PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wrześniowe Tatry

siemalysy
03-12-2017, 21:56
Witam,

Moje drugie zdjęcie na forum. Wrzesień tego roku podczas drogi z Kasprowego na Karb. Zdjęcia do panoramy robione z ręki. Składanie i obróbka w Lr.

1769

zoulza
03-12-2017, 21:58
Kurcze z jakiego aparatu robione zdjęcie. Chodzi mi o body i obiektyw.
Swiruje ostatnio nad tematem ostrości
A tu to pięknie się prezentuje.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

<| MICHAŁ |>
03-12-2017, 22:21
wszystko w exif - d5300 + 18-105

siemalysy
04-12-2017, 21:30
zoulza zestaw jak wyżej napisał kolega. Niczym nadzwyczajnym nie pstrykane.

tbogdanowicz
04-12-2017, 21:35
Bo to nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf :-).

Kolorki trochę za intensywne, ale i trak zatęskniłem za Tatrami...

Nbogdan
04-12-2017, 22:25
Ja tam byłem w drodze na Świnicę :D
Też była w chmurach.
Ciężko dyskutować o znaczku pocztowym, ale też kolor jakiś taki... dużo żółtego, brak czerwonego.

krunz
04-12-2017, 22:38
Kurcze z tej perspektywy wygląda jak pagórek. Dobrze, ze zostawiłeś tego piechura z lewej, jest punkt odniesienia.

siemalysy
04-12-2017, 22:44
Bo to nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf :-).

Kolorki trochę za intensywne, ale i trak zatęskniłem za Tatrami...

Rzeczywiście są intensywne. Jak obrabiałem te zdjęcia tak mi się podobało. Ale może rzeczywiście za ostro...

Ja tam byłem w drodze na Świnicę :D
Też była w chmurach.
Ciężko dyskutować o znaczku pocztowym, ale też kolor jakiś taki... dużo żółtego, brak czerwonego.

Rozmiar zgodny z regulaminem. Mogę gdzieś wrzucić pełny rozmiar. Kolorami za bardzo się nie bawiłem. Dałem w Lr vibrance na +20, saturacja +2.

Kurcze z tej perspektywy wygląda jak pagórek. Dobrze, ze zostawiłeś tego piechura z lewej, jest punkt odniesienia.
Ten piechur (moja żona) celowo został.

Zjechałem trochę kolory. Jest lepiej? Czy lepiej nie mówić?

1800

OjTam
04-12-2017, 22:45
Rozmiar zgodny z regulaminem. Mogę gdzieś wrzucić pełny rozmiar.

Się będziesz bawił. Na hosta forumowego wrzuć. :p
Niby sam przeskaluje.

Nbogdan
04-12-2017, 23:00
Mi akurat saturacja w krajobrazie nie przeszkadza, ma być z jajem :wink:
Tylko kolory, kadr, wykończenie ma być takie, że się zdjęcie ogląda długo, a potem się wraca kilka razy.
Ja jeszcze takiego nie mam :mrgreen:
Se właśnie przypomniałem, że też mam panoramkę z tego miejsca, na razie w kawałkach.
Jak ogarnę to porównamy :mrgreen:

siemalysy
04-12-2017, 23:05
Nbogdan chętnie :-) Mam jeszcze kilka panoram zrobionych w Tatrach ale nie jestem na tyle odważny żeby je tu pokazywać.

moshica
05-12-2017, 12:30
Pokazuj i się nie krępuj, prawdziwi miłośnicy Tatr nie krytykują aż za nadto ;-)
Na poważnie to zdjęty kolor trochę wnosi naturalności, ale jak za Bogdanem, chyba brak tu czerwieni która powinna być widoczna na stokach i trawach.

siemalysy
05-12-2017, 18:48
Dzięki za komentarz :-) Nie do końca mam pomysł na tą czerwień. Pokombinuje w wolnej chwili.

crusiek
05-12-2017, 18:57
Ładnie wyszło, z 18-105 można wykrzesać bardzo dobre zdjęcia :)

frogi
05-12-2017, 20:49
Dawaj większe, hosting da radę ;) :mrgreen: Kolory jak kolory... trochę przedobrzone, na drugim wydaje się odrobinę lepiej, ale mnie ta plama jasna po lewej drażni ;)

siemalysy
05-12-2017, 21:02
frogi mówisz o lewym górnym rogu i tych chmurach?

frogi
05-12-2017, 21:11
@frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791) mówisz o lewym górnym rogu i tych chmurach?
Dokładnie, balansuje to na granicy przepału, na histogramie chyba widać że usiłowałeś z tym walczyć ;) :)

siemalysy
05-12-2017, 21:24
Dokładnie, balansuje to na granicy przepału, na histogramie chyba widać że usiłowałeś z tym walczyć ;) :)

Zgadza się. Usiłowałem ;-) To co zrobiłem widać poniżej:

1823

- - - - kolejny post - - - - - -

Mam jeszcze takie zdjęcie z innego miejsca. Tu dodaje w większym rozmiarze.

2
1824

frogi
06-12-2017, 22:47
2

Lepiej by wyglądała jak byś ją odrobinę zmniejszył tak na 900px na wysokość i odrobinę podostrzył, nie trzeba by było jej przewijać w pionie ;) :)

siemalysy
06-12-2017, 23:16
Lepiej by wyglądała jak byś ją odrobinę zmniejszył tak na 900px na wysokość i odrobinę podostrzył, nie trzeba by było jej przewijać w pionie ;) :)

Mówisz? Tak też zrobiłem. Zdjęcie ma 900 px w pionie. Szkoda, że nie mogę usunąć w załącznikach tego wcześniejszego.

