PDA

Zobacz pełną wersję : Czy D750 jest rzeczywiście tak awaryjny (zakup)

KrS
03-12-2017, 00:37
Cześć,

chce kupić pełna klatke. Wybór początkowo padł na D750, albo D610. Teoretycznie 2000zł dopłaty to sporo, ale upchanie punktów w AF jak i sama jego praca bardzo zblizyła mnie do zakupu D750.

Niestety nie wyobrażam sobie, żeby aparat lądował co pół roku w serwisie, D5300 i D7200 jakie posiadam są niezniszczalne chyba (oczywiście wiem, że tak nie jest ;) ). Żadnych problemów.

O D750 naczytałem się tyle, że nie wiem czy po prostu duża ilośc problemów wynika z popularności czy nikon faktycznie dał D w tym aparcie tworząc świetną puszkę ale jakościowo przypominającą chiński czołg z ryżu.

Na pewno są tu osoby zajmujące się serwisowaniem - jak z waszej perspektywy to wygląda?

Jurek Ż
03-12-2017, 01:32
Najwięcej problemów z D750 mają ci którzy marzą by go mieć.

Krzychoo_
03-12-2017, 09:12
Jaka wizyta co pół roku w serwisie? Wyszła seria ze źle wyciemnioną komorą i nie poszło chłopakom z migawką, naprawiają to gratis i tyle. Ja miałem egzemplarz ze wszystkimi wadami, po zrobieniu 20 tys. zdjęć flarę znalazłem na 4 (słownie czterech), przy czym tylko na 2 psuła ona odbiór zdjęcia i była widoczna. Na akcję serwisową wysłałem dopiero jak mi się migawka zawiesiła. Wymienili, wyczyścili, służy nadal. Nie widzę na rynku aparatu, który by dorównał D750 stosunkiem jakość/cena.

Piechu
03-12-2017, 09:52
Najwięcej problemów z D750 mają ci którzy marzą by go mieć.I to jest najlepsza odpowiedź na wywody autora tego wątku.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

nikoniarz
03-12-2017, 10:26
I to jest najlepsza odpowiedź na wywody autora tego wątku.

A co w przypadku osób posiadających ten model i zgłaszających problemy?

KrS
03-12-2017, 10:37
Znam 2 osoby, które go mają i narzekają jednak co istotne, działają z nieoryginalnym osprzętem typu gripy nie wiadomo skąd itp.

Biorę też poprawkę na to, i nie bedę na pewno bawił się w pół środki, chce tylko wiedzieć na ile ten aparat może być w miare długowieczny - liczyłbym 4 - 5 lat użytkowania.

madebyzosiek
03-12-2017, 11:09
Dobra jest taka filozofia dla osób, które myślą o nim na rynku wtórnym... Wypisujmy, że się psuje i ma wady, to skończy jak D7000... Fajny aparat, tyle że ze złą opinią. Dzięki temu na allegro fajne sztuki chodzą za 1200-1500 zł, jak D300s ;) Za niedługo takie bzdury o D750 spowodują, że zrówna się on z ceną D700 ;)
Kupuj, najlepiej nowego, rób zdjęcia i ciesz się nimi. Niedawno kolega barto28 sprzedawał egzemplarz z migawką do wymiany za darmo. Też dobra opcja, bo kupujesz aparat, który wygląda jak nowy, do tego dostajesz nową migawkę i masz nowego D750 w cenie mniejszej niż D610 ;)

ksh
03-12-2017, 11:18
Mając takie obawy nie poleciłbym tobie D750 bo jak trafisz na taki podlegający akcji to będziesz sobie włosy z głowy rwał i zwyzywasz polecających ten aparat.
Chyba już wszystko napisano na temat tego aparatu, są akcje z nim związane, wpisujesz numer seryjny na stronie nikona i sprawdzasz, a jeśli mimo to aparat zacznie szaleć to i tak ci go zrobią niezależnie czy masz na gwarancji czy już dawno po.
Tak dobrego sprzętu w tak niskiej cenie nie znajdziesz na rynku.

