Zobacz pełną wersję : Lagi w LR przy korekcjach lokalnych po włączeniu wsparcia karty graficznej
Hej. Ten temat chyba gdzieś jest znany, ale ja nie do końca znalazłem rozwiązanie/zrozumienie problemu. Nabyłem nowy laptop na którym LR chodzi elegancko, z wyjątkiem korekcji lokalnych, konkretnie ruchu pędzla - występują straszne lagi. Po wyłączeniu w Preferences -> Performance akceleracji procesorem graficznym (konkretnie Nvidia GeForce 940 mx) wszystko śmiga elegancko. Niby powodem może być jakiś konflikt z OpenGL czy DirectX, ale mam niby najnowszą wersję DirectaX czyli 12 więc nie rozumiem, czemu z pomocą grafiki jest gorzej niż bez tej pomocy. Jeśli już było (a pewnie tak), to sorry, ale nie mogę tego odkopać.
Wsparcie karty graficznie przy LR nie oznacza szybszego działania.
Na słabszych kartach wręcz przeciwnie. Po włączeniu wsparcia karty LR używa dużo "cięższych" algorytmów i potrzebuje do tego bardzo mocnej karty, aby chodziło to płynnie.
Wsparcie karty graficznie przy LR nie oznacza szybszego działania.
Na słabszych kartach wręcz przeciwnie. Po włączeniu wsparcia karty LR używa dużo "cięższych" algorytmów i potrzebuje do tego bardzo mocnej karty, aby chodziło to płynnie.
Dzięki za odpowiedź, ale podrążę temat. O ile przy wyłączeniu wsparcia grafiki korekcje lokalne działają ok, o tyle dziwne rzeczy robią mi sie przy suwakowaniu. Tj. obraz - zdjęcie drga, jego prawa krawędź się jakby rozciągała na 2mm i kurczyła. Po zaznaczeniu wsparcia karty problem ustaje, no ale znów lagi w pędzlu korekt miejscowych. Czy to możliwe, że w starym lapku sprzed 10 lat było wszystko ok, a teraz procek nie wyrabia bo ma to obrobić na ekranie FHD zamiast 1366x768? Przecież on i tak obrabia piksele 6000x4000 tylko ich nie wyświetla. W starym lapku był procek AMD Phenom II X3 N830, w nowym jest Intel Core i5-7200U. Wyczytałem gdzieś na zagranicznych stronach, że inżyniery z Adobe akcelerację karta graficzną podłączyli do wszystkiego prócz właśnie korekcji lokalnych za pomocą pędzla (bo gradientowe już są w wsparciu grafiki) oraz korekcje plam. Więc jak jest zaznaczone wsparcie grafiki to wówczas jakoś procek chodzi inaczej, niby wolniej i niewspomagane korekcje lagują.
No a może to skakanie obrazka w czasie suwakowania może być spowodowane czym innym, cosik nie zaznaczyłem przy instalacji i konfiguracji na nowym sprzęcie?