3
1864

frogi
06-12-2017, 23:21
Mówisz?

O, teraz super, do oglądania w necie w sam raz, moim zdaniem :)

siemalysy
06-12-2017, 23:23
O, teraz super, do oglądania w necie w sam raz, moim zdaniem :)

Dzięki za opinie i komentarze :-) Jak złapie tu trochę więcej obycia to może jeszcze cos pokaże ;-)

siemalysy
09-12-2017, 15:44
Jakoś udało mi się przełamać żeby coś swojego na forum pokazać :-) Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia. Jedno z drogi w kierunku przełęczy Karb i Kościelca. Drugie ze szlaku na Kasprowy Wierch :-)

4

1952

5

1953

Zahir
09-12-2017, 21:05
Piątka bardzo przyjemna kolorystycznie, wyciąg też fajnie wpisany w kadr :)

frogi
09-12-2017, 21:14
Nr5 Chyba trochę za mocne mi się widzą te kolory. Jak masz możliwość powalczyć jeszcze na rawku to może by tak się dało niebo odrobinę przyciemnić? :)

tbogdanowicz
09-12-2017, 21:59
Ja bym poszedł drogą ze zdjęcia nr 4...
Tam człowiek widzi jak mały jest przy tych szczytach.

siemalysy
09-12-2017, 22:47
Hej. Dzięki za komentarze :-) Jeżeli o niebo chodzi to myślę, że jeszcze ciut można ściemnić. Jak próbowałem mocniej to pojawiały się w lewym górnym rogu ciemne miejsca, które nie wyglądały moim zdaniem estetycznie. Pamiętam, że ruszając w ten dzień z Kuźnic w górę niebo było ładne i czyste. Im bliżej szczytu chmur było coraz więcej co widać na załączonym [5] obrazku. Kolory wydaja mi się delikatne w porównaniu do mojego pierwszego zdjęcia. Może trochę na pierwszym planie z czerwonym poszalałem?

crusiek
10-12-2017, 11:07
Nie znam się, więc się wypowiem :) Ja bym spróbował troszkę ściemnić chmury i leciutko zjechał kolory, a w ogóle to bardzo fajne zdjęcia, może sam kiedyś będę mieć na tyle odwagi, że jakieś swoje zamieszczę, jak już się nauczę robić je dobrze :)

siemalysy
10-12-2017, 12:21
Zdjąłem trochę kolor ze zdjęcia nr 5 i przyciemniłem chmury. Czy jest lepiej? Sam nie wiem...

4.1
1975

Nbogdan
10-12-2017, 12:41
A mi się na mój wypaczony gust 4 podoba.
Lubię taki kolor skał, w odcieniu fioletowoniebieskim. Doś dużo detalu na górach, Świnica jak zawsze z chmurką.
Jedynie to może przyciąłby od dołu nad wystającymi gałązkami, przeniesie się więcej uwagi na góry.
A że niebo wypalone, No cóż, na jednym naświetlaniu idealnie nie będzie.

siemalysy
10-12-2017, 12:44
Dzięki :-) Próbowałem to ciąć w taki sposób żeby pozbyć się tych gałązek ale wtedy nie pasowało mi kadrowanie jakie chciałem uzyskać czyli drogę wychodząca z prawego dołu.

frogi
10-12-2017, 15:27
Mnie się wersja z ciemniejszym niebem bardziej podoba, kolor zdjąłeś ale ciemniejsze sie to zrobiło niepotrzebnie... było to kapkę rozjaśnić do stanu pierwotnego :)

siemalysy
10-12-2017, 16:59
Mnie się wersja z ciemniejszym niebem bardziej podoba, kolor zdjąłeś ale ciemniejsze sie to zrobiło niepotrzebnie... było to kapkę rozjaśnić do stanu pierwotnego :)

Widzisz. Nie zwróciłem na to uwagi. Już poprawiłem. Mam nadzieje, że będzie lepiej :-)

4.2
1982

siemalysy
11-12-2017, 20:41
Mam teraz do pokazania zdjęcie z innego miejsca. Zdjęcie zrobione w wietrzny dzień podczas wchodzenia na Szpiglasową. Oczywiście mile widziane komentarze :-)

5

2029

siemalysy
13-12-2017, 23:38
Widzę, że poprzednie zdjęcie nie doczekało się albo nie zasłużyło na komentarz ;-) Mam do pokazania jeszcze kilka ale na razie wrzucam kolejne :-)

6

2104

tbogdanowicz
14-12-2017, 07:41
O 5 chyba nikt się nie wypowiedział, bo za dobre by się czepiać a jeszcze nie ideał by padać na kolana z zachwytu :-).

Ja muszę się wypowiedzieć, bo to jedno z moich ulubionych miejsc w Tatrach.
CO do kadru, to zabrakło mi większej części tej porysowanej górki. Nie jestem pewien czy z tego miejsca Mięgusz by nie zasłonił widoku, ale tak mi się żarzy :-).
Do tego mgiełka odebrała srogość skałom. Może da się lekko podnieść kontrast?
Ewentualnie może masz inny kadr, z widocznym szczytem i tą wyższą panią za nim???