madebyzosiek
03-12-2017, 12:43
We wszystkim co czytamy w internecie trzeba mieć umiar... Ja miałem D5000, w którym ponoć padał przełącznik power, D7100, który ponoć chlapał mi olejem po oczach, D90, który ponoć nie dogadywał się z 35DX, D300s, który ponoć był idealny, a ja i tak czyściłem w nim matrycę, D200, któremu kalibrowałem AFa, choć ponoć był wzorcowy, D700, w którym ponoć odpadają gumy, D500, który ponoć jest idealny (oby taki pozostał), już nie będę pisał o szkłach i ich przypadłościach... Kupuj D750 i rób zdjęcia. To bardzo fajna maszyna jest. A jak chcesz aparat, w którym ponoć nic się nigdy nie spało, to musisz celować w D3, D3s, D4s lub D5 (oczywiście mówimy tylko o FX) :)

hostman22
03-12-2017, 13:06
d3x to już nie FX... ;) Ja myślałem, że ludzie tylko d600 zgnoili, a tutaj taka niespodzianka :mrgreen::mrgreen:. Jeżeli nawet był kiedyś problem z serwisiem, to po żółtej stronie mocy chyba coś się zmieniło. A kupując uzywany sprzęt zawsze się można naciąć, chociaż na forum jeszcze z takim problemem się nie spotkałem.

madebyzosiek
03-12-2017, 13:10
d3x to już nie FX... ;)

A no zapomniałem o nim ;) Choć tam iso 1600, to może lepiej nie polecać :D

rpromin
03-12-2017, 14:37
Tak jak juz ktos napisał, najwiecej problemow z d750 maja ci co go nie mają i Ci którzy nigdy go nie używali, ale chętnie doradzą na podstawie postów które gdzieś przeczytali. Ja mam dwa jeden w marcu bedzie miał 3 lata i podlega akcji serwisowej, ale jeszcze go nie wysyłałem bo nie ma sensu.

Bez paniki kup d750 jesli Ci odpowiada i bedziesz zadowolony. Jeśli planujesz zakup nowego to w ogóle nie widze problemu, jeśli używany to też nie widzę bo po numerze seryjnym możesz sprawdzić czy podlega akcji serwisowej czy nie. Moj znajomy świadomie kupił używke która podlega akcji serwisowej, działa normalnie a za jakiś czas wymieni migawkę w nikonie za darmo, akcja serwisowa jest bezterminowa.

- - - - kolejny post - - - - - -

Znam 2 osoby, które go mają i narzekają ...
a na co konkretnie narzekają?

madebyzosiek
03-12-2017, 14:50
Znam 2 osoby, które go mają i narzekają...

Cytat z ukochanego "Chłopaki nie płaczą"
"Byłeś kiedyś w Stanach? Ja też nie... Ale znam kogoś kto był i opowiedział mi to i owo..." :D

witboy
03-12-2017, 15:34
ja tam kupilem 750 robie nim zdj i nie przejmuje sie niczym mam nie oryginalny grip jak i w kazdym innym body jakie mialem i zyje body bdb robi zdj i zarabia na siebie

Xavier80
03-12-2017, 16:23
Znam 2 osoby, które go mają i narzekają jednak co istotne, działają z nieoryginalnym osprzętem typu gripy nie wiadomo skąd itp.

Biorę też poprawkę na to, i nie bedę na pewno bawił się w pół środki, chce tylko wiedzieć na ile ten aparat może być w miare długowieczny - liczyłbym 4 - 5 lat użytkowania.

Skoro nie chcesz bawić się w półśrodki to odpowiedz sobie na pytanie co będziesz fotografował. Jeżeli sport/repo, to bierz D5, a jeżeli studio/repo to bierz D850. Najlepiej duet, do tego trójca Nikkora i Sigmy art 20 do 135. Będziesz zadowolony i ominiesz półśrodki :)

Kojocisko
03-12-2017, 19:36
Xavie80r dobrze podsumował. Jeżeli autor wątku po elementarnej lekturze internetów zadaje takie pytanie, to z pewnością D750 nie jest dla niego. Czytanie ze zrozumieniem kuleje.
Choć z drugiej Xavier80 zarekomendował Sigmy, a Sigmy trzeba kalibrować. A kolega pewnie się naczytał, że w Sigmach AF kiszka, trzeba serwisować, mydło BF z FF i inne plagi egipskie...

ksh
03-12-2017, 19:46
Ale ale... nikt nie poruszył tematu kolorów z D750 ? :)

madebyzosiek
03-12-2017, 19:47
Ale ale... nikt nie poruszył tematu kolorów z D750 ? :):)
Albo rozpadającej się obudowy?

ksh
03-12-2017, 20:03
No i gibaniec się będzie urywał ;)

frogi
03-12-2017, 21:06
No i gibaniec się będzie urywał ;)
Ale na taśmę łączącą trzeba uważać... lepiej widelca nie wkładać pomiędzy korpus a ekranik ;) :mrgreen:

KrS
03-12-2017, 21:15
Xavie80r dobrze podsumował. Jeżeli autor wątku po elementarnej lekturze internetów zadaje takie pytanie, to z pewnością D750 nie jest dla niego. Czytanie ze zrozumieniem kuleje.
Choć z drugiej Xavier80 zarekomendował Sigmy, a Sigmy trzeba kalibrować. A kolega pewnie się naczytał, że w Sigmach AF kiszka, trzeba serwisować, mydło BF z FF i inne plagi egipskie...

