Zobacz pełną wersję : RAWki edycja specjalna nr 2 - głosowanie
siemalysy
23-12-2017, 22:05
Dobry Wieczór :-)
Witam Was w ten mokry sobotni wieczór. W przeddzień wigilii startujemy z głosowaniem drugiej specjalnej zabawy w RAWki. Zabawa jak dobrze wiecie odbywa się na trzech forach: Canon-board, Olympus Club i na naszym Nikoniarze.pl :-) Dziękujemy za wszystkie przesłane prace. Mamy ich więcej niż w pierwszej edycji, a jest ich 49. Brawo :-) Oby tak dalej.
Tak dokładniej to z Canon-board wpłynęło aż 17 prac (przedtem 11), z nikoniarzy 22 (przedtem 16) czyli wzrosty, jedynie z Olympusclub mniej, bo wcześniej było 14 a teraz jest 10.
Zwycięzca pierwszego cyklu w nagrodę otrzyma forumowy kalendarz na 2018r oraz licencję na pełną wersję programu MACHINERYHDR wraz z rocznymi darmowymi aktualizacjami. Sponsorem nagrody jest Machinery HDR Effects - producent pierwszego polskiego programu do efektów HDR.
Program można pobrać ze strony http://www.machineryhdr.com
No i jest też kolejna nagroda ufundowana przez Saboora - komplet gadżetów Olympusa, czyli torba - futerał na Olympus Pen, kamizelka e-sytem, koszulka OMD, czapeczka Olympusa.
Głosujemy na maksymalnie 10 (słownie: dziesięć!!!) prac jakie Wam się podobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej.
Autorem zdjęcia jest: Autorem pliku CR2 jest Bartek z Canon-board, nick: akustyk
Termin głosowania mija za 5 dni o 20:00 - czwartek (28.12.2017 r.)
W przypadku remisu nastąpi trzydniowa dogrywka.
UWAGA!!!
Koniec czasu głosowania zostaje wydłużony do godz. 13 w sobotę (2017.12.30). Z nową zabawą startujemy również w sobotę.
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD danym zdjęciem.
Pełne obrazki są w paczce nad zdj. nr 1, a te wystawiane w poście mają charakter poglądowy.
Po skończonym głosowaniu proszę autora rawka (inni oczywiście też mogą) o wypowiedzenie się na temat zwycięskiej pracy.
Zanim zaczniecie oceniać prace i oddawać głosy pragnę życzyć Wam Zdrowych, rodzinnych i wesołych Świąt.
ORYGINAŁ
2429
WASZE PROPOZYCJE
Paczka 49 prac (https://www.dropbox.com/s/wd7lmn65rzp0jht/Pliki%20jpg%20specjalne%20RAWki%20nr%202.zip?dl=0)
1.
2430
2.
2431
3.
2432
4.
2433
5.
2434
6.
2435
7.
2436
8.
2437
9.
2438
10.
2439
11.
2440
12.
2441
13.
2442
14.
2443
Cd. poniżej.
cd...
15
2499
16
2498
17
2497
18
2496
19
2495
20
2494
21
2493
22
2492
23
2491
24
2490
25
2489
26
2488
27
2487
28
2486
29
2485
cd. niżej.
siemalysy
23-12-2017, 22:08
cd...
30
2515
31
2514
32
2513
33
2512
34
2511
35
2510
36
2509
37
2508
38
2507
39
2506
40
2505
41
2504
42
2503
43
2502
44
2501
cd. niżej.
cd...
45
2520
46
2519
47
2518
48
2517
49
2516
cd. niżej.
Miłej zabawy. Niech wygra najlepszy :-)
Dziękuję za cierpliwość.
Super ale jak edytujecie numerki to trzeba reset ankiety zrobić bo oddałem głosy przed edycją, a teraz widzę że całkiem inne prace dostały moje głosy :sad:
siemalysy
23-12-2017, 22:53
Była informacja od drugiego posta w każdym kolejnym, że edytuję bo hosting pomieszał numery. Zdjęcia też wtedy nie miały numerów. Jak skończyłem edytować to nie było jeszcze żadnego głosującego w ankiecie...
spiritus
23-12-2017, 23:27
O kurde... popularność rośnie. Najs :)
Które moje? :D
Nr 50, nie zmieściło się ;)
siemalysy
23-12-2017, 23:52
spiritus a wziąłeś udział, że pytasz, które Twoje :-P
spiritus
23-12-2017, 23:59
spiritus a wziąłeś udział, że pytasz, które Twoje :-P
to Ty nie wiesz? :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Nr 50, nie zmieściło się ;)
dobrze wiedzieć ;D
siemalysy
24-12-2017, 00:00
to Ty nie wiesz? :D
Władza absolutna teraz nie jest po mojej stronie :-D
Była informacja od drugiego posta w każdym kolejnym, że edytuję bo hosting pomieszał numery. Zdjęcia też wtedy nie miały numerów. Jak skończyłem edytować to nie było jeszcze żadnego głosującego w ankiecie...