PS.
Ja chcę w Tatry :cry:.

frogi
14-12-2017, 10:27
...
PS.
To jedziesz ;) :)

Nbogdan
14-12-2017, 15:44
Eeej noo, siemalysy przedrzeźniasz się :-P
Takie jak nr 6, niedawno wrzucałem prawie identyczne. Tylko moje było bardziej różowe od chabaziów, byłem wcześniej :lol:
Co do 5-ki, też mam identyczny kadr, tak że spaliłeś mi temat, byłeś szybszy ;)
Jako rewanż wrzucę jeszcze z tej łąki takie, że na pewno nie masz ;)
Co do technikaliów, nr 6 jakby wydaje się nieszczególnie ostre. Może moje oczęta też nieostre. Trochę cienie można wyciągnąć.
5-ka może o 1/3 działki za jasna.
Ale za to skały w kolorze jak lubię:mrgreen:

tbogdanowicz
14-12-2017, 16:56
To jedziesz ;) :)

Nie chcą mi dać wolnego w pracy :-(.
Zużyłem już 2 dni urlopu z 2017. Coś powinno się udać w lutym, ale góra tydzień. A później pewnie dopiero w wakacje. Czekam na powrót koleżanki ze zwolnienia, ale to dopiero jesienią 2018.

siemalysy
14-12-2017, 19:16
O 5 chyba nikt się nie wypowiedział, bo za dobre by się czepiać a jeszcze nie ideał by padać na kolana z zachwytu :-).

Ja muszę się wypowiedzieć, bo to jedno z moich ulubionych miejsc w Tatrach.
CO do kadru, to zabrakło mi większej części tej porysowanej górki. Nie jestem pewien czy z tego miejsca Mięgusz by nie zasłonił widoku, ale tak mi się żarzy :-).
Do tego mgiełka odebrała srogość skałom. Może da się lekko podnieść kontrast?
Ewentualnie może masz inny kadr, z widocznym szczytem i tą wyższą panią za nim???

PS.

Dzięki za komentarz :-) To, że nie ideał to wiadomo ale fajnie, że choc trochę jest jako takie. Małymi krokami do przodu ;-) Nie chciałem żeby wyszło za jasno i wydawało mi się, że jest optymalnie. Tego dnia pogoda zmieniała się dynamicznie, wiało mocno i rzadko można było złapać kawałek bezchmurnego nieba.

Eeej noo, siemalysy przedrzeźniasz się :-P
Takie jak nr 6, niedawno wrzucałem prawie identyczne. Tylko moje było bardziej różowe od chabaziów, byłem wcześniej :lol:
Co do 5-ki, też mam identyczny kadr, tak że spaliłeś mi temat, byłeś szybszy ;)
Jako rewanż wrzucę jeszcze z tej łąki takie, że na pewno nie masz ;)
Co do technikaliów, nr 6 jakby wydaje się nieszczególnie ostre. Może moje oczęta też nieostre. Trochę cienie można wyciągnąć.
5-ka może o 1/3 działki za jasna.
Ale za to skały w kolorze jak lubię:mrgreen:

Ależ gdzie tam się przedrzeźniam. U Ciebie ładniej bo bardziej kolorów. Może ta 6 rzeczywiście nieszczególnie ostra. Muszę popracować nad techniką ;-)

siemalysy
14-12-2017, 19:59
Zacząłem Was ""męczyć" zdjęciami ale powolutku będę zmierzał ku końcowi. Miejsce z poniższego zdjęcia znacie zapewne doskonale :-)

7

2126

frogi
14-12-2017, 20:09
Dla mnie to jak i te kilka ostatnich to jest przekolorowane... dodatkowo przeostrzone ciężko ;)

siemalysy
14-12-2017, 21:27
Dla mnie to jak i te kilka ostatnich to jest przekolorowane... dodatkowo przeostrzone ciężko ;)

Jakoś specjalnie mocno nie poprawiałem ostrości. A z kolorem widzę, że mam chyba problem. Zjechałem sporo niż miałem to w pierwotnej wersji ;-)

siemalysy
01-01-2018, 16:19
Kolejny "obrazek". Tym razem z Doliny Chochołowskiej :-)

8

2879

frogi
01-01-2018, 17:59
Popołudniowe nudy na szlaku ;) :) Nie przepadam za tą Dolinką na równi z drogą do MO.

siemalysy
01-01-2018, 18:13
Popołudniowe nudy na szlaku ;) :) Nie przepadam za tą Dolinką na równi z drogą do MO.

Wiało, niebo zachmurzone. Moment, w którym na chwilę odsłoniło się niebo zrobiłem zdjęcie. Im bliżej parkingu zaczynało kropić. Jak wyjeżdżaliśmy stamtąd już padało. Ludzi trochę było. Dużo w ciuchci na kołach. Część rowerami. Ale od pierwszego i lekkiego wzniesienia rowery prowadzili. W schronisku sporo ludzi. Byłem tam pierwszy raz. Bardziej mi się w kościeliskiej podobało.

Droga do MO jest nieprzyjemna. Widoków prawie wcale, ciągły asfalt nie licząc skrótów. Do tego te śmierdzące konie co chwilę zjeżdżające w dół. Jak szliśmy w kierunku MO to tylko jedna bryczka przejechała. W drodze powrotnej ciągle.

frogi
01-01-2018, 18:40
Raz to śmiało się tam specjalnie można wybrać, najlepiej rano, szarlotkę mają świetną. Dla mnie to taka "dochodzeniówka" do szlaków ta dolinka, szybko przejść i zapomnieć ;)

siemalysy
01-01-2018, 18:47
Żonie mojej szarlotka smakowała. Mi niekoniecznie. Natomiast w schronisku nad Morskim Okiem szarlotka bardzo mi smakowała.