Nie Tobie kolego decydować co jest dla mnie ok? Daruj sobie pisanie takich pierdół, post nic nie wnosi do tematu.

Narzekanie jest na:
1. Flare
2 znajomy w obu egzemplarzach narzeka na wieszanie zapisu karty i migawki. Używa nieoryginalnego gripa.

@ Xavier80
nie dokończyłem myśli, bardziej chodziło mi o zakup drogiego body + potem kupowanie tanich podróbek osprzętu jak to często widuję (i nie żebym jakoś krytykował ale często to może być powodem problemów których chce uniknąc albo zminimalizować ryzyko). Puszki które wymieniłeś w moim przypadku raczej przerost formy nad treścią :)

yahooo8
03-12-2017, 22:45
Mam używam nic się nie dzieje, mam wielu znajomych co mają i nie narzekają. Posiadają serie teoretycznie wadliwe i jakieś tam pojedyncze wybryki się zdarzały. Ja mam z partii z tego roku i nic się nie dzieje zupełnie.
Tych aparatów jest baaaaardzo dużo bo to naprawdę świetny aparat i dlatego ilość komentarzy o awariach też jest duży. Nie słyszymy natomiast dużo o d800 czy d810 bo jest ich znacznie mniej.
Ja od siebie mogę polecić body.

KrS
03-12-2017, 23:42
Ok, dziękuje wszystkim za opinie.

idę w D750 :)

Kojocisko
04-12-2017, 01:07
Będziesz bardzo zadowolony. Mnie od dwóch lat ten korpus dostarcza kupę radochy, za każdym razem jak go biorę do ręki i później, kiedy oglądam zdjęcia.

MstrG
04-12-2017, 09:32
Mam używam nic się nie dzieje, mam wielu znajomych co mają i nie narzekają. Posiadają serie teoretycznie wadliwe i jakieś tam pojedyncze wybryki się zdarzały. Ja mam z partii z tego roku i nic się nie dzieje zupełnie.
Tych aparatów jest baaaaardzo dużo bo to naprawdę świetny aparat i dlatego ilość komentarzy o awariach też jest duży. Nie słyszymy natomiast dużo o d800 czy d810 bo jest ich znacznie mniej.
Ja od siebie mogę polecić body.

Był czas narzekania na D7000, na D600, na D800, teraz jest D750 :)
Z D750 jestem bardzo zadowolony. Z D7000, D600 i D800 też byłem zadowolony :D
Mnie akurat te akcje serwisowe cieszą.

KrS
04-12-2017, 18:24
Będziesz bardzo zadowolony. Mnie od dwóch lat ten korpus dostarcza kupę radochy, za każdym razem jak go biorę do ręki i później, kiedy oglądam zdjęcia.

Czyli jednak można napisać normalny komentarz ;)

robanto
04-12-2017, 18:37
A co jest nienormalnego w pozostałych komentarzach? :wink: Każdy ma jakieś doświadczenia z tym korpusem i się nimi dzieli. Mialem 750. Pierwszą sztukę kupioną (grupowy zakup Forumowiczów)
zwróciłem. Miał zrąbany AF. Do wszystkich moich szkieł brakowało kalibracji. Gigantyczny FF. Drugi korpus mialem niecały rok. Obrazek fajny, ale wolę serię D8xx. Ale ze mnie żaden guru.

c0lin
04-12-2017, 20:38
Hej,

ja przesiadłem się z D800 ( miałem problemy a AF ) na d750.
Po pół roku użytkowania byłem na tyle zadowolony, że kupiłem drugą puszkę. No jak miałbym się już czegoś na siłę czepiać to kolory nie do końca mi pasują z tego modelu, natomiast to też w dużym stopniu zależy od warunków. Kwestia gustu.
Co do awaryjności to zero problemów przy jednym i drugim aparacie. Jeden z nich miesiąc temu wysłałem na serwis w ramach akcji serwisowej z przebiegiem ( 145 000), a flarę w tym modelu przez kilka lat widziałem może dwa razy i uwierz mi, że często fotografuje pod światło ;)
Tak więc cudowna akcja pozwalająca wymienić migawkę zmęczoną życiem z nami ;)
Co do BF/FF to z 6 szkieł tylko z Sigmą 35 1/4 na jednej z puszek mam FF. Kalibracja w puszce załatwiła sprawę na tyle dobrze, że nie wysłałem puszki do kalibracji.
Będzie Pan zad

