Zobacz pełną wersję : jakie body po d5200 ? pełna klatka?
krzysko88
17-12-2017, 14:51
Cześć wszystkim :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejsciem na lepsze body które wpusci wiecej światła do moich obiektywów i finalnie da mi lepsze zdjęcia.
Ocecnie d5200 + sb900+ obiektywy nikona 85 f1.8 12-24 f4 35 f1.8 i 18-105
Chciałbym zostawić raczej obiektywy więc szukam czegoś co by pasowało.
Często fotografuje krajobrazy 12-24 oraz nawet uzywam go do fotografowania małych spotkań rodzinnych na jakiś ciemnych salach+ lampa.
Chciałbym jednak uwiecznić atmosfere na imprezach nie korzystajac czesto z lampy(całkowicie nie pokazuje tego co jest obecnie na sali, jest po prostu jasno) a to jest niemozliwe na małym iso.
może jakiś szeroki kąt z jasnym światłem? moze d7200? d600 ?
Budżet to do 3,5k w używanym sprzęcie.
lord_nikon
17-12-2017, 15:11
Zakładając, że nie chcesz wymieniać obiektywów to wybór jest oczywisty d7200. Większość szkieł, które posiadasz jest pod DX. Jak zdecydujesz się na d600, czyli FX będziesz musiał zrobić wymianę obiektywów.
madebyzosiek
17-12-2017, 15:18
Nie znajdziesz aparatu, który pozwoli Ci na robienie zdjęć "na sali" bez lampy. Choćby nie wiem jakie miał iso, to będziesz potrzebował doświetlać. Spokojnie możesz robić zdjęcia D5200, tylko musisz nauczyć się błyskać.
Co do zmiany... Jeżeli nie masz kasy na obiektywy, to albo zostaw D5200, albo co najwyżej D7100/7200, ale jakiegoś wielkiego zysku na iso nie będzie...
Wymień 18-105 na Sigmę 17-50/2.8 i zyskasz do 2EV na ISO, czyli więcej niż różnica między D600 a D5200.
Jeśli zmieniać body, to na D7200 i też z Sigmą 17-50/2.8. Ale tu zyskasz przede wszystkim na wygodzie i pewności AF.
krzysko88
17-12-2017, 17:52
Ztym af w moim d5200 jest różnie czasami ... w szczególności na otwartej przysłonie na max.
Czy 12-24 i 85mm będą wspołpracować z fx ?
12-24 to DX co zresztą widac po cenie :)
85 jest do FX.
Chcesz lepszego i pewnego af, do tego dobre pokrycie punktami af, dobrą ergonomie i funkcjonalność bez wydawania kasy za sprzedaną nerkę na obiektywy to bierz D7200.
krzysko88
17-12-2017, 20:02
A gdybym chciał się jednak przesiąść na fx to co wtedy byście polecili ?
uzywany sprzęt do 3,5k.
bardzo przeszkadza mi mnożnik ogniskowej DX w mojej 85mm, jakość powala ale ~125mm to dla mnie za blisko.
nikoniarz
17-12-2017, 20:07
bardzo przeszkadza mi mnożnik ogniskowej DX w mojej 85mm, jakość powala ale ~125mm to dla mnie za blisko.
To dokup sobie N50/1.8G...
A gdybym chciał się jednak przesiąść na fx to co wtedy byście polecili ?
uzywany sprzęt do 3,5k.
Najpierw sprawdź ile kosztują obiektywy FX, zwłaszcza UWA.
Ztym af w moim d5200 jest różnie czasami ... w szczególności na otwartej przysłonie na max.
Czy 12-24 i 85mm będą wspołpracować z fx ?
N12-24/4 może działać na FX - od ok. 18-24mm, oczywiście rogi mydlane, ale kryje FX. Poczytaj o tym w necie.
nikoniarz
17-12-2017, 21:11
Bez sensu iść w FX nie mając odpowiednich obiektywów.
N12-24/4 może działać na FX - od ok. 18-24mm, oczywiście rogi mydlane, ale kryje FX. Poczytaj o tym w necie.
Tylko jaki jest sens posiadania mydlanego "stałoogniskowego zoomu"?
AF zawsze działa na maksymalnie otwartej przysłonie. Jak ustawiasz inny parametr niż max to przysłona jest przymykana w trakcie robienia zdjęcia. Noooo chyba że LV. Wtedy inna bajka, bo nie dość że faktycznie masz ustawioną wartość przysłony to i pomiar zupełnie inny.
