Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ludzie stamtąd....
mackaron
05-12-2017, 08:52
@Carrramba zainspirował mnie do odkopania kilku zdjec z wyprawy do Spiti i Kunnauru sprzed kilku lat... dzieki;)
1804
1805
1806
1807
Świetne - zwłaszcza nr 2.
mackaron
05-12-2017, 12:41
1810
1811
1812
1813
Carrramba
05-12-2017, 13:42
Prawie tak jak lubie - czernie czerniami, biele bielami a szarosci szarosciami. A nie jakies wyblakle kserokopie ;)
Do szczescia troche mi brakuje smoly i z deczko za duzo ostrosci na niektorych twarzach. No ale ja z natury jestem mietki ;)
mackaron
07-12-2017, 07:45
1866
1867
1868
Klasyk powiedzial, ze uczciwosc to jest nic, zalety licza sie niektore od uczciwosci w gore. Zdjecie "ludzi stamtad" pasuja do cytatu idealnie- sa uczciwe- "tam" wszyscy tak wygladaja- zniszczone przez biede, tyton i zle odzywianie twarze, ktoym przypisuje sie jakis wyraz, twarze, ktore maja historie opowiadac, ale nie sa niczym innym jak przyczynkiem do badan nad szkodliwym wplywem promieniowania uv na nieoslonieta skore. Nuda niesamowita. But on the othe and: jesli na co dzien widzi sie nalane geby na przystanku pekaesu w Skarzysku Kamiennej...
mackaron
07-12-2017, 11:31
Mysle sobie ze twoj szacunek do ludzi i kultura jest na poziomie cepa... na twoim miejscu stanalbym przed lustrem i obiektywnie ocenil czy wlasna geba rokuje jakies nadzieje czy tez jest rownie nudna jak te nalane z pekaesu o ktorych wspominalas
But on the othe and: jesli na co dzien widzi sie nalane geby na przystanku pekaesu w Skarzysku Kamiennej...
Mniej nalane są w Bayernie? Czy tylko słoma z butów wychodzi...?
Drogi kolego makaronie, nie wiem czy cepy szanuja ludzi- moze ty mi powiesz? Moge ci powiedziec (napisac) jak jest z moim stosunkiem do slabych zdjec slabych fotografow- on nie jest dobry, ten stosunek. Przepelniony jednak miloscia do blizniego (takze do slabych, jak ty, drogi kolego, fotografow) zycze koledze dobrego swiatla i postepow P.S. W twoim przypadku musialyby to byc ogromne postepy. P.S.2 w tej zlosci nie przeczytal kolega mojego postu dokladnie: zdjecia kolegi sa nudne a nalane to geby na przystanku.. P.S.3 Nie wiem kolego Gniady bo tu pekaesy zlikwidowaly, Niemce przeklete
cz4rnuch
07-12-2017, 12:25
Ale tak na przyszłość to na miejscu kolegi zastanowiłbym się przed publikacją tego typu komentarzy. Ani to zabawne, ani lotne, ani przepełnione miłością, ani nawet merytoryczne. Delete przed "zamieść odpowiedź" i po sprawie. Tego zabrakło i wyszło żenua.
Kojocisko
07-12-2017, 12:43
Koleżanki...
Ja zrozumiałem o co chodziło w komentarzu. Mi się zdjęcia podobają, technicznie bardzo dobre, ale nie ma co ukrywać że największą zaletą są w nich twarze, dla nas oryginalne, dla Hindusów zwykłe.
Dziwi też taka mocna reakcja mackarona, bo z twórczości wynika że to otwarty umysł, także na krytykę, a tu zaraz wyzwiska i się wszystko nakręca. Każdy ma swój poziom tolerancji na szarganie godności i prawo do obrony więc też nie chcę wtykać paluchów gdzie nie trzeba. Takie tylko moje zdanie.
Mysle sobie ze twoj szacunek do ludzi i kultura jest na poziomie cepa... na twoim miejscu stanalbym przed lustrem i obiektywnie ocenil czy wlasna geba rokuje jakies nadzieje czy tez jest rownie nudna jak te nalane z pekaesu o ktorych wspominalas+100000000
<| MICHAŁ |>
07-12-2017, 14:10
tak realnie rzecz ujmując - fajnie, że kol. mackaron miał możliwość być, sfotografować, obrobić i sprawdzić swoje siły, ale w gruncie rzeczy, szczególnie dla osób, które lubią i dużo oglądają zdjęć w necie (można sobie kliknąć (https://www.google.pl/search?q=india+people+picture+black+white&num=100&newwindow=1&rlz=1C1CHZL_plPL767PL767&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji8bK-7PfXAhWGDpoKHQ1ID-0Q_AUICigB&biw=1920&bih=1079)w pierwsze z brzegu wyszukiwanie grafik w google), zdjęcia mogą się wydawać - nie powiem, że nudne, ale powiedzmy - mało przełomowe. Co do warsztatu... nie ma zastrzeżeń - pytanie tylko - czy to wystarczy.
A kultura wypowiedzi - cóż - to już inna rzecz... w każdą stronę
Chyba kolega mackaron się "odrobinę" zagalopował w "cepowaniu"... Oceniałem Twoją tolerancję na czyjeś komentarze znacznie wyżej... tym bardziej że zupełnie nic obraźliwego ani szczególnie bezsensownie krytycznego nie widzę tam... Mnie zdjęcia się podobają, obróbka generalnie też ;)
pioterkow
07-12-2017, 15:43
Mnie sie te zdjęcia podobają. Bo są proste i pokazują w fajny naturalny sposób ludzi i też otoczenie w jakim mieszkają.
I są BW - co szczególnie lubię :) DObre mocne kontrasty, czarny jest czarny a biały jest biały. I nie trzeba tu dorabiać ideologii żeby z gównianego zdjęcia zrobić "dzieło sztuki".
Podsumowując - dla mnie dobra robota.
Pozdrawiam. Piotr
Te zdjęcia są zachętą dla kogoś takiego jak ja, kto unika robienia portretów. Jest w nich życzliwość z obu stron. Pięknie pokazane, gratulacje.
Panowie więcej luzu i mniej osobistych wycieczek, bo polecą karteczki :-p
Sztampa? Może. Ja bym takich zdjęć nie zrobił i dlatego z mojego punktu widzenia są bardzo fajne. Bije z nich optymizm i chyba to głównie mi się spodobało. Porównanie zdjęć "stamtąd" z ewidentnym obrażaniem ludzi z pekasu (aż szkoda cytować) jest chamskie.
Ja się nie znam do końca ale... Fotki mi się bardzo podobają choć chętnie zobaczyłbym część z nich w kolorze...