Można powiedzieć, że są dwie wersję tego modelu ;)
D750 z darmową wymiana migawki ( wersją dla optymistów )
D750 z wadą produkcyjna ( wersją dla pesymistów )

Ja polecam wersję z darmową wymianą ;)
Pozdr.

KrS
04-12-2017, 22:20
A co jest nienormalnego w pozostałych komentarzach? :wink: Każdy ma jakieś doświadczenia z tym korpusem i się nimi dzieli. Mialem 750. Pierwszą sztukę kupioną (grupowy zakup Forumowiczów)
zwróciłem. Miał zrąbany AF. Do wszystkich moich szkieł brakowało kalibracji. Gigantyczny FF. Drugi korpus mialem niecały rok. Obrazek fajny, ale wolę serię D8xx. Ale ze mnie żaden guru.

Spój na komentarz tego użytkownika na poprzedniej stronie :)

Tak jak napisałem, wybieram D750, zawsze w zapasie pozostawie albo 5300 albo D7200 ale raczej 5300.

Kojocisko
04-12-2017, 22:44
Komentarz adekwatny (moim zdaniem) do posta inaugurującego wątek. To tobie się pomyliło "decydowanie o czymś" [#21] z "opinią o czymś". Skoro produkujesz się publicznie, musisz się liczyć z różnymi opiniami, nawet takimi, które ci nie odpowiadają.

Rossi_PL
05-12-2017, 08:51
Kompletnie Was nie rozumiem. Forum jest po to żeby pomagać a wyśmiewanie i wytykanie palcami niezadowolonych użytkowników z produktu za ok 8000zl jest co najmniej dziecinne. Obserwuje i to forum i fb i zagraniczną grupę D750 i nie ma reguły, wady były i są wadami czy to się komuś podoba czy nie. Jak Ci się spierdzieli D750 na zleceniu i masz głowę na karku to taaak wyciągniesz se zapas i jakoś to będzie. Ale na wycieczkę czy na spacer to zapasu raczej sie nie nosi... Przypomina mi się sytuacja ludzi którzy chwalili D700ki... Zostało im zarzucone, że po to tak piszą żeby podnieść cenę starego grata i dobrze go sprzedać:-) Głupie az w oczy kłuje ale prawdziwe. To jak z D750? Można pisać że zaraz ktoś swojego 145tysiecznika na drugiej migawce będzie chwalił, że e nadal jest jak nowy i kocha nikona za akcje serwisowe? ;-) Dziś tylko egzemplarze z partii z akcji serwisowej są lukratywną propozycją. Reszta to czysta świadomość użytkownika czego może się spodziewać. I proszę po raz kolejny. Zanim znowu powstanie salwa śmiechu spójrzcie DALEJ niż czubek swojego nosa czy tam siedemdziesiątego zlecenia w sezonie. Pozdrawiam.

yahooo8
05-12-2017, 10:16
A ja uważam, że właśnie seria tegoroczna ze wszystkimi poprawkami i bez akcji serwisowej jest najlepszą propozycją.

nikoniarz
05-12-2017, 10:18
Trzymać kciuki by nie pojawiła się kolejna akcja dla tych "sprawnych".

kurczeblade
05-12-2017, 10:50
Mam D750 jakiś 3 rok. Wersje podlegającą akcji serwisowej (już po) Generalnie nie mogę sobie pozwolić na awarie sprzętu, bo w mojej fotografii nie można powtórzyć sceny, aparat nigdy nie sprawił mi problemów. Nawet wiedząc że mój aparat podlega akcji serwisowej, nic takiego z nim się nie działo żeby nie można było fotografować, dlatego też wykorzystałem akcje serwisową do późniejszej wymiany migawki. Bez problemu poza okresem gwarancji serwis wymienił cały mechanizm migawki, migawkę, aparat cały został wyczyszczony i dostał nowe gumy - pewnie będzie mi służył kolejne 2-3 lata.

