Zobacz pełną wersję : Tamron czy Sigma 17-50
Michalt007
03-12-2017, 12:33
Witam
Mam Dziewczynę. Dziewczyna ma D3300.
Planuję jako prezent urodzinowy kupić jeden z obiektywów jak w temacie:
- Tamron 17-50 2.8
- Sigma 17-50 2.8
No i teraz pytanie...który?
Nie potrafię wyciągnąć sensownych wniosków z testów, które czytałem (sensownych = pozwalających wybrać), za mało się znam na tym.
Stąd prośba do Kolegów znających się lepiej o pomoc w wyborze.
Wiem, że trochę o Sigmie było i o starszych Tamronach ale właśnie -o starszych. No i z body D90 chyba, a to też może być różnica. Dlatego chciałem zapytać jak jest na dzień dzisiejszy i z D3300.
Ja mam od 2 lat Sigmę i jestem b zadowolony ale widzę, że Tamron kilka stów droższy, to może jest w czymś lepszy?
Zależy mi na tym, żeby to był lepszy z tych 2.
Dodatkowo Kamila jest zrażona do Sigmy bo ma jakiś pechowy 17-70 który nie najlepiej ostrzy, redukcja wibracji też kiepsko działa i w dodatku przekłamuje trochę kolory.
Więc pewnie by wolała nie - Sigmę.
Z drugiej strony ja z moją Sigmą 17-50 żadnych problemów nie mam, jestem bardzo zadowolony...i co teraz?
Sigma 17-70 to bardzo słaby obiektyw, Tamron 17-50 jest słabszy i to znacząco zwłaszcza w zakresie tak 30-50mm gdzie według mnie nawet po przymknięciu jest słabo z ostrością, Sigma 17-50 wymiata ostrością na f/2.8 i w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego, nawet Nikkor 17-55 jest gorszy w tym zakresie ogniskowych.
Lepsza jest tylko Sigma 18-35 f/1.8 zatem jak kochasz to cena nie powinna grać roli, tak samo jak potem noszenie tego sprzętu żeby dziewczynie ręce nie bolały ;)
madebyzosiek
03-12-2017, 12:48
Sigma 17-50 wymiata ostrością na f/2.8 i w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego, nawet Nikkor 17-55 jest gorszy w tym zakresie ogniskowych.
Eeeee... Tak mawiają, ale pewnie tego nie udowodnisz ;) Ja miałem równocześnie Sigmę i Nikkora, którego nadal mam i zasadniczo różnic w ostrości nie stwierdzono :) Prędkość AFa i jego pewność w Nikkorze wygrywa, co nie zmienia faktu, że Sigma, w swojej cenie, jest najlepszym szkłem jakie można polecić :)
Ps. Oczywiście 18-35 1.8 Art to inna liga ostrości...
Niestety ale nikkora miałem tylko okazjonalnie podpiętego wtedy do D7100, o af nie wypowiem się bo to trzeba więcej używać ale porównałem sobie co prezentuje na f/2.8 w zakresie 30-50mm bo to mnie interesowało, Nikkor był słaby co mnie zdziwiło bo odpowiednik do pełnej klatki jest rewelacyjny, a sigma słabiutka, na DX czym lepsza matryca tym sigma bardziej wygrywa ostrością i rozdzielczością.
madebyzosiek
03-12-2017, 13:43
Ja tam Nikkora 17-55 2.8 używałem z D7100 i nie nazwałbym tego co prezentował słabo...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/DSC_1455-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/b2e3q9hm5f4ifqd/DSC_1455.jpg)
55 mm F2.8
Ale temat nie tego dotyczy. Ja żeby Nikkora mieć tak ostrego, kalibrowałem go do wzorca. Sigmę szczęśliwie miałem ostrą i celną bez kalibracji, ale swoje Arty kalibruję wszystkie. Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że najlepszym szkłem DX w standardowym zakresie, w stosunku ceny do obrazka, jest Sigma 17-50 2.8. Dodam, że to co prezentuje Sigma 17-70 2.8-4, szczególnie ta starsza, ma się nijak do tego, co prezentuje 17-50 2.8 (też miałem jakby co, nawet tą najnowszą 17-70 2.8-4 C).
Michalt007
03-12-2017, 15:38
Sigma 17-70 to bardzo słaby obiektyw, Tamron 17-50 jest słabszy i to znacząco zwłaszcza w zakresie tak 30-50mm gdzie według mnie nawet po przymknięciu jest słabo z ostrością, Sigma 17-50 wymiata ostrością na f/2.8 i w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego, nawet Nikkor 17-55 jest gorszy w tym zakresie ogniskowych.
Lepsza jest tylko Sigma 18-35 f/1.8 zatem jak kochasz to cena nie powinna grać roli, tak samo jak potem noszenie tego sprzętu żeby dziewczynie ręce nie bolały ;)
Ale właśnie Sigma jest o kilka stów tańsza :)
Może o innych Tamronach mówimy? Mi chodzi o ten ze stabilizacją, chyba w miarę nowy.
Nie wiem, czy można na tym forum wklejać linki do sklepów czy nie bardzo? o bym wysłał w jakich cenach są i jakie konkretnie.
Tamron 17-50mm f/2,8 Di II XR VC LD kosztuje tam 1829zł a Sigma 1490zł. Na Ceneo też Sigma taniej wychodzi i to mnie w taką konsternację wprowadziło, bo poprzedni model tego Tamrona, bez stabilizacji, jeśli np chodzi o rozdzielczość to na Optycznych wychodził gorzej od Sigmy, zwłaszcza na 2.8.
Może w tym z redukcją wibracji coś jeszcze poprawili z ostrością?
- - - - kolejny post - - - - - -
Nikkor był słaby co mnie zdziwiło bo odpowiednik do pełnej klatki jest rewelacyjny, a sigma słabiutka, na DX czym lepsza matryca tym sigma bardziej wygrywa ostrością i rozdzielczością.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Sigma słabiutka w sensie w ogóle czy na pełnej klatce? Chyba chodzi tylko o pełną klatkę, bo na DX to raczej niezła, nie?
madebyzosiek
03-12-2017, 15:45
Chodzi o Sigmę 24-70, czyli taki "odpowiednik" 17-50 2.8 na FX.
Tamron jest słabszy od Sigmy, nawet jeżeli z nieznanych powodów kosztuje więcej. Sigma 17-70 2.8-4 jest droższa i ciężko to logicznie wytłumaczyć... Sigma 17-50 2.8 jest w tej chwili najlepszym z tanich szkieł, jakie można Ci polecić do DXa. Nie ma sensu ciągnąć tematu dalej... ;)
Brać póki jest sigma na rynku bo jak zrobią jakieś nowe wersje to będzie kosztowało 2x tyle :)
Michalt007
03-12-2017, 22:50
Dzięki :)
Właśnie o to mi chodziło. Ciężko mi było uwierzyć, że Tamron lepszy i dlatego droższy.
Teraz mam jasność - będzie druga Sigma w domu :)
A taki mały off-top na marginesie - spuchły mi gumy na mojej Sigmie. Coś z tym można zrobić? Zna ktoś może jakiś serwis w Krakowie? Czy samemu próbować odkleić, obciąć kawałek i przykleić?
Nic z nimi sam nie rób. Gumy w aparatach i obiektywach są z materiałów, które nie kleją się do niczego i trzeba specjalnych aktywatorów bądź klejów aby się trzymały.
Jedyne sensowne wyjście przy obiektywach, to wymiana na nowe.
Michalt007
04-12-2017, 00:22
Dzięki :)
Nie wiedziałem, że tak jest z tymi gumami. Poszukam serwisu.