Nie wiem, wchodzę w temat, przeglądam prace, wybrałem te co mi się podobają, zaznaczyłem i byłem pierwszym głosującym, potem patrze, a numerki się zmieniły i moje głosy poszły na prace jedne z gorszych, jak napisałem o tym to były tylko dwa głosy, można było zresetować ankietę.
@koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) uważam że jak na starego forumowego wyjadacza to lekkomyślny jesteś... czasami się coś lubi popsuć..., po co się tak spieszyć było. Chyba że to takie zawody były kto pierwszy głos odda... wygrałeś chociaż? :mrgreen: :lol:
siemalysy
24-12-2017, 00:26
koesh nie wiem kiedy głosowałeś. Numerki nie zostały zmienione tylko przypisane do nich prace. W sumie to to samo. Zorientowałem się, że coś jest nie tak zaraz po dodaniu ostatnich zdjęć. W postach od 2 do 4 napisałem informację o tym, że edytuję te posty. Nie było numerów przy zdjęciach. W momencie kiedy zacząłem edycję nie było żadnego głosu. Po zakończeniu edycji też sprawdziłem ankietę i nie było głosów. Ankiety nie da się zresetować. Trzeba cały wątek.
Dlaczego tak wyszło? Forumowy hosting podczas dodawania zdjęć do zdjęć kolejno dodawanych przypisywał mniejszy numer. Stąd konieczna była edycja. Np. zdjęcie nr 1 miało nr 2134, nr 2 - 2133, 3-2132 itd. Mogłem klikać 49 zdjęć pojedynczo. Wtedy by do tego nie doszło.
Widzę ze w tej edycji liczba Kosmitów znacznie wzrosła... jest z czego wybierać ;) :mrgreen:
siemalysy
24-12-2017, 01:04
Widzę ze w tej edycji liczba Kosmitów znacznie wzrosła... jest z czego wybierać ;) :mrgreen:
Cieszę się, że wreszcie masz większy wybór :-D
Cieszę się, że wreszcie masz większy wybór :-DNo jasne... widzę że moje suwanie suwaczkami jest mocno zaraźliwe ;) siemalysy Czuwasz? :)
siemalysy
24-12-2017, 01:12
...
siemalysy Czuwasz? :)
Zależy co masz na myśli?
Zależy co masz na myśli?Widzę ze siedzisz na forum... Wstyd mi... tu takie bajery widzę a w sumie to ja akurat takiego lajtowego wstawiłem tego Kosmitę :mrgreen:
siemalysy
24-12-2017, 01:29
Ja do tej edycji podszedłem zupełnie inaczej niż zwykle. Zobaczymy co to przyniesie ;-)
frogi Ty też czuwasz? :-P
Miałem takie wstawić:
2521
:mrgreen:
Ale się nie zdecydowałem. Ech. Byłby jeszcze jeden kosmita, i to zielony. :p
@koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) uważam że jak na starego forumowego wyjadacza to lekkomyślny jesteś... czasami się coś lubi popsuć..., po co się tak spieszyć było. Chyba że to takie zawody były kto pierwszy głos odda... wygrałeś chociaż? :mrgreen: :lol:
Wiem mam pecha... ale po co ta szydera ?
Wchodzę, jest głosowanie no to głosuje, a to czy pierwszy czy ostatni to zauważyłem po oddaniu głosów.
Nie da się tego jakoś zresetować użytkownikowi ?
Głosy poszły na prace, które mi się podobały, a po zmianie kolejności wpadły na co najwyżej kiepskie dzieła kosmickie :)
Jest 49, było 41. Z C-B wpłynęło aż 17 prac (przedtem 11), z nikoniarzy 22 (przedtem 16) czyli wzrosty, jedynie z Olympusclub mniej, bo wcześniej było 14 a teraz jest 10.
Z tego co widzę, to u mnie też nr się pozmieniały
Wiem mam pecha... ale po co ta szydera ?
