PDA

Zobacz pełną wersję : Karta pamieci do p900

gruniu
14-12-2017, 09:53
Jak w temacie.
128GB lub 256GB - bede tez krecil filmy.
Znalazlem verbatim w przystepnej cenie: http://allegro.pl/karta-pamieci-micro-sdxc-verbatim-256gb-class-10-i7083983403.html, ale predkosci nie zachwycaja. Moze one starcza do nagrania filmu, tym aparatem lub zapsiy kilku seryjnie zrobionych zdjec

grizz
14-12-2017, 10:03
Do filmu 4k Nie może być mało. Bierz coś w 3 klasie.

gruniu
14-12-2017, 11:32
Moj p900 chyba nie ma opcji 4K :(

grizz
14-12-2017, 11:33
To chyba, żle popatrzyłem na specyfikację. Jak nie ma 4k, to Prędkości z klasy U1 wystarczą

poste
14-12-2017, 11:47
Po pierwsze, to link jest do karty microSDXC, aparat obsługuje SDXC, adapter to proszenie się o kłopoty. Kup markową kartę Sandisk lub Lexar zgodną ze specyfikacją podaną w instrukcji. Generalnie proponuję zapoznanie się z instrukcją aparatu, sporo się wyjaśni.

dziennikarz
14-12-2017, 12:10
poste - Tylko mięczaki czytają instrukcję. Prawdziwy Polak nie czyta :) :) -- OK, ŻART, ŻART, ŻART ! :)

Ale poważnie. Warto zapoznać się z instrukcją, ale trzeba wiedzieć co w niej jest zwykłym bełkotem marketingowym. Np:

1. Współpraca po WiFi tylko z "urządzeniami inteligentnymi" czyli smartfony i tablety przez dedykowaną apkę
2. Zakaz używania zamienników akcesoriów: akumulatorów (to czasem ma sens ale zazwyczaj nie), kabla USB !!!! (paranoja), ładowarek itp.
3. Zakaz montowania stepupów i redukcji. Owszem, faktycznie nie wolno wprost na obiektyw, bo może tak się stać, że się uszkodzi, ale po nakręceniu filtra ochronnego, nawet SLIMa, jak najbardziej się da i jak najbardziej warto.

poste
14-12-2017, 12:36
O tak, generalnie czytanie instrukcji to dyshonor ;) Ale PDF-a można dyskretnie, nikt nie zauważy :)

dziennikarz
14-12-2017, 12:46
poste dla jasności, ja przeczytałem i to jeszcze zanim kupiłem aparat. I to wersję rozszerzoną. Natomiast nie wiem jak do innych aparatów Nikona, ale ta do P900 to jest taki chaos, że trochę się nie dziwię, że się niektórzy poddają :) Przyznać trzeba jednak, że wszystko jest opisane, przynajmniej to co wg. producenta jest koszerne.

gruniu
14-12-2017, 14:47
Po pierwsze, to link jest do karty microSDXC, aparat obsługuje SDXC, adapter to proszenie się o kłopoty. Kup markową kartę Sandisk lub Lexar zgodną ze specyfikacją podaną w instrukcji.
Dlaczego adapter, to prosze sie o klopoty? Stosuje je juz dlugo i nigdy nic mi sie nie wydarzylo.

Instrukcje przeczytalem, a raczej rzucilem okiem.
Widze, ze wifi nie dziala tak jak oczkiwalem. Nikon tworzy sobie AP i dopiero mozna sie na niego zalogowac, a ja myslalem ze zaloguje sie od mojej wifi i skomunikuje w ten sposob z tel lub tabletem.
No i dlaczego co chwila zrywa mi polaczenie?

dziennikarz
14-12-2017, 15:26
gruniu gdybyś przeczytał instrukcję a nie rzucił okiem to byś wiedział jak działa WiFi w tym aparacie. Intencją producenta była taka, że to ma służyć do obsługi aparatu z poziomu aplikacji na smartfonie albo tablecie. Realnie da się to zrobić inaczej ale to już rozwiązanie niestandardowe, ale działa i ja jestem nawet zadowolony mimo, że też wolałbym taką współpracę z WiFi o jakiej Ty piszesz.

Natomiast jakie połączenie Ci zrywa? Aparatu z Laptopem? To nie tak działa jak myślisz. Aparat to nie AP. Możesz się z nim połączyć ale potrzebna jest aplikacja na kompa (nieoficjalna i nienamaszczona przez Nikona), która będzie się komunikować po zestawieniu połączenia WiFi dopiero. Ja używam AIRNEF

poste
14-12-2017, 16:29
Dlaczego adapter, to prosze sie o klopoty? Stosuje je juz dlugo i nigdy nic mi sie nie wydarzylo.
...

