Zobacz pełną wersję : Nikon AF nikkor 50 1.8 JAPAN z cyfrą i analogiem
oceansblue
01-01-2018, 19:25
Interesuje się tym modelem obiektywu, ale zastanawiam się czy będzie działał z d7000 i nikonem fm2. Czy można nim manualnie ostrzyć, ustawiać przesłonę? Wybaczcie te pytania, ale dopiero zaczynam i trochę się gubię. Czy lepszy będzie model nikkor af 50 1.8D? Jak będzie zachowywał się z nikonem fm2?
Dziękuję za pomoc
hostman22
01-01-2018, 19:41
będzie ale czy wygodnie to inna sprawa i trzeba lubić "halo glow" ;P
P.S jak jestem nowa osobą na danym forum, to najpierw sprawdzam zasoby forum przed zadaniem pytania... ;)
oceansblue
01-01-2018, 22:06
Danego tematu nie znalazłam, ale możliwe że źle wpisywałam. Poproszę o link do tematu, a ten zamknę jeśli trzeba.
Co to jest halo glow? I na czym polega niewygoda?
50 1.8 D i bez D będzie pasować do obydwu puszek. Niewygoda o której wspomniał hostman22 dotyczyć będzie ostrzenia manualnego z FM2 - pierścień ostrości w tych obiektywach ma mniejszy kąt obrotu i znacznie mniejszy opór przy kręceniu nim w porównaniu z manualnymi wersjami tych obiektywów, a przekłada się to na wygodę i precyzję ostrzenia. A owe halo glow to pewnie nienadzwyczajna ostrość na w pełni otwartym obiektywie - osobiście mam 50 1.8D i żeby było ostro to trzeba ją trochę przymknąć, chociaż przysłona f 1.8 nie jest taka zła i jest używalna.
Nikon 50/1.8 D i bez D mają taką sama optykę. Różnią się możliwością pomiaru światła. Nikkor D przekazuje procesorowi informacje o odległości obiektu od aparatu, co rozszerza pomiar matrycowy o 3D oraz ulepsza pomiar błysku lampy.
oceansblue
02-01-2018, 17:09
Dziękuję za odpowiedzi. Czy zaproponowalibyscie jakiś inny 50 1.8 którym będzie się dobrze pracowało na tych dwóch aparatach?
Takiego, którym jednakowo dobrze się pracuje na obu aparatach, to raczej nie ma.
Do FM2 najlepiej pasuje obiektyw z manualnym ostrzeniem, więc jeżeli chcesz mieć frajdę z FM2, to taki należy wziąć, na przykład 1,8 50 AI. Jak wyżej napisano, AF wprawdzie też pasują i prawidłowo działają, ale ostrzenie nimi jest mniej wygodne i precyzyjne. Z kolei do D7000 lepiej się nadają obiektywy AF. Trzeba wybrać coś za coś.
oceansblue
03-01-2018, 16:46
Tak też sądziłam. Dziękuję. Zastanowię się :)