Szarlotka z Chochołowskiej:

2893

frogi
01-01-2018, 19:04
Szarlotka z Chochołowskiej:

Nad MO już dawno nie jadłem, w zeszłym roku właśnie na Chochołowskiej jak szliśmy na Grzesia, Wołowiec... opędzlowaliśmy po porcyjce :)

siemalysy
01-01-2018, 19:21
My typowo w tę i nazad. Pogoda niepewna na jakiekolwiek dalsze wyjście to takie dolinki jak znalazł :-)

basket
01-01-2018, 19:30
siemalysy tylko się nie obraź ;-) Zdjęci są fajne, ale moim zdaniem powinny być w innym dziale. To co pokazałeś jest turystyką fotograficzną. Mimo, że fotki są poprawne, to są po prostu "pstrykami" ze szlaku. Nie widać na nich poświęcenia.

frogi
01-01-2018, 20:04
... Nie widać na nich poświęcenia.
basket Ale że co niby... w przepaść nie skakali? ;) :mrgreen:

siemalysy
01-01-2018, 20:07
siemalysy tylko się nie obraź ;-) Zdjęci są fajne, ale moim zdaniem powinny być w innym dziale. To co pokazałeś jest turystyką fotograficzną. Mimo, że fotki są poprawne, to są po prostu "pstrykami" ze szlaku. Nie widać na nich poświęcenia.

Dzięki za opinię :-) Ja nie należę do tych, którzy się obrażają. Najwyżej zamknę się w sobie... Żartuję oczywiście ;-) Dodane do krajobrazu bo najbardziej ten dział mi pasował. A poświęcenie? Nie do końca rozumiem o co chodzi.

OjTam
01-01-2018, 20:12
A poświęcenie? Nie do końca rozumiem o co chodzi.

Może o takie coś:

https://petapixel.com/assets/uploads/2013/07/burning.jpg
źródło (https://petapixel.com/assets/uploads/2013/07/burning.jpg)
:lol:

otwieracz
01-01-2018, 20:27
A poświęcenie? Nie do końca rozumiem o co chodzi.

Zrób fotę niedźwiedzia w manualu ostrząc mu na oko z odległości 1,5m. to zrozumiesz
:mrgreen:
Robiąc zdjęcie musisz być jak bulterier! Jak wściekły byk! Jak Tommy Lee Jones w Ściganym!

basket
01-01-2018, 21:32
basket Ale że co niby... w przepaść nie skakali? ;) :mrgreen:
Właśnie żeby skakali :)

Robiąc zdjęcie musisz być jak bulterier! Jak wściekły byk! Jak Tommy Lee Jones w Ściganym!
Mniej więcej tak jest. Trzeba się trochę postarać żeby zdjęcie z wycieczki zamieniło się w zdjęcie w dziale krajobrazy tego forum

siemalysy
01-01-2018, 21:47
Właśnie żeby skakali :)

Mniej więcej tak jest. Trzeba się trochę postarać żeby zdjęcie z wycieczki zamieniło się w zdjęcie w dziale krajobrazy tego forum

Ciągle nie wyjaśniłeś czym ma być to poświęcenie ;-) Tylko kolejny raz napisałeś, że te zdjęcia nie powinny się tu znaleźć. Wypowiedź, do której się odniosłeś potraktowałem w formie żartu. A chciałbym się dowiedzieć czym ma być to poświęcenie? To, że nie wyszedłem w góry o porze gwarantującej zrobienie zdjęć o wschodzie słońca czy może zachodzie? Wiesz różnie można definiować poświęcenie różnych ludzi. Ja bym chciał wiedzieć co masz na myśli bo chcę robić zdjęcia, które by do tego działu pasowały. Teraz z tymi, które tu są nie celuję w top zdjęć krajobrazowych jakie tu są pokazywane bo takiego poziomu nie osiągnę nigdy. Ale zamieszczałem je tu z pełną świadomością, że wybieram dział właściwie.

basket
01-01-2018, 22:11
Ciągle nie wyjaśniłeś czym ma być to poświęcenie ;-) Tylko kolejny raz napisałeś, że te zdjęcia nie powinny się tu znaleźć. Wypowiedź, do której się odniosłeś potraktowałem w formie żartu. A chciałbym się dowiedzieć czym ma być to poświęcenie? To, że nie wyszedłem w góry o porze gwarantującej zrobienie zdjęć o wschodzie słońca czy może zachodzie? Wiesz różnie można definiować poświęcenie różnych ludzi. Ja bym chciał wiedzieć co masz na myśli bo chcę robić zdjęcia, które by do tego działu pasowały. Teraz z tymi, które tu są nie celuję w top zdjęć krajobrazowych jakie tu są pokazywane bo takiego poziomu nie osiągnę nigdy. Ale zamieszczałem je tu z pełną świadomością, że wybieram dział właściwie.

