Zobacz pełną wersję : Przesiadka z i7 6 generacji na 8
sokolnik
31-12-2017, 18:04
Cześć
Czy może ktoś z Was przesiadł się z procesora i7 6700K na najnowszą wersję i7 8700K (6 rdzeni i 12 wątków) ?
Interesuje mnie poprawa jakości pracy na plikach w programach graficznych typu PS, LR.
Obecnie mam i7 6700K podkręcony do 4,5 GHz i zastanawiam się nad zmianą... Znowu mam kupca na platformę (CPU, MOBO oraz RAM) i myślę czy nie dołożyć trochę pieniędzy i kupić nowego PC (CPU MOBO RAM)?
Musze to jeszcze przekalkulować czy opłaca się taka zmiana.
Rok temu zmieniałem i7 4770K na i7 6700K i nie powiem, że skoku mocy nie było bo był, ale nie taki jaki może być teraz :) z 4 rdzeni i 8 wątków na 6 rdzeni i 12 wątków :)
Co myślicie radzicie? Ceny sprzętu szaleją, używany roczny sprzęt można sprzedać w dobrych pieniądzach, dołożyć od 1 tys do 1,5 tys (w zależności od dobranych podzespołów) i cieszyć się nowym extra sprzętem. Najbardziej mnie "kręci" te 8 wątków i 12 rdzeni.
Nic ci taka przesiadka nie da, w testach będziesz miał pare sekund szybciej wykonane zadanie i tyle, jakby to był inny soft niż Ps/Lr to można by się zastanawiać.
sokolnik
31-12-2017, 18:31
Nic ci taka przesiadka nie da, w testach będziesz miał pare sekund szybciej wykonane zadanie i tyle, jakby to był inny soft niż Ps/Lr to można by się zastanawiać.
testowałeś i7 8700K ?
Jeśli chcesz radę od osoby, która przesiadła się z 6700 na 8700 i pracuje na Ps/Lr to szybko się nie doczekasz na forum bo to sztuka dla sztuki :)
8700 podkręcisz spokojnie na 5200MHz, twój powinien chodzić spokojnie na 4800MHz, dlaczego masz tylko 4500MHz ?
Ps/Lr nie potrafi wykorzystać większej ilości rdzeni i wątków, tylko zegar się liczy, zatem przy ciągłej pracy będziesz miał 5-10% zysku, przy pracy normalnej nie odczujesz nic.
nikoniarz
31-12-2017, 19:03
To już temat grafy poszedł na bok?
sokolnik
31-12-2017, 19:18
Jeśli chcesz radę od osoby, która przesiadła się z 6700 na 8700 i pracuje na Ps/Lr to szybko się nie doczekasz na forum bo to sztuka dla sztuki :)
8700 podkręcisz spokojnie na 5200MHz, twój powinien chodzić spokojnie na 4800MHz, dlaczego masz tylko 4500MHz ?
Ps/Lr nie potrafi wykorzystać większej ilości rdzeni i wątków, tylko zegar się liczy, zatem przy ciągłej pracy będziesz miał 5-10% zysku, przy pracy normalnej nie odczujesz nic.
Mam 4,5 bo mam słabe chłodzenie do OC, Spartan 3 Pro, zresztą na OC się nie znam na tyle żeby walczyć o każde 100 Hz. Chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie. Miałem 4,7 czy 4,6 i miałem BlueScreeny w programach do obciążania/testów procesora. Ustawiłem na 4,5 GHz brak BS oraz temperatury super. Na tym chłodzeniu nie ma co szaleć :)
Do i7 8700K musiałbym kupić duuużo lepsze chłodzenie, najlepiej wodne i wtedy bawić się w podkręcanie... Tylko jakie chłodzenie wodne będzie pasować do mojej budy Zalman Z11 Plus... Myślałem o be quiet! Silent Loop 280. Z tego co czytałem to ten 8700K to niezły grzejnik :)
Piszesz że zegar się liczy... a rdzenie i wątki już nie ?
To już temat grafy poszedł na bok?
Jak widzę ceny kart graficznych to mi się odechciewa... Boję się że zamiast robić coś ciekawego/porządnego to będę na kompie siedział i grał :) trochę chyba otrzeźwiałem i wolę wydać kasę na lepsze CPU, lepsze pamięci RAM i lepszą płytę główną aby nie było problemów z podkręcaniem CPU...
Nie po to wybieram wersje K że nie podkręcać, chociaż trochę. Na rekordach mi nie zależy, bardziej cenię sobie stabilność :)
Nie chłodzenie wodne tylko tak jak wałkowane miałeś dawno temu, lepsza płyta główna, lepszy ram, lepsze chłodzenie powietrzne sobie poradzi, wodne to masz do ekstremalnego kręcenia, a wtedy i jeszcze lepszy ram, zasilacz musi być potężniejszy itd.
Bez ściągania obudowy cpu nie obędzie się, niestety intel wpadł na pomysł juz dawno temu że utrudni życie amatorom podkręcania.
Dobry ram obecnie do mocnego kręcenia to 2500zł za 2x16GB.
Po co chcesz na siłę wydawać kasę ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja sobie spokojnie czekam na odświeżone AMD Ryzen, akurat będzie pięć lat od zakupu płyty głównej i cpu jakie obecnie mam, nowy zakup będzie mam nadzieję tez na pięć lat ale w intela się nie spierze bo takie dymanie klientów jakie zrobili obecnie to masakra, jak można wydać procesory i jeden chipset, który nie będzie rozwijany i jest tylko jak to napisali "sezonowym" produktem, w 2018 roku nowe procesory intel, nowe chipsety i płyty, nie podoba mi się to.
AMD przynajmniej podaje żywotność systemu i że AM4 ma być 2016-2020 z pełną zgodnością wsteczną jak z nowościami, czyli Ryzen, Ryzen+, Ryzen2.
sokolnik
31-12-2017, 19:44
mi 2x 16 GB nie potrzebne :) 16 wystarczy. Aż tak dużych materiałów nie obrabiam :)
lubię pracować na mocnym dobrym sprzęcie :)
sokolnik
31-12-2017, 22:35
to może dużo bardziej ekonomiczniej będzie zmienić chłodzenie, pastę albo skalp tego CPU co mam i kręcenie go jeszcze bardziej? Ale czy to opłacalna zabawa która pozwoli mi pracować stabilnie na 4,7-4,8 GHz może 4,9 GHz w zależności od sztuki jaką posiadam oraz możliwości bądź co bądź nie tak dobrej płyty głównej do OC ? Nie wiem... Wydawanie 300-500 zł na lepsze chłodzenie + skalp dla zbicia temperatur to chyba zabawa nie warta tych 0,3 GHz :) bo na 5 GHz raczej nie pójdzie z tą płytą :)
tzn pójść to może i pójdzie ale żeby to było stabilnie i podziałało rok dwa trzy a nie 3 miesiące i padnie płyta... :) ehh
Więcej czasu stracisz na rozmyślania i przeróbki niż zyskasz na podkręconym procesorze.
Jak się lubisz bawić to zrób to dla zabawy.
nikoniarz
31-12-2017, 22:41
Jak się lubisz bawić to zrób to dla zabawy.
Dokładnie... Bo autor to chyba sam nie wie co by chciał zrobić, ale coś by chciał zrobić :D
LR/PS są po prostu słabo napisane i na niczym chyba nie działają jakoś super szybko. Zysk raczej nie będzie wielki, o ile w ogóle odczuwalny. Schowaj kasę w skarpetę. Nie nabijaj producentom kabzy nieopanowanym konsumpcjonizmem. Zainwestuj w jakieś warsztaty foto, kup rekwizyty do sesji, jakiś kurs obróbkowy, czy coś. :P
sokolnik
01-01-2018, 03:54
hmm może faktycznie lepiej na jakieś warsztaty albo wycieczkę do dwoje... albo we dwoje na moto :)
Wolałbym wydać na lepszy monitor niż na kilka MHz.
to i76700 jest już tak starym sprzętem, że wymaga naglącej zmiany? ja to do dziś jadę na bodaj z 4-5 letnim sprzęcie na starym i5 lekutko podkręconym, na dodatek nie tyle na plikach nikona ale na znacznie cięższych fuji i pracuje się komfortowo...
