadrowanie mocnym - trzeba wiedzieć albo czuć dlaczego tak, ale to nie jest błąd sam w sobie.
A co do odczuć zdjęć, to chyba dobrze, że ludzie opisują co myślą, jakie emocje wzbudzają. Tak jak z tymi zdjęciami, dla części ludzi ukazują takie emocje, dla innych przeciwne, dla innych nic nie pokazują i może to jednak jest jakaś wskazówka dla autora, czy zgadza się to z jego myślą, czy też może te interpretacje są inne.
nikoniarz
10-01-2018, 20:58
Istnieje zdjęcie/film/piosenka/samochód/telefon/cokolwiek, co podoba się każdemu? I chyba to powinno podsumować dyskusję...
RobertON
10-01-2018, 21:38
...Rzuć kamieniem jeśli tak nie jest. ;)
He...he niczym nie będę rzucał, jeszcze trafię w mój stary monitor :)
Tylko w tych krytykach niektórzy niepotrzebnie się nakręcają. A inni nie mają dość pokory aby przyjąć zdanie innych lub chociaż je zrozumieć.
A najgorzej jak spotka się dwóch takich nad jednym zdjęciem - aż klawiatura się pali. Tylko po co ?
Są zwolennicy tradycji i zasad, np. starożytnego "złotego podziału" i pewnego kanonu fotografii wypracowanego od czasów malarstwa.
Czy to źle ? To bardzo dobrze, że są takie kanony, ale nie musimy ich stale przestrzegać, a wręcz świadome/celowe łamanie zasad jest korzystne do wymowy obrazu.
Ale to ma być świadome i przemyślane. Jak ktokolwiek zarzuca Ci, że zbyt centralne, to wyjaśnij dlaczego tak ująłeś, a nie "spadaj brachu...tak ma być", a dlaczego...sam nie wiem.
- - - - kolejny post - - - - - -
P.S. Ta dyskusja się rozciągnęła, ale jakieś podsumowanie mogłoby się przydać.
Wystawiaj foty, nie bój się krytyki, przyjmuj ją, ale i przedstaw swój punkt widzenia z racjonalnymi argumentami.
A jakaś nauka z tego będzie.
kurczeblade
10-01-2018, 21:47
Ja wystawiam zdjęcia, bezustannie - ale nie tutaj, bo to nie jest miejsce opiniotwórcze do wystawiania zdjęć :)
RobertON
10-01-2018, 21:52
Wiem - widziałem, zdecydowana większość mnie się podoba.
Ale to ja, ale innym może mniej i warto ich wysłuchać, a może uda się Ci się coś/cokolwiek poprawić czy zmienić ??
do tematu wróć...zdjęcia są dobre i podobają się, zarówno kadry jak i obróbka...
bombastic. Tylko traktor bym wywalił ;)
markoniMark
05-10-2023, 08:41
Czyli 'Odwieczny związek mężczyzny i kobiety'... Fajne.