A dlaczego chcesz używać karty niezgodnej z instrukcją aparatu (póki co musisz wierzyć na słowo :) )? Kilkanaście czy kilkadziesiąt zł różnicy w cenie robi taką różnicę? Używaj, może się uda, może nie stracisz zdjęć... tylko w sumie po co pytasz jaką wybrać kartę? Zapytałeś o tę microSD, to jeszcze raz powiem, to jest nieodpowiednia karta, producent nie jest z najwyższej półki, wysyłka z USA (?), więc praktycznie bez gwarancji. Nic tylko brać :lol:

dziennikarz
14-12-2017, 17:11
poste wiesz co, masz rację odnośnie parametrów karty, ale nie rozmiarów. Adapter akurat nic nie zmienia. No i powoływanie się ortodoksyjne na instrukcję też mnie nie przekonuje z powodów jakie wyżej opisałem. Producent nawet każe używać oryginalnego pilota IR do zdalnego sterowania. Chyba wszyscy wiemy o co w tym chodzi a klasykiem dojenia klientów zawsze będzie dla mnie Sony Memory Stick. Nikt rozsądny nie kupuje tych kart tylko adapter i dobre karty SD :)

greku792
14-12-2017, 17:19
Adapter zmienia tyle że karta pomimo nie najlepszych parametrów będzie jeszcze wolniejsza. Z doświadczenia z microSD z adapterem teraz wiem że już nigdy nie włożę takiej karty do aparatu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

dziennikarz
14-12-2017, 17:44
greku792 będę się upierał, że adapter nic nie zmienia. W przypadku kart SD to są po prostu styki i nic więcej. Nadal potwierdzam, że parametry (niezależnie od obudowy) to podstawa. Natomiast w P900 umówmy się, że odnośnie prędkości to szału nie ma. Ja mam np. wsadzoną SanDisk SD HC I 80 MB/s 32GB. Odnośnie adapterów do SD (jeśli mają tylko konwertować rozmiar) to jest to o tyle bez sensu, że przypomina dłubanie w nosie łokciem. Natomiast jeśli ktoś po prostu ma szybką kartę małą to zastosowanie adaptera jest rozwiązaniem logiczniejszym niż kupowanie odpowiednika w pełnym rozmiarze.

poste
14-12-2017, 17:46
Nie będę tłumaczył rzeczy, które dla większości są oczywiste. Rób jak chcesz, w każdym jeśli pojawią się problemy, masz gotową przyczynę.

greku792
14-12-2017, 17:55
greku792 będę się upierał, że adapter nic nie zmienia. W przypadku kart SD to są po prostu styki i nic więcej. Nadal potwierdzam, że parametry (niezależnie od obudowy) to podstawa. Natomiast w P900 umówmy się, że odnośnie prędkości to szału nie ma. Ja mam np. wsadzoną SanDisk SD HC I 80 MB/s 32GB. Odnośnie adapterów do SD (jeśli mają tylko konwertować rozmiar) to jest to o tyle bez sensu, że przypomina dłubanie w nosie łokciem. Natomiast jeśli ktoś po prostu ma szybką kartę małą to zastosowanie adaptera jest rozwiązaniem logiczniejszym niż kupowanie odpowiednika w pełnym rozmiarze.I ja się będę umierał przy swoim. Powiem tak co z tego że masz wąż ogrodowy 1 cal skoro jest podłączany przez redukcję na 1/2 cala. Ale jak przedmówca już pisał, twoja karta, twoje zdjęcia, twój sprzęt i twoje problemy.

dziennikarz
14-12-2017, 17:57
Dla jasności nie moja i nie moje... A co do porównania z wężem, Adapter nie zmniejsza prędkości przepływu elektronów w przewodniku przy 100% galwanicznym łączeniu styków.

greku792
14-12-2017, 19:43
Nie będę się starał ciebie przekonać, zrób sobie prosty test szybkości karty SD i microSD z przejściówką, może jak zobaczysz na własne oczy to się przekonasz, a jak nie to trudno. Ja uważam tak jak pisałem, problem był na adapterze, jak zmieniłem na SD problem nie występuje.

gruniu
15-12-2017, 00:28
A może miałeś adapter uszkodzony?

dziennikarz
15-12-2017, 08:42
greku792 wielokrotnie udowadniałem osobom twierdzącym tak jak Ty, że się mylą. Karta microSD czy sama czy z przejściówką działa zawsze identycznie. Prawa fizyki to nawiasem mówiąc gwarantują :) W przejściówce są tylko styki. Natomiast czy dana karta microSD jest szybsza czy wolniejsza od innej pełnowymiarowej karty SD to już jest inna bajka. W każdym razie przejściówka nie zmienia nic, bo nie może. No chyba, że ktoś wierzy w takie bajki jak np. super hiper kabel HDMI np. do muzyki za 30 tysięcy (autentyk widziany w sklepie) , który jest niby lepszy od zwykłego kabla HDMI za dychę. :)
gruniu adapter tylko dopasowuje rozmiar obudowy i układ styków. To czysto galwaniczne połączenie. Elektrony na nim nie zwalniają :) Tam się nie ma co uszkodzić. Gdyby któreś połączenie było przerwane to by po prostu karta nie działała i tyle.