Szydera od razu... Stary wyga tu jesteś a czasami zachowujesz się jak byś wczoraj przyszedł pierwszy raz ;)
@frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791) Ty też czuwasz? :-P
Tak, żeby cię coś nie zjadło po nocy... ;) :mrgreen:
Miałem takie wstawić:...
Ech, zawaliłeś strasznie... na szczęście to co jest daje duże pole manewru na wybór... :mrgreen:
Pewnie byłeś drugą lub trzecią osobą głosującą, z tego co widziałem zmiany numerów prac pojawiły się po trzech głosujących osobach.
siemalysy
24-12-2017, 11:49
Głosowanie pojawiło się wraz z pierwszym postem gdzie było widocznych tylko 14 zdjęć. Później sukcesywnie dodawane były kolejne. Było tego dużo i trochę to trwało. Jak pisałem wcześniej, w momencie zauważenia czyli po dodaniu ostatniego zdjęcia w 4 poście, zobaczyłem że coś jest nie tak od razu dodane zostały w postach 2-4 stosowne informacje, że te posty są edytowane po czym wszystkie zdjęcia skleiły się w jeden długi ciąg i nie miały numerów i był wpis o edycji. W momencie kiedy zacząłem edycję w ankiecie nie było żadnego głosu. Po zakończeniu tych edycji również. Dopiero po kilku minutach było 2 głosujących. Mam podgląd na ankietę więc widziałem jak to wyglądało.
Gdyby nie była to edycja na 3 fora, nie było by potrzeby edycji i zostałoby bez edycji. Rozumiem, że w pierwszym poście przez prawie 4 dni wałkowane było dlaczego taki regulamin, dlaczego chmura usunięta itd... To w tej edycji będzie dyskusja, że numerki się pozmieniały...
Życzę Wam Spokojnych i Zdrowych Świąt.
...
Tak, żeby cię coś nie zjadło po nocy... ;) :mrgreen:
...
A dzięki ;-) Na razie czuje tylko kąsanie. Nie wiem jak długo jestem jeszcze bezpieczny :-)
Nie wiem, wchodzę w temat, przeglądam prace, wybrałem te co mi się podobają, zaznaczyłem i byłem pierwszym głosującym, potem patrze, a numerki się zmieniły i moje głosy poszły na prace jedne z gorszych, jak napisałem o tym to były tylko dwa głosy, można było zresetować ankietę.
Zalecamy pobrać paczkę 49 zdjęć, one mają numerki jak w ankiecie. Łatwiej się przegląda i można sobie samemu wywalać złe zdjęcia z katalogu, aż zostanie kilka najlepszych i na nie oddac głosy.
.Nie da się tego jakoś zresetować użytkownikowi ?
Głosy poszły na prace, które mi się podobały, a po zmianie kolejności wpadły na co najwyżej kiepskie dzieła kosmickie :)
Można odjąć głosy jakie ty dałeś (zagłosowałeś jak widzę na 3 prace), ale to tyle. Drugi raz i tak nie zagłosujesz. Chyba. Bo tego jeszcze nie sprawdzano. Usunąć?
Żeby nie było na koniec ankiety niedomówień bo przynajmniej trzy osoby zagłosowały na inne prace niż chciały i to powinno być usunięte bo potem ktoś po ogłoszeniu wyników zacznie odejmować/dodawać i będzie niesmacznie.
Dziwię się że jak był błąd to nie zresetowaliście ankiety, a to było pewnie z 15 minut, szybka reakcja nie namieszałaby w wynikach, które mogą być podważane, a jak się to rozejdzie na inne fora to będzie "afera".
Problem polega na tym że po otwarciu tematu można sobie przeglądać prace nawet godzinę czy dłużej, wybrać i zaznaczyć swoje głos, po zagłosowaniu temat się odświeża już ze zmienionymi numerami prac.
Osoby, które chcą by ich głosy zostały usunięte poproszę o taką informację. To jednorazowa oferta tylko dla tych co zagłosowali w pierwszych minutach wystawienia ankiety.
Ankieta wisi 5 dni, a wy musicie oddawać głosy jeszcze w momencie tworzenia wątku ...
I znów jakaś "afera" się zrobiła w 2 części ;) Jacek, moim zdaniem w takiej sytuacji (zmiana numeracji) te głosy powinny być usunięte "z urzędu". Bez względu na to, czy ktoś zgłosi taką potrzebę. Bo przecież te 2 czy 3 osoby głosowały na zupełnie inne prace.
I znów jakaś "afera" się zrobiła w 2 części ;)...