Ten aparat jest bardzo popularny, posiada go masa osób, ja osobiście znam bardzo dużo osób które posiadają D750 i fotografują nim, a nie znam osoby i nie słyszałem żeby D750 miał jakąś większą awarie która nie pozwoliła fotografować, lub przerwała fotografowanie. Fakt są akcje serwisowe, ale wiele osób gdyby o nich nie przeczytało to by nawet nie wiedziało że mają aparaty objęte akcją serwisową. Ja mam bardzo duże zaufanie dla D750 dla mnie to "wół roboczy" używam go dość często w różnorodnych warunkach (mrozy, upały, deszcz) często po kilkanaście godzin i nic się nie dzieje ze sprzętem.

Ktoś wyżej pisał że miał problemy z AF. Najwidoczniej taką sztukę trafił, ale tak samo można trafić inny sprzęt, nawet D3/D4/D5 (mniej jest tych aparatów więc mało się o nim słyszy, ale jak się poszuka po zagranicznych forach to też trafi się na tematy, gdzie ktoś miał problem).
Moja D750 przez swój czas pracowała na takich szkłach, i nigdy nie miała problemu:
Nikon 35 1.8 DX
Nikon 50 1.8G (czasami częste pudła ale wina szkła)
Nikon 35 1.8G ED
Nikon 85 1.8G
Nikon 24-70 2.8
Sigma 24 1.4 ART
Sigma 35 1.4 ART
Tamron 85 1.8
Samyang 14- ale tu AF'a brak :)

Wszystkie szkła praktycznie, jedyne sztuki w sklepach i wszystkie celne i szybkie z Nikonem D750 - wiadomo jakieś mikroregulacje są, ale to normalne dla każdego innego body. D750 przeszła i Sigmy i Tamrony i z e r o problemów.

Tak samo na forum bardzo dużo osób posiada ten aparat i bardzo długo śledzę wątki o tym sprzęcie i jest ogromnie dużo osób którzy posiadają ten aparat i nie mieli żadnej większej awarii. Gdyby komuś aparat "kaput" to pewnie pojawiałoby się dużo osobnych wątków. a tak to jakieś drobne narzekania jednemu na sto że AF nie działał tak jak powinien, ale zawsze było to pod znakiem zapytania. Generalnie na początku bardzo dużo osób które nie posiadało tego aparatu, wylewało na niego swoje żale, nie wiem skąd się to wzięło i dlaczego tak robili, ale często Ci co najbardziej narzekali na awaryjność sprzętu, na jego "nie pancerność" i na lewo i prawo pluli jadem w internecie odnośnie tego sprzętu, okazywało się że raczej nie mieli dłuższej styczności z tym sprzętem. Dużo owych osób wróżyło że jest to "zabawka" która się rozpadnie po czasie, a tutaj mija kolejny rok od premiery a ludzie cisną tym aparatem kolejne lata, sport, śluby, sesje, studio itp. i nikomu się po latach nie rozleciał aparat. Niestety takie trollowanie dopisało troszeczkę do tego aparatu miano awaryjności i nie wiem co Ci ludzie mieli na celu angażując się tak mocno w pisanie złego o tym aparacie że czasami godzinami spędzali w internecie żeby robić pojazd - smutne życie, a i nie chce nikogo obrazić, ale cóż, tak było! :)

Dlatego jeśli masz w planach kupić D750 to spokojnie możesz kupić. W sklepie jak będziesz szukał nowego, to zapewne trafisz na sztuki które nie są objęte akcją serwisową. Jeśli szukasz używanego to masz takie opcje: kupić objętego akcją serwisową, jeszcze nie wysyłanego do serwisu, gdzie będziesz mógł sobie dłużej poużywać aparat, a później wysłać do serwisu na darmową wymianę bebechów i wtedy masz refresh całego aparatu za free. Albo kupić już po wymianie migawki. Chyba że znajdą się też używane już nie objęte akcją serwisową. Generalnie nie masz się czym martwić.

nikoniarz
05-12-2017, 11:16
Można zapytać o przebieg Twojego korpusu?

tandori
05-12-2017, 11:19
Jak wygląda sytuacja jak aparat nie ma już gwarancji i nie jest uwzględniony w akcji serwisowej , wtedy płacimy za naprawę ?

ksh
05-12-2017, 11:20
Ale naprawę czego ?
Akcja serwisowa nie ma nic wspólnego z gwarancją, problem może być jeśli po numerze nie podlega, a ma objawy takie same, wtedy generalnie z tego co ludzie mówią robią akcje ale...

tandori
05-12-2017, 11:28
Ale naprawę czego ?
problem może być jeśli po numerze nie podlega, a ma objawy takie same

No właśnie o to mi chodziło i co wtedy ?

redeyes
05-12-2017, 13:13
Witam, a ja właśnie mam z nim problem, D750, kupiony w październiku br., już trzy razy złapał zwiechę podczas pracy. Nie były to na szczęście foty jakiegoś ważnego wydarzenia gdzie sceny się nie powtórzy, tylko sesja produktowa i zdjęcia plenerowe... ale w grudniu mam koncert i już szykuję zapasowe body.