Ile wy plików obrabiacie, że potrzebujecie maszyny jak do najcięższych edycji wideo, że świetne 6700 trzeba zmieniać? :)
Przecież obróbka na bieżąco przebiega nawet u mnie wygodnie a jak dochodzi do exportu 100 czy 200 fotek to zrobię sobie w tych straconych 3 minutach parę przysiadów, pompek dla zdrowia i herbatkę na pokrzepienie :D
Naprawdę nie macie na co pieniędzy wydawać... ;)
sokolnik
01-01-2018, 17:17
to i76700 jest już tak starym sprzętem, że wymaga naglącej zmiany? ja to do dziś jadę na bodaj z 4-5 letnim sprzęcie na starym i5 lekutko podkręconym, na dodatek nie tyle na plikach nikona ale na znacznie cięższych fuji i pracuje się komfortowo...
Nie jest starym sprzętem ale jeśli mam możliwość sprzedaży platformy w dobrej cenie oraz dołożenie relatywnie mało 1 tys - 1,5 tys w zależności od wybranej konfiguracji to się zastanawiam, bo wychodzi ok 100 zł miesięcznie przez rok... To trochę bardziej mnie zadowala niż przez 3, 4, 5 lat użytkować jeden komputer i wydanie w 2022 r. 4 czy 5 tyś na całkowicie nowy PC (obudowa zasilacz oraz resztę podzespołów). W tym moim rozwiązaniu przynajmniej pracuję co roku na nowym sprzęcie (wcale nie najlepszym oraz nie najdroższym), nie martwię się co zrobię z 4-5 letnim PC czy oddam za groszę i czy w ogóle sprzedam... jakoś nie lubię oddawać niczego za darmo bo mi za darmo nikt nic nie da/ł...
Ile wy plików obrabiacie, że potrzebujecie maszyny jak do najcięższych edycji wideo, że świetne 6700 trzeba zmieniać? :)
Wybrany zestaw przeze mnie (I7 8700K itd) wcale nie jest przeznaczony do najcięższej edycji wideo... Brak karty graficznej, tylko 16gb RAM który też nie jest najlepszy/najdroższy, brak najszybszych dysków SSD na M.2 itp. I do VIDEO to chyba najlepiej spisują się Ryzeny? :)
I faktycznie, coś bym zrobił i za bardzo nie wiem co... oczywiście radzę się na forum :)
Rok temu to bym ci napisał kup za te półtora tysiaka bitcoina ale teraz to raczej nie, może zainwestuj w masło ;)
Tak na serio to można wymieniać sprzęt co rok i dokładać po 1-1,5 tysiąca lub co cztery lata sprzedać co masz i dołożyć 4-6 tysięcy, wychodzi na to samo, a przynajmniej głowa cie nie będzie bolała przy dyskusji na forum o tym co kupić ;)
Ja mam już ponad cztery lata sprzęt i kompletnie nie mam powodu by zmieniać mimo że pracuje w Ps i Lr, upgrade zrobiony jakiś czas temu i nie odczuwam żadnym niekomfortowych sytuacji nawet przy imporcie tysiąca raw z D800, kiedyś kawę trzeba zrobić przecież :)
Ja zawsze nacisk kładłem na to żeby zestawu nie podkręcać i żeby był cichy, ma być ekonomiczny też bo pracuje zazwyczaj ~18 godzin na dobę.
Kusi mnie premiera nowych Ryzen w marcu ale zobaczymy.
Ale po co zmieniać zasilacz i obudowę? Ja mam jedną chyba z 8 lat już. Jak już wymieniam, to płytę, proca i grafikę od czasu do czasu.
sokolnik
01-01-2018, 19:31
Ale po co zmieniać zasilacz i obudowę? Ja mam jedną chyba z 8 lat już. Jak już wymieniam, to płytę, proca i grafikę od czasu do czasu.
Tak tylko napisałem :)
wiesz, może lepiej mieć nowy zasilacz do NOWYCH PODZESPOŁÓW za sporą kasę, które jeszcze ktoś planuje podkręcić, szkoda by coś się sfajczyło... po co ryzykować?
Sam mam zasilacz i obudowę od początku mojego powrotu do stacjonarek (studia 2 laptopy) czyli od marca 2014 r. zaraz będzie miał 4 lata. Nie był/jest obciążany bo nie gram w gry, od początku brak karty graficznej. Ale 8 letniego zasilacza wysłałbym na emeryturę :)
Obudowę mam Zalamana ale czasami mnie wkurza :) ale jednak zostanie ona ze mną jeszcze parę ładnych lat bo szkoda kasy na nową...
MasterYoda
03-01-2018, 13:39
Biorąc pod uwagę ten link (https://niebezpiecznik.pl/post/powazna-dziura-w-procesorach-intela-albo-kupisz-nowy-albo-zwolnisz-o-30/?more), może się lepiej wstrzymać z zakupami czegokolwiek na platformie Intela...
Ludzie nie chcą aktualizować dziurawych systemów operacyjnych czy przeglądarek internetowych, więc dla nich dziurawy procesor też nie straszny.
MasterYoda
03-01-2018, 15:37
Masz rację, ale ludzie dostaną "łatkę" razem z kolejną aktualizacją systemu operacyjnego i nagle zauważą, że LR pracuje dwa razy wolniej, tutaj jest problem.
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Lightroom-CC-2015-12-CPU-Performance-Core-i7-8700K-i5-8600K-i3-8350K-1056/
Zaskakująco dobrze Ryzen 1700X wypada, czyli taniutki 1500X też byłby ok.
Już mi chodzi po głowie zestawik budżetowy pod Lr/Ps gdzie cpu+mb kosztuje 1100zł i mamy wydajność w okolicach intela w cenie 1600zł.
Intel powinien w ramach akcji serwisowej wymienić wszystkim procki. ;)
Na i7-9700K z 16 rdzeniami i 64 wątkami gdzie nadal adobe wykorzysta tylko ledwo dwa ;)
sokolnik:
Piszesz o niewielkiej utracie wartości proca w skali roku, ale... przemnóż ją przez ilość lat skoro co roku zmieniasz graty.
Myślę że lepiej jest wyluzować i robić upgrade co 3 lata, bo sprzęt przecież podziała nawet 5 latek (poza zasilaczem).
Jeśli zaś lubisz mieć zawsze to, co najnowsze -> atakuj.
sokolnik
04-01-2018, 11:37
Wczorajsze info o dziurze w procesorach oraz łatce która powoduje podobno spadek wydajności procesorów... Wstrzymuje się z jakimikolwiek zakupami CPU mobo ram... To są jakieś jaja jeśli to prawda i będzie miała faktycznie odczuwalny spadek wydajności... To będzie armagedon już widzę te pozwy zbiorowe w Stanach :)
Najlepiej niczego nie aktualizować :)
Może ten Intel jest sprytniejszy niz nam się wydaje? :) i wszystko było ukartowane :)
W 2017 r była premiera i7 7700k oraz i7 8700K czyli 2generacje procków w 2017r z tego co się orientuję.
Teraz afera z procesorami Intela, ciekawe ciekawe o czym jeszcze nie wiemy o jakich dziurach i praktykach.
merkator
04-01-2018, 13:09
Chyba zaraz sokolnik roześmieje się na całego, ja do dziś pracuję na zabytkowych laptopach z CoreDuo, słabiuśkie prawda ? Po prostu nie docisnęło mnie jeszcze by wywalać kasę na coś szybszego. Do internetu, napisania kilku pism, obliczeń inżynierskich i od czasu do czasu wywołania kilku RAW'ów w zupełności wystarczają. A dzięki temu, że wolne, mam czas na zrobienie sobie kawy ;)
Jeśli szukasz wydajności to nie wydawaj forsy na niewiele nowszy procek, lecz zainwestuj w miejsca które realnie spowalniają kompa, a zwłaszcza pamięć masową.