Dobrze, że nie na forum Olympusclub:wink:
Ankietę można ewentualnie edytować i osoby, które głosowały nie na te prace na które chcieli (nie z swojej winy) da radę to skorygować (liczbę głosów przy danej pracy). Powtarzać głosowanie od początku, tego bym nie robił.
Tak na przyszłość, lepiej wpierw wstawić wszystkie prace i jak jest OK, dopiero na końcu ankietę do głosowania.
Jak się da skorygować, to jeszcze lepiej :)
edit: Głos oddany. Świetny pomysł z pobraniem paczki i późniejszą eliminacją. Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz to wypróbowałem. Bardzo wygodne, zwłaszcza z dużą ilością zdjęć :)
Usunąć Twoje głosy?
I znów jakaś "afera" się zrobiła w 2 części ;) Jacek, moim zdaniem w takiej sytuacji (zmiana numeracji) te głosy powinny być usunięte "z urzędu". Bez względu na to, czy ktoś zgłosi taką potrzebę. Bo przecież te 2 czy 3 osoby głosowały na zupełnie inne prace.Siemalysy napisał, że nikt nie oddał głosów. koesh, że oddał, bo strony nie odświeżał. Stąd siemalysy nie widział głosów po tym gdy zakończył operacje, a koesh głosował potem nad tym co mu się nadal na monitorze wyświetlało.
Gdyby miał te strone odpaloną 2 dni i wtedy zagłosował to co wtedy? ;) A wszystko przez to, że nad 49 zdjęciami się myśli długo.
Koesh - ja czekam na jasną deklaracje czy mam usunąć głosy. Jak Urbański w milionerach. Jak padnie słowo ostatecznie to działam ;) tzn ja czekam na polecenie by usunąć głosy.
Narzekanie nie jest dla mnie jednoznaczne z poleceniem działania.
...Koesh - ja czekam na jasną deklaracje czy mam usunąć głosy. Jak Urbański w milionerach. Jak padnie słowo ostatecznie to działam ;) tzn ja czekam na polecenie by usunąć głosy.
Najlepiej na priv takie polecenie i zamiast tych usuniętych mógłby wskazać te na które chciał oddać głos (liczbę głosów w ankiecie przy danej pracy można edytować).
siemalysy
24-12-2017, 15:07
Dobrze, że nie na forum Olympusclub:wink:
Ankietę można ewentualnie edytować i osoby, które głosowały nie na te prace na które chcieli (nie z swojej winy) da radę to skorygować (liczbę głosów przy danej pracy). Powtarzać głosowanie od początku, tego bym nie robił.
Tak na przyszłość, lepiej wpierw wstawić wszystkie prace i jak jest OK, dopiero na końcu ankietę do głosowania.
Gdyby była taka możliwość to bym tak robił. Niestety nie mam możliwości technicznych żeby dodać ankietę po dodaniu zdjęć we wszystkich postach. Dlatego ankieta leci razem z pierwszym postem. Jak widać 4 pierwsze posty są moje i Jacka. Musieliśmy tak zrobić żeby móc dodać to wszystko w 4 postach bo nie ma takiej możliwości żeby jedna osoba mogła dodawać post pod postem. Tak jak napisał Jacek, osoby które zagłosowały i uważają, że nie na te prace co by chcieli mogą dać sygnał i te głosy zostaną usunięte.
I zacznijmy cieszyć się świętami bo szkoda nerwów na kolejne zwady i afery ;-)
Gdyby była taka możliwość to bym tak robił. Niestety nie mam możliwości technicznych żeby dodać ankietę po dodaniu zdjęć we wszystkich postach. Dlatego ankieta leci razem z pierwszym postem. ...
Niby forum podobne jego wersja (vBulletin Version 4.2.5 ), a inne możliwości...(lub masz inne uprawnienia). Na Olympusclub najpierw wstawiłem wszystkie zdjęcia (zajęło to 4 posty - bo limit zdjęć w jednym to 15 szt.). Na końcu do pierwszego postu dodałem ankietę. (Dodawałem też post za postem i nie było problemu).
PS.
Zdjęcia dodawałem pojedynczo (może to ma jakieś znaczenie...)
Koesh - ja czekam na jasną deklaracje czy mam usunąć głosy. Jak Urbański w milionerach. Jak padnie słowo ostatecznie to działam ;) tzn ja czekam na polecenie by usunąć głosy.
Tak, definitywnie i ostatecznie.
Tylko dlatego żeby nie było potem niedomówień jak ktoś wygrałby jednym głosem i wtedy mamy aferę.
Usunąć Twoje głosy?