Po d5200 tylko 5300 :)
Wesołych Świąt !
Ja zamieniłem fajne d5200 na smartfona.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie zobaczysz roznicy
leighadams
19-12-2017, 19:33
Nie zobaczysz roznicyPolecam wizytę u dobrego okulisty... Może Niemieccy specjaliści pomogą...
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
krzysztofz24
19-12-2017, 19:43
Nie zobaczysz roznicy
Bluznierstwo i prowokacja grubymi nićmi szyte:-).
Rzekłbym, że brak Wasci polotu w tym trolowaniu;-)
Nie zobaczysz roznicy
Takie banialuki wypisuje moderator na forum fotograficznym.
Żeby chociaż ten srajfon był Nikona:sad:
Zdjęcia przy dobrym oświetleniu, i zmniejszone do formatu www czy FB to z telefonu trudno odróznić od lustrzanki ;) Jak się zaczyna powiększać, albo światła ubywać, to widać przepaść.
Nikon to nigdy jakos kompaktów nie robił dobrych ( w ogóle chyba nie robił, a tylko swoją naklejkę przylepiał), tak więc z tleefonami raczej by mu nie szło ;)
Teraz każdy może nakleić logo w chinach, nawet taka legenda jak motorola :(
To że fonem można zrobić dobre zdjęcie to wiadomo ale ograniczenia są gigantyczne w porównaniu do luster czy bezluster z dużymi matrycami.
cz4rnuch
20-12-2017, 16:25
Zdjęcia przy dobrym oświetleniu, i zmniejszone do formatu www czy FB to z telefonu trudno odróznić od lustrzanki ;) Jak się zaczyna powiększać, albo światła ubywać, to widać przepaść...Zbytnie uproszczenie. Lustrzanka to nie tylko matryca i zdecydowanie większą różnicę mogą tu robić użyte wymienne obiektywy. Coś czego nie da się zastosować w smartfonie (pomijam te śmieszne nakładki z soczewkami oraz jeden model, który ma wbudowane wiele obiektywów a którego nazwy w tej chwili nie pamiętam) i co może i zazwyczaj jest łatwe do wychwycenia nawet przy formatach filatelistycznych.
Nikon to nigdy jakos kompaktów nie robił dobrych ( w ogóle chyba nie robił, a tylko swoją naklejkę przylepiał)...Chyba nie gorsze niż konkurencja, a kilka modeli wyszło mu całkiem dobrze.
Zbytnie uproszczenie. Lustrzanka to nie tylko matryca i zdecydowanie większą różnicę mogą tu robić użyte wymienne obiektywy. Coś czego nie da się zastosować w smartfonie (pomijam te śmieszne nakładki z soczewkami oraz jeden model, który ma wbudowane wiele obiektywów a którego nazwy w tej chwili nie pamiętam) i co może i zazwyczaj jest łatwe do wychwycenia nawet przy formatach filatelistycznych.
.
Ale do pocztówek z wakacji na FB telefony naprawdę dają radę. Czasami robiąc większe łał niż podstawowe lustro z kitem. (szeroki kąt w telefonach!, panoramy!)
Oczywiście na poziomie zwykłych fotek z podróży smartfon zjada na śniadanie kompakty i kitowe obiektywy. I jest mały.
cz4rnuch
20-12-2017, 16:58
Używam naprzemiennie smarta, kompakt i bezlusterkowca (a wcześniej lustrzankę) głównie właśnie na wyjazdach i nie widzę żadnego zjadania przez komóreczkę.
Takie banialuki wypisuje moderator na forum fotograficznym.
Żeby chociaż ten srajfon był Nikona:sad:
A gdzie to jest napisane że moderator musi robić zdjęcia Nikonem? He? ;-)
Naprawdę za kilka lat sami będziecie tłukli zdjęcia smartfonem...
cz4rnuch
20-12-2017, 17:03
To pogadamy za kilka lat. Ze dwa lata temu sam tłukłem zdjęcia głównie komórką, bo jakoś mnie to rajcowało, ale już mi przeszło. Niestety od pewnego czasu zaczynam dostrzegać coraz więcej wad tego rozwiązania. Zalety oczywiście niezmiennie te same czyli rozmiar i...i w sumie to wszystko. Aha, jeszcze jedno, szybciej można zdjęcie wrzucić na fejsa lub na jakieś forum.
