PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie N 35-70 2,8

Volus
16-12-2017, 00:21
Cześć, to mój pierwszy post tu więc nie krzyczcie jak coś nie tak.

Problem mam następujący. Obiektyw Nikkor 35-70 2,8 (nie-D, ale to chyba bez znaczenia) źle komunikuje się z body. Polega to na tym że body na ułamki sekund przestaje widzieć obiektyw. Oczywiście efekt jest taki że aparat wariuje.
Styki przeczyszczone, body (Nikon D700) doskonale działa z innymi obiektywami np. N24-105 4, 85 1.8, czy nawet Samyangiem 14mm (z czipem). Czasem tylko ma podobny problem z N 80-200 2.8 AF-S (ale tu podejrzewam wytarty zarówno bagnet jak i mocowanie obiektywu - swoje już przepracowały).

A tym z konkretnym szkłem, które skądinąd bardzo lubię, wygląda to na problem połączenia elektrycznego. Mechanicznie siedzi dobrze i nawet nie drgnie.

Czy ktoś miał podobny problem, a może jet na to jakieś remedium? Może coś odpięło się i nie styka w obiektywie?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

WALOD
16-12-2017, 15:12
Witaj na forum.
Mam 35-70 2.8 D. Bardzo dobrze współpracuje z D700. Skoro styki są przetarte (odtłuszczone), to proponowałbym podpiąć Twój obiektyw do innego D700, lub innego korpusu obsługującego "śrubokręt" i sprawdzić czy będzie OK. Możliwe, że do tego obiektywu musiałby zajrzeć nasz forumowy kolega zajmujący się naprawami takiej optyki.

ck_dezerter
16-12-2017, 16:19
A może problem jest z poruszającym się pierścieniem przesłony? Powinien być zablokowany przełącznikiem, w tych wersjach bez "D" to jest takie dziwne "cuś", co w bardziej zużytych obiektywach różnie działa. Ja miałem coś takiego w 80-200 pompce bez "D" dawno temu. Pierścień przesłony jak nie jest zablokowany, to wystarczy że drgnie tylko kawałek i już jest problem.
W d700 miałem też inną rzecz - zacinający się pierścień do mechanicznego odczytu przesłony. On musi współpracować z pierścieniem przesłon -tzn przy elektrycznym przenoszeniu musi być w określonej pozycji.

Volus
17-12-2017, 16:38
Nie mam innego D700 ani drugiego cyfrowego body ale podpiąłem do F80 i działa super. Nic nie przerywa. z F90X też problemu nie ma.
Fakt, że oba analogi są mało używane, a D700 już ma nieźle wytarty bagnet, ale z innymi obiektywami jest ok.

ck_dezerter
17-12-2017, 16:46
To może kwestia luzu na bagnecie i jego blokadzie? Jak bagnet jest wytarty, to pewnie sprężynki dociskające też są słabsze i wtedy obiektyw może się trochę "ruszać" nawet jak jest prawidłowo założony. Spróbuj bardzo delikatnie "pokręcić" zamocowanym obiektywem przy zamkniętej blokadzie, czy się lekko nie rusza?

Volus
17-12-2017, 17:23
Rzeczywiście lekko się rusza, wszystkie obiektywy tak się lekko ruszają w moim D700, ale tylko 35-70 traci kontakt z body.
Trochę podgiąłem blaszki wokół bagnetu dociskające obiektyw do body i problem się zmniejszył.

Dzięki!

ck_dezerter
17-12-2017, 18:19
Cieszę się, że coś podpowiedziałem.
Pozdrowienia!