Siemalysy napisał, że nikt nie oddał głosów. koesh, że oddał, bo strony nie odświeżał. Stąd siemalysy nie widział głosów po tym gdy zakończył operacje, a koesh głosował potem nad tym co mu się nadal na monitorze wyświetlało.
Gdyby miał te strone odpaloną 2 dni i wtedy zagłosował to co wtedy? ;) A wszystko przez to, że nad 49 zdjęciami się myśli długo.
Narzekanie nie jest dla mnie jednoznaczne z poleceniem działania.
Moja decyzją jest jasna, proszę o możliwość zaglosowania jeszcze raz, dziekuje������
pumeeque
24-12-2017, 23:28
Wow, jak dużo prac :)
rawkik30
25-12-2017, 22:04
Wow, jak dużo prac :)
Sam RAWA nie obrabiałem, więc nie wiem co mógłbym ewentualnie uzyskać, ale z tylu pokazanych prac w tej edycji jedna i tylko jedna przypadła mi szczególnie do gustu i właśnie na nią swój głos oddałem. Sam się zdziwiłem, ale wybór tym razem był dla mnie dość oczywisty :-)
pumeeque
25-12-2017, 22:05
Sam RAWA nie obrabiałem, więc nie wiem co mógłbym ewentualnie uzyskać, ale z tylu pokazanych prac w tej edycji jedna i tylko jedna przypadła mi szczególnie do gustu i właśnie na nią swój głos oddałem. Sam się zdziwiłem, ale wybór tym razem był dla mnie dość oczywisty :-)Fajnie, gdyby to była akurat moja :D
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
siemalysy
27-12-2017, 10:04
Witam,
Święta, święta i po świętach... Mamy 30 głosujących. Na ten moment jedna praca mocno z przodu. Poniżej wszystko w miarę wyrównane.
Życzę miłego dnia,
Pozdrawiam
Michał
Zagłosowane. Kosmici górą! ;) :mrgreen:
Wyjątkowa jednomyślność. Na wszystkich 3 forach z przodu jest to samo zdjęcie. Przedtem na każdym forum wygrało inne zdjęcie.
A wydaje się, że tyle wersji kolorystycznych że rozrzut głosów będzie duży...
Coś czuję, że to prowadzące zdjęcie jest akurat mało kolorowe ;)
pumeeque
27-12-2017, 16:51
Ciekawe, czy moje ma choć jeden głos :D
siemalysy
27-12-2017, 17:31
Ciekawe, czy moje ma choć jeden głos :D
Warto też wziąć udział w głosowaniu, a nie tylko liczyć na głosy na własną pracę ;-)
pumeeque
27-12-2017, 17:36
Warto też wziąć udział w głosowaniu, a nie tylko liczyć na głosy na własną pracę ;-)Przekonałeś mnie :D
---
Zagłosowane :)
siemalysy
27-12-2017, 18:08
Przekonałeś mnie :D
---
Zagłosowane :)
Zagłosowane. Kosmici górą! ;) :mrgreen:
Brawo... :-)
ale jak się tak zastanowić... jeśli ziemianie wywołują kosmicznie, to kosmici wywołują ziemsko :)
Dla nich też kosmicznie, więc chyba na jedno wychodzi. :D
No jakby nie patrzyć, na to wychodzi. ;D
pumeeque
27-12-2017, 19:17
My też jesteśmy kosmitami :D
Bracia i Siostry w Kosmosie... peace, love and rock n roll ;) :lol:
peace, love and rock n roll ;) :lol:
peace, love, r'n'r, and bziuuu bziuuu. :p
Czyli kosmici wszystkich planet łączcie się przy wywoływaniu rawków :)
Zastanawiałem się, czy kosmici będą umieli odczytać co tu piszemy, ale przecież wszyscy kosmici mówią po angielsku (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Teoria_filmowej_rzeczywistości)...
Więc Wujek Gie sobie z tłumaczeniem poradzi.
Star Trek wyszedł z tego obronną rękę, tam mamy czasami różne języki, a jak mówią po naszemu to robota translatora, które od zawsze mieli w tych filmach :)
W Mass Effect było to samo. Tylko nie każdy o tym wie, bo info tylko w Leksykonie było...
tbogdanowicz
27-12-2017, 22:27
Coś czuję, że to prowadzące zdjęcie jest akurat mało kolorowe ;)
Czy czarny i biały to nie kolory???
Lub druga wersja, biały to wszystkie kolory.
:twisted::twisted::twisted:
siemalysy
28-12-2017, 13:26
UWAGA!!!