Ale do pocztówek z wakacji na FB telefony naprawdę dają radę. Czasami robiąc większe łał niż podstawowe lustro z kitem. (szeroki kąt w telefonach!, panoramy!)Czasami oczywiście tak, dlatego napisałem, że twój wcześniejszy wpis to zbytnie uproszczenie. Sam mam LG G6 właśnie głównie ze względu na szeroki kąt, który daje ciekawy efekt a to czasami się przydaje. Jakość mimo, że nie jest najlepsza, to do prezentowania w sieci jest wystarczająca. Na tyle wystarczająca, że to tych kilku niezobowiązujących fotek nie myślę nawet o kupnie szerokokątnego obiektywu. I gdyby komórki miały jeszcze bardzo jasne obiektywy z fajną "plastyką" (softwarowe rozwiązania wyglądają biednie, z czasem pewnie się to zmieni i będą lepsze), zoomy, portretówki i teleobiektywy to byłbym się w stanie z wami zgodzić. Ale nie mają i w tym sensie podtrzymuję to co napisałem wcześniej, że nie chodzi tylko o to, że zdjęcie z komórki np na małym wydruku będzie tak samo ostre jak z Hasselka, ale o to, że zależnie od tematu w aparacie z wymiennymi obiektywami mogę to samo podać na wiele sposobów a w komórce zawsze w jeden i ten sam (ostatnio na dwa sposoby, bo 2 obiektywy to już w zasadzie standard w smartach). Przynajmniej mnie przy okazji oglądania relacji smartfonowych często w oczy rzuca się to samo. Wszystko podane jest w ten sam, po czasie mocno nużący sposób. Standardowo z lekką domieszką szerokiego kąta.
A gdzie to jest napisane że moderator musi robić zdjęcia Nikonem? He? ;-)
Za Twoją sugestią idę się zarejestrować na jakimś forum ze srajfonami, może mi jakiegoś fajnego Nikosia polecą do dzwonienia :)
Dziwne, tak samo można twierdzić że za jakiś czas wszyscy się przesiądziecie do malutkich miejskich autek elektrycznych albo nie będziecie używać w domu zestawów audio tylko słuchawki do smarfona wystarczą.
Ja podjarany byłem foto z fona HTC ale teraz wiem że to co zostało na dysku to żal otwierać teraz, za to stare zdjęcia z sony A100 wyglądają nadal dobrze, fona ma każdy i pewnie często coś ustrzeli nim bo go ma, a aparat nie zawsze, to jest wielki plus i tyle, o jakości nie dyskutujemy bo tak samo wielu wystarcza słuchanie mp3 z głośniczka bluetooth, a inny chce sprzęt lepszy do słuchania muzyki itd.
Smartfony to nie nowość, to jest na rynku już bardzo długo, a modele z dobrym foto tez od dawna.
Wszystko kwestia kto ma jakie wymagania.
nikoniarz
20-12-2017, 17:58
Skoro już tak świetnie wróżysz, to może powróż z jakiego powodu miałbym za kilka lat namiętnie używać smartfona do zdjęć? Skoro już teraz mogę to czemu mam czekać kilka lat?
Masz racje. Smartfony to kicha. Koniecznie trzeba sprzedać d5200 i kupić lepsza lustrzankę. Plus 3 szkła bo bez tego nie wyjdzie fajne foto.
Byłem w błędzie.
Miłego wieczoru...
nikoniarz
20-12-2017, 18:58
Nie sądziłem, że dorosła osoba może wypisywać takie głupoty...
Masz racje. Smartfony to kicha. Koniecznie trzeba sprzedać d5200 i kupić lepsza lustrzankę. Plus 3 szkła bo bez tego nie wyjdzie fajne foto.
Byłem w błędzie.
Miłego wieczoru...
Ja zaraportuje że konto zielonego na forum chyba hacknięte przez jakiegoś prowokującego trolla, zaraz posypią się jakieś linki w stylu "twoje przyrodzenie twarde jak skała za jedyne 9,99$".
cz4rnuch
20-12-2017, 19:20
Lewandowski reklamuje łałejki na lewo i prawo więc chyba wie co robi. W końcu poświadcza to twarzą wartą ze sto baniek. A influencer to ostatnio modna profesja, co szkodzi dorobić kilka groszy i przy okazji wspomóc innych dobrą radą?
Lewandowski reklamuje łałejki na lewo i prawo więc chyba wie co robi.
Wręcz szarżuje z tą reklamą:
2361
(oczywiście robione moim super iKliszakiem)