Tak właśnie to, że trzeba wstać wcześnie rano i jeszcze o ciemnicy wyjść w góry żeby zrobić zdjęcie. Mnie by się mega nie chciało i bym się bał w ciemną nocą łazić więc dla mnie, to poświęcenie. Jeszcze oprócz tego wszystkiego jak się trafi na odpowiednią pogodę i warunki to może być pełnia szczęścia(oczywiście trzeba też mieć obmyślony plan żeby być przygotowanym na różne warunki) Zdjęcie krajobrazu to moim zdaniem nie jest takie pitu-pitu. Widać różnicę między takim z wycieczki i takim przygotowanym, zaplanowany i wypracowanym. Oczywiście nie jest tak, że te "amatorskie" są gorsze, bo nie są. Są po prostu inne

siemalysy
02-01-2018, 19:06
basket Dziękuję za obszerne wyjaśnienie :-)

siemalysy
22-12-2018, 20:33
Siema :-)

Minęło trochę czasu od ostatniej mojej aktywności w tym wątku. Przedstawiam poniżej zdjęcie wykonane we wrześniowy poranek. Oczywiście czekam na komentarze i wskazówki ;-)

9

18962

gremed
22-12-2018, 22:46
Pomijając kompozycję - jakieś szału tutaj nie uda się uzyskać to reszta jak dla mieli trochę mdła, mało kontrastu. Może słońce już było za wysoko? Trochę całość przymglona.

siemalysy
27-12-2018, 18:47
gremed dziękuję za komentarz :-) Z kontrastem nie chciałem przesadzić i obróbkę starałem się robić delikatnie :-) Mam jeszcze kilka zdjęć z tego poranka. Może jakieś jeszcze pokaże w wątku :-)

crusiek
27-12-2018, 19:16
Jeśli mogę coś dodać. Być może "dehaze" by wystarczył? Pozwoliłem sobie ściągnąć JPGa przepuściłem całego przez dehaze +30 potem dodałem filtr gradacyjny liniowy na wszystko poza niebem i jeszcze podbiłem dehaze o +25 i moim zdaniem jest przyjemniejsze w odbiorze, ale to kwestia mocno subiektywna :)

siemalysy
27-12-2018, 19:34
Dzięki crusiek. Właśnie tym razem użyłem "dehaze" i podbiłem kontrast. Tylko czy nie przesadziłem w drugą stronę...

9 - 1

19128

crusiek
27-12-2018, 19:40
No nie, to zupełnie rozwaliło moim zdaniem zdjęcie, jedynie nieco pozbyłbym się zamglenia.....
Kontrastu nie ruszałem... jeśli można, podrzucam jpga po obróbce.

19129

siemalysy
27-12-2018, 19:45
No właśnie. Ze skrajności w skrajność. Dzięki crusiek :-)

crusiek
27-12-2018, 19:53
Szkoda, że ostatnio tak mało chętnych do komentarzy :(

siemalysy
27-12-2018, 19:54
W innych wątkach trafia się sporo komentarzy. Tylko często nie na temat zdjęć :-(

paparapa
13-01-2019, 12:23
W innych wątkach trafia się sporo komentarzy. Tylko często nie na temat zdjęć :-(

Cześć kolego :)

Może czas założyć nowy dział. Np "Krajobraz naturalny" :):):) Coś dla ludzi , a nie artystów :)
Zaistnienie w dziale Krajobraz to wyzwanie godne mistrza, a i tak nie dogodzisz, Jak dupy oglądającym nie urwie, albo oczu nie wypali radioaktywnym nalotem :), to zapomnij .
Czy to jeszcze jest fotografia, czy raczej już rodzaj grafiki? :)

J

tbogdanowicz
13-01-2019, 12:33
Cześć kolego :)

Może czas założyć nowy dział. Np "Krajobraz naturalny" :):):) Coś dla ludzi , a nie artystów :)
Zaistnienie w dziale Krajobraz to wyzwanie godne mistrza, a i tak nie dogodzisz, Jak dupy oglądającym nie urwie, albo oczu nie wypali radioaktywnym nalotem :), to zapomnij .
Czy to jeszcze jest fotografia, czy raczej już rodzaj grafiki? :)

J

Dobrze prawisz.
Zaraz Ci poleję kawy i nawet za Ciebie wypiję :-).

A poważniej, to wiele osób przestało pokazywać swoje zdjęcia, bo obrabiają bardzo delikatnie i ciągle słyszeli o wadach przygotowania do prezentacji.
Spójrzcie na zabawę w RAW'ki. Przecież czasem aż oczy bolą od patrzenia co niektórzy wstawiają jako przykład (ich zdaniem) najlepszej obróbki. Aż się zastanawiam gdzie oni widzieli taką rzeczywistość jaką pokazują???

Normalnie zaraz wstawię coś z lekką obróbka w LR, bez PS'ucia.

siemalysy
13-01-2019, 12:41
Dzięki za odzew :-) Mam jeszcze trochę zdjęć z tegorocznego pobytu w tatrach. Ale nie mam odwagi by je pokazać. Jedne mam obrobione mocniej, inne słabiej ;-)

tbogdanowicz
13-01-2019, 12:44
Wstawiłem tutaj:

https://forum.nikoniarze.pl/threads/294242-Samotny?p=4023535#post4023535
paparapa i inni, może być???