Koniec czasu głosowania zostaje wydłużony do godz. 13 w sobotę (2017.12.30). Z nową zabawą startujemy również w sobotę.
Zapraszam do głosowania ;-)
uuu... czemu mojego nie ma?
siemalysy
28-12-2017, 18:35
uuu... czemu mojego nie ma?
W jakim sensie nie ma? Wysłałeś i nie znalazło się w głosowaniu?
W jakim sensie nie ma? Wysłałeś i nie znalazło się w głosowaniu?
zgadza się. wysyłałem zgłoszenie na maila 18 grudnia, o 23:55
EDIT:
dobra, zagadka rozwiązana - zrobiłem literówkę w adresie mailowym... :sad:
siemalysy
28-12-2017, 19:01
zgadza się. wysyłałem zgłoszenie na maila 18 grudnia, o 23:55
EDIT:
dobra, zagadka rozwiązana - zrobiłem literówkę w adresie mailowym... :sad:
Ok. Rozumiem. Szkoda :-( Zapraszam do kolejnej edycji ;-)
siemalysy
29-12-2017, 20:25
Zostało jeszcze kilkanaście godzin do zamknięcia głosowania. Kto jeszcze nie oddał głosu to chyba wie co ma zrobić ;-) Na miejscu pierwszym nic się nie zmieniło i nie powinno nic się wydarzyć. Cztery prace nadal nie dostały głosu.
Czarna_Offca
30-12-2017, 00:44
zaglosowane :P
pumeeque
30-12-2017, 00:45
Zostało jeszcze kilkanaście godzin do zamknięcia głosowania. Kto jeszcze nie oddał głosu to chyba wie co ma zrobić ;-) Na miejscu pierwszym nic się nie zmieniło i nie powinno nic się wydarzyć. Cztery prace nadal nie dostały głosu.Pewnie moja nie dostała :D
siemalysy
30-12-2017, 12:12
Ostatnie chwile na oddanie głosu. Kto nie głosował to ostatni dzwonek żeby tego dokonać.
siemalysy
30-12-2017, 14:13
Witam,
Zakończyliśmy głosowanie w drugiej specjalnej edycji RAWków. Dziękuję wszystkim za udział, wysłane prace i oddane głosy :-)
Drugą edycję na naszym forum wygrał a123 z olympusclub ;-) Gratulacje. Miejsce drugie zajęli ex aequo af-p z canon-board i black70[/MENTION] z nikoniarzy . Najniższy stopień podium zajął koesh z nikoniarzy :-) Gratulacje. Druga edycja i znów jesteśmy gościnni. Pozwalamy wygrać autorowi ciekawego pomysłu z olympusclub :-D
Miejsce 1 - a123 z olympusclub
2686
Miejsce 2 - af-p z canon-board
2690
Miejsce 2 - black70 z nikoniarzy
2691
Miejsce 3 - koesh z nikoniarzy
2692
Dokładne podsumowanie tej edycji pojawi się w najbliższym czasie.
Ankieta zamknięta.
Na wszystkich trzech forach (poprzednio każe forum wybrało inne zdjęcie) wygrało to samo zdjęcie - nr 1, autor przeróbki - a123 (użytkownik z forum olympusclub), któremu tym samym składam gratulacje
Tabela z głosami pojawi się chyba jutro, dziś o 14.00 wystartujemy z częścią trzecią, dajemy plik NEF.
EDIT - siemalysy był szybszy :)
Druga edycja i znów jesteśmy gościnni. Pozwalamy wygrać autorowi ciekawego pomysłu z olympusclub :-D
Może choć NEFa wywołamy najlepiej :)
siemalysy
30-12-2017, 14:21
...
EDIT - siemalysy był szybszy :)
Może choć NEFa wywołamy najlepiej :)
No tak byłem szybszy o błysk szprychy :-D A z tym NEF-em liczę, że ktoś od nas wygra. Chyba, że olympusclub "ustrzeli hat trick'a :-P
Jak tak patrzę na co głosowałem to Kosmici z samego przodu... poczucie humoru dopisało podczas tego głosowania ;) :mrgreen:
siemalysy
30-12-2017, 15:00
Poczucie humoru dopisywało bo i okres taki :-D Mieliśmy najlepszą frekwencję głosujących.
