Zobacz pełną wersję : Zmiana nikona d4 na canona 1dx
Viking89
18-12-2017, 20:53
Hej,
Ostatnio przeglądałem sporo zdjęć. Mam d4 i ogolnie to super puszka. Poszedłem w jednocyfrówki bo lubię robić zdjęcia stałkami bez lampy. Z racji tego że robię porządki w szklarni pojawiła mi się opcaja zmiany systemu. Mam pytanie do osób które może są dwusystemowe lub może mają znajomych siedzacych w canonie. Czy opłaca się zmienić d4 na 1dx aby mieć lepszy obrazek na wysokim iso? D4 niby mniej szumi ale przeglądałem sporo fotek i wydajemi sie że canon lepiej trzyma detal nawet pomimo szumu a wlasnie dego detalu w d4 mi brakuje. Czy to tylko takie moje wrażenie? Co stracę a co zyskam przy przesiadce? Że trochę kasy to wiem ale chodzi mi o jakość obrazka i łatwość w obróbce.
madebyzosiek
18-12-2017, 21:24
Wydaje mi się, że detal na wysokim iso, podobnie jak w Canonie 1Dx, trzyma D4s, ale musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto miał D4 i D4s i może mówić o różnicach... Czytałem tu na forum, że w s-ce sporo się poprawiło na wysokim iso w. Ja mam wrażenie, że to w największej mierze kwestia obróbki, obojętnie czy mówimy o N czy C. A może mistrza wysokiego iso - D5?
Viking89
18-12-2017, 21:38
D5 niestety odpada ze względu na cenę. Ja lubię polować na używki w dobrym stanie. Właśnie wyhaczyłem 1dx i dlatego moje rozterki się narodziły. Dodatkowo podoba mi się obrazek z L-ek ale w sumie moje arty też fajnie malują. Poprzeglądam jeszcze rawy z d4s.
Przecież przesiadka D4->1DX będzie droższa niż D4->D5 ;)
Viking89
18-12-2017, 22:54
Czemu będzie droższa? Mam na oku egzemplarz z 70 tys. przebiegu za 11,5 tys zł. 85 L idzie wyhaczyć w Sztokholmie za 5tyś 135L za 2800 zl, 35L za 3200 zl. Tylko reportera z quadralite i sabinek mi szkoda bo za pół ceny chodzą. Doplata do d5 bylaby sporo większa. W 1dx nie podoba mi sie waga bo jest cięższy niż d4 a waga d4 już czasem mi przeszkadza. Na razie tak rozmyślam. Na szczęście idą Święta to trochę ochłonę bo głupoty zrobić nie chcę.
Z tego co się orientowałem używaną D5 na zachodzie da radę kupić koło 15-18k.
Viking89
19-12-2017, 08:19
Niestety ale dopóki nie wyjdzie d5s to na używki d5 nie mam co tutaj liczyć. Nawet o d4s ostatnio ciężko:P
Czy aby na pewno?
https://www.ebay.com/itm/Nikon-D5-Dual-XQD-699080/272978341961?hash=item3f8ec6f049:g:cnsAAOSwEEBaLmg o
Rossi_PL
19-12-2017, 11:57
Ilu z Was już tak naprawdę robiło zakupy sprzętu używanego na 10000zl+ na ebayu niemieckim, holenderskim czy tam norweskim?
Japoński z odbiorem osobistym się liczy?
Viking89
19-12-2017, 15:37
Ja jak kupuję używki w Szwecji to zawsze odbieram je osobiście od sprzedających.
sprocket
20-12-2017, 00:11
Jesli chodzi o wysokie iso to popatrz na testy Optyczne.pl, jest tam fajna porownywałka, smiem twierdzic ze wedlug niej D4 jest lepszy.
U Was tam w tych Sztokholmach, czy Winnipegach to wiadomo, że martyca zmrożona do minus 40C będzie lepsza na wysokim ISO.;-)
Pawel Pawlak
20-12-2017, 01:42
D4s lepiej trzyma detali, DR i kolor niż D4 na wysokich iso. Generalnie większość testów wykazuje że d4s ma bardziej detaliczny obrazek, praca z RAWami wydaje się to potwierdzać, choć wydaje mi się że różnica nie ma specjalnego znaczenia. Testy które spotkałem na zagranicznych forach, podają też że D4s ma większą rozdzielczość rejestrowanego obrazu na wysokim iso niż 1dX - przy okazji jak odszukam linki to zapodam. Do tego więcej plików z D4s jest trafiona idealnie w punkt więc ostrzejszych.
D4s ma zdecydowanie lepsze JPGi niż D4 (wg mnie od 1dX też, ale ja po prostu nie lubię odszumiania cieni w canonie)
1dX ma niestety wstrętne cienie przy niskich iso - gorsze niż D5 - który uchodzi za najgorszego pod tym względem nikona ;)
Viking89
20-12-2017, 08:51
Koleś który sprzedaje 1dx podeslal mi parę RAWów z puszki z podpiętym canonem 135 2.0 i faktycznie jest tak sobie. Oczekiwałem trochę więcej. Chyba faktycznie zapoluję na d4s. Chyba że nikon wypuści coś fajnego w tym roku.
Viking89 w tym przypadku to nie sprzęt jest ograniczeniem tylko operator sprzętu. Zamiast zmieniać aparat cztery razy w roku proponuję zainwestować w pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego naświetlania zdjęć, kadrowania i obróbki. Zobaczysz, że wtedy będziesz w stanie zrobić fajne zdjęcia każdym współczesnym aparatem;)
Koleś który sprzedaje 1dx podeslal mi parę RAWów z puszki z podpiętym canonem 135 2.0 i faktycznie jest tak sobie. Oczekiwałem trochę więcej. Chyba faktycznie zapoluję na d4s. Chyba że nikon wypuści coś fajnego w tym roku.
Tez mi się wydaje, że trzeba polować na D4s.
Viking89
20-12-2017, 18:26
Tu nie chodzi o to że d4 mnie ogranicza. Nawet d700 w niczym mnie nie ograniczało. Po prostu jestem gadżeciażem i lubię nowe zabawki, które dają mi nowe możliwości. Na razie mnie stać na to żeby sobie zmieniać puszki to czemu nie dać sobie odrobiny przyjemności;) A kursów i nauki też nigdy zanie duzo;)
Pawel Pawlak
20-12-2017, 18:57
to idź na całość ;) D5 ma jeszcze więcej detalu i lepiej go trzyma na wysokim iso.
zeberek1
20-12-2017, 19:44
Tak jest! Gadzeciarstwo, aparaciarstwo i wszelkie inne syndromy zbieractwa to jest to... Też to mam. U mnie stanęło niedawno na złotym pudełku z napisem F5...
pioterkow
12-01-2018, 15:44
Jeśli masz szkła Nikona to wymiana sprzętu na 1DX jest troche bez sensu moim zdaniem. Kup D5 - jak będziesz miał najlepszy korpus to nie będziesz zwalał spieprzonych zdjęć na sprzęt ;)
Mój kolega zdecydował się na Canona DX MKII tylko dlatego że robi na stąłkach - 24/1,4 , 35/1.4 , 85/1,2 - a jednak te stąłki są lepsze od tego co oferuje Nikon...
Każdemu wedug potrzeb. Z D5 będziesz zadowolony - na amerykańskim embay można go kupić za 3500-4700 USD używanego lekko w stanie idealnym. Ja polecam.
Pozdrawiam. Piotr