U mnie to wygląda tak, że pojawia się ERR, aparat nie reaguje na nic oprócz przycisku spustu, który to powoduje klapanie lustrem i nic więcej. Wyjęcie baterii nie rozwiązuje problemu. W zasadzie nic go nie rozwiązuje. Aparat sam wraca do normy po minucie lub kilku... Jest to bardzo irytujące, nie używam gripa. Teraz zmieniłem kartę i zaktualizowałem soft, jeśli będzie bez zmian pojedzie na serwis. Wg SN wolny od wad migawki... ;(

Żeby nie było na smutno to dodam, że oczywiście poza tym aparat genialny, praca nim to przyjemność.

Kojocisko
05-12-2017, 13:13
Tandori - a co będzie jak upadnie? Póki co jakoś nie słychać o takim problemie. Rozumiem, że Nikon zasłużył na tego typu wątpliwości, ale póki co akcjami serwisowymi i ich rozszerzaniem w miarę potrzeb się broni.
Rossi_PL - O ile rozumiem ten wątek, to nikt nie wyśmiewa kogoś kto ma D750 i narzeka na jego wady. Ja się podśmiewałem z kolegi, który moim zdaniem bardzo powierzchownie przeczytał dostępne w sieci informacje, a ma zamiar wydać mniej więcej 8kpln na korpus. Tyle. Co do reszty sądzę, że masz rację.

tandori
05-12-2017, 13:40
Nie pisze tutaj o problemach z winy użytkownika czy innych problemach które mogą dotyczyć gwarancji lub naprawy pogwarancyjnej, tylko chodzi mi o to jak kupiłbym używane body które miałoby te same dolegliwości co w akcjach serwisowych a model aparatu nie figurował by na liście aparatów przeznaczonych do serwisowania.

ksh
05-12-2017, 15:35
Przy braku podstaw do akacji serwisowej serwis potraktuje to uznaniowo, a że taki serwis jest dla nich czystą kasą to zapewne zrobią bez problemu ale nie ma 100% pewności, nawet jeśli kupione u nas ale już po gwarancji może być tak samo.

yahooo8
05-12-2017, 23:10
Witam, a ja właśnie mam z nim problem, D750, kupiony w październiku br., już trzy razy złapał zwiechę podczas pracy. Nie były to na szczęście foty jakiegoś ważnego wydarzenia gdzie sceny się nie powtórzy, tylko sesja produktowa i zdjęcia plenerowe... ale w grudniu mam koncert i już szykuję zapasowe body.

U mnie to wygląda tak, że pojawia się ERR, aparat nie reaguje na nic oprócz przycisku spustu, który to powoduje klapanie lustrem i nic więcej. Wyjęcie baterii nie rozwiązuje problemu. W zasadzie nic go nie rozwiązuje. Aparat sam wraca do normy po minucie lub kilku... Jest to bardzo irytujące, nie używam gripa. Teraz zmieniłem kartę i zaktualizowałem soft, jeśli będzie bez zmian pojedzie na serwis. Wg SN wolny od wad migawki... ;(

Żeby nie było na smutno to dodam, że oczywiście poza tym aparat genialny, praca nim to przyjemność.

sprawdzałeś, łapie się na akcję serwisową ? Jest z partii z tego roku ?

redeyes
06-12-2017, 00:24
Jest na gwarancji na szczęście, niemniej po numerze seryjnym ze strony wynika, że nie ma wadliwej migawki...

ksh
06-12-2017, 00:41
https://nikon.tfaforms.net/215
https://nikon.tfaforms.net/236
tak dla przypomnienia do sprawdzenia.

phrada_kendi
06-12-2017, 20:15
hej,

moj D750 nie znajdowal sie wsrod aparatów objetych wada z flara i tych z zepsuta migawka, jednak mialam problem z migawka. wyslalam im do serwisu aparat i bezproblemowo wymienili migawke na nowa. :) poza tym aparat dzialal zawsze bez zarzutow, robi fajne zdjecia, polecam zakup :)