Zobacz pełną wersję : Monitor do 6.000 zł głównie do edycji foto
misiak76
23-12-2017, 17:55
Mam dylemat w zakupie monitora. Jest to pierwszy monitor monitor za taką kasę i nie chcę sobie strzelić w kolano aby potem nie żałować ;) Wcześniej korzystałem z monitorów za max. 1,5 k zł.
Byłem już zdecydowany na monitor eizo cg2420. Tylko, że w tej cenie mogę kupić również monitor nec pa272w-cv2 wychodzi ciut taniej z tym, że kupiłbym z nim ewentualnie jakiś kaliblator. Eizo ma wbudowany, a cholernie mało informacji na temat jakości tej kalibracji. Możecie coś więcej powiedzieć o tych monitorach jakie są plusy i minusy.
Głównie monitor potrzebuje do obróbki fotografii krajobrazu i okazjonalnie jakiś sesji z modelkami. Program do edycji jaki mam to LR CC i PS.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
czupacabra
23-12-2017, 19:21
Jeżeli myślisz o NECu to popatrz na monitory z serii spectraview ale EIZO graficzne są ok
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nikoniarz
23-12-2017, 19:34
Polecam wspomnianego PA272W... Mimo wszystko jeśli zdecydujesz się na coś innego, to przy tej wielkości patrz tylko na taką rozdzielczość.
Do 6 tys najlepszy jest NEC PA272W-SV2. EIZO CG2420 ma co prawda kalibrator, ale nie jest on kolorymetrem. Normalny, pełnowartościowy jest dopiero w "trzycyfrowych" EIZO CG, ale tu cena >8000 zł.
Do 6 tys najlepszy jest NEC PA272W-SV2.
Czy ten NEC występuje w kolorze jasnym /nie czarnym/ ?
Pytam, ponieważ wszystkie akcesoria komputerowe mam jasne.
misiak76
24-12-2017, 17:58
Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń, że ten nec będzie lepszym rozwiązaniem.
pioterkow
24-12-2017, 19:00
Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń, że ten nec będzie lepszym rozwiązaniem.
Jeśli nie chcesz wydawać +/- 10.000 na monitor Eizo CG XXX to ten Nec jest naprawdę bardzo dobrym wyborem.
Kolega używa i jest BARDZO zadowolony.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
Piotr
misiak76
24-12-2017, 20:42
Dziękuję :)
Wszystkim również życzę wesołych i pogodnych Świąt :)
Słuchaj czy ta kalibracja będzie dotyczyła również Twojej drukarki? I do tego jakiejś profesjonalnej, aby wykorzystała tą barwę?
misiak76
24-12-2017, 21:25
Drukarkę niestety muszę kupić bardziej uniwersalą że względu na to, że więcej kasy przynosi mi CAD i jakieś tam projekty, a z fotografią to moje odrodzenie. Sprzęt zmieniam od monitora. Następnie z braku drukarki A3 chcę na początek kupić Epsona L1800. Wiem jakie są jej ograniczenia ale mogę na niej drukować i projekty CAD i fotografie dla mnie lub jakąś wizualizacje dla klienta.
Ogólnie to chciałem kupić Epsona Supercolor SC-P600. Z tym, że wydruk na niej projektów CAD i wizualizacji byłby po prostu zbyt kosztowny.
Na początek będę musiał korzystać z laba do bardziej profesjonalnych wydruków.
Pytam ponieważ jeśli dla klienta byś drukował w drukarniach to oni i tak wezmą od Ciebie srgb albo cmyk i dobry monitor spoko ale przepłacanie tylu tysi za prace w srgb to nie ma sensu. Uważam wtedy ze NEC czy tańsza wersja Eizo za 3tys i gitara. Ja osobiście korzystam z zajefajnej drukarni nie inwestuje w drukarki tusze mam dobra cene mega jakość i klienci ślubni jak i pojedynczy sa bardzo zadowoleni. No i wydam połowe na monitor mniej niz Ty. No chyba że inne masz priorytety. Uważam że jak masz mega sprzęt skalibrowany i u siebie na wszystkim działasz szczególnie w dużych ilościach ma to sens, inaczej szkoda kasy dla mnie.
Kojocisko
24-12-2017, 23:41
Wiesz, chyba nie zrozumiałeś po co ten monitor. Może choćby rzuć okiem na jego parametry?
Obawiam się że sprzęt nawet za milion złotych mija sie z celem jesli nie będzie wykorzystany odpowiednio. Co mnie parametry. Pytam logicznie do czego ma służyć.
misiak76
25-12-2017, 03:48
Obawiam się że sprzęt nawet za milion złotych mija sie z celem jesli nie będzie wykorzystany odpowiednio. Co mnie parametry. Pytam logicznie do czego ma służyć.Ten monitor ma służyć do obróbki fotografii i okazjonalnie filmów. DO CAD mam odpowiedni monitor 32 więc ten nie będzie do tego celu używany.
Docelowo będę robił wydruki wszystkie u siebie z tym, że muszę na drukarkę np.: Epsona SC-P800 wyciągnąć unijne pieniądze, a odpowiedni program dopiero we wrzesniu przyszłego roku wystartuje. Więc drukarkę pewnie i kilka innych rzeczy będę mógł kupić na początku 2019.
pioterkow
27-12-2017, 16:04
Docelowo będę robił wydruki wszystkie u siebie z tym, że muszę na drukarkę np.: Epsona SC-P800 wyciągnąć unijne pieniądze, a odpowiedni program dopiero we wrzesniu przyszłego roku wystartuje. Więc drukarkę pewnie i kilka innych rzeczy będę mógł kupić na początku 2019.
