PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokie pingi- problem

spiritus
09-12-2017, 10:46
Siema :D

Od dawna w nic nie grałem i chciałem sobie dzisiaj z kolegami pograć w CS-a. Internet udostępniam z telefonu (play lte). Niestety ping w granicach 100-500. Ktoś wie co może być przyczyną?

GonzoG
09-12-2017, 15:29
Telefon. Internet komórkowy, a do tego jeszcze przez fifi, więc trzeba trochę poczekać.

spiritus
09-12-2017, 15:42
Telefon. Internet komórkowy, a do tego jeszcze przez fifi, więc trzeba trochę poczekać.

Co masz na myśli? Jak się łączę taką samą drogą tylko np z telefonów kolegów to wszystko jest ok... coś musi być albo u mnie z siecią albo z telefonem :/

jo44
09-12-2017, 18:20
PLAY LTE i, (jak to dziś piszą) wszystko jasne. Miałem lub mam LTE od T-Mobile, Orange, Play'a i PLUSa.
Mogę stwierdzić że ten od PLAYa to "dno i metr mułu".

spiritus
09-12-2017, 18:21
Jednak koledzy mają też play lte i ping jest max 60

grizz
10-12-2017, 12:49
Jednak koledzy mają też play lte i ping jest max 60

W tej samej miejscówce? Jak tak, to telefon jest winowajcą ;)

spiritus
10-12-2017, 13:19
W tej samej miejscówce? Jak tak, to telefon jest winowajcą ;)

W tej samej. Operator do mnie napisał ostatnio, że mi coś poprawił... niby internet śmiga coś szybciej ale ping dalej wysoki. Poczekam... może oni coś kombinują :D

GonzoG
10-12-2017, 15:52
Pingi na internecie komórkowym zawsze będą dość wysokie. To wynika z ilość urządzeń pośrednich przez które przechodzi sygnał.
Samo fifi z telefonu do komputera to dodatkowe kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt ms.

Ja w domu mam światłowód, a po domu kablem i wifi. Ping do onetu po wifi na laptopie to 15-20ms, po kablu to 5-6ms. Ping na internecie komórkowym (t-mobile LTE) to jakieś 150ms.

Dodatkowo na ping wpływa utylizacja i przepustowość łącza. Im słabsze łącze tym gorszy ping, tak samo im większe obciążenie łącza, tym gorszy ping.
No i to, że telefon łączy się po LTE nie znaczy, że będzie szybko. Niektóre telefony mają LTE tylko po to aby móc napisać, że mają. Wydajność modemu wcale nie jest w nich dobra. Tak samo z samym LTE w sieciach komórkowych. Są miejsca, gdzie 3G (4G w Play) jest szybsze od LTE, a jak łącze słabe, to już nawet niewielki ruch będzie poważnie wydłużał pingi.

spiritus
10-12-2017, 18:26
Gonzo ja wiem, ze dluzsza droga ale bez przesady...nie az o tyle. Kiedys gralem przez tel to ping byl max 50

spiritus
11-12-2017, 17:06
Rozmawiałem z playem, zwiększyli mi coś z nadajnikami obcych sieci. Dodatkowo połączyłem się przez kabel i ping spadł do 50. Pograłem godzinkę i na ten miesiąc wystarczy... to jest piękne :D

pil74
12-12-2017, 14:03
Jakiś czas temu pisali, że w play zmieniły się warunki roamingu wewnętrznego i na obcych nadajnikach net lata do 1.5Mbps.
Ja bym tutaj szukał przyczyny.
Podczas wakacji we włoszech w tel miałem dwie karty. Net w play śmigał 0,3 Mbps, w tym samym miejscu t-mobile latał 30 Mbps.
Z tego i wielu innych powodów przeniosłem wszystkie nasze tel do innego operatora.

jo44
12-12-2017, 23:46
https://komorkomania.pl/35421,ktory-operator-ma-najszybszy-internet-mobilny-jak-polska-wypada-na-tle-europy