Zapraszam do kolejnej edycji zabawy :-) (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=286637&p=3915751#post3915751)
No proszę kolega koesh ... coś ostatnio w klimatach na które głosuje się obracasz. Coś w tym musi być... :mrgreen: Gdyby nie ta felerna chmurka to ostatnio też byś się może na wysokie miejsce załapał ;)
Dzięki za głosy i gratulacje za pierwsze miejsce, a pierwsze miejsce to kompletnie nie moje klimaty.
no... chmurka ;)
siemalysy
30-12-2017, 20:49
Hej :-)
Takie małe ogłoszenie. Podczas głosowania u nas na forum nie każdy zastosował się do 7 punktu regulaminu mówiącego o nie głosowaniu na swoja pracę. Było kilka uczestników. Ja nie będę podawał kto i ile dokładnie. Jacek_Z o tym zadecyduje.
Regulamin specjalnych RAWków:
1. Po ukazaniu się pliku do pobrania w formacie RAW uczestnik ma 7 dni na wysłanie swojej pracy na adres:
[email protected]
2. Wysyłając plik, zamiast nazwy zdjęcia wpisujemy swój Nick_nazwa forum. Wzór: np. siemalysy_nikoniarze.jpg Chodzi o to, że możliwy jest przypadek, że na innym forum może być osoba o tym samym nicku. Jeśli to możliwe, wpisujcie w temacie maila z plikiem informację np.: Zabawa poprawka i swój nick
3. Obróbka powinna polegać na, ogólnie rzecz biorąc, wywołaniu zdjęcia tak, jak umożliwia nasza wywoływarka z dużą dozą nsszej fantazji . Wskazane jest (ale nie konieczne) dołączenie pliku .xmp (PS ACR i LR)
A - Nie robimy montaży z innymi zdjęciami.
B - Nie dorysowujemy elementów.
C - Nie dodajemy ramek.
D - Nie wstawiamy znaku wodnego na zdjęciu.
4. Każda edycja konkursu trwa 13 szczęśliwych dni W szczególnych przypadkach konkurs może zostać przedłużony, a o takim fakcie pojawi się informacja w wątku. Dokładne daty będą podawane w wątku, w którym będzie podlinkowany RAW i potem w wątku z ankietą oraz na belkach.
5. Od momentu ukazania się galerii z pracami zaczynamy głosowanie, na które przeznaczone jest 5 dni.
6. W przypadku remisu będzie 3 dniowa dogrywka. Dogrywka nie wstrzymuje startu następnego konkursu.
7. Nie głosujemy na swoją prace. Głos taki nie będzie liczony.
8. Praca dodawana do konkursu jest w formacie jpg, wymiar max 1280 pikseli w poziomie, max 900 w pionie. Nie trzeba trzymać się proporcji pierwotnego zdjęcia, można je kadrować. Jeśli wysyłamy kwadrat to ma on mieć boki 900x900 (bo nie może przekraczać 900 w pionie)
Staramy się aby praca nie przekraczała wagi 1 MB.
Spokojnego wieczoru :-)
:roll: Dalej takie przypadki się trafiają? Auto masakra... :mrgreen: :lol:
7. Nie głosujemy na swoją prace. Głos taki nie będzie liczony.
Najgorsze, że nie jestem pewien czy w tej edycji sam tak, niechcący oczywiście, nie zrobiłem. Jeśli tak, to kajam się jak kajak niniejszym. Głosowałem w pośpiechu z pewnych względów, a sporo jest dość podobnych...
Gratulacje wygranym ^^ kto polewa? :)
Czas porzeźbić nowego rawka :D
p.s.
Dziękuję też tej jednej osobie za oddany głos na moją pracę, wzruszyłem się na wskroś w poprzek i wzdłuż :)
Dostałem JEDEN głos !
Ale urwał :-P
Teraz jest ankieta jawna, wiadomo kto jak głosował.
siemalysy
30-12-2017, 21:59
:roll: Dalej takie przypadki się trafiają? Auto masakra... :mrgreen: :lol:
Jak widać ;-)
Dostałem JEDEN głos !
Ale urwał :-P
Teraz jest ankieta jawna, wiadomo kto jak głosował.
Zastanawiam się czy nie wprowadzić tej zasady do standardowych rawków :-)
Dziękuję za 3 głosy na moją wizję.
pumeeque
30-12-2017, 22:00
Wow, 9 głosów i żaden mój :D :D
rawkik30
31-12-2017, 00:04
... a pierwsze miejsce to kompletnie nie moje klimaty.
Ja jak pisałem na jedną wersję tylko głosowałem. "Kosmiczne" z definicji nie, mniej "kosmiczny" zwycięzca (gratulacje) też nie moje klimaty. Południowe słońce - taki klimat chciałem widzieć oddany na zdjęciu, przy zachowaniu w miarę naturalnych kolorów. Wersją, która najbardziej by mnie zachęciła, aby się pokazanym miejscu chcieć znaleźć, była 3. af-p z canon-board.