Największy zysk wydajności uzyskasz instalując dyski SSD na szynie PCI Express lub M.2, potem szybką i pojemną pamięć operacyjną (im więcej tym lepiej). Dalej idą działania informatyczne: system operacyjny 64-bit, aplikacje graficzne obsługujące wielowątkowość. Jeśli program graficzny który używasz nie został napisany i skompilowany w sposób zapewniający obsługę wielu rdzeni, to i tak n-1 rdzeni będzie zużywało prąd na próżno nie dając żadnego efektu. Stąd też upgrade procka z wersji starszej na nowszą może nie przynieść efektów których się spodziewasz.
Zasygnalizowałem Ci ogólne kierunki działań, nie wdając się w szczegóły.
sokolnik
04-01-2018, 14:23
Chyba zaraz sokolnik roześmieje się na całego, ja do dziś pracuję na zabytkowych laptopach z CoreDuo, słabiuśkie prawda ? Po prostu nie docisnęło mnie jeszcze by wywalać kasę na coś szybszego. Do internetu, napisania kilku pism, obliczeń inżynierskich i od czasu do czasu wywołania kilku RAW'ów w zupełności wystarczają. A dzięki temu, że wolne, mam czas na zrobienie sobie kawy ;)
Jeśli szukasz wydajności to nie wydawaj forsy na niewiele nowszy procek, lecz zainwestuj w miejsca które realnie spowalniają kompa, a zwłaszcza pamięć masową.
Największy zysk wydajności uzyskasz instalując dyski SSD na szynie PCI Express lub M.2, potem szybką i pojemną pamięć operacyjną (im więcej tym lepiej). Dalej idą działania informatyczne: system operacyjny 64-bit, aplikacje graficzne obsługujące wielowątkowość. Jeśli program graficzny który używasz nie został napisany i skompilowany w sposób zapewniający obsługę wielu rdzeni, to i tak n-1 rdzeni będzie zużywało prąd na próżno nie dając żadnego efektu. Stąd też upgrade procka z wersji starszej na nowszą może nie przynieść efektów których się spodziewasz.
Zasygnalizowałem Ci ogólne kierunki działań, nie wdając się w szczegóły.Śmiej się śmiej na całego... Ja też do kilku rawów nie inwestowałbym kasy ale ja kilku rawów nie obrabiam.
O ile export plików, zrobienie sobie kawy to spoko wszystko ok fajnie rozumiem... Ale mi nie o eksport chodzi bo to akurat działa super nie narzekam o parę sekund.
Mnie wkurza czekanie aż PC zareaguje na ruszanie suwaczkami, długo ładujacy się podgląd.
Mam ssd na sata. Nie mam karty graficznej tylko ta w CPU.
O ssd na m.2 myślę i ciekawe czy podgląd plików oraz zmiany obrazu poprzez ruszanie suwaczkami oraz przeskakiwanie ze zdjęcia na zdjęcia odbywałyby się szybciej :)??
merkator
04-01-2018, 14:35
W takim razie zacznij od karty graficznej, bo ta na płycie głównej zazwyczaj zjada sporo czasu procka i dużo pamięci operacyjnej. Nie musi być jakaś wypasiona grafika, byle miała własny procesor i pamięć.
Mnie wkurza czekanie aż PC zareaguje na ruszanie suwaczkami, długo ładujacy się podgląd.
Tego nie przeskoczysz, ja szukałem długo co pomaga w podglądzie i nie ma jednoznacznych porad, niby coś dają bardzo mocne karty graficzne, podobno grafy amd tu lepiej sobie radzą, zegar procesora ma wpływ ale między średniakiem, a potworem są jakieś minimalne różnice.
O ssd na m.2 myślę i ciekawe czy podgląd plików oraz zmiany obrazu poprzez ruszanie suwaczkami oraz przeskakiwanie ze zdjęcia na zdjęcia odbywałyby się szybciej :)??
Nic się nie zmieni bo wąskim gardłem jest źle zrobione oprogramowanie adobe.
Co do dysku to żeby wyprostować nazewnictwo, M.2 to jest złącze i na nim możesz mieć dysk SATA3, PCIe AHCI i PCIe NVMe.
Można próbować z kartą graficzną minimum nvidia 1070 plus dysk na PCIe z NVMe, wykręcone szybkie pamięci ram. w połączeniu z tym co już masz może być lepiej ale czy wydatek sporych kwot będzie adekwatny do efektu to nie da ci nikt gwarancji bo może się okazać że masz zwyczajnie za długi kabel do klawiatury i trzeba ciąć ;)
sokolnik
04-01-2018, 21:43
W takim razie zacznij od karty graficznej, bo ta na płycie głównej zazwyczaj zjada sporo czasu procka i dużo pamięci operacyjnej. Nie musi być jakaś wypasiona grafika, byle miała własny procesor i pamięć.
1050 Ti wystarczy?
Tego nie przeskoczysz, ja szukałem długo co pomaga w podglądzie i nie ma jednoznacznych porad, niby coś dają bardzo mocne karty graficzne, podobno grafy amd tu lepiej sobie radzą, zegar procesora ma wpływ ale między średniakiem, a potworem są jakieś minimalne różnice.
1080 ? 1080 Ti ? Mocniejsze? :)
Nic się nie zmieni bo wąskim gardłem jest źle zrobione oprogramowanie adobe.
Co do dysku to żeby wyprostować nazewnictwo, M.2 to jest złącze i na nim możesz mieć dysk SATA3, PCIe AHCI i PCIe NVMe.
Taki Samsung 960 PRO 512 GB da sobie radę? :) wykorzystuje 48-warstwowe kości pamięci MLC V-NAND Samsunga
SSD NVMe
interfejs : M.2
PCI Express 3.0 x4 - tego nie rozumiem ?
Można próbować z kartą graficzną minimum nvidia 1070 plus dysk na PCIe z NVMe, wykręcone szybkie pamięci ram. w połączeniu z tym co już masz może być lepiej ale czy wydatek sporych kwot będzie adekwatny do efektu to nie da ci nikt gwarancji
1070 nieopłacalna. Dokładająć 200-300 zł masz 1080. takie karty się kupuje do grania a nie do PS czy LR :)
bo może się okazać że masz zwyczajnie za długi kabel do klawiatury i trzeba ciąć ;)
Klawiaturę mam bezprzewodową :)
Myszka też była bezprzewodowa ale mnie wkurzała i teraz jest mysz ASUS na kablu :)
merkator
04-01-2018, 21:54
Nie jestem maniakiem komputerowym i nie śledzę tego czym jedna karta graficzna różni się od drugiej. Natomiast wiem jedno, procesory graficzne bywają sporo mocniejsze od tych na płycie głównej a gdy zamontujesz kartę grafiki do kompa to rozdzielisz obciążenie pracą na dwa procesory i dwie przestrzenie adresowe pamięci, w ten sposób możesz zmniejszyć czas reakcji systemu na akcje jakie wykonujesz w trakcie edycji obrazu. Nie musi to być karta specjalizowana do gier, bardziej taka jakie stosuje się w stacjach graficznych, np. : nVidia Quadro P5000 16GB, ASUS GTX1080Ti 11GB Strix, coś z serii Radeon Pro.
sokolnik
04-01-2018, 22:53
Nie jestem maniakiem komputerowym i nie śledzę tego czym jedna karta graficzna różni się od drugiej. Natomiast wiem jedno, procesory graficzne bywają sporo mocniejsze od tych na płycie głównej a gdy zamontujesz kartę grafiki do kompa to rozdzielisz obciążenie pracą na dwa procesory i dwie przestrzenie adresowe pamięci, w ten sposób możesz zmniejszyć czas reakcji systemu na akcje jakie wykonujesz w trakcie edycji obrazu. Nie musi to być karta specjalizowana do gier, bardziej taka jakie stosuje się w stacjach graficznych, np. : nVidia Quadro P5000 16GB, ASUS GTX1080Ti 11GB Strix, coś z serii Radeon Pro.
