PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Sigmy na nieskończoność i skrajne punkty AF.

raddeli
14-12-2017, 14:44
Od jakiegoś czasu posiadam S18-35 f1.8 wraz z DOCKiem. O ile na odległości rzędu 0,18 do 0,5 m (tak jak pisze DOCK) udało mi się to szkło skalibrować i jest ok, to mam za to problem z kalibracją na nieskończoność. Niby 1 m i dalej, ale jak to robicie? Jakie odległości bierzecie pod uwagę kalibrując właśnie na nieskończoność.
Ostrząc na dalsze obiekty szkło potrafi raz trafić a innym znów przestrzelić. No i do tego praca tylko z punktem centralnym - czy to jest norma przy tym szkle?
Bardzo proszę o wszelkie komentarze z odpowiedziami.
Wpis dotyczący tego obiektywu przeczytałem, ale albo mi umknęło w ilości odpowiedzi albo nie znalazłem takiej.

nikoniarz
14-12-2017, 16:55
Ostrząc na dalsze obiekty szkło potrafi raz trafić a innym znów przestrzelić.

Nie wiem na ile to kwestia kalibracji a na ile "cecha" konkretnego egzemplarza. Znajoma ma ten sam problem- pomimo kalibracji obiektyw nie jest powtarzalny podczas ostrzenia na dalsze odległości.

madebyzosiek
14-12-2017, 18:46
Wyślij na kalibrację do Gdyni, to najczęściej załatwia temat. Przynajmniej mi załatwiło z trzema szkłami i czwartym kolegi ostatnio.

nikoniarz
14-12-2017, 19:31
Wyślij na kalibrację do Gdyni, to najczęściej załatwia temat. Przynajmniej mi załatwiło z trzema szkłami i czwartym kolegi ostatnio.

Sęk w tym, że znajoma o której wspominam wysyłała właśnie do Gdyni. Dlatego mam wątpliwości czy to to kwestia egzemplarza, czy czegoś innego. Body D7200.

raddeli
14-12-2017, 19:49
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?

nikoniarz
14-12-2017, 19:50
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?

Najlepiej "użytkową", czyli taką jaką najczęściej zdarza Ci się używać.

madebyzosiek
14-12-2017, 20:42
Sęk w tym, że znajoma o której wspominam wysyłała właśnie do Gdyni. Dlatego mam wątpliwości czy to to kwestia egzemplarza, czy czegoś innego. Body D7200.Aha... Ja miałem też wrażenie, że S18-35 była dziwnie nieprzewidywalna, więc u mnie został jednak Nikkor 17-55 2.8, ale do Arta 24, 50, 50-100, a ostatnio od znajomego 24-105 na prawdę nie można narzekać po kalibracji w Gdyni. Dla mnie usługa idealna, nie mam zdjęć nietrafionych i to nie tylko na centralnym.
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?Z moich doświadczeń z dockiem wynika, że dla nieskończoności musi być nieskończoność... Ja mam znak za oknem, na którym się bawię nieskończonością. Udało mi się tak ustawić 50 Art znajomego i swoją 50-100, ale mimo wszystko wysłałem ją do Gdyni. Ja miałem problem z celnością między 4-7m i niejak nie dało się tego zrobić. Serwis zrobił :) Jak masz gwarancję, to na prawdę szkoda czasu i nerwów. Usługa trwa do 10 dni, wyjaśnij szczegółowo jaki jest problem, ja dodatkowo wysyłałem lampę, żeby kalibracja była ze wspomaganiem AF z lampy i wszystko działa aż miło :)

nikoniarz
14-12-2017, 20:48
Aha... Ja miałem też wrażenie, że S18-35 była dziwnie nieprzewidywalna

Więc coś może być na rzeczy. Nie twierdzę definitywnie, że na pewno, bo nie miałem kontaktu z tym zestawem, ale mam zaufanie do osoby oraz widziałem zdjęcia z różnych eventów zrobione przez nią (nef) i faktycznie jej egzemplarz może irytować... Przy najbliższej okazji sprawdzę osobiście i uzupełnię opinię.

madebyzosiek
14-12-2017, 20:52
U mnie w połączeniu z D7100 na weselu było... no właśnie, nieprzewidywalnie... W warunkach światła dziennego ok, choć nieskończoność była dla mnie zawsze niepewna, ale to szkło było skalibrowane przeze mnie, więc musiałbym wysłać do serwisu z opisem problemu i wtedy określić, czy to załatwia temat. Niestety już tego nie zrobię, bo szkło z D7100 zmieniło już właściciela ;)

raddeli
14-12-2017, 21:04
Właśnie gdzieś czytałem o takiej współpracy z D7100 jak pisze madebyzosiek - może tu być problem. Do 17-50 doszedł 18-35?

madebyzosiek
14-12-2017, 21:14
Właśnie gdzieś czytałem o takiej współpracy z D7100 jak pisze madebyzosiek - może tu być problem. Do 17-50 doszedł 18-35?Raczej nie... Ja miałem styczność tylko z D7100, ale są zadowoleni, którzy tego szkła używają z D500 na przykład i jest ok. W S17-50 problem wynikał tylko ze stabilizacji. Ja bym napisał opis problemu i wysłał do serwisu. Jak to nie przyniesie rezultatów, to można powiedzieć, że S18-35 ma nieprzewidywalnego AFa, może dlatego, że razem z S35 Art miały pierwszą wersję HSM dawnego do Artów.

nikoniarz
14-12-2017, 21:15
Doprecyzuję swoją opinię- u znajomej 18-35 była nieprzewidywalna na dalszych odległościach (powyżej powiedzmy 5-10m) bez względu na warunki- czy to światło sztuczne, czy zastane w pełnym słońcu, czy też w pochmurny dzień...

andystar
14-12-2017, 22:51

W czasach analogowych nieskończoność to była 1000 ogniskowych.

Myszowor
15-12-2017, 14:34
Czyli dla ogniskowej 50mm nieskończoność wynosiła 50m. ?

vego07
21-12-2017, 23:48
Ja ma 4 szkła sigmy wszystkie kalibrowałem sam usb dockiem 200zł to śmieszne pieniądze w porównaniu do wartości całego sprzętu!!! kalibrowałem przy pomocy tablicy którą można sobie wydrukować z neta lub kopić na ali oraz tablic kontrastowych na dalsze odległości, (można sobie wydrukować mniejsze i większe litery cokolwiek by mieć do tego odniesienie czy jest ostre czy nie) we wszystkich sigmach praktycznie na każdej odległownic ten sam zakres, u znajomej w 5d III skala regulacji była mniejsza ale na każdej odległości tez podobnie. Sory, ze napisze ale zygam juz jak słyszę o narzekaniu na pudła sigm i tp! cholera przyłóżcie się do kalibracji! bo te pudła to nic innego jak źle skalibrowany obiektyw albo Wasz błąd przy robieniu zdjęć