PDA

Zobacz pełną wersję : Program dla poczatkujacych strzelcow :)

Darr0
06-12-2017, 21:40
Witam.

Mam pytanie odnosnie programow do obrobki zdjec: ktory waszym (fachowym) okiem bedzie najlepszy dla kogos kto dopiero zaczyna owa przygode w temacie poprawiania i polepszania swoich fotek?
Mam na mysli w miare prosty program, (platny badz bezplatny) w ktorym waszym zdaniem mozna sie czegos nauczyc.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jesli namieszalem w tematach.

Pozdrawiam,
Darek

zdyboo
06-12-2017, 21:55
Lepiej się od razu uczyć jakiegoś standardu, PS/ LR/ ACR/ C1/ Gimp itd. Nauczysz się jakiegoś niszowego programu, nabędziesz praktyki, nawyków i zdecydujesz się na przesiadkę na coś popularnego i to będzie trudne, bo menu inne, skróty inne, funkcje inaczej działają. Będziesz się tylko denerwował, że coś co do tej pory załatwiałeś trzema kliknięciami, teraz zabiera masę czasu.
Lepiej przyłożyć się do nauki raz niż kilka razy.

Umbra
06-12-2017, 22:25
Najlepsze to Capture One, Lightroom i Photoshop. Przy czym, jeśli będziesz chciał wykupić Photoshopa, to w pakiecie będzie Lightroom.

czupacabra
07-12-2017, 00:52
I jest jeszcze DxO

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2marekm
07-12-2017, 10:09
Człowiek pyta o prosty program, a Wy proponujecie soft z najwyższej półki.
Na początek dobrym rozwiązaniem będzie jakakolwiek przeglądarka, która posiada funkcje edycyjne np. FastStone Image Viewer.

frogi
07-12-2017, 11:05
Ja bym na początek polecił darmowy soft Nikona - Capture NX-D https://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-d

jurkarol
07-12-2017, 11:27
o capture nx-d popieram. pobiera od razu z sieci moduły aparatow i obiektywów gdy wykryje je w zdjęciu i daje korektę

ksh
07-12-2017, 11:38
Zawsze można uczyć się na Portable Lightroom i mieć już nawyki do czegoś co ma wielkie zaplecze w tutorialach, filmach, blogach, instrukcjach itd.

frogi
07-12-2017, 11:58
Zawsze można uczyć się na Portable Lightroom i mieć już nawyki do czegoś co ma wielkie zaplecze w tutorialach, filmach, blogach, instrukcjach itd.
I skazić się z góry Adobe... nikomu bym tego nie polecał bo potem ciężko się z tego przyzwyczajenia wychodzi :mrgreen:

ksh
07-12-2017, 12:15
Ale stety/niestety znajomość adobe pozwala na łatwe wbicie się w komercyjne zastosowania, przyjmowanie zleceń, wykorzystywanie w/w tutoriali itd, nawet jako amator warto myśleć o tym że może kiedyś przydadzą się umiejętności.

frogi
07-12-2017, 12:47
Ale stety/niestety znajomość adobe pozwala na łatwe wbicie się w komercyjne zastosowania, przyjmowanie zleceń, wykorzystywanie w/w tutoriali itd, nawet jako amator warto myśleć o tym że może kiedyś przydadzą się umiejętności.Nie każdy chce być "profesjonalistą" i używać tylko PSa albo LR do zmiany nazw plików czy korygowania balansu bieli... Da się doskonale istnieć i obrabiać zdjęcia bez Adobe. Nawet i profesjonalnie - w domyśle zarobkowo, pewnie i tu na forum są osoby które zarabiają i z oprogramowania Adobe nie korzystają, jak ktoś się chce ograniczać tylko do jednej "słusznej" prawdy to jego sprawa. Mnie tam nic zupełnie do tego, każdy ma jakieś swoje powody, myśli... Najgorzej jest za "młodu" nabrać jakichś dziwnych przyzwyczajeń i przekonań że tylko Adobe i koniec świata poza tym...

ksh
07-12-2017, 13:02
Ja wychowałem się na MicrograFx i nie wyszło mi to na dobre przy późniejszym zmuszaniu się do Ps, dlatego wybierając początkowo tylko do amatorskich poprawek zdjęć wybrałem Lr bazując na doświadczeniu swoim, od paru lat cieszę się z tego że jak dostaje od klienta materiał do Lr i bez problemów obrabiam.
Podobnie miałem dawno temu jak uważałem że linux to alternatywa świetna, a okazało się że to nisza i taka pozostała.

Umbra
07-12-2017, 16:33
Człowiek pyta o prosty program, a Wy proponujecie soft z najwyższej półki.
Na początek dobrym rozwiązaniem będzie jakakolwiek przeglądarka, która posiada funkcje edycyjne np. FastStone Image Viewer.

Przecież PS, LR i C1 są proste.

Merde
07-12-2017, 16:36
Przecież PS, LR i C1 są proste.

Ja bym jednak zaczął od pytania: jaki jest budżet i czy model abonamentowy w ogóle wchodzi w grę. Bez tego to każdy będzie doradzał to, czego sam używa. Trochę bez sensu.

RobertON
07-12-2017, 17:19
Witam.

Mam pytanie odnosnie programow do obrobki zdjec: ktory waszym (fachowym) okiem bedzie najlepszy dla kogos kto dopiero zaczyna owa przygode w temacie poprawiania i polepszania swoich fotek?
Mam na mysli w miare prosty program, (platny badz bezplatny) w ktorym waszym zdaniem mozna sie czegos nauczyc.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jesli namieszalem w tematach.