poste
15-12-2017, 11:06
Odgrzebałem taki temat
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-263701.html

Nbogdan
15-12-2017, 11:34
Coś dorzucę z własnego doświadczenia.
Mam sporo różnych kart i adapterów.
Mam jedną "porządną ;-)" która siedzi jako podstawowa, a zapas to różnie.
Bawiłem się kiedyś z tymi adapterami, nawet z ciekawości, bo po co przepłacać za drogie karty...
Sprawa wygląda tak, że na trzy adaptery tylko jeden w zasadzie działa dobrze. Na jednym w aparacie dobrze, aa w czytniku nie widzi. Na drugim odwrotnie, choć aparat widzi kartę ale problemy z zapisem, potrafi zwiesic puszkę. Ponadto, różne objawy w zależności od kombinacji karta-adapter
Jeden działa niby dobrze, ale dla świetego spokoju nie pcham do aparatu, wolę użyć dużej karty, nawet mniejszej czy wolniejszej. Nie wiem kiedy może mu coś odpalić i będzie du.a a nie fotki.
Ja i tak mam ten komfort, że mam dwa sloty...
Podsumowanie, nie polecam adapterów chociażby ze względu na własne samopoczucie.

greku792
15-12-2017, 13:46
Skoro twierdzisz że kabel za 10zl jest taki sam jak kabel droższy, to dlaczego kable LAN np. Metz, Emiter itp. są certyfikowane i trzymają swoje parametry a kabel wlasnie za " 10zl" na odcinku 20-30 metrów potrafi pogubić ping-i i nie potrafi przejść testu testerem np. FLUKE CIQ- kit, bo według ciebie i twojej teorii to to samo. Nie próbuje ciebie przekonać do moich racji, pytam jakie jest twoje zdanie. No i nie spotkałem się nigdy aby fotograf jakich znam używał microSD a nie SD.

dziennikarz
15-12-2017, 13:54
kabel ethernet ma określone parametry graniczne. Może mieć lepsze czyli mniejsze tłumienie sygnału. Wiadomo, że może tak być, że bardzo badziewny kabel będzie po prostu źle wykonany ale normalny kabel HDMI do TV w niczym nie jest gorszy od tego, na którym producent zarabia na frajerach. W przypadku kabla USB do aparatu przy jego długości strady są pomijalne. Złącza to też nie nanotechnologia więc sorry, ale kabel USB od chińczyka albo oryginalny Nikona nie będą się niczym różnić w użytkowaniu. Ten od chińczyka może być co najwyżej np. luźniejszy czy ciaśniejszy (mówię o złączach, zwłaszcza po stronie aparatu to ma znaczenie) no i na to warto uważać żeby sobie nie uszkodzić gniazda. Ale umówmy się, że górna półka zamienników czy nawet średnia czyli akcesoria za 1/10 ceny oryginału, to jest dokładnie to samo

Ryba87
02-02-2018, 18:22
Witam
Panowie przeczytałem cały ten temat ponieważ dziś sobie p900 zakupiłem i jest nie mały dylemat w kwestii karty pamięci :)
Przyznam szczerze że w kwestii aparatów jestem zielony jak jabłko w maju, potrzebowałem czegoś co by robiło fajne zdjęcia z rybkami nad wodą a zamiast lornetki co by podczas słabszych brań plażę poobserwować wpadł mi w oko ten mega zoom :)
Z tego co poczytałem to się dowiedziałem żeby instrukcję ogarnąć, i tam jest tabela z polecanymi markami do 16gb (wersja papierowa nie posiada tej tabeli - w wersji .pdf znajduje się ona na 155 stronie dokumentu a 167 pdfa ogólnego).
Aparat tak jak wspomniałem wczesniej - fotografowanie złowionych rybek przed wypusczeniem do wody, ewentualne filmiki gdy je wypuszczam / holuje.
Z tego co poczytałem to najlepiej jakby to była klasa 10 karty i standart U1. Mnie myślę że 32gb wystarczy, poszperałem na allegro i jest tego trochę ale większość micro SD + adapter co jakoś mi się wydaje dość ryzykowną zabawą bo z praktyki wiem że te micro potrafią się gubić. Także jedynie co mnie zainteresowało to ta karta - http://allegro.pl/sdxc-ultra-32gb-class-10-uhs-i-80mb-sec-i7044242931.html#shippingInfo
Będzie ok na moje wymagania ?

dziennikarz
03-02-2018, 07:37
Ryba87 dokładnie tej karty używam. Nigdy nie sprawiała problemów.