PS.
Przepraszam za zanieczyszczanie wątku, zawsze można poprosić o usunięcie.

siemalysy
13-01-2019, 12:47
tbogdanowicz mi to nie przeszkadza ;-) Luzik :-)

tbogdanowicz
13-01-2019, 13:05
Ufff..., bałem się że przyrowerujesz do mnie z pretensjami :).

cybulski
13-01-2019, 13:40

Powiem więcej, są wątki z komentarzami a nie ma zdjęć ...
Zdjęcia to produkt uboczny w zasadzie dzisiaj i to taki mało fascynujący temat. I tak nie poznasz miejsca gdzie to było zrobione zdjęcie w dziale krajobraz, suwaki dużo mogą. Jak chcemy wartosci poznawczej to turystyka fotograficzna to sie nazywa. Dział krajobraz to jak ktoś już pisał abstrakcja, grafika komputerowa tak jak glamur. Działy do których generalnie nie zaglądam bo nie będę podniecał sie umiejętnościami suwania suwakami czy też techniką frequency separration. To dla wybrańców. Pewne moje zainteresowanie wzbudził wpx ale skoro go tu nie ma to i mniej powodów do zaglądania w ten czy inny dział zdjeciowy. Prywatnie owszem lubię sobie cyknąć krajobraz do rodzinnego albumu i nie jest to zazwyczaj fotka o porze wschodu czy zachodu tylko raczej moje wspomnienie tego co przeżyłem patrząc na krajobraz który widziałem.

Sorry za OT no ale coś napisałem a chodziło o komentarz przecież :)

crusiek
13-01-2019, 15:28
Dobrze prawisz.
Zaraz Ci poleję kawy i nawet za Ciebie wypiję :-).

A poważniej, to wiele osób przestało pokazywać swoje zdjęcia, bo obrabiają bardzo delikatnie i ciągle słyszeli o wadach przygotowania do prezentacji.
Spójrzcie na zabawę w RAW'ki. Przecież czasem aż oczy bolą od patrzenia co niektórzy wstawiają jako przykład (ich zdaniem) najlepszej obróbki. Aż się zastanawiam gdzie oni widzieli taką rzeczywistość jaką pokazują???

Normalnie zaraz wstawię coś z lekką obróbka w LR, bez PS'ucia.W RAWkach jak najbardziej można wywoływać normalnie. Ale to autor decyduje, o czym zdaje się większość osób zapomniała. Patrz punkt 2.3 regulaminu. Nic nie stoi na przeszkodzie aby autor zastrzegł. [emoji6]

Fakt, sam o tym zapomniałem, o czym dyskutowałem niedawno z jednym z uczestników. [emoji846]
Dlatego też przypomniałem o tym w obecnej edycji.

Tullusion
13-01-2019, 17:11
Post #1:
Podobają mi się intensywne barwy pierwszego planu, na dalszych planach są one być może odrobinę zbyt nasycone. Zestawienie turysty (trafił się akurat ubrany w kurtkę, której kolor nie zlewa się z tłem, choć ze spodniami już gorzej) z ogromem gór bardzo mi odpowiada; w ogóle lubię i często stosuję ten motyw. Przypomina o tym, że pojedynczy człowiek w konfrontacji z naturą może tylko werbalnie określać swoją podmiotowość, a w rzeczywistości jest wobec niej mikroskopijny. Sądząc po kolorach, fotografia została wykonana w późnym sierpniu albo we wczesnym wrześniu, gdyż trawy już zaczęły żółknąć, ale jeszcze do końca nie zdążyły tego uczynić. To pora roku budząca mieszane uczucia, bo przypomina uczniom o zbliżającym się początku roku szkolnego, ale zapowiada też, że wkrótce góry staną się rajem dla fotografów poszukujących jesiennych ujęć.

Mam tylko dwa drobne zarzuty: primo, chmury z lewej strony są przepalone, a na samym skraju kadru pojawiła się rozpraszająca plamka. Secundo, z prawej strony została lekko obcięta kosówka i kamień.

Post #18:
Na tym zdjęciu brakuje mi punktu zaczepienia - jakiegoś obiektu, który od razu wyróżniałby się spośród innych i ściągał na siebie wzrok odbiorcy. Podejrzewam, że tę funkcję miał spełnić Kurtkowiec. Jednak kontrast między oświetlonymi i zacienionymi zboczami gór jest większy niż kontrast między jasną taflą stawu i kosodrzewiną wokół niego - i to w lewo powędrowały oczy.

Post #23:
Zdjęcie nr 3 - znów przepalone chmurki. Gratuluję świetnie uchwyconych piechurów nieopodal środka kadru, w samym sercu jasnego obszaru szlaku - są dobrze widoczni i sprawiają wrażenie, jakby sama Opatrzność obdarzyła ich swoją łaska i podświetliła. Jednocześnie obaj ludzieńcy są malutcy. Podoba mi się przesłanie tej fotki: jeśli człowiekowi los sprzyja, to pójdzie wszędzie, gdzie zechce (nawet, jeśli nikt go tam nie zapraszał).

Zdjęcie nr 4 (i jego wariacje) - wersja 4.2 odpowiada mi najbardziej, choćby dlatego, że dłubanina przy dalszych planach wyszła na nim nieźle. Mam tylko pytanie - pozostawienie otoczki wokół Giewontu zostało podyktowane celem artystycznym czy było wyrazem kompromisów w obróbce?

Post #34:
Stawy wciśnięte w Rysy i Żabią Grań, gdyby spojrzeć na to zdjęcie z oddali, zaczynają przypominać pysk i oko jakiegoś bardzo rozeźlonego stwora. Na moim monitorze zieleń zdaje się wpadać w miętowy odcień.

Post #41:
Mam wrażenie, że odcienie zieleni roślin troszkę się porozjeżdżały, za to barwy wody i ich gradacje są moim zdaniem kapitalne. Dostrzegłem też purpurę na obłokach, ale nie traktuję tego jako wadę, bo byłaby zapewne zbyt trudna do okiełznania.