GTX1080Ti 11GB Strix (https://www.ceneo.pl/50866494?se=8_L_R-TiQ3qXaUss2LveP8suYNmaiX-8&gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm9TZO8llymrGxyQbOmi ZiGHp5w86vK3CVrCq6ZE0IRLJSFOwkBWUwIaAlFkEALw_wcB) od 3 500 PLN
ale to tanio, lepiej inwestować w Quadro P5000 16GB (https://www.ceneo.pl/47993652;0280-0.htm?se=CjW1eUE4vjn5fpnbtvzDMMsuYNmaiX-8&gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm_PV8ogZ00b21xbwjdg zdS4EFm_7R2pD5LsTGTNCblEAdHZ6CWdPRwaAhz6EALw_wcB)
chyba wybiorę Quadro :) bardziej się opłaca ;)
To jest teoria, która kompletnie nie przekłada się przy sofcie takim jak Ps, a zwłaszcza Lr, niestety ale wpakowanie paru tysięcy w gpu nie daje aż takich efektów jakby się można spodziewać, podejrzewam że można nawet nie odczuć różnic między taniutkim 960, a bardzo drogim 1080, warto poczytać o gpu AMD.
- - - - kolejny post - - - - - -
Taki Samsung 960 PRO 512 GB da sobie radę? :) wykorzystuje 48-warstwowe kości pamięci MLC V-NAND Samsunga
SSD NVMe
interfejs : M.2
PCI Express 3.0 x4 - tego nie rozumiem ?
PCIe to właśnie najważniejsza informacja obok NVMe w dyskach ze złączem M.2
Samsung 960 EVO jest w sam raz uważam.
sokolnik
05-01-2018, 01:28
PCIe to właśnie najważniejsza informacja obok NVMe w dyskach ze złączem M.2
Samsung 960 EVO jest w sam raz uważam.
Moja płyta główna, specyfikacja - link/ (https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO-GAMING/specifications/)
1 x gniazdo M.2 Socket 3, z klawiszem M, obsługa nośników pamięci typu 2242/2260/2280/22110 (tryb SATA & PCIE mode) - o co chodzi? :D 2242 ? 2260 ? 2280? 22110 ? Który najszybszy? :)
jeśli kupię GPU to na pewno wybiorę zielonych :)
2280 - 22 to szerokość, 80 to długość.
SATA & PCIe oznacza, że obsługuje oba protokoły.
Musisz jeszcze sprawdzić układ złącza, ile linii PCIe obsługuje.
http://m.benchmark.pl/aktualnosci/m2-najwazniejsze-informacje-o-zlaczu-dla-dyskow-ssd.html
Większe przyspieszenie da przesiadka na CaptureOne.
Jak mi ktoś odnajdzie jakieś znaczące wzrosty w Lr wynikające ze zmiany cpu od serii 4xxx na nowsze lub między gpu za 500zł, a taką za 2500zł to stawiam piwo, znaczące czyli usprawiedliwiające zmianę ;)
Większość przy zmianie kompa przechodził nie tylko na szybszy procesor ale na więcej ram, dysk ssd, świeży system najczęściej win10 i odczuwa różnicę, sama zmiana komponentów to kosmetyczne zmiany.
Ja po zmianie starego i5 750, 4 GB RAM, Win 7 na i5 6400, 16 GB DDR4, Win 10 i SSD poczułem zmianę... na gorsze. :P
merkator
05-01-2018, 16:50
GTX1080Ti 11GB Strix (https://www.ceneo.pl/50866494?se=8_L_R-TiQ3qXaUss2LveP8suYNmaiX-8&gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm9TZO8llymrGxyQbOmi ZiGHp5w86vK3CVrCq6ZE0IRLJSFOwkBWUwIaAlFkEALw_wcB) od 3 500 PLN
ale to tanio, lepiej inwestować w Quadro P5000 16GB (https://www.ceneo.pl/47993652;0280-0.htm?se=CjW1eUE4vjn5fpnbtvzDMMsuYNmaiX-8&gclid=Cj0KCQiAvrfSBRC2ARIsAFumcm_PV8ogZ00b21xbwjdg zdS4EFm_7R2pD5LsTGTNCblEAdHZ6CWdPRwaAhz6EALw_wcB)
chyba wybiorę Quadro :) bardziej się opłaca ;)
Nie proponowałem stricte wymienionych kart, lecz chciałem zasygnalizować kierunek zmian i pokazać, że są produkty spełniające te wymagania, po to by nie pakować się w GPU wyspecjalizowane do innych zadać, czyli obsługi gier. Lista kart graficznych zaprojektowanych do stacji graficznych jest o wiele dłuższa, i nie czuję się na siłach by zaproponować Ci konkretny model, nie mam w tej materii doświadczenia. Lepiej byś omówił tą kwestię z kimś kto na co dzień narabia z takim sprzętem, ma coś na półce i jest w stanie przetestować działanie zanim wydasz kasę na konkretny model.
AMD też dziurawe, więc na razie lepiej nic nie kupować.
AMD dziurawe na spectre. A tam nie ma potwierdzonego ataku w realnym zastosowaniu.
Zresztą producenci nie wiedzą nawet jak to poprawić w przyszłych konstrukcjach.
AMD nie że dziurawe tylko microsoft pracuje już od września nad łataniem tego i zrobił tak że nie ważne czy dziurawy czy nie to i tak łata działa na wszystkich procesorach, oczywiście amd już zareagowało ale pewnie łatwo im nie będzie wywalczyć swoje.
Mimo wszystko nie panikowałbym bo testy pokazuj że na mocnych zestawach spadek szybkości jest na poziomie 2-3%, ciekawe jak słabsze zestawy na to reagują.
sokolnik
05-01-2018, 19:06
Najwqzniejsze ze wszyscy mamy te problemy he a nie tylko użytkownicy 6700K, czyli np ja :) :)
Mniejsze ból głowy mają ci co kupili AMD Ryzen, jak dla mnie kolejna malutka zachęta do zakupu nowego Ryzen.
Najwqzniejsze ze wszyscy mamy te problemy he a nie tylko użytkownicy 6700K, czyli np ja :) :)
Co za buractwo... Nieważne że jest ****owo, ważne że inni maja również ****owo..
sokolnik
05-01-2018, 20:43
Co za buractwo... Nieważne że jest ****owo, ważne że inni maja również ****owo..Sam jesteś burakiem nie znającym się na żartach. Bo co nam zostaje? Trochę pozartowac sobie z samych siebie i innych :) którzy tak ja mają tak chwalonego Intela :) (wojna INTEL AMD)
Chwalony intel to był i5-2500 :)
AMD nie że dziurawe tylko microsoft pracuje już od września nad łataniem tego i zrobił tak że nie ważne czy dziurawy czy nie to i tak łata działa na wszystkich procesorach, oczywiście amd już zareagowało ale pewnie łatwo im nie będzie wywalczyć swoje.
Microsoft tam poprawił, że u kolegi na starym AMD po aktualizacji KB4056892 win10 nie wstaje. :)
sokolnik
06-01-2018, 00:22
Microsoft tam poprawił, że u kolegi na starym AMD po aktualizacji KB4056892 win10 nie wstaje. :)I już pierwszy nowy klient, najnowsze dziecko afery CPU :)
ZAPRASZAMY DO SKLEPU,
POZDRAWIA INTEL
sokolnik:
Piszesz o niewielkiej utracie wartości proca w skali roku, ale... przemnóż ją przez ilość lat skoro co roku zmieniasz graty.
Myślę że lepiej jest wyluzować i robić upgrade co 3 lata, bo sprzęt przecież podziała nawet 5 latek (poza zasilaczem).
A niby czemu poza zasilaczem?
Mój działa już 8 rok, i zasilacz i cpu i7-2600K (i cała reszta), nie tylko działa, ale i daje radę :)
i7-2600 :)
To jest druga legenda intela, to za czasów jak na byle płycie dało się wykręcić procesor przyzwoicie i działał, potem zaczęło się sztuczne psucie i korzystanie z monopolu, ciekaw jest jak wypada teraz taki i7-2600 w normalnym zestawie z ssd i z win10 w stosunku do nowych i7, z tego co pamiętam w grach jest nadal ok, a teraz policzyć ile kosztował i ile się zaoszczędziło przez te 7 lat nie dokładając do zmiany.
https://www.gamersnexus.net/images/media/2017/CPUs/2600k/2600k-revisit-gtav.png
źródło (https://www.gamersnexus.net/images/media/2017/CPUs/2600k/2600k-revisit-gtav.png)
sokolnik
06-01-2018, 16:19
I już aktualizacje pobrane... Instalują się...