Ryba87
03-02-2018, 09:36
No to elegancko :)
Zamówiłem ale wersje 64gb jednak z ole ole :) 106zł i za darmo wysyłka, mam nadzieję tylko że będzie pasowała :)
A przez weekend trzeba przestudiować te funkcje wszystkie :D

dziennikarz
04-02-2018, 00:41
między 32 a 64 jest pewna techniczna różnica. Producent rekomenduje jednak te karty więc działać będzie i problemów być nie powinno. Ale nie przesadziłeś z pojemnością? Na 32 wchodzi ponad 3 i pół tysiące zdjęć

Ryba87
04-02-2018, 09:33
W sumie to to nic więcej nie waży a pojemność większa poza tym dopłaciłem 40zł za dwa razy więcej miejsca na karcie, swoją drogą to brakiem karty w zestawie nikon mega przyoszczędził.. taka firma a stówa ich "boli"

elephant_ml
26-06-2018, 20:23
greku792 będę się upierał, że adapter nic nie zmienia. W przypadku kart SD to są po prostu styki i nic więcej. Nadal potwierdzam, że parametry (niezależnie od obudowy) to podstawa. Natomiast w P900 umówmy się, że odnośnie prędkości to szału nie ma. Ja mam np. wsadzoną SanDisk SD HC I 80 MB/s 32GB. Odnośnie adapterów do SD (jeśli mają tylko konwertować rozmiar) to jest to o tyle bez sensu, że przypomina dłubanie w nosie łokciem. Natomiast jeśli ktoś po prostu ma szybką kartę małą to zastosowanie adaptera jest rozwiązaniem logiczniejszym niż kupowanie odpowiednika w pełnym rozmiarze.Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc najpierw chciałbym się przywitać.
Od tygodnia noszę się z zamiarem kupna p900 i niezbędnych akcesorii do niego. Przeczytałem z tego forum już większość tego co związane z tym aparatem.
Obdzwoniłem sklepy internetowe i w jednym udało mi się znaleźć te aparaty rzeczywiście "na stanie". Gdzie indziej też było napisane, że są, ale po kontakcie "w magazynie pusto".
Wracajac do tematu wątku.
Aparat zamawiam dziś wieczorem. Ale w tym sklepie w zestawie nie ma karty pamięci. Zastanawiałem się, czy kupic u nich jakąś "pełnowymiarową", czy wykorzystać to co mam w domu w formacie micro. A mam kilka kart o pojemnościach od 32gb do 128gb w czytnikach używanych jako pendrive, a są szybkie, bo kupione były niedawno do smartfonów. Zmieniałem pojemności na większe i zostały.
Żeby nie wydawać pieniędzy na darmo i wykorzystać to co mam, poszukałem trochę po sieci i znalazłem takie testy.

https://www.spidersweb.pl/2014/04/jaka-karta-pamieci.html

Wynika z niego, że zastosowanie adaptera nie ma żadnego wpływu na wydajność karty i dziennikarz ma rację.
Oczywiście każdy wie swoje, ale ja raczej wrzucam microSD.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

poste
26-06-2018, 21:11
Wrzucaj. Może Ci się uda. Jakby działo się coś dziwnego, to przynajmniej znasz z góry powód ;)

Ps. Coś dziwnego, tzn. kwestie które czasem trudno powiązać z kartą, jakiś czas temu koleżance (pytała tu na forum) nie działał tryb/funkcja panorama, a przyczyną okazała się karta microSD.

Owca30
22-02-2019, 14:13
Czy ma ktoś sprawdzoną kartę do P900, może do 64GB, chodzi o szybkość zapisu. Przy seryjnych zdjęciach np: mecz piłkarski, aparat potrzebuje 2-4 sek. , żeby znów można było zrobić zdjęcie. Czytałem, żeby najlepiej użyć karty bez adaptera, ale wydaje mi się to mało konieczne. Mam taką i się nie sprawdza :
https://www.euro.com.pl/karty-pamieci/samsung-microsdhc-evo-plus-32gb-class-10.bhtml?gclid=Cj0KCQiA2L7jBRCBARIsAPeAsaMQCbSopPK Ew_FqPlZb-pSDPlpg82S4_nx8YiNOHDL7ZoeKfEt87bQaAs73EALw_wcB&gclsrc=aw.ds. Może ten aparat poprostu się do takich zdjęć nie nadaje :(. Miałem wcześniej lustrzankę D5100 i choć robiła mniej zdjęć na sek. to się wyrabiała bez problemu?