A wystarczy Ci format tej drukarki do projektów CAD? Może celuj w coś w większym formacie (zwłaszcza że za kase EU jak napisałeś)
Może jakaś formatu A0 byłaby warta rozważenia?
Epson to dobry kierunek. Używam od lat i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam. Piotr
misiak76
28-12-2017, 09:03
Do projektów CAD akurat mi A3 wystarczy + ewentualnie rolka, a większe formaty mam może 2 na rok, więc drukarka większa niż A2 za bardzo mi nie jest potrzebna. Choć do września może mi się odwiedzi ;) Z tym, że już z taką drukarką to już fotolab mógłbym otworzyć aby się nie marnowała ;)
Zdecydowałem się na kupno monitora.
Moi jedyni faworyci to:
1. Eizo CS 2730
2. NEC PA 242W
Posiadam kalibrator ColorMunki Photo.
Pytanie do znawców...który monitor łatwiej będzie kalibrować już posiadanym kalibratorem ? Czy soft obydwu obsługuje ColorMunki Photo ?
Aktualnie mam Eizo EV 2436, który jest bezpośrednio podłączony do zintegrowanej grafiki z procesora /bez karty graficznej/ i jest o.k. przy rozdzielczości 1920 x 1200.
Czy też będzie o.k. przy rozdzielczości nowych monitorów 2560 x 1440 ?
Karty graficznej nie używam, pomimo, że posiadam jakiś model za około 500 zł.
Kiedyś zrobiłem test szybkości PS /gdzieś tutaj na forum/.
Z kartą graficzną i bez karty. Oto wyniki:
i7 4770 bez GPU - około 15 sek.
Z GPU - około 14 sek. za to zużycie mocy o 65 % wyższe.
nikoniarz
15-01-2018, 13:19
Zamiast 242 nie lepiej 272?
Co do drukarek: Proponuję zapolować na używane. Np EPSON PRO3800 / 3880. Da się czasem takie namierzyć sprzedawane przez ludzi kupujących sprzęt za dofinansowania unijne. Drukarka jest bardzo wysokiej jakości, prawdopodobnie najbardziej udany produkt EPSON-a. Eksploatacja rozsądna kosztowo, wydruk obłędnej jakości, format A2+.
Co do NEC PA242W, model jest właśnie wycofywany. Proponuję ostro się pośpieszyć aby go jeszcze gdzieś znaleźć.
Zamiast 242 nie lepiej 272?
Czeski błąd, miało być 272.
Waham się pomiędzy dwoma monitorami:
1. Eizo CS 2730
2. NEC PA 272W
Posiadam kalibrator ColorMunki Photo.
Pytanie do znawców...który monitor łatwiej będzie kalibrować już posiadanym kalibratorem ? Czy soft obydwu obsługuje ColorMunki Photo ?
Aktualnie mam Eizo EV 2436, który jest bezpośrednio podłączony do zintegrowanej grafiki z procesora /bez karty graficznej/ i jest o.k. przy rozdzielczości 1920 x 1200.
Czy też będzie o.k. przy rozdzielczości nowych monitorów 2560 x 1440 ?
Karty graficznej nie używam, pomimo, że posiadam jakiś model za około 500 zł.
Kiedyś zrobiłem test szybkości PS /gdzieś tutaj na forum/.
Z kartą graficzną i bez karty. Oto wyniki:
i7 4770 bez GPU - około 15 sek.
Z GPU - około 14 sek. za to zużycie mocy o 65 % wyższe.
Cała nadzieja w Tom01, że coś doradzi :smile:
Czy coś wiadomo na temat następcy NEC PA 272W ?
Cała nadzieja w Tom01, że coś doradzi :smile:
Czy coś wiadomo na temat następcy NEC PA 272W ?
CS2730 to klasa niżej niż PA272W, przy czym ten drugi najlepiej w wersji SV2. Ma ówczas 5 lat gwarancji (u wybranych partnerów) i licencję na oprogramowanie SpectraView II.
O następcy to i owo wiadomo, ale nie ma nawet jeszcze egzemplarza przedprodukcynego. Z przecieków, dobrze radzę, jeśli ktoś jest akurat w chwili podejmowania decyzji, brać starszy póki jest. Żeby nie było jak EIZO wywinęło numer z CX271. Świetny monitor zniknął a następca, wcale nie powalający, pojawił się za +3 tys zł więcej.
Tom01
PA272W czy CG2730? Rozumiem, że to o CG2730 piszesz jako o następcy CX271. Cena za NEC i EIZO taka sama. Który?
CG2730 jest następcą CX271, ale PA272W, szczególnie w wersjach PA272W-SV2 i SpectraView 272 bardziej przypomina CG277, czyli jedną półkę wyżej niż "czterocyfrowe" CG.
Ok. Czyli bardzo się im ten NEC udał, albo co bardziej prawdopodobne EIZO odleciało z ceną:wink:
Jedno i drugie jednocześnie. Cena CG2730 jest absurdalna. Co prawda monitor ma ćwierćfalówkę, ładną czerń, ale to nie jest decydujące w zastosowaniach graficznych. NEC za to jest od roku w ofensywie. Można kupić analogiczne lub lepsze modele niż EIZO za te same pieniądze.
Z PA272W w lepszych wersjach radzę się pośpieszyć. To już są ostatnie egzemplarze i będzie następca za jakiś czas. Pod względem walorów w zasadzie taki sam, ale oczywiście będzie miał wyższą cenę jak zwykle nowość.