Post #60 (i generalnie wszystkie ze zdjęciem 9):
Przypadła mi do gustu ta fotografia, bo jest klimatyczna. Sprawia wrażenie, jakby w dole panował syberyjski wręcz chłód, za to na szczytach - paradoksalnie i mimo śniegu - było cieplej niż w paśmie reglowym. Pierwotnie kolory wydały mi się mdłe, w #64 jest już pod tym względem dużo lepiej, ale tam z kolei całość zaczęła trącić zielenią. Obróbka, którą wykonał crusiek, jest tu optymalna, chociaż mam wrażenie, że partie śnieżne i rozświetlone są ciut zbyt jasne. Odnośnie kadrowania, to zasugerowałbym delikatne obcięcie prawej strony, bo niewiele tam jest.

siemalysy
13-01-2019, 18:17
Dzięki za komentarz :-)

Poniżej jeszcze jeden kadr. Zupełnie inny niż poprzednie. Tym razem górski potok. Czy takie podejście jest ok? Czy ma to jakiś sens? Co warto zmienić następnym razem?

10

19863

paparapa
13-01-2019, 20:39
Wstawiłem tutaj:

https://forum.nikoniarze.pl/threads/294242-Samotny?p=4023535#post4023535
paparapa i inni, może być???

PS.
Przepraszam za zanieczyszczanie wątku, zawsze można poprosić o usunięcie.

No jasne że może być. :)
Obecna formuła forum właściwie nie uniemożliwia współistnienia różnych trendów obróbki fotografii. Ale z jakiegoś tajemniczego powodu nadal mniej doświadczeni forumowicze nie chce pokazywać swoich fotografii :). Ciekawe dlaczego? :). Ja rozumiem, że pisanie takich samych komentarzy od lat może doprowadzić do szału, no ale beż jaj. Wytworzyła się specyficzna hierarchia. Pierwsza awangarda :) ucieka mocno do przodu, dalej długo długo nic i pojawiają się kopiści awangardy i potakiewicze :).I dalej to już leci różnie zależnie od temperamentu, odwagi i stopnia determinacji.
Wnioisek jest jeden trzeba stworzyć swoja przestrzeń, o którą trzeba dbać i jej bronić

tbogdanowicz
13-01-2019, 20:59
paparapa dzięki za wypowiedź.
To zabawne, ale w dziale krajobraz nie bardzo ktoś się wypowiedział. Jedynie crusiek i Ty tutaj. Ciekawe dlaczego??? Aż tak źle???
Ale nie twórzmy off topu. Jeśli ktoś jednak będzie chciał coś napisać, to proszę w podlinkowanym wątku. Chętnie przeczytam i nawet odpowiem na ewentualne pytania.

crusiek
13-01-2019, 21:05
paparapa dzięki za wypowiedź.
To zabawne, ale w dziale krajobraz nie bardzo ktoś się wypowiedział. Jedynie crusiek i Ty tutaj. Ciekawe dlaczego??? Aż tak źle???
Ale nie twórzmy off topu. Jeśli ktoś jednak będzie chciał coś napisać, to proszę w podlinkowanym wątku. Chętnie przeczytam i nawet odpowiem na ewentualne pytania.Może zrobiłeś za dobre to zdjęcie, nie pasuje mi do pytania. Sorki siemalysy za offtopa, wiec żeby nie było że offtopa tylko leci....
Kadrowo mi nie pasuje coś.... Paradoksalnie wyszło mi najlepiej w kwadracie to zdjęcie ....
Poza tym dla mnie za jasno i jakoś zbyt kontrastowo, na granicy przepalenia ale ja mam monitor nie do zdjęć, może mi mylić odbiór.
Był filtr szary w użyciu? Czy kompensacja wystarczyła?

siemalysy
13-01-2019, 21:24
crusiek dzięki za komentarz :-) Też nie mam monitora do zdjęć. Ostatnio zmieniłem laptopa i kolory wyglądają inaczej niż na poprzednim.

Wracając do zdjęcia. Parametry: ISO 100 | @29 mm | f/4.0 | 1 sec + ND 200
Zdjęcie obrobione w Lr i później w NIK. Poniżej wstawię bez NIK-a i w kwadracie:

19868

tbogdanowicz
13-01-2019, 22:27
Mam problem z 10. Po prostu mi się podoba jako pokazanie miejsca, gdzie mógłbym posiedzieć i odpocząć.
Jest bardzo jasne, ale nie do przesady. No może kłoda :-). Kontrastowo, ale również w normie. Jedyne co mi przeszkadza, to nieostre liście z lewej strony kadru.
Aż trudno uwierzyć że to jesień.

Jeszcze jedno. Kwadrat mi nie pasuje :-). Wolę pierwotny format.

Tullusion
13-01-2019, 22:51
A według mnie kwadrat służy temu zdjęciu, bo potok dzięki temu zdaje się wylewać z dolnego prawego rogu. Moim zdaniem tony średnie i cienie są okej, ale światła są zbyt jasno (tak jak zauważył crusiek). Odnośnie kontrastu, to jest on za jaskrawy, ale tylko w nasłonecznionych miejscach; dół jest w porządku. Szkoda trochę gałązki wychodzącej z dolnej lewej strony i zasłaniającej rozmytą wodę. Z drugiej strony, nie przeszkadza ona zanadto w prowadzeniu oka po kadrze przez most, a potem wzdłuż strumienia.

siemalysy
17-01-2019, 22:44
Cześć :-)

Pokażę tu jeszcze jeden kadr. Myślę, że na tym będzie można ten wątek wygaszać ;-)

Co sądzicie o poniższym zdjęciu?