Przyznam, że w podobnym klimacie, w moim guście była też wersja 47 i bliski byłem oddania również i na nią głosu, ale ostatecznie postanowiłem wybrać tylko jedną.
Otóż "poprawne" wywołanie tej RAW-ki byłoby zbyt banalne. Bardzo się cieszę, że moja "kosmiczna" wersja przypadła wam do gustu :)
Otóż "poprawne" wywołanie tej RAW-ki byłoby zbyt banalne. Bardzo się cieszę, że moja "kosmiczna" wersja przypadła wam do gustu :)
Moim zdaniem byli lepsi Kosmici od tej Twojej pracy... ale tak się zdarzyło że na nią też głosowałem, jak i na dwie pozostałe wyjątkowe na podium... ta jedyna "normalna" odpadła od razu podczas wybierania, poprawnie nudna była ;) :mrgreen:
pumeeque
31-12-2017, 01:20
Następnym razem muszę spróbować zrobić kosmitę :)
rawkik30
31-12-2017, 01:24
Otóż "poprawne" wywołanie tej RAW-ki byłoby zbyt banalne.
Ty masz swoje zdanie, ja swoje. Nie musimy mieć takiego samego ;-) Dla mnie "poprawne" i banalne wywołanie RAW w taki sposób, aby się podobało, często jest zdecydowanie trudniejsze niż pokazanie wersji "kosmicznej". A większość naszych zdjęć jednak jest przeznaczona do tej właśnie "poprawnej" obróbki. Ja taką preferuję. Tutaj konkurs, więc może inne kryteria czy podejście przy obrabianiu, ale ja swojego podejścia przy ocenianiu nie zmieniam.
Jasne, że nie musimy mieć takiego samego zdania. Nawet zgadzam się w 100% z jednym Twoim zdaniem: "A większość naszych zdjęć jednak jest przeznaczona do tej właśnie "poprawnej" obróbki. Ja taką preferuję". Uwierz mi. ja też preferuję poprawną. Ale w tym konkretnym zdjęciu nie dało się inaczej ;) Powiem więcej (co mnie do tego skłoniło). Ta konkretna fota została skopana już w momencie naciśnięcia spustu migawki. Oprócz poprawnej kompozycji elementów architektury, nie ma tam nic godnego uwagi. Reszta po prostu przeszkadzała w kadrze. Mam na myśli tutaj wstrętne, odwracające uwagę chmury (czyli nieciekawa pora dnia). I dlatego ta fota moim zdaniem nadawała się albo do kosza, albo na "kosmitę". Biorąc pod uwagę 3 "kosmitów" wśród 4 wyróżnionych prac, mogę przypuszczać, że koledzy mieli podobne zdanie. W tych 3 przypadkach, zostało to zamaskowane w różny sposób. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ocenę.
Siedzę sobie i słupki liczę. W Sylwestra.
Wygrał na trzech forach a123, gratulacje :)
U nas drugie miejsce zajęli ex-equo af-p z canon-board i black70
potem koesh itd. itd., lista jest niżej
komplet miejsc i punktów na trzech forach drugiej edycji jest tutaj:
2864
Natomiast po dwóch zabawach łączna punktacja wygląda jak niżej.
Mamy łącznie klasyfikowanych 57 uczestników, to już coś.
Powody największe do picia szampana ma .... Andtor2
To zestawienie alfabetyczne:
2865
Tu to samo zestawienie, ale posegregowane wg miejsca zajmowanego po dwóch etapach:
2866
pierwszy jest Andtor2 z olympusclubu - 489 pkt
drugi black70 z nikoniarzy - 472 pkt
trzeci adlatus z canon-board - 463 pkt
itd itd
Ważne było jednak wziąć udział w obydwu zabawach, bo inaczej nie uda się odrobić strat.
Bój będzie zacięty, bo jest gęsto z punktami. Ale zwycięzcą całego cyklu jak sądzę zostanie ktoś z obecnej pierwszej dziesiątki.
Spieszyłem się by to wam podać przed północą.
A teraz idę sie upić ;)
Szczęśliwego Nowego Roku :)
siemalysy
31-12-2017, 21:08
...
Spieszyłem się by to wam podać przed północą.
A teraz idę sie upić ;)
Szczęśliwego Nowego Roku :)
Trochę liczenia było :-)
Szczęśliwego :-)