Strach trochę...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/d554e73f95d7e55a9269dae48e70a90f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180106/d554e73f95d7e55a9269dae48e70a90f.jpg)
Komputer się uruchomił... Co z wydajnością? Dziś obrabiam foty i jutro to sprawdzę :)
Komp się uruchomił, wyskoczyl komunikat o niepowodzeniu instalacji aktualizacji ( nigdy nie było takiego komunikatu...).
Dziwne.
Moze to i lepiej :D
homer65pl
06-01-2018, 17:01
I już aktualizacje pobrane... Instalują się...
Strach trochę...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/d554e73f95d7e55a9269dae48e70a90f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180106/d554e73f95d7e55a9269dae48e70a90f.jpg)
Komputer się uruchomił... Co z wydajnością? Dziś obrabiam foty i jutro to sprawdzę :)
Komp się uruchomił, wyskoczyl komunikat o niepowodzeniu instalacji aktualizacji ( nigdy nie było takiego komunikatu...).
Dziwne.
Moze to i lepiej :DU mnie ta aktualizacja instalowała się chyba dwa albo trzy razy , za każdym razem po restarcie komputera był komunikat o nieudanej instalacji aktualizacji - w końcu jednak się poprawnie zainstalowała - nie wiem do tej pory dlaczego tak jest - ale to przecież Microsoft.....a my jesteśmy " darmowymi testerami".....
Bez przesady z tym narzekaniem na darmowych testerów. To krytyczna aktualizacja bezpieczeństwa. Ile mieli ja testować? Parę miesięcy?
sokolnik
06-01-2018, 17:36
Bez przesady z tym narzekaniem na darmowych testerów. To krytyczna aktualizacja bezpieczeństwa. Ile mieli ja testować? Parę miesięcy?
tak długo by nie pojawiał się spadek wydajności procesora... tego chyba nie trzeba tłumaczyć :) ?
rypią nas na każdym kroku w 4litery i jeszcze mamy się cieszyć z łatki która powoduje spadek wydajności? sorry...
sokolnik
06-01-2018, 18:48
może warto zrobić testy wydajności CPU przed aktualizacją i po :)
zapisać sobie wyniki i porównać ? :)
Tak tak. Zrobili błąd kilkanaście lat temu, żeby teraz śmietankę spijać. Prawdopodobne. Bardzo.
sokolnik
06-01-2018, 19:44
każdy gigant kombinuje jak być jeszcze większym gigantem... ja to rozumiem. Nie chce być tylko dymany, że kupuje proca za 1600 PLN a po roku okazuje się że wydajność spada. To tak jakbyś kupił samochód, z wadą, jedziesz do serwisu i mówią Ci, że dla bezpieczeństwa teraz Vmax to 85 km/h i tylko masz 3 biegi zamiast 5 :)
teraz to ceny procków powinny spaść tak mocno jak ich wydajność... i nie zamierzam wydawać dużo kasy na nowe procesory... lepiej ten męczyć do końca, zmienić chłodzenie, gluta, pastę dobrą i jechać z OC ile się da :) aż się sfajczy eheh :)
Podana informacja o rozpoczęciu prac nad łataniem tej dziury to wrzesień 2017.
Badanie dziury jeszcze odległe jest od tworzenia łaty.
Mnie ciekawi co innego. Odpowiedzialność producentów za to, że mając świadomość dziury wprowadzali nowe produkty.
sokolnik
06-01-2018, 20:49
Mnie ciekawi co innego. Odpowiedzialność producentów za to, że mając świadomość dziury wprowadzali nowe produkty.
odpowiedzialność będzie żadna...no chyba że w USA coś wypłacą konsumentom... o PL i o nas nawet nie pomyślą :)
Tzn chodzi mi o to że microsoft pracował nad łatą od września, a cała afera wyszła dopiero teraz, więc kolejny raz ms z intelem lecą w kulki.
http://pclab.pl/news76630.html
hehe, oczywiście nie ma to nic wspólnego :)
Tzn chodzi mi o to że microsoft pracował nad łatą od września, a cała afera wyszła dopiero teraz, więc kolejny raz ms z intelem lecą w kulki.
Opóźnianie podania takich informacji do wiadomości publicznej to nie jet do końca lecenie w kulki.
To nie pierwszy i oby nie ostatni raz, kiedy znalazcy błędu wstrzymują się z opublikowaniem informacji do czasu, kiedy przygotowane zostaną poprawki.
Nie chodzi tutaj tylko o MS, ale również o linuxy i wszystkie inne systemy, które są na ten błąd podatni, chociażby Apple i Google.
Bez takiego embarga na informację bardzo dużo systemów byłoby zagrożonych, bez możliwości jakiejkolwiek reakcji.
http://pclab.pl/news76630.html
hehe, oczywiście nie ma to nic wspólnego :)
My możemy sobie myśleć różne rzeczy... a czy gościowi coś udowodnimy? ;)
sokolnik
08-01-2018, 01:48
http://www.frazpc.pl/aktualnosci/935807,intel-zalata-90-procesorow-z-ostatnich-lat-do-konca-przyszlego-tygodnia.html
Jeśli zaś chodzi o wpływ aktualizacji na wydajność procesorów, który według pierwszych doniesień sugerował nawet 30% spadki, to Intel przekonuje, że jest on mocno zależny od obciążenia i zastosowania CPU, a przeciętny użytkowników nie powinien dostrzec różnicy. Taki scenariusz zdają się potwierdzać testy ukazujące się w sieci. Poza tym, koncern obiecał, że wszelkie negatywne efekty zostaną zminimalizowane z czasem.
http://antyweb.pl/zainstalowalem-patch-dla-windows-i-nie-widze-roznicy/
łatka Microsoftu nie ma żadnego wpływu na wydajność. Jeśli zatem posiadacie stosunkowo nowy procesor Intela, to bez obaw możecie, a nawet powinniście zainstalować najnowszą aktualizację. Nic na tym nie stracicie, chyba że…
… obrabiacie duże ilości danych
...to Intel przekonuje, że jest on mocno zależny od obciążenia i zastosowania CPU, a przeciętny użytkowników nie powinien dostrzec różnicy.
A co ma mówić? Mówi to, co powiedział złodziej złapany z ręką w cudzej kieszeni: "To nie moja ręka"! :)
sokolnik
08-01-2018, 22:15
Gonciarz - koparki (https://www.youtube.com/watch?v=ay7LLyskGk0)
no szok
Ale z czym szok ?
Widziałeś kopalnie w chinach gdzie płaci się dzienne po 20-30 tysięcy $ za prąd gdzie w chinach jest najtańsza na świecie cena za energie, w takich kopalniach 50 tysięcy kart graficznych nie jest niczym dziwnym, a hałda zepsutych kart graficznych imponująca :)
przecież Microsoft.....a my jesteśmy " darmowymi testerami".....
Nie przesadzaj system nie jest darmowy, za możliwość testowania trzeba parę plnów zapłacić :)
sokolnik
09-01-2018, 00:18
Ale z czym szok ?
Widziałeś kopalnie w chinach gdzie płaci się dzienne po 20-30 tysięcy $ za prąd gdzie w chinach jest najtańsza na świecie cena za energie, w takich kopalniach 50 tysięcy kart graficznych nie jest niczym dziwnym, a hałda zepsutych kart graficznych imponująca :)
wydawało mi się że koparki gdzie jest 15-20 kart to już ogrom :D ale miałem na myśli jakiegoś bogatego kowalskiego... a nie tworzenie fabryk kopalnianych :D
fota (https://media-exp2.licdn.com/mpr/mpr/AAIA_wDGAAAAAQAAAAAAAAxEAAAAJGI0NmEzNDkzLTlmNWQtNG M3NC1iNzFlLTU2ZjAyYmZiYzI2YQ.jpg)
już mi się odechciało czekać aż karty graficzne potanieją... albo części komputerowe potanieją, ramy, dyski itp :(
sokolnik
12-01-2018, 00:17
no to zamówiłem - odbiór osobisty (https://www.komputronik.pl/product/207837/wd-black-2tb.html) :)
W PC mam 1 SSD + 1 HDD 1Tb, teraz dojdzie 2gi dysk HDD 2Tb. Moje 2 dyski zewnętrzne właśnie się zapełniły a w PC brakuje miejsca... Dane 3mam na 2óch dyskach, jakby jeden padł... Za jakiś czas kupi się kolejny... ehh życie :)
To chyba najrozsądniejszy zakup, niż kupowanie GPU lub usuwanie zdjęć z dysków .... :)
nikoniarz
12-01-2018, 00:51
To chyba najrozsądniejszy zakup, niż kupowanie GPU
Na pewno znacznie tańszy ;)
O dyskach można poczytać trochę tu http://dyski.cdrinfo.pl/najszybsze-dyski-twarde-zestawienie-top10
sokolnik
14-01-2018, 13:52
Pytanko o porty USB 3.0
Mam 2 porty na przodzie obudowy USB 3.0.