11
20033

Życzę miłego wieczoru :-)

OjTam
17-01-2019, 22:49
Było z możliwością kliku wstawić. Ciekawe ile osób zauważy... ;)

siemalysy
18-01-2019, 10:13
Było z możliwością kliku wstawić...

Pewnie niewielu [emoji848]

Tullusion
18-01-2019, 10:40
To niemal klasyczna kompozycja tego rejonu Tatr Zachodnich, podoba mi się klarowność Starorobociańskiego i dalszej części grani... ale dlaczego tyle fioletu na drugim i trzecim planie?

notdot
18-01-2019, 11:28
#11 - fajne, może tylko z tym takim zamgleniem bym powalczył przy obróbce o ile się da, bo powietrze lekko nieprzejrzyste
tak mi się przynajmniej wydaje ;)

siemalysy
18-01-2019, 11:31
Dziękuję za odzew [emoji4] Tego dnia zamglenie było dość spore. Próbowałem z tym walczyć podczas obróbki i stąd wyszedł ten fiolet na ostatnim planie. Nie mam za bardzo pomysłu jak to w lepszy sposób zrobić.

crusiek
18-01-2019, 16:22
Zdjęcie mi się podoba, ale po zdjęciu Magenta i Purple :) bo aż na ciemne partie chmur wchodzi fiolet.

Znowu przez Ciebie tęsknię do zaplanowanego "wypoczynku".... byle do końca sierpnia :)

siemalysy
18-01-2019, 16:41
crusiek znam taką tęsknotę.

Wrzucę to do Ps-a jak będę miał chwilę i postaram się zdjąć ten fiolet.

crusiek
18-01-2019, 16:42
A to robiłeś na TIFFie?

notdot
18-01-2019, 17:32
Dziękuję za odzew [emoji4] Tego dnia zamglenie było dość spore. Próbowałem z tym walczyć podczas obróbki i stąd wyszedł ten fiolet na ostatnim planie. Nie mam za bardzo pomysłu jak to w lepszy sposób zrobić.

znam ten ból, też często mam walkę z fioletami ;)

siemalysy
18-01-2019, 18:25
A to robiłeś na TIFFie?To jest składane w Lr jako panorama. Czyli po złożeniu był TIFF [emoji6]

crusiek
18-01-2019, 18:39
No tak, bo właśnie w tiffie u mnie dehaze się tak zachowuje, tzn przechodzi w zielenie lub fiolety, zupełnie inaczej niż na rawku.

siemalysy
18-01-2019, 18:47
No właśnie. Spróbuję w Ps-ie zdjąć ten fiolet.

siemalysy
10-10-2023, 18:20
Minęło już sporo czasu od ostatniej mojej aktywności w wątku, więc trzeba coś wrzucić i później znów przerwa na kilka lat :)

12 "Jutro zabiorę Ciebie tam"
76290

13
76291

Wind Mill
10-10-2023, 20:45
Jak przerwa ma być na kilka lat, to musisz więcej zapodać teraz. ;)

tomkep
10-10-2023, 21:25
Strzelę sobie:
12 - z Ciemniaka, po prawej stronie w tle - Krywań;
13 - chyba z Kasprowego, po lewej szlak z Kasprowego na Świnicę, z Świnicą w tle po lewej (a trochę na lewo od niej - Kozi Wierch).

Zgadłem?

siemalysy
11-10-2023, 19:15
Jak przerwa ma być na kilka lat, to musisz więcej zapodać teraz. ;)

Raczej nie ;) Nie ma m za wielu zdjęć, które można byłoby pokazać na forum ;)

Strzelę sobie:
12 - z Ciemniaka, po prawej stronie w tle - Krywań;
13 - chyba z Kasprowego, po lewej szlak z Kasprowego na Świnicę, z Świnicą w tle po lewej (a trochę na lewo od niej - Kozi Wierch).

Zgadłem?

12 - zgadza się, zrobione z Ciemniaka :)
13 - nie z Kasprowego, jak dobrze pamiętam, to zrobiłem je schodząc z Kopy Kondrackiej w stronę Przełęczy pod Kopą Kondracką :)

tomkep
13-10-2023, 14:01
Ta, z tym drugim miałem kłopot, a myśl, że było to robione z okolic Kopy i że widać Goryczkowe Czuby przemknęła mi przez głowę. Ale nie mogę się dopatrzeć na tym zdjęciu Kasprowego i to mnie trochę zmyliło. Może jest na tyle szeroko, że po prostu ginie na zdjęciu, albo po prostu jest na lewo od zdjęcia, bo jest węziej, niż mi się wydaje...

Sam staram się wypaść na parę dni na jesieni w Tatry, ale w tym roku niestety nic z tego. Zazdroszczę wyjazdu, bo wrzesień dopisał. Urlop wyszedł mi przed wakacjami...

siemalysy
13-10-2023, 20:00
Uwielbiam Tatry jesienią :) W tym roku rzeczywiście pogoda dopisała. Pierwszy raz od kilku lat we wrześniu nie doświadczyliśmy opadów śniegu ;)
Na 13 Kasprowego nie ma. Nie złapał się w kadr. Na poniższej fotce, z innego miejsca, jednak w tym samym kierunku widać Kasprowy :)

14
76387