Pozdrawiam,
Darek

Z swojego doświadczenia amatora, to mogę polecić zupełnie tani program Affinity Photo.
Ma dobre wsparcie w tutorialach i w nim jest prawie wszystko co potrzebne do edycji zdjęć.

Mam porównanie pomiędzy PS Elements (od 7 do 15), a Affinity Photo - moim zdaniem AF jest na wyższej półce.

AF ma możliwość wywołania RAW-ów, ale to jest akurat najsłabszy ich moduł.

https://affinity.serif.com/en-gb/photo/

Świat nie kończy się na Adobe i ich abonamentach...i dobrze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z kolei do obróbki RAW-ów to polecam DxO, jest jeszcze w sieci darmowa wersja poprzedniego softu v11, bo nowy to już DxO PhotoLab.

http://www.dxo.com/us/practicalphotography

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja bym jednak zaczął od pytania: jaki jest budżet i czy model abonamentowy w ogóle wchodzi w grę. Bez tego to każdy będzie doradzał to, czego sam używa. Trochę bez sensu.

Dlaczego bez sensu - to jest zbieranie doświadczenia innych. :)
A nie popełnianie kolejnych tych samych błędów - wydatków - tyle, że swoich.

Zdebik
07-12-2017, 17:23
Lightroom wersja z pudełka albo abonament.

Pawel92
07-12-2017, 22:18
Ja też bym polecał LR. Do tego filtry NIK. Tutków jest opór, wtyczek też. Obsługuje większość puszek, ma korektę optyki i geometrii. Można jechać. Czasami trochę wolno, ale się dojedzie :D

ksh
07-12-2017, 22:23
Akurat filtry to bym nie polecał bo wpada się w styl nie koniecznie fajny, jest przesyt tego na fejsach i insta.

sl011
08-12-2017, 09:45
Do pierwszych kroków Capture NX-D jest dobry, bo jest dość prosty i darmowy i punkt wyjścia jest PRAWIE taki sam jak jpeg z aparatu. Osoby początkujące korzystające z innych programów niemal zawsze po wczytaniu pierwszego rawa mówią od razu: "ojej, dlaczego to zdjęcie wygląda zupełnie inaczej niż w aparacie?" - chociaż może to i dobrze, bo już na starcie mogą uświadomić sobie, że raw i jpeg to dwa zupełnie odmienne światy.
Największe wady Capture NX-D to drobna niestabilność (czasem potrafi się przywiesić, ale nie ma tragedii) i spore obciążenie komputera (choć LR też nie jest zbyt lajtowy).
Jeśli chodzi o oprogramowanie innych firm, to ja preferuję programy DXO ze względu na moim zdaniem bardziej naturalne kolory i lepsze odszumianie niż w LR. I w porównaniu z Capture NX-D i LR - DXO jest szybki i lekki... dopóki nie włączysz odszumiania PRIME ;) (choć przyznaję, nie używałem najnowszej wersji).

jurkarol
08-12-2017, 10:33
o capture nx-d popieram. pobiera od razu z sieci moduły aparatow i obiektywów gdy wykryje je w zdjęciu i daje korektę
a przepraszam to Dxo

sl011
08-12-2017, 11:45
a przepraszam to Dxo
I DXO i Capture mogą automatycznie korygować.

Merde
08-12-2017, 11:52
Dlaczego bez sensu - to jest zbieranie doświadczenia innych. :)

Bo bez podania (bądź ignorowania przez doradzających) tych założeń wychodzą kwiatki jak przy wątkach typu "jaki obiektyw do piesków".

W tym konkretnym przypadku jeśli ktoś pracuje w zespole (lub taką pracę planuje), to trzeba kupić takie samo oprogramowanie (czytaj: Adobe).
Ale jeśli mówimy o obróbce zdjęć na własne, amatorskie potrzeby (facebook, do labu), to pakowanie się w drogi soft (lub abonament) nie ma większego sensu.

Affinity Photo ma tą wadę, że pasuje "ożenić" ten program z innym, do wywoływania rawów.
Capture One niestety jest drogie, a darmowe alternatywy wymagają jednak trochę więcej od użytkownika.

PS: Na zapowiadany DAM od firmy Serif specjalnie nie liczę. Wierzę, że w końcu ujrzy światło dzienne, ale przypuszczam że będzie bazował na tym samym silniku (wolnym i nie dającym zadowalających rezultatów np. przy wyciąganiu z cienia i świateł).

jurkarol
08-12-2017, 13:17
I DXO i Capture mogą automatycznie korygować.
a dziękuję, już mi się mylą nie v pamiętam, który kliknąłem

RobertON
09-12-2017, 23:11
Ja też bym polecał LR. Do tego filtry NIK. Tutków jest opór, wtyczek też. Obsługuje większość puszek, ma korektę optyki i geometrii. Można jechać. Czasami trochę wolno, ale się dojedzie :D

Do Affinity Photo są te same filtry NIK.

Wojteksw
11-12-2017, 17:30
Jak na początek, to Adobe Photoshop Elements 2018, dobry wstęp do pełnej wersji.

hostman22
12-12-2017, 18:41
tylko że nie ma triala do Affinity Photo :x

grizz
12-12-2017, 18:49
tylko że nie ma triala do Affinity Photo :x

Jak nie ma jak jest. https://affinity.serif.com/en-gb/signup/trial/photo/

hostman22
12-12-2017, 21:41
Jak nie ma jak jest. https://affinity.serif.com/en-gb/signup/trial/photo/

podziękował :mrgreen: