Zobacz pełną wersję : Kalibracja Sigmy na nieskończoność i skrajne punkty AF.
Od jakiegoś czasu posiadam S18-35 f1.8 wraz z DOCKiem. O ile na odległości rzędu 0,18 do 0,5 m (tak jak pisze DOCK) udało mi się to szkło skalibrować i jest ok, to mam za to problem z kalibracją na nieskończoność. Niby 1 m i dalej, ale jak to robicie? Jakie odległości bierzecie pod uwagę kalibrując właśnie na nieskończoność.
Ostrząc na dalsze obiekty szkło potrafi raz trafić a innym znów przestrzelić. No i do tego praca tylko z punktem centralnym - czy to jest norma przy tym szkle?
Bardzo proszę o wszelkie komentarze z odpowiedziami.
Wpis dotyczący tego obiektywu przeczytałem, ale albo mi umknęło w ilości odpowiedzi albo nie znalazłem takiej.
nikoniarz
14-12-2017, 16:55
Ostrząc na dalsze obiekty szkło potrafi raz trafić a innym znów przestrzelić.
Nie wiem na ile to kwestia kalibracji a na ile "cecha" konkretnego egzemplarza. Znajoma ma ten sam problem- pomimo kalibracji obiektyw nie jest powtarzalny podczas ostrzenia na dalsze odległości.
madebyzosiek
14-12-2017, 18:46
Wyślij na kalibrację do Gdyni, to najczęściej załatwia temat. Przynajmniej mi załatwiło z trzema szkłami i czwartym kolegi ostatnio.
nikoniarz
14-12-2017, 19:31
Wyślij na kalibrację do Gdyni, to najczęściej załatwia temat. Przynajmniej mi załatwiło z trzema szkłami i czwartym kolegi ostatnio.
Sęk w tym, że znajoma o której wspominam wysyłała właśnie do Gdyni. Dlatego mam wątpliwości czy to to kwestia egzemplarza, czy czegoś innego. Body D7200.
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?
nikoniarz
14-12-2017, 19:50
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?
Najlepiej "użytkową", czyli taką jaką najczęściej zdarza Ci się używać.
madebyzosiek
14-12-2017, 20:42
Sęk w tym, że znajoma o której wspominam wysyłała właśnie do Gdyni. Dlatego mam wątpliwości czy to to kwestia egzemplarza, czy czegoś innego. Body D7200.Aha... Ja miałem też wrażenie, że S18-35 była dziwnie nieprzewidywalna, więc u mnie został jednak Nikkor 17-55 2.8, ale do Arta 24, 50, 50-100, a ostatnio od znajomego 24-105 na prawdę nie można narzekać po kalibracji w Gdyni. Dla mnie usługa idealna, nie mam zdjęć nietrafionych i to nie tylko na centralnym.
No dobra, zanim będę wysyłać to może jeszcze pobawię się dockiem. Napiszcie może jaką odległość przyjąć do kalibracji na nieskończoność - 5 metrów, 30 czy może na jeszcze inną?Z moich doświadczeń z dockiem wynika, że dla nieskończoności musi być nieskończoność... Ja mam znak za oknem, na którym się bawię nieskończonością. Udało mi się tak ustawić 50 Art znajomego i swoją 50-100, ale mimo wszystko wysłałem ją do Gdyni. Ja miałem problem z celnością między 4-7m i niejak nie dało się tego zrobić. Serwis zrobił :) Jak masz gwarancję, to na prawdę szkoda czasu i nerwów. Usługa trwa do 10 dni, wyjaśnij szczegółowo jaki jest problem, ja dodatkowo wysyłałem lampę, żeby kalibracja była ze wspomaganiem AF z lampy i wszystko działa aż miło :)
nikoniarz
14-12-2017, 20:48
Aha... Ja miałem też wrażenie, że S18-35 była dziwnie nieprzewidywalna
Więc coś może być na rzeczy. Nie twierdzę definitywnie, że na pewno, bo nie miałem kontaktu z tym zestawem, ale mam zaufanie do osoby oraz widziałem zdjęcia z różnych eventów zrobione przez nią (nef) i faktycznie jej egzemplarz może irytować... Przy najbliższej okazji sprawdzę osobiście i uzupełnię opinię.
madebyzosiek
14-12-2017, 20:52
U mnie w połączeniu z D7100 na weselu było... no właśnie, nieprzewidywalnie... W warunkach światła dziennego ok, choć nieskończoność była dla mnie zawsze niepewna, ale to szkło było skalibrowane przeze mnie, więc musiałbym wysłać do serwisu z opisem problemu i wtedy określić, czy to załatwia temat. Niestety już tego nie zrobię, bo szkło z D7100 zmieniło już właściciela ;)
Właśnie gdzieś czytałem o takiej współpracy z D7100 jak pisze madebyzosiek - może tu być problem. Do 17-50 doszedł 18-35?
madebyzosiek
14-12-2017, 21:14
Właśnie gdzieś czytałem o takiej współpracy z D7100 jak pisze madebyzosiek - może tu być problem. Do 17-50 doszedł 18-35?Raczej nie... Ja miałem styczność tylko z D7100, ale są zadowoleni, którzy tego szkła używają z D500 na przykład i jest ok. W S17-50 problem wynikał tylko ze stabilizacji. Ja bym napisał opis problemu i wysłał do serwisu. Jak to nie przyniesie rezultatów, to można powiedzieć, że S18-35 ma nieprzewidywalnego AFa, może dlatego, że razem z S35 Art miały pierwszą wersję HSM dawnego do Artów.
nikoniarz
14-12-2017, 21:15
Doprecyzuję swoją opinię- u znajomej 18-35 była nieprzewidywalna na dalszych odległościach (powyżej powiedzmy 5-10m) bez względu na warunki- czy to światło sztuczne, czy zastane w pełnym słońcu, czy też w pochmurny dzień...
andystar
14-12-2017, 22:51
W czasach analogowych nieskończoność to była 1000 ogniskowych.
Myszowor
15-12-2017, 14:34
Czyli dla ogniskowej 50mm nieskończoność wynosiła 50m. ?
Ja ma 4 szkła sigmy wszystkie kalibrowałem sam usb dockiem 200zł to śmieszne pieniądze w porównaniu do wartości całego sprzętu!!! kalibrowałem przy pomocy tablicy którą można sobie wydrukować z neta lub kopić na ali oraz tablic kontrastowych na dalsze odległości, (można sobie wydrukować mniejsze i większe litery cokolwiek by mieć do tego odniesienie czy jest ostre czy nie) we wszystkich sigmach praktycznie na każdej odległownic ten sam zakres, u znajomej w 5d III skala regulacji była mniejsza ale na każdej odległości tez podobnie. Sory, ze napisze ale zygam juz jak słyszę o narzekaniu na pudła sigm i tp! cholera przyłóżcie się do kalibracji! bo te pudła to nic innego jak źle skalibrowany obiektyw albo Wasz błąd przy robieniu zdjęć