Dziś zauważyłem, że prędkość kopiowania z karty (czytnik kart, niby też USB 3.0 niebieski) na SSD w jednem porcie to 40-42 mb/s a w drugim porcie kopiowanie tego samego obok do katalogu pokazywało 22-24 mb/s, czemu?
Karta ta sama, pliki te same, czytnik ten sam, port inny... Czyżby USB 3.0 był źle podpięty do płyty głównej? Wspomnę że do niedawna w ogóle nie dział :) dziś docisnąłem kabel i działa odrazu, tylko wolno...
muszę do sklepu skoczyć po kabel SATA do mojego nowego dysku HDD 2 Tb bo zapomniałem kupić :D
Kabel może byc powodem, albo to, ze masz podpięte cośj jeszcze do danego sterownika portu usb.
sokolnik
15-01-2018, 19:48
Kabel może byc powodem, albo to, ze masz podpięte cośj jeszcze do danego sterownika portu usb.
nie wiem, na przodzie obudowy mam 2x USB 2.0 oraz 2x USB 3.0
Jeden port USB 2.0 jest zajęty przez odbiornik od klawiatury bezprzewodowej.
Myszka na kablu wpięta z tyłu obudowy.
Jak robiłem testy prędkości używałem jednego portu USB 3.0.
Nie wiem o co chodzi.
ale powyższe to nie problem... Problem jest z dyskiem... Otóż, kupiłem, zamontowałem odpaliłem kompa, system wstał, skonfigurowałem dysk, pięknie się pojawił w Mój Komputer iiiiii jakiś on głośny :/ Mam taki sam WD BLACK 1 Tb i przez prawie 4 lata nie słyszałem takiego dźwięku w kompie...
Jak odpalam kompa włącza się jak odrzutowiec, wolno wolno i po sekundzie może dwóch cisza... podczas pracy komputera cisza. Przy wyłączaniu, ostatnie 2-3 sek działania kompa, słychać znowu dysk...wcześniej tego nie było... Niby nic ale żeby jeszcze gorzej nie było.
Kabel SATA kupiłem w MEDIA MARKT, czerwony kabel marki hama :D
Czy może to być wina kabla SATA? Mam też kabel dołączony do płyty głównej, dziś będę chciał go podmienić... czarny, łamana końcówka 90stopni, kabel jak kabel... Może zmiana kabla pomoże?
Mam jeszcze pytanie o mój dysk 1 Tb. Jest prawie zapełniony. Czy muszę zostawić jakąś minimalną ilość wolnego miejsca na dysku dla lepszej pracy samego dysku? Np 100gb wolnego miejsca...? Czy to jakiś internetowy mit? Dysk służy mi jako magazyn, zdjęcia głównie NEFy, oraz jakieś inne dokumenty, typowych filmów brak, jedyne filmiki to moje motovlogi :)
merkator
15-01-2018, 21:27
....
Mam jeszcze pytanie o mój dysk 1 Tb. Jest prawie zapełniony. Czy muszę zostawić jakąś minimalną ilość wolnego miejsca na dysku dla lepszej pracy samego dysku? Np 100gb wolnego miejsca...? ......
15% zalecane ;)
Dysk magnetyczny nie ma takich zaleceń zwłaszcza na win10 gdzie jest całkowicie inne zarządzanie blokami na dysku, można zostawić 2-3GB na takim dysku dla pewności jeśli to magazyn, dysk systemowy wymaga zapasu dużego.
sokolnik
15-01-2018, 21:56
mam teraz wolne 75 GB z 931, czyli mniej niż 10%... Oczywiście ten stan jest od może 2óch dni :)
Czyli powinno być OK :)
jeszcze pytałem o kabel SATA i głośność dysku... ma ktoś takiego WD BLACK 2 Tb ?
merkator
15-01-2018, 22:08
15 % jest granicą poniżej której windows może nie uruchamiać niektórych usług związanych z bezpieczeństwem danych np. defrag, oczywiście nie jest to tak rygorystyczne jak przy dyskach SSD ale problem występuje. To bardziej cecha NTFS i sposobu obsługi zapisu danych na dysku, ponadto stronicowanie pamięci i związany z tym plik wymiany też wymagają swojego obszaru na dysku.
Jeśli na dysku jest mniej niż 10% wolnego miejsca, system ma kłopoty ze swobodnym zapisem danych, stąd też trwa to o wiele dłużej niż zwykle, a głowica sobie szaleje po sektorach ;) Dysk staje się relatywnie głośniejszy niż zwykle.
Małe uzupełnienie ;)
http://pclab.pl/pr73924.html
sokolnik
15-01-2018, 22:35
mam teraz wolne 75 GB z 931, czyli mniej niż 10%... Oczywiście ten stan jest od może 2óch dni :)
Czyli powinno być OK :)
jeszcze pytałem o kabel SATA i głośność dysku... ma ktoś takiego WD BLACK 2 Tb ?
To wolne miejsce dotyczy partycji/dysku systemowego tak jak napisałem wcześniej, dysk do magazynowania możesz zapchać prawie na maksa.
Dysk nie powinien być głośny i wydawać jakieś dziwne dźwięki, wymieniaj.
sokolnik
16-01-2018, 08:45
Jakiego smarta?
A może to mój stary dysk prawie pełny zaczął wydawać jakieś dźwięki? Możliwe to? Małe szanse bo przed zakupem nowego nie było tak. Dziś sprawdzę rozkrece obudowę i będę słuchać dokładnie. Najwyzej jutro go wymienię.
merkator
16-01-2018, 10:46
Jakiego smarta?
A może to mój stary dysk prawie pełny zaczął wydawać jakieś dźwięki? Możliwe to? Małe szanse bo przed zakupem nowego nie było tak. Dziś sprawdzę rozkrece obudowę i będę słuchać dokładnie. Najwyzej jutro go wymienię.
Trza się trochę dokształcić https://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka)
Potem uruchomić jakiś program diagnostyczny , np. Crystal Disk Info i zobaczyć co powie o twych dyskach. Można go pobrać np. stąd https://portableapps.com/apps/utilities/crystaldiskinfo_portable
sokolnik
16-01-2018, 12:45
Tak zrobię. Wieczorem się tym zajmę.
sokolnik
16-01-2018, 18:19
Byłem w sklepie i dowiedziałem że jako że kupiłem przez internet mogę go oddać i oddadzą mi pieniądze. Inna opcja to wysyłka do serwisu i tam będą go sprawdzać.
Co robić? Chyba go jutro oddam.
A może te dyski tak mają? A może ten dysk jest wadliwy?
Czy ten program będzie pomocny?
Na początku uruchamia się jak odkurzacz a kończy pracę z taki chrobotaniem... Jak komp działa nie mam zastrzeżeń. Na dysk jeszcze nic kopiowaniem, nie używany, tylko podłączony w sensie :)
Oddaj jak możesz. Po co się stresować.
sokolnik
16-01-2018, 19:00
właśnie czytam opinie:
morele (https://www.morele.net/dysk-western-digital-wd-black-2tb-wd2003fzex-614707/) dokładnie ten model mam WD Black 2TB (WD2003FZEX) i faktycznie ludzie piszą że głośny. Inni piszą że oddawali.
