Zobacz pełną wersję : 300mm f/2.8 AF-S D II- osłona przeciwsłoneczna
MichalMM
05-12-2017, 23:33
Witam,
Poszukuję odpowiedzi na następujące pytanie: Czy do obiektywu nikkor 300mm f/2.8 AF-S D II (bez VR) można zastosować w zastępstwie osłonę HK-30 ? Dedykowaną jest HK-26. Niestety nie znalazłem informacji o kompatybilności.
Nie mogę również znaleźć rozmiarów obydwu osłon. Z góry dzięki za wszelki informacje.
Z tej foty wynika, że HK-26 da się zapiąć do 300/2.8VR, czyli w drugą stronę też powinno współpracować.
1830
Źródło:
http://www.planetnikon.com/forums/index.php?showtopic=27336
MichalMM
06-12-2017, 00:52
Dzięki ogromne za odpowiedź. To mi ułatwi poszukiwania.
Nie wiedziałem, że jest różnica w długości - ciekawe czy krótsza osłona nie wpłynie na funkcjonalność.
Wg specyfikacji i 300 i 200 mają 124 mm średnicy, więc powinno pasować. A tak z ciekawości: czemu szukasz HK-30?
- - - - kolejny post - - - - - -
Z tej foty wynika, że HK-26 da się zapiąć do 300/2.8VR, czyli w drugą stronę też powinno współpracować.
1830
Źródło:
http://www.planetnikon.com/forums/index.php?showtopic=27336
Że HK-26 pasuje do 2,8/300 to wiadomo, jest dedykowana. Chodzi o HK-30, która jest od 2/200
Do 300/2.8VR1 i VR2 w komplecie jest HK-30.
200/2VR ma HK-31
Faktycznie, przy swoim mam VRII mam HK-30. Czyli HK-26 to dłuższa wersja HK-30?
MichalMM
06-12-2017, 19:11
Szukałem do tej pory HK-26, jednak były produkowane w mniejszej ilości i na rynku wtórnym jest ich mało. Łatwiej mi będzie znaleźć HK-30 w rozsądnej cenie z drugiej ręki. Ogólnie ceny osłon to jakiś kosmos. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Przy nowszych szkłach trzysetek została zastosowana krótsza osłona (HK-30). Może wynika to z tego, że jest wykorzystywana jeszcze do 200mm. Mam nadzieję, ze krótsza HK-30 spełni swoje zadanie w starszej wersji 300 AF-S.
Mam nadzieję, ze krótsza HK-30 spełni swoje zadanie w starszej wersji 300 AF-S.
Użyj grubszego bristolu, i taśmy klejącej i sprawdź ;)
Szukałem do tej pory HK-26, jednak były produkowane w mniejszej ilości i na rynku wtórnym jest ich mało. Łatwiej mi będzie znaleźć HK-30 w rozsądnej cenie z drugiej ręki. Ogólnie ceny osłon to jakiś kosmos. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Przy nowszych szkłach trzysetek została zastosowana krótsza osłona (HK-30). Może wynika to z tego, że jest wykorzystywana jeszcze do 200mm. Mam nadzieję, ze krótsza HK-30 spełni swoje zadanie w starszej wersji 300 AF-S.
To prawda, że 1500 zł lub 300$ za osłonę to przegięcie. Kiedyś widziałem, jak ktoś zastąpił zgubioną osłonę kawałkiem plastikowej rury kanalizacyjnej (oczywiście zmatowionej od środka ), pewnie wyszedł z założenia, że na piłce nożnej musiałby zbyt długo pracować na oryginał. Ekonomia przeważyla po prostu. :)
MichalMM
07-12-2017, 23:00
Fotografia jest moim hobby, tak więc o żadnych zwrotach inwestycji nie może być mowy. Rozważałem zrobienie sobie osłony z rury pcv. Koszt wszystkich materiałów to około 80 PLN. :-)
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam Michał
Fotografia jest moim hobby, tak więc o żadnych zwrotach inwestycji nie może być mowy. Rozważałem zrobienie sobie osłony z rury pcv. Koszt wszystkich materiałów to około 80 PLN. :-)
Pozdrawiam Michał
;) http://www.lenshoods.co.uk/hoods/Nikon-AF-S-Nikkor-300mm-f-2.8-D-VR.php
Pozdrawiam Michał
To może być całkiem niezłe rozwiązanie. Dwa lata temu, kiedy robiłem "super moona", zgubiłem swoją (była chyba nie dokręcona dobrze ), wracając po ciemku z miejsca zdjęć do samochodu. Już rozważałem wlaśnie rurę PCV jak materiał na nową, ale po godzinnych poszukiwaniach z latarką udało mi ją znaleźć. Terez częściej sprawdzam dokręcenie osłony. Lepsze to niż łażenie po ciemku po łące. :)