Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 kwestie formalne - polska dystrybucja, gwarancja, pudełko
szafirowa
12-12-2017, 21:03
Dzień dobry. Czy ktoś kupował w miarę niedawno aparat i mógłby napisać, jak wyglądało to u niego?
Chodzi o to, że kupiłam właśnie D7100, wybrałam sklep z oficjalnej listy Nikona, była też informacja, że aparaty pochodzą z polskiej dystrybucji. Oczywiście zapłaciłam więcej niż w innych sklepach sprzedających aparaty z Europy.
Dostałam dziś paczkę i sytuacja wygląda następująco: nie ma w środku polskiej gwarancji, karta gwarancyjna jest europejska, dystrybucja: Holandia. Instrukcja jest z kolei polska. Na pudełku nie ma info, że produkt pochodzi z polskiej dystrybucji. I jeszcze taki zonk - kupiłam samo body a dostałam pudełko od kita. W środku oczywiście samo body, bez obiektywu. Wygląda, jakby zestaw rozkompletowano na body i na obiektyw oddzielnie (?).
Plis, napiszcie, jak to powinno wyglądać? Przez telefon pan powiedział, że nie ma czegoś takiego jak polska karta gwarancyjna, w co nie bardzo wierzę. Rozmowa była krótka, mam napisać maila, ale chcę wiedzieć, jak to powinno być poprawnie.
Czy kupując body, dostajecie pudełko od body, czy rozkompletowane pudełko od kita? Czy dostajecie polską kartę gwarancyjną? Gdybym chciała gwarancję europejską, to kupiłabym ze trzy stówki taniej...
Od jakiegoś czasu Nikon nie daje gwarancji w postaci osobnej kartki.
Popatrz na ostatnią stronę instrukcji.
szafirowa
12-12-2017, 21:22
Z tego, co jest napisane na ostatniej stronie instrukcji wynika, że obowiązuje gwarancja europejska, tylko 1 rok.
Nie ma już polskiej dwuletniej gwarancji? :o Nie ma bezpłatnego wysyłania do serwisu z polskimi papierami?
To po co to całe czarowanie z polską dystrybucją i oficjalnymi sklepami? Równie dobrze mogę kupić sobie sprzęt za 2900 i będę miała to samo...
Ktoś jeszcze może to potwierdzić?
A co z tym pudełkiem?
Gwarancja jest. Mała karta gw właśnie na ostatniej stronie powinna być. Nie wiem gdzie moja, bo bym zarzucił zdjęcie jak to wygląda.
Pudło wygląda jakby sklep rozdzielił kita i sprzedawał osobno.
Brałaś może udział w jakiejś akcji CashBack tą puszką?
Dziwne. Ja kupowałem d7200, była taka żółta informacja po polsku "2 lata gwarancji" (ostatnia strona instrukcji). Co to za sklep, chyba nie ma co robić tajemnicy? Dopytaj ich, albo po prostu zwróć, przy zakupie internetowym nie powinno być problemu.
szafirowa
12-12-2017, 21:46
Chodzi o jakąś naklejkę na ostatniej stronie instrukcji? Nie mam nic takiego. Załączam fotki, jak to wygląda u mnie. Na kartce gwarancyjnej europejskiej jest też pieczątka sklepu, ale zasłoniłam.
Nie brałam udziału w CashBack, bo ten model obecnie nie podlega tej promocji :(
2059
2060
2061
- - - - kolejny post - - - - - -
Dziwne. Ja kupowałem d7200, była taka żółta informacja po polsku "2 lata gwarancji" (ostatnia strona instrukcji)
To ja tego nie mam :( A masz gdzieś informację, ze dystrybucja to Nikon Polska? Ja mam, że Holandia :(
Kupowałeś samo body czy kit? Jakie pudełko dostałeś?
Napiszę do nich maila, ale z krótkiej rozmowy wynikało, że według nich jest wszystko w porządku... Dlatego najpierw chcę zebrać informacje. Jeśli nie dostarczą mi jakiegoś poświadczenia o 24 miesiącach to raczej oddam aparat. Nawet go jeszcze nie włączałam.
Napisz do Nikona z nr seryjnym.
I powiedz co to za sklep. Była już raz akcja, że sklep niby dystrybucja PL, a choć skąd ściągali.
Napisz przy okazji do Nikona, ciekawe co oni na to.
NIKON BV -to jest nikon an Europę mający pod sobą innych dystrybutorów. Teraz wszystkie formy się tak już chyba scentralizowały.
Dlaczego tak boisz się pokazać nazwę sklepu, przecież to szybko się zweryfikuje z tym co faktycznie jest, a warto takie informacje pokazywać żeby inni klienci mieli rozeznanie.
https://drive.google.com/open?id=1HBh6x-oHrwKiRCyTlftn8qehRya0E-kK
Tak to u mnie wyglądało. Ja kupiłem zestaw z S17-50, sklep z wiadomych względów robił sam takie zestawy, pudełko mam od zestawu z kitem. Dla mnie to nie był problem.
szafirowa
12-12-2017, 21:54
Sklep to Rimex. Najpierw jednak spróbuję u nich wyjaśnić. Może to tylko jakieś niedopatrzenie.
W razie czego zwrócę, to nie jest problem, tylko nie wiedziałam, czy w innych sklepach jest tak samo, czy inaczej.
No i szkoda mi straconego czasu. A jeszcze przecież mam do wysłania do Sigmy body z obiektywem do kalibracji, przed świętami chyba bez szans na to wszystko... :/
https://drive.google.com/open?id=1HBh6x-oHrwKiRCyTlftn8qehRya0E-kK
Tak to u mnie wyglądało. Ja kupiłem zestaw z S17-50, sklep z wiadomych względów robił sam takie zestawy, pudełko mam od zestawu z kitem. Dla mnie to nie był problem.
I dystrybutor ten sam ;)
Dokładnie to samo co u Ciebie pisze na mojej instrukcji do d750 aparat kupiony w rtv euro agd z polskiej dystrybucji. Nie mam naklejki na instrukcji tylko osobną kartę gwarancyjną. Przeczytaj ze zrozumieniem punkt 4 tej gwarancji...
Dokładnie tak wygląda gwarancja jak wkleił poste, u mnie na D7200 było identycznie i oczywiście karta wypełniona z datą zakupu i naklejka 2LATA.
U mnie też jak u poste to wygląda. A pudło miałem normalne, nie z kitowca.
A swoją drogą, u cyfrowych puszka 100 taniej. ;)
szafirowa
12-12-2017, 22:04
Przeczytaj ze zrozumieniem punkt 4 tej gwarancji...
Punkt czwarty jest w zasadzie zbędny, bo zawsze obowiązuje prawo krajowe. Czyli ewentualne reklamacje u sprzedawcy w ramach niezgodności z umową. Tylko z gwarancją producencką bywa czasem łatwiej, szybciej... No i jak z jednym nie wyjdzie, to można spróbować drugą drogą.
1. Jeśli zakup internetowy to cokolwiek by nie mówili możesz odstąpić od umowy, chyba powinni nawet wzór takiego odstąpienia przysłać.
2. W różnych sklepach w Warszawie, jeśli to nie problem, możesz sama odebrać i sprawdzić gwarancję, np. ABFOTO, są w kilku centrach handlowych.
3. Nie warto dopłacić ~500 zł do d7200? Promocja "stare na nowe", minus 320 zł.
szafirowa
12-12-2017, 22:11
U mnie też jak u poste to wygląda. A pudło miałem normalne, nie z kitowca.
O!
A swoją drogą, u cyfrowych puszka 100 taniej. ;)
Nie, dokładnie tyle samo. Już nie pamiętam, czemu nie zamówiłam na cyfrowe, chyba na moment zamawiania dostępność była inna...
- - - - kolejny post - - - - - -
3. Nie warto dopłacić ~500 zł do d7200? Promocja "stare na nowe", minus 320 zł.
Jestem początkująca, a to moja pierwsza w życiu lustrzanka i już spory wydatek :) No i nie mam starego na nowe :) Kompaktowego fudżika nie chcę oddawać, bo jest mały, poręczny i fajny.
Niektórzy pisali, że biorą w tej promocji złom z giełdy staroci za 20 zł.
szafirowa
12-12-2017, 22:50
Nie pomyślałam o tym :) Ale i tak D7200 to za duże wyzwanie dla początkującej. Możliwości aparatu trzeba jeszcze umieć wykorzystać.
cz4rnuch
13-12-2017, 12:57
...Ale i tak D7200 to za duże wyzwanie dla początkującej... Nie większe niż D7100. A nawet bym napisał, że mniejsze, bo D7200 to taka poprawiona wersja D7100.
szafirowa
14-12-2017, 13:32
Tylko ja naprawdę nie mam wolnych tych dodatkowych 5 stów, więc, proszę, nie przekonujcie mnie już :) Te ponad 4700 na body + Sigma to dla mnie już duży wydatek, a jeszcze muszę kupić lampy, parasolki itp., bo będę m.in. robić zdjęcia kolekcji w domu.
Popstrykałam wstępnie i jestem w ciężkim szoku, jak bardzo AF może być szybki, nawet w kiepskim oświetleniu, w którym mój Fuji X100S sobie niezbyt dobrze radzi (swoją drogą muszę chyba zanieść fudżika do przeglądu, bo mam wrażenie, że wcześniej AF lepiej/szybciej działał.
Sprawa z gwarancją się pozytywnie wyjaśniła. Tak, jak podejrzewałam, było to niedopatrzenie i dystrybutor nie załączył polskiej naklejki gwarancyjnej. Mam obiecane dosłanie i dotyczy mnie gwarancja na 24 miesiące. Co do sklepu w takim razie nie mam na razie zastrzeżeń. Wysyłka była błyskawiczna, kontakt mailowy też dobrze zadziałał. Dziękuję za Wasze odpowiedzi :)
D7200 teraz wychodzi 3679zł np w ABFOTO ( po odjęciu cashback ).
szafirowa
14-12-2017, 16:57
D7200 teraz wychodzi 3679zł np w ABFOTO ( po odjęciu cashback ).
Czy ten stary aparat musi być w pełni sprawny? Mam mającą milion lat małpkę soniaka ze zwaloną matrycą - czy coś takiego przyjmują? Mam też jakiegoś małpiego panasonika, muszę sprawdzić jego sprawność, bo nie dotykałam go już dawno...
lord_nikon
14-12-2017, 17:15
Aparat nie musi być sprawny. Powinien mieć czytelny numer seryjny. Sam kupiłem stary aparat cyfrowy Olympusa za 10zł, żeby było na cashback.
szafirowa
14-12-2017, 17:18
Kurczę. Chyba się przekonam w takim razie. 380 zł jest może w zasadzie do przełknięcia... Czyli Nikon D7200 + Sigma 17-50/2.8?
Obiektyw już mam.
Boomerang
14-12-2017, 18:16
Nie przejmuj się papierkami.
Ten Nikon Ci się nie zepsuje :-)
Ciesz się zdjęciami, nie stresuj technikaliami.
Kurczę. Chyba się przekonam w takim razie. 380 zł jest może w zasadzie do przełknięcia... Czyli Nikon D7200 + Sigma 17-50/2.8?
Obiektyw już mam.
Zwłaszcza, że D7100 ma z tą Sigmą największe kłopoty.
Karbonova
11-08-2018, 22:04
Kupilam dzis D750 w RTV Euro AGD i chcialabym skorzystac z Cashback - sklep bierze udzial w tej promocji. Zapytalam pana czy to aparat z polskiej dystrybucji i potwierdzil, jednak w domu zobaczylam tez na karcie gwarancyjnej Distributor: Nikon Europe B.V. (dokladnie tak samk jak autorka postu) plus dodatkowo zolta naklejka Nikona „2 lata gwaranccji - szczegoly na www.nikon.pl”. Czy nie uznaja mi cashback’a? Jest w regulaminie, ze musie pochodzic z dystrybucji CEE Gmbh...z gory dziekuje za odpowiedzi
zolta naklejka Nikona „2 lata gwaranccji - szczegoly na www.nikon.pl
Jak jest ta naklejka, to powinni uznać.
Karbonova
11-08-2018, 22:24
Dzieki...zadzwonie w poniedzialek do Nikona, tylko zdenerwowalo mnie to, bo kupilam tez obiektyw podlegajacy pod Cashbacka i ma tez dystrybucje Nikon Europe BV. Stracilabym w sumie ok 1000 zl jakby mi nie uzbali tych Cashbackow wiec sie zdenerowalam.
Ale po co dzwonić, wysyłaj co masz wysyłać i chyba na drugi dzień już masz info o akceptacji.
Nachzehrer
11-08-2018, 22:46
Jeśli to Cie uspokoi to na D7500 jest taka karta gwarancyjna i jest uznawana.
12592
Karbonova
11-08-2018, 23:38
Telefon to 5 min, a przynajmniej bede wiedziec i tez napisze tutaj co mi powiedza, to innym sie moze przyda :) Poza tym bede miec w razie czego czas, aby ewentualnie oddac aparat do sklepu (14 dni odstapienia od zakupu). Ja mam oddzielna karte gwarancyjna, ta ze zdj jest jakby na ostatniej stronie instrukcji. Moja karta jest po angielsku, ale Dystrybutor jest wlasnie ten co na Twoim zdjeciu. Dodatkowo zauwazylam teraz oddzielna kartke z informacjami o 2-letniej polskiej gwarancji no i jest ta naklejka. Z kolei na karcie obiektywu nie ma tej naklejki. Jak nie uznaja Cashback obiektywu to jakos przezyje, bo to 200 zl a i tak kupilam go 400 zl taniej przez dwie skumulowane promocje w sklepie.
Nachzehrer
11-08-2018, 23:48
Telefon to 5 min, a przynajmniej bede wiedziec i tez napisze tutaj co mi powiedza, to innym sie moze przyda :) Poza tym bede miec w razie czego czas, aby ewentualnie oddac aparat do sklepu (14 dni odstapienia od zakupu). Ja mam oddzielna karte gwarancyjna, ta ze zdj jest jakby na ostatniej stronie instrukcji. Moja karta jest po angielsku, ale Dystrybutor jest wlasnie ten co na Twoim zdjeciu. Dodatkowo zauwazylam teraz oddzielna kartke z informacjami o 2-letniej polskiej gwarancji no i jest ta naklejka. Z kolei na karcie obiektywu nie ma tej naklejki. Jak nie uznaja Cashback obiektywu to jakos przezyje, bo to 200 zl a i tak kupilam go 400 zl taniej przez dwie skumulowane promocje w sklepie.
Ja na D7500 czy na pudelku czy na gwarancji nie miałem nalepki 2 lata gwarancji.
Telefon to w zasadzie chwila bo tam szybko odbierają.