Przelecę ten dysk tym programem. Zobaczymy co powie. Może ten dysk tak ma?! Sporo osób narzeka że głośny ale dobry szybki itp.
Jedyną wadą jaką zauważyłem jest głośne wyłączanie się dysku.
Jednak kosztem prędkości jest cena zakupu i generowany hałas przez dysk twardy. Wszystkie Blacki są szybkie lecz głośne i trzeba mieć to na uwadze.
Szybkosc, wydajnosc i jakosc godna zaufania. ALE... przez chyba ta opcje ze stabilizowane sa glowice (tak mi sie wydaje), no glowice sie nie chybotaja... ALE... dysk wytwarza dosc spore wibracje ktore przechodza na obudowe. Dlatego nalezy to brac pod uwage. Samo wlaczenie dysku poza wibracjami rownierz powoduje powstanie ambientu ktory brzmi jak lodowka... wiec mogli by cos z tym zrobic zeby bylo ciszej. Ale rozumiem, nie ma dyskow idealnych.
Bardzo dobry dysk z dobrą specyfikacją, nie polecam jednak do zwykłych domowych komputerów ze względu na poziom hałasu jaki generuje.
zakupiłem ten model i okazało się, że ma wadę fabryczną, po wymianie na nowy model okazało się, że ten też ma wadę, przy kolejnej wymianie było to samo aż zwróciłem towar
Najgłośniejszy dysk jaki miałem do tej pory, trzeba się do niego przyzwyczaić.
Pierwszy dysk okazał się uszkodzony ale szybko został wymieniony na nowy, ten drugi działa bez zarzutów
Głośny, głowica robi sporo hałasu. Słychać to bardzo gdy szukasz pliku. Mam 2 dyski i gdy wyszukiwanie zaczyna się na tym to wiesz że szukasz :)
Szybka bestia ale głośna
Dysk kupiony przez zaufanie do producenta. Jedyna odczuwalna różnica po zamianie z WD 2TB Green to wzrost hałasu.
czyli podsumowanie jakie można zrobić po przeczytaniu opini jest (moje) takie, że to dobry szybki dysk itp ale głośny. kilka opinii podobnych do moich.
Kopiuje na niego 25Gb danych, bok obudowy oraz przód zdjęty... nic cisza, słychać tylko wiatraki... żadnej głowicy ani dysku nic nie słyszę podczas kopiowania z WD 1Tb na WD 2 TB :) prędkość kopiowania od 80 mb/s do 110mb/s tak pokazuje okienko kopiowania WIN10.
To chyba mało? Czy OK? :)
tylko te włączanie i wyłączanie... ale to pewnie przez ten jakiś extra cudowny system głowic itp... Ogólnie chyba trochę spanikowałem jeżeli chodzi o ten hałas.
Zainstaluje ten program i puszcze test :)
sokolnik
16-01-2018, 19:32
Okno CrystalDiskInfo
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/6171520e8dde37ca2dc661e025030bb5-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/6171520e8dde37ca2dc661e025030bb5.jpg)
sokolnik
16-01-2018, 19:40
Kopiowanie z SSD około 15 GB danych, jaki folder zdjęć, plików itp. Transfer około 160 nawet 200mb/s aż wkoncu błąd.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/04865cae78a1aa48443598fc755f47e0-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/04865cae78a1aa48443598fc755f47e0.jpg)
Zauważyłem że błąd dotyczy tylko jednego folderu.
Inne pliki a raczej foldery się kopiuja bez problemu.
Powię próbę skopiowania tamtego folderu z danymi po restarcie kompa.
Oddaj to, a nie męcz się.
merkator
16-01-2018, 19:49
Okno CrystalDiskInfo
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/6171520e8dde37ca2dc661e025030bb5-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/6171520e8dde37ca2dc661e025030bb5.jpg)
Nówka nie śmigana ... ;) Ciekawe dlaczego program nie pokazał wielkości cache ? Overload ;)
Wielkość transferu adekwatna do wersji SATA. Wszystko OK !
sokolnik
16-01-2018, 19:55
zainstalowałem HD Tune Pro włączyłem START... zobaczymy co będzie. HD Tune spowodował, że było słychać dysk :)
Proszę sobie żartów nie robić, to poważna sprawa :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/198a8a059941432c29ebdc86a4ce2da1-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/198a8a059941432c29ebdc86a4ce2da1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/7d95d80977460f21e9782678ab415b3a-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/7d95d80977460f21e9782678ab415b3a.jpg)
Ale czy jeśli nadal będzie głośny z dziwnymi dźwiękami ale w programach jest ok to zostawisz czy nie bo chyba o to ci chodziło na początku ?
merkator
16-01-2018, 20:22
Masz rację, to bardzo poważna sprawa. Do ewentualnej naprawy należy stosować zestaw PC Tools, gdzie podstawowym narzędziem jest młotek. Należy tłuc nim po dysku, aż wybije mu się z talerzy wszystkie bity ;)
HD Tune nie pokazuje nic co by rodziło jakiekolwiek obawy o sprawność dysku. Jak na dysk talerzowy Benchmark ma bardzo ładny przebieg.
Jak mawia mój kolega który prowadzi serwis komputerowy "dyski wymienia się co 5 lat, bez względu na ich stan". Myślę, że ten dysk jest z serii 5+ ( 5 lat plus hohohoho )
sokolnik
16-01-2018, 20:22
Ale czy jeśli nadal będzie głośny z dziwnymi dźwiękami ale w programach jest ok to zostawisz czy nie bo chyba o to ci chodziło na początku ?
Właśnie skanuje dysk w HD Tune - Error Skan - narazie ma jakies 20% zrobione... zielone klocki wszystkie.
Jeśli programy pokażą że jest ok to go zostawię.
jeśli będą jakieś kwiatki to oddam. Miły pan w sklepie wydrukował mi nawet formularze zwrotu, paragon ale taki wydruk z ich sklepu A4 itp. Także umówiliśmy się że jeszcze go dziś sprawdzę i jakby co oddam - zwrot kasy na wskazane konto.
Ogólnie mi nie przeszkadza jakiś tam dźwięk, dysk jest mechaniczny i musi być go słychać, dużo opinii potwierdza że TEN dysk jest głośny... Trochę spanikowałem bo to nie jest najtańszy dysk, 2TB można kupić za 300 zł... i nie chciałbym wkopać się na jakąś minę...
Jak będzie OK z tymi badsektorami, prędkości będą ok to go pewnie zostawię... obym nie żałował :)
Masz rację, to bardzo poważna sprawa. Do ewentualnej naprawy należy stosować zestaw PC Tools, gdzie podstawowym narzędziem jest młotek. Należy tłuc nim po dysku, aż wybije mu się z talerzy wszystkie bity ;)
HD Tune nie pokazuje nic co by rodziło jakiekolwiek obawy o sprawność dysku. Jak na dysk talerzowy Benchmark ma bardzo ładny przebieg.
Jak mawia mój kolega który prowadzi serwis komputerowy "dyski wymienia się co 5 lat, bez względu na ich stan". Myślę, że ten dysk jest z serii 5+ ( 5 lat plus hohohoho )
te dyski po rejestracji mają 5 lat gwarancji... :)
Dla bezpieczeństwa, muszę kupić kolejny dysk jako backup tego co go właśnie kupiłem ;) ;)
Ty chyba jesteś straszny histeryk z tymi wszystkimi zakupami :)
sokolnik
16-01-2018, 21:01
Nie no ogólnie nie panikuje... Uważam że sprzęt jest coraz gorszej jakości, producenci jak Intel lecą z nami w kulki :) inni pewnie też tylko o tym nie wiemy :)
Nadal wszystkie zielone klocki także narazie ok :)
Prędkości są ok. Opinie potwierdzają hałas. Trzeba z tym żyć albo oddać i kupić inny dysk...
sokolnik
16-01-2018, 23:23
Zero jakiś błędów.
Zostawiam dysk i cieszę się dyskiem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/735e6380ccac18235b0b2ba6ea1bd5f3-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/735e6380ccac18235b0b2ba6ea1bd5f3.jpg)
sokolnik
17-01-2018, 00:19
Znalazłem folder (pliki) które nie chcą się usunąć, ani skopiować na drugi dysk... Pisałem o tym błędzie kopiowania wcześniej... Foldery/pliki są na SSD. Chce je usunąć.
