PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe body jest ok. a co ze starym?

Andrew
29-12-2017, 16:31
Witajcie,
Przez kilka lat byłem użytkownikiem D80, wczoraj nabyłem D7200. Jest to oczywiście inna epoka, ale pojawił się dylemat, który pewnie dotyczy innych kolegów zmieniających korpusy - €“ co zrobić ze starym. Jak przesiadamy się z DX na FX, wówczas warto zachować stare body, aby mieć format DX, ale gdy z DX na DX - no nie winem.
Mogę oczywiście zachować je jako body zapasowe, ale nie widzę okoliczności, w których będę je wykorzystywał, chyba, że w czasie niespodziewanej awarii D7200.
Odrzucam motyw sentymentalny .
Wiem, że jest to indywidualna sprawa, ale może są okoliczności, których nie dostrzegam, a dla których jednak warto zachować poprzedni korpus.
Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam noworocznie
Andrzej

ksh
29-12-2017, 17:29
D80, sprzedać za jakieś grosze albo dać do nauki komuś, albo wykorzystać do klepania timelapsów, przerobić na uv...

ck_dezerter
29-12-2017, 19:22
Sprawa jest chyba oczywista - sprzedać, chyba że nie zależy Ci na tych paru groszach. Jako zapas też możesz zostawić.

jurkarol
30-12-2017, 00:36
zostaw sobie d80. ładne zdjęcia robi przecież, ma sensor ccd :)
jeszcze zatesknisz

robanto
30-12-2017, 13:20
Ja bym zostawił. Tak postąpiłem z moim D200. Dużo się przewinęło, a on został. I - fakt - lubię wracać do tego co da się zrobić w ccd. A może to tylko sentyment - nawet jeśli, to warto.

andystar
30-12-2017, 15:36
Warto zostawić. Jest to ostatni korpus (obok D200) z matrycą CCD. Wg mnie CCD daje przyjemniejsze kolory.
Jest to też dobry korpus do ewentualnych przeróbek.

ck_dezerter
30-12-2017, 15:53
Warto zostawić. Jest to ostatni korpus (obok D200) z matrycą CCD. Wg mnie CCD daje przyjemniejsze kolory.
Jest to też dobry korpus do ewentualnych przeróbek.

To też prawda... Nie szkoda go na eksperymenty, ew na wzięcie w miejsca, gdzie łatwo dostać w mordę i stracić sprzęt... Ja sprzedałem d80, ale do takich celów zostawiłem sobie d100.

Andrew
31-12-2017, 13:59
Bardzo dziękuję za Wasze przemyślenia.
D80 jest w stanie dobry +, był bardzo dbany z mojej strony (mam go od nowości), niecałe 18tyś kłapnięć. Wartość rynkowa ok 450-550zł - ta kwota nie jest dla mnie w tej chwili niezbędna. Argument, że warto zostawić puszkę z matrycą CCD, jest dla mnie przekonywujący. Na tą chwilę zostawiam.

Dziękuję i pozdrawiam Was noworocznie

Andrzej

Weasly
31-12-2017, 15:30
Bardzo dobra decyzja. Też zostawiłem ze względu na matryce CCD.