Jak usunąć ten folder? te pliki jakieś dziwne. Antiwirus nie pokazuje nic złego ale wiadomo jak to jest z tymi antywirusami. Restart kompa nie pomaga.
I tak będę musiał wykonać format niedługo to się problem rozwiąże sam... może w ten weekend skoro mam teraz nowy HDD, to by trzeba by było postawić on nowa WIN10 :) muszę się do tego przygotować psychicznie ;)
Sprawdziłem SSD i HD Tune pokazał takie cos:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/a88317b7e13c24366d6551acb0c436e3-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/a88317b7e13c24366d6551acb0c436e3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/01/58173eb1cd91c66a7a02c59a8bcddde3-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180116/58173eb1cd91c66a7a02c59a8bcddde3.jpg)
Mój SSD będzie miał 4 lata w marcu/kwietniu.
SSD też chciałem/chce kupić, jakiś nowy, lepszy :)
Co to za błąd? W sensie wykrzyknik? :/
nikoniarz
17-01-2018, 00:38
Znalazłem folder (pliki) które nie chcą się usunąć, ani skopiować na drugi dysk... Pisałem o tym błędzie kopiowania wcześniej... Foldery/pliki są na SSD. Chce je usunąć.
Jak usunąć ten folder?
I tak będę musiał wykonać format niedługo to się problem rozwiąże sam...
Chyba wszystko w tym temacie...
sokolnik
17-01-2018, 00:52
Opinia o WD BLACK 4 Tb:
Wszystko działa, jestem zadowolony tylko ta głośność która słychać po naciśnięciu power po chwili przestaje, to samo podczas wyłączania kompa, na sam koniec odzywa sie wyraźnie...podczas pracy komputera nic nie słychać, dziwnie wstaje i wyłącza się... Mój WD 1 Tb który ma prawie 4 lata jest cichszy bez dźwięków na starcie i na końcu.
Czyli, to samo co u mnie. Widocznie nowe dyski WD tak mają... Zero do bani :)
sokolnik
21-01-2018, 17:41
ceny kart szaleją :D :D :D
1060 6gb już 1900-2100 kosztuję np. MSI :D
U nas jeszcze nie ma tych podwyżek, nvidia ogranicza dostawy wersji dla górników hmm... ale jeśli te największe kopalnie krypto walut potrafią wyczarterować samolot żeby dostać szybciej karty to nie dziwie się, ciekawe kiedy wszyscy zrozumieją że zużycie energii na kopanie krypto walu rujnuje środowisko bardziej niż wiele rzeczy, o których się trąbi.
sokolnik
21-01-2018, 18:19
sobie daruje kartę graficzną... szkoda że nie kupiłem rok temu... :)
trudno, trzeba inwestować w pamięci, SSD, HDD, RAM... procesory trefne... karty drogie... :D
merkator
21-01-2018, 21:25
sobie daruje kartę graficzną... szkoda że nie kupiłem rok temu... :)
trudno, trzeba inwestować w pamięci, SSD, HDD, RAM... procesory trefne... karty drogie... :D
Jednak proponowałbym zainstalować kartę graficzną, nie musi być z górnej półki. GPU i pamięć grafiki znacznie odciążą procesor i pamięć na płycie głównej.
Pomyśl o miękkim montażu dysku, np na elementach gumowych. To powinno zredukować hałas.
Ale w czym mu odciąży ram i cpu bo w Lr/Ps nie, a jak kupi słabą kartę to będzie miał nawet spowolnienia.
merkator
21-01-2018, 23:16
Ale w czym mu odciąży ram i cpu bo w Lr/Ps nie, a jak kupi słabą kartę to będzie miał nawet spowolnienia.
Widzę, że upodobałeś sobie krytykę moich wypowiedzi, zamienimy się rolami ? ;)
Oj chyba nie patrzę na nicki w takich dyskusjach bo i po co ale odnośnie tematu, mam w kompie 960 i w niczym mi to nie przyspiesza Lr/Ps, a był nawet chwilowy problem ale aktualizacja naprawiła, gpu robiło jakieś artefakty podczas obróbki i podgląd trwał czasami kilka sekund.
sokolnik
22-01-2018, 01:43
Słaba kartę to jaka? 1050Ti za 900 PLN? [emoji28] używana jakąś z koparki? 1060 6gb za 2 tys? :D
Kardamon opcja to zwyczajne przeplacenie kasy za towar/zysk w postacie mocy z GPU.
Ceny to kosmos. W sezonie 2017 mój PC radził sobie nieźle w renderingu oraz obróbce... A już najpewno nie na tyle słabo bym wydawał na GPU tysiaka albo dwa :) wolę przeznaczyć ta kasę na coś innego. Np pamięci HDD, SSD lub inny towar nie związany z komputerami.
Może wycieczka latem? Może coś do moto? Może nowa strona www? A może odłoże kasę na remont lub ślub? :) to może ja jednak kupię ta kartę [emoji28][emoji28][emoji28]
Zawsze możesz kupić coś używanego za ~500zł i już, ja mam w kompie 960 firmy evga i nie mam zamiaru tego wymieniać nawet zmieniając w przyszłości cpu/mb/ram do czego się powoli dojrzewam ale dopiero jak pojawi się Ryzen 2xxx.
Co ciekawe kupiłem tą kartę za 430zł bo były wyprzedaże przy premierze modeli 1060, evga wtedy miała 10 lata gwarancji po rejestracji.
nikoniarz
22-01-2018, 11:07
Widzę, że każdy kupuje to co chce kupić. Ja marki Evga bym nigdy nie kupił. I nawet 100-letnia gwarancja by tego nie zmieniła- z własnego życia wiem, że bywa to zwykły chwyt marketingowy by skusić klienta, a jak przychodzi do reklamacji, to "wina użytkownika". Ale podkreślam- tak BYWA. Oczywiście nie neguję zakupu, wyrażam jedynie swoją opinię.
Dokładnie tak jest że każdy kupuje co chce, ja nie tknę nigdy produktów asus, a evga miałem awarie jeszcze modelu 460 i na gwarancji przysłali kuriera po kartę i po kilku dniach wymienili mi wtedy na 560ti, więc nie mogę napisać złego słowa o nich.
U nas jeszcze nie ma tych podwyżek, nvidia ogranicza dostawy wersji dla górników hmm... ale jeśli te największe kopalnie krypto walut potrafią wyczarterować samolot żeby dostać szybciej karty to nie dziwie się, ciekawe kiedy wszyscy zrozumieją że zużycie energii na kopanie krypto walu rujnuje środowisko bardziej niż wiele rzeczy, o których się trąbi.
O tym właśnie sobie dumam od dawna. Nam niedługo czujniki co2 w dypy powtykają, nakładając certyfikaty zużycia gazów cieplarnianych a tymczasem faktu, że przemysł kryptowalut marnuje energii tyle ile zużywają całe państwa, jakoś nikt nie dostrzega ani się tym nie zajmuje...
O tym właśnie sobie dumam od dawna. Nam niedługo czujniki co2 w dypy powtykają, nakładając certyfikaty zużycia gazów cieplarnianych a tymczasem faktu, że przemysł kryptowalut marnuje energii tyle ile zużywają całe państwa, jakoś nikt nie dostrzega ani się tym nie zajmuje...
Czyli co? - dodatkowa akcyza na karty? ;)
Trzeba też zacząć się przyglądać procesorom AMD i Intel z wbudowanymi gpu AMD, jest to jakaś alternatywa i widać że będzie to rozwijane, jeśli takie gpu dojdzie do poziomu tanich kart nvidia/amd to sporo się zmieni na rynku.
No popatrz, a trąbią wszędzie, że samochody elektryczne takie ekologiczne :)
sokolnik
23-01-2018, 01:33
No popatrz, a trąbią wszędzie, że samochody elektryczne takie ekologiczne :)
trąbią też wszędzie o smogu :)
Czyli co? - dodatkowa akcyza na karty? ;)
1 Bitcoin od sztuki